جهش تولید یک امر تحولی است

رهبر انقلاب در بیانیه گام دوم نیز به بسیاری از نکات و نقاط تحولی کشور در چهل سالگی انقلاب پرداخته و خطوطی الهام­‌بخش را در آن مشخص کرده بودند، ولی تاکید مجددشان در سخنرانی سالگرد رحلت امام (ره) نیز مؤید دیگری بر این گزاره است.

«جهش تولید» و امر «تحول»به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، در یادداشتی به قلم دکتر محمد نوروزی پژوهشگر مرکز رشد آمده است: مروری بر بیانات مقام معظم رهبری در سال­‌های مختلف در سالگرد رحلت امام خمینی (ره) نشان می‌­دهد که نقطه تمرکز ایشان در هر یک از سال­‌ها، به نوعی مرتبط با شرایط کشور بوده و به الگوگیری از سیره حضرت امام (ره) برای پیشبرد اهداف انقلاب اسلامی در هر برهه‌­ای توجه داشته‌­اند.

در حالی که مقام معظم رهبری با توجه به ذوابعاد بودن حضرت امام (ره)، می‌توانستند موضوعات و جنبه­‌های گوناگونی از زندگی و سیره حضرت امام (ره) را برای روز ۱۴ خرداد ۱۳۹۹ انتخاب کنند، ولی به صورتی متفاوت و با رویکردی تمدنی، بر روی موضوع «تحول» و ویژگی برجسته حضرت امام (ره) در تحول­‌خواهی، تحول­‌انگیزی و تحول­‌آفرینی متمرکز شده و تعابیری متفاوت همچون «امام تحول» را بیان داشتند، ضمن اینکه به صورت دقیق به تطبیق رفتار‌های تحول‌­آفرینانه امام (ره) از اخلاق فردی گرفته تا نوع نگاه به دین و فقه و حتی ساختار‌های حکومت اشاره کرده و مصادیقی عینی و متعدد در این زمینه را ذکر نمودند.

نکته قابل توجه این است که مقام معظم رهبری در بیانیه گام دوم نیز به بسیاری از نکات و نقاط تحولی کشور در چهل سالگی انقلاب اسلامی پرداخته و خطوطی الهام­‌بخش را در آن مشخص کرده بودند، ولی تاکید مجددشان در سخنرانی سالگرد رحلت حضرت امام (ره) نیز مؤید دیگری بر این گزاره است که از نظر ایشان، در برهه کنونی، کشور هم نیازمند یک تحول اساسی است و هم استعداد و آمادگی چنین تحولی را داراست.

اشاره صریح مقام معظم رهبری در سخنرانی ۱۴ خرداد امسال به برخی تحولات لازم برای پیشبرد اهداف انقلاب اسلامی را می­‌توان یکی از نقاط اوج این سخنرانی دانست، نام بردن از محور‌هایی همچون عدالت، اصلاحات اقتصادی، بودجه‌­ریزی عملیاتی، آموزش و پرورش، جمعیت و … در نوع خود بسیار جالب توجه است.

تحقق عدالت، قطع وابستگی بودجه به نفت، اصلاح آموزش و پرورش و … به سبب پیچیدگی‌­های ذاتی­ و دشواری‌­های اجرایی آن­ها، در ذهن برخی از مسئولین کشور و حتی بخش قابل توجهی از مردم، به اموری نشدنی و محال تبدیل شده‌اند، ولی تاکید ایشان در این سخنرانی و اشاره به وضعیت ناامیدکننده قبل از پیروزی انقلاب اسلامی، نشان از آن دارد که اتفاقاً تحول نه تنها قابل انجام است، بلکه تغییر در یک بخش، می­‌تواند به صورت سلسله­‌وار به تغییرات در سایر بخش­‌ها هم منجر شود.

مقام معظم رهبری، فضایی را توصیف می­‌کنند که مردم ایران در زمان رژیم پهلوی، هیچ امیدی به تغییر ندارند و در خمودگی و خودحقیرپنداری کامل به سر می­‌برند، ولی حضرت امام (ره) با زنده کردن مردم، توسط همین مردم و با لطف خداوند متعال، انقلاب اسلامی را با تمام مختصات متمایزکننده­‌اش رقم زده و جریانی عظیم را راه­‌اندازی می‌­کنند، پس تحول، شدنی است.

با اینکه بخشی از اندیشمندان و مجریان کشور معتقدند، عنوان سال ۹۹ یعنی «جهش تولید»، با عناوین سال­‌های اخیر یعنی «حمایت از کالای ایرانی»، «تولید ملی» و البته «رونق تولید» تفاوتی ندارد و همگی بر روی یک موضوع واحد یعنی «تولید» متمرکز هستند، ولی سیری در اندیشه­ مقام معظم رهبری در بیانیه گام دوم، عنوان سال ۹۹ (در کنار عنوان سال ۹۸ که به نام رونق تولید نامگذاری شده بود) و سخنرانی روز ۱۴ خرداد نشان می­‌دهد، کلیدواژه مشترک همه این موارد، همان «تحول» است، یعنی در جهش تولید نیز، یک امر تحولی مورد انتظار است که لزوماً با امور تولیدی متعارف به وقوع نمی‌­پیوندد.

تاکید مقام معظم رهبری در نام‌گذاری سال ۹۹ بر روی «تغییر محسوس در زندگی مردم» خود متمایزکننده دو نوع نگاه «خطی» و «تحولی» در نام‌گذاری امسال نسبت به عناوین سال­‌های قبل است. ایشان در پیام نوروزی امسال فرمودند: «در سال ۹۸، تولید تکان خورد، حرکت کرد و راه افتاد تا یک حدودی، لکن اثری در زندگی مردم از آن محسوس نشد، ما بایستی تولید را به جایی برسانیم که در زندگی مردم اثر بگذارد»، ضمن اینکه در سخنرانی زنده تلویزیونی ابتدای سال در سوم فروردین ۱۳۹۹، باز هم بر روی چنین تمایزی تأکید کرده و می­‌فرمایند «… و جهش تولید هم که بنده امسال مطرح کردم، در واقع از ابزار‌های قدرت است.

تولید باید جهش پیدا بکند، نه فقط رونق تولید که سال گذشته گفتیم. رونق تولید یعنی در تولید یک حرکتی به وجود بیاید که این انجام گرفته است، اما این کافی نیست. ما احتیاج به خیلی بیشتر از این داریم؛ جهش تولید.» و تأکید بر این تمایز‌ها در بیانات ایشان در ارتباط تصویری با مجموعه­‌های تولیدی در روز ۱۷ اردیبهشت ۱۳۹۹ نیز آشکار است.

کوتاه سخن اینکه، جهش تولید یک امر تحولی است و تحقق چنین امری نیازمند همتی بلند، روحیه‌­ای تحول­‌خواه، تحول­‌انگیز و تحول­‌­­آفرین و کوششی پایدار است و صرفاً با اصلاحات مقطعی و بخشی به وقوع نخواهد پیوست. مقام معظم رهبری در همان بیانات ۱۴ خرداد امسال، پس از اشاره به تحولات مثبت ایجاد شده در زمینه­‌های علمی و دفاعی کشور و ضروری دانستن امر تحول، مجدداً واژه «جهش» و عبارت «یک حرکت بزرگ» را به کار برده و تاکید می­‌کنند: «زنده ماندن انقلاب به این است که پی‌درپی نوآوری داشته باشد، تحوّل داشته باشد، پیشرفت داشته باشد؛ تحوّل یعنی به حال برتری با شکل واضحی دست یافتن؛ یعنی یک جهش، یک حرکت بزرگ؛ در زمینه‌های مختلف، ما به این احتیاج داشتیم؛ در بعضی از زمینه‌ها مطلقاً توانایی این را نداشتیم»

فارغ از اینکه نقش نهاد‌های مختلف حاکمیتی و مردمی در تحقق جهش تولید چه باشد، پذیرفتن اینکه جهش تولید، امری تمدنی و تحولی است می­‌تواند در نوع نگاه و رویکردمان در پرداخت به این موضوع، بسیار الهام‌­بخش و متمایزکننده باشد. انتظار می­‌رود که مسئولین و سیاست‌گذاران، قدری متفاوت بیندیشند و البته متفاوت عمل کنند.

جای تعجب است که نهاد‌های حاکمیتی در همان روز‌های آغازین سال، بسیاری از محور‌های سیاستی و پیشنهاد‌های اقتصادی و تولیدی سال­‌های قبل و وظایف روزمره سازمان­‌ها را با روتوش و اصلاحی ظاهری به عنوان محور‌های جهش تولید آماده کرده و به مردم عرضه داشتند و حتی پوششی رسانه‌­ای برای آن طراحی نمودند!

در واقع اولین گام تحول عملی و میدانی، تحول ذهنی و اندیشه­‌ای است که متاسفانه در بخشی از مسئولین و سیاست‌گذاران کشور وجود نداشته و به همین نسبت، باور کافی برای اقدامات موثر در چنین عرصه­‌هایی را از خود بروز نمی‌­دهند و چه بسا راز تاکید و تمرکز مقام معظم رهبری بر لزوم بکارگیری جوانان و اندیشه­‌های جوانان با توجه به همین اصل بنیادین باشد.

منبع: وطن امروز

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار