گزارش/

ماجرای تلخ متخصص‌هایی که خانه‌نشین می‌شوند

معضل بیکاری حالا به دانش آموختگان دوره های دکترا(PHD) تسری پیدا کرده،چالشی که ثمره آن یاس، سرخوردگی،روزمرگی و افسردگی های شدید و عمیق و بعضا بیماری های روحی و روانی است.

ماجرای تلخ متخصص‌هایی که خانه‌نشین می‌شوند
به گزارش خبرنگار گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان،معضل بیکاری از جدی ترین چالش های فعلی جامعه ایران به شمار می رود،چالشی که برخی آن را عامل و مولد بسیاری از نارسایی های اجتماعی دیگر می پندارند.

در سالیان نه چندان دور،برخی علاج مقابله با بیکاری و اشتغال را کسب و اخذ مدرک دکترا عنوان می  و این موضوع آنقدر از سوی دانش آموختگان دوره های کارشناسی و کارشناسی ارشد،استمرار یافت که در حال حاضر معضل بیکاری به دانش آموختگان این دوره و مقطع عالیه نیز رحم نمی کند و به واقع شرایط به نحوی رقم خورده که گلایه وزیر علوم را نیز در پی داشته است.

بر اساس آمار منتشر شده در رسانه ها،قریب به یکصد هزار نفر دانشجوی دکترای تخصصی در کشور حضور دارند.

چندی پیش وزیر علوم در نشستی با روسای دانشگاه های استان خراسان(رضوی،شمالی و جنوبی)گفت:این میزان از دانش آموختگان عدد و رقم بزرگی است و حال باید به این مقدار افزود 400 هزار دانشجویی که در مقطع کارشناسی ارشد مشغول به تحصیل هستند و طبیعتا بعد از اتمام تحصیلات،نیاز به اشتغال خواهند داشت.

*توسعه آموزش های تکمیلی بدون توجه به نیاز واقعی کشور

از مدت ها پیش کارشناسان علمی،آموزشی و اجتماعی کشور نسبت به افزایش جمعیت دانشجویان تحصیلات تکمیلی در جامعه هشدار دادند.

یکی از بزرگترین نارسایی های این حوزه به فقدان نیاز سنجی لازم وآمایش سرزمینی مطابق با مقتضیات و ظرفیت جذب و اشتغال به کار معطوف می شود.

در طول سالیان اخیر،مراکز علمی و دانشگاهی صرفا به توسعه آموزش در مقطع تکمیلی(کارشناسی ارشد و دکترا)

اندیشیده اند و بدون توجه به نیاز موجود،تنها دانشجویانی را تربیت کرده اند که با هزار و یک امید و آرزو و با هدف اشتغال به کار متناسب با هزینه کرد های سنگینی به ادامه تحصیل مبادرت ورزیده اند.

*تاکید رهبر معظم انقلاب بر آمایش آموزش عالی

بدون تردید با لحاظ کردن آمایش کارشناسی شده در آموزش عالی امروز شاهد سیل عظیمی از دانش آموختگان بیکار در حوزه های متعدد نبودیم،موضوعی که پیش از این رهبر معظم انقلاب با دور اندیشی هوشمندانه نسبت به آن تذکر دادند اما متاسفانه در مقام عمل اقدامی جدی و سازنده در این خصوص عملیاتی نشد.

محمد علی برخورداری،رئیس دانشگاه علم و صنعت در گفتگویی با رسانه ها در این خصوص عنوان کرد:بر اساس طرح آمایش آموزش عالی مورد نظر رهبری معظم انقلاب می باید،تمامی برنامه ریزی ها در سیستم آموزش عالی،متناسب با نیازها و ظرفیت موجود،تنظیم،تعریف و اجرایی شود اما عملا به چنین امر خطیر و حائز اهمیتی کم توجهی شده و حاصل آن بن بستی است که در شرایط کنونی برای دانش آموختگان تحصیلات تکمیلی بوجود آمده است.

*بیکاری در دانش آموختگان تحصیلات عالیه،از سرخوردگی تا افسردگی

سید حمایت میرزاده،عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی نیز از فقدان آمایش در آموزش عالی و بی توجهی به نیاز واقعی جامعه و کشور در حوزه تربیت و آموزش دانش آموختگان مراکز دانشگاهی گلایه مند است.

وی معتقد است:یکی از نتایج بیکاری در اقشار تحصیلکرده ،افسردگی است.

فرهاد روشن،جامعه شناس و آسیب شناس مسائل اجتماعی در گفت و گو با خبرنگار گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان،در این خصوص عنوان کرد:بسیاری از دانشجویان با هدف برخورداری از اشتغال مناسب و متناسب با تحصیلات عالیه خویش،پای در دانشکده ها و مراکز علمی می گذارند اما خروجی بسیاری از این فارغ التحصیلی ها،بر خلاف انتظار متقاضیان و دانش آموختگان رشته های متنوع و متعدد دانشگاهی است.

وی افزود:آسیب بیکاری در چنین شرایطی،سرخوردگی و افسردگی های عمیقی است که بعضا برخی از فارغ التحصیلان به آن دچار می شوند و این امر می تواند با تبعات مضر و خطرناکی همراه شود.

روشن عنوان کرد:این افراد با صرف هزینه های سنگین از جیب خانواده و استفاده از امکانات آموزشی دولت و نظام هزینه های بسیاری را به اقتصاد خانوار و کشور تحمیل می کنند،بدون اینکه دستاورد چندان مطلوبی از این حیث حاصل شود.

وی افزود:البته بدون تردید،ارتقای سطح سواد علمی و دانشگاهی کشور یک فرصت ویژه است که با محاسن بسیاری همراه خواهد بود،اما باید این ساز وکار به نحوی تنظیم و طراحی شود که دانشجویان تحصیلات عالیه نسبت به آینده شغلی و بن بست های احتمالی بطور کامل توجیه شوند و با ذهنی باز به این عرصه ورود کنند،در غیر اینصورت عدم تامین انتظار و مطالبه این طیف می تواند مسبب مشکلات و ناهنجاری های روحی،روانی و اجتماعی بسیاری شود.

این کارشناس امور اجتماعی در پایان یادآور شد:شاخص پرداخت حقوق بر اساس مدرک تحصیلی،ذهنیتی را در برخی از گروه ها و جمعیت جوان جامعه ایجاد کرده که بعضا برخی راهکار برون رفت از مشکلات اقتصادی را در تحصیلات عالیه جستجو می کنند،موضوعی که می طلبد نسبت به اصلاح آن اقدامات لازم عملیاتی شود تا جامعه و کشور با سیلی عظیم از جویندگان کار تحصیلکرده مواجه نشود.

انتهای پیام/
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۲
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۱۱ ۲۱ مرداد ۱۳۹۵
این همه درس بخون کار نباشه وهمه ارگان ها وسازمانها شده پارتی پارتی پارتی.

خدایا کمکمون کن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۰۴ ۲۱ مرداد ۱۳۹۵
کار کجابود من الا فوق لیسانس دارم بیکارم هرجا میرم میگن باید پارتی داشته باشی .منم که پارتی ندارم .یکی رو میبینی 2یا3شغله است ماجون ها باید بیکار باشیم اگرهم کارباشه باحقوق 400تومن.دیگه خسته شدم از بیکاری .ازباشگاه خبرنگاران خواهشمندم یه پیگیری در مورد بیکاری جوان ها یه گزارش خوب تهیه کنند واز مسولین بخواهند که بررسی کنند تا این همه معضل بیکاری نداشته باشیم واستخدام برای جوان ها زیاد کنند. باتشکر از باشگاه خبرنگاران
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۲۹ ۲۰ مرداد ۱۳۹۵
من دنبال کار هستم اما پارتی میخوان منم پارتی ندارم چیکار کنم؟؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۰۰ ۲۰ مرداد ۱۳۹۵
سلام. من دکتری زمین شناسی هستم. لیسانس, فوق و دکتری را هم دانشگاه دولتی خوندم و کار ندارم. همیشه به این فکر می کنم جوونی من سرمایه من بود گذاشتم و الان به جای اون یک مدرک تحصیلی دارم و یک بینش متفاوت. با مدرکم که کاری پیدا نکردم و با تفاوت دیدگاه هام نسبت به قبل هم متاسفانه سازگاریم با ادمای اطراف کمتر شده.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۲۹ ۲۰ مرداد ۱۳۹۵
اين همه پول خرج كرديم و و استرس هم كشيديم درس خونديم ولي الان بيكاريم!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۶:۴۹ ۲۰ مرداد ۱۳۹۵
سلام بر همه عزیزان اگر یک سری به روستاها بزنید بیشتر متوجه می شوید که قریب به نود وهشت درصد پزشک ندارند وهمینعامل بیشتر مهاجرت روستاها به شهرها ست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۱:۲۶ ۲۰ مرداد ۱۳۹۵
چرا کار هست فقط برای افرادی که فردی در اداره دارن ! میبنی از یک خانواده همه کارمند و از یه خانواده هیچکس در حالی که تحصیلات این خانواده به اون خانواده بیشتره !! چرا چون نه نظارت داریم نه رسیدگی !! بخدا من کسی رو میشناسم که دیپلم رو به زور گرفت ولی الان معلمه !! دنیای ما شده پارتی من خودم شاید برم دیگه جای زنگی نیست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۱:۰۵ ۲۰ مرداد ۱۳۹۵
من الان دکتری شیم دارم از دانشگاه صنعتی شریف تهران بخاطر بیکاری میرم توی یه موئسسه کنکوری به عنوان مشاور کار می کنم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۰۰ ۲۰ مرداد ۱۳۹۵
درس خوندم دانشگاه رفتم اما الا بیکارم.هرجامیرم میگن پارتی. من که پارتی ندارم توکلم به خداست.خواهشمندم مسئولین به فکر جوانان باشند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۱:۴۸ ۲۰ مرداد ۱۳۹۵
توکل کن
توقع را کم کن
هیج جا هم نمیگن پارتی داری
میگن سابقه کار داری
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۳۵ ۱۹ مرداد ۱۳۹۵
درس خوندیم الا باحقوق خیلی خیلی پایین دارم کار میکنم .آرزوم اینه که حقوقم بالا بره .

خدایا کمک کن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۲۸ ۱۹ مرداد ۱۳۹۵
ای گفتی کار. الا کار میکنیم باحقوق خیلی پایین .خداکنه یه کار خوب پیدا کنم با حقوق بالا.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۲۳ ۱۹ مرداد ۱۳۹۵
من همیشه امیدم به خداست هیچ موقع ناامید نمیشم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۲۳ ۱۹ مرداد ۱۳۹۵
سلام .توکل به خدا کن .خدابزرگه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۳۴ ۱۹ مرداد ۱۳۹۵
خوب مسافرکشی کنن
Iran (Islamic Republic of)
javad
۲۳:۰۹ ۱۹ مرداد ۱۳۹۵
دوستان از صفر شروع کنین

دنبال فرش قرمز برای استخدام دولتی نباشین از قراردادی و پیمانی و شرکتی شروع کنین
اگه به خداوند توکل کنین قول میدم یک ساله زحماتتون هدر نمیره و به موقعیت های خوب کاری می رسید

اول توکل به خدا

دوم پشتکار

سوم امید به موفقیت
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۳۱ ۱۹ مرداد ۱۳۹۵
منهم پزشک عمومی منطقه محروم هستم قردادپزشک خانواده بودم یک نفرکارشناس تغذیه رئیس مرکز بهداشت شد قراردادم را لغو کرد وحدود یک سال است بیکارم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۴۲ ۱۹ مرداد ۱۳۹۵
من خودم هم دولتی بودم روزانه بیکار و افسرده ام عاشقه تحصیلاتم ولی هیچ انگیزه ای ندارم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۳۷ ۱۹ مرداد ۱۳۹۵
اگه بتونی موشک بسازی شاید کاری گیرت بیاد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۲۸ ۱۹ مرداد ۱۳۹۵
واقعا معضل اصلی جوانان تحصیل کرده است.چاره چیه؟الان با مدرک دکترا چکار باید بکنن؟تکلیف این همه تلاش و درس چی میشه؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۴۸ ۱۹ مرداد ۱۳۹۵
بروکار می کن مگو چیست کار که سرمایه جاودان نیست کار
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۲۸ ۱۹ مرداد ۱۳۹۵
خسته نباشید.

چرا میگین 50 درصد بگین 100 درصد بیکارن.
آخرین اخبار