عبدالباری عطوان:

ارتباط برکناری "بندر بن سلطان" با تغییر سیاست عربستان در قبال ایران و سوریه

"عبدالباری عطوان" سردبیر روزنامه الرای گفت: سیاست عربستان در قبال ایران و سوریه به شکست منجر شده است.

به گزارش سرويس بين‌ الملل باشگاه خبرنگاران به نقل از "عبدالباری عطوان" در گفتگو با شبکه تلویزیونی بی‌بی‌سی عربی در لندن درباره برکناری شاهزاده بندر بن سلطان رئیس سازمان اطلاعات عربستان سعودی گفت: برکنار شدن بندر بن سلطان نشان می دهد مقامات عربستانی به این نتیجه رسیده‌اند سیاست‌های این کشور در قبال ایران و سوریه به بازنگری اساسی نیاز دارد. همچنین شکی در این نیست که آمریکا نقش اساسی در برکنار شدن بندر بن سلطان داشته و واشنگتن با قاطعیت از محمد بن نایف حمایت کرده است. از پیام های برکنار شدن بندر بن سلطان می توان به تشدید تلاش ها برای سرنگون کردن نظام سوریه و فراهم کردن مقدمات لازم در منطقه برای مقابله با ایران اشاره کرد. آمریکا از حمله نظامی به سوریه خودداری و توافق هسته ای با ایران امضا کرد و با این وضع همه محاسبات بندر بن سلطان نقشه برآب شد. وی به شدت با سیاست های آمریکا مخالفت کرد و بیش از چهار بار در مسکو با ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه دیدار کرد. وی با سفر به مسکو خواست این پیام را به واشنگتن بدهد که ریاض جایگزین دیگری نیز دارد. مقامات سعودی با برکنار کردن بندر بن سلطان بر این مسئله تاکید می کنند باید رابطه ائتلافی با آمریکا ادامه داشته باشد. همچنین بندر بن سلطان با ترکیه نیز دچار اختلاف شد. 

"عبدالباری عطوان" افزود: "ترکی الفیصل" 24 سال رئیس سازمان اطلاعات عربستان بود. نواف بن عبدالعزیز شش سال و مقرن بن عبدالعزیز شش سال و بندر بن سلطان تنها دو سال این پست را در اختیار داشت. این وضع نشان می دهد که به دلیل اختلافات در داخل خاندان سعودی و بازنگری در تعامل با ایران و سوریه، بندر از کار برکنار شده و "یوسف الادریسی" به عنوان سرپرست سازمان اطلاعات عربستان انتخاب شده است. این سمت از اهمیت زیادی برخوردار است و تنها در اختیار اعضای خاندان سعودی قرار می گیرد. برخی ها می گویند ممکن است شاهزاده سلمان بن سلطان دست راست بندر بن سلطان در پرونده سوریه و ناظر حمایت تسلیحاتی از گروه های مخالف نظام سوریه به ریاست این سازمان برسد.

وی در پاسخ پرسش که آیا جایگزین بندر بن سلطان در سازمان اطلاعات عربستان قطع کننده راهبرد وی در این سازمان خواهد بود، بیان داشت: شکی در این نیست که سیاست عربستان در تعامل با سوریه تغییر کرده است که می توان به مجرم دانستن شهروندان عربستانی در صورت جنگ در سوریه اشاره کرد. همچنین مقامات عربستانس هفت سازمان را به حمایت از تروریسم متهم کرده اند. به نظر می رسد به دلیل مخالفت آمریکا با حمله نظامی به سوریه و تاکید بر راه حل سیاسی این کشور و نزدیک شدن مواضع تهران و واشنگتن، دیگر نیازی به حضور بندر بن سلطان در ریاست سازمان اطلاعات عربستان نیست. همچنین نباید انتقاد آمریکا را از بندر بن سلطان به دلیل حمایت مالی و تسلیحاتی از گروه های تروریست در سوریه از یاد برد. 

عطوان در پاسخ به این پرسش که نشریه وال استریت ژورنال انتخاب "الادریسی" به جای بندر بن سلطان را تلاش ریاض برای ایفای نقش قدرتمندانه تر در منطقه در سایه توافق ایران و آمریکا دانسته است، آیا با این ارزیابی موافق هستید، گفت: شکی در این نیست عربستان سعودی احساس می کند دو بار توسط آمریکا از پشت خنجر خورده است. با برکنار شدن بندر بن سلطان به نظر می رسد ریاض تمایل دارد ائتلاف منطقه ای جدیدی با حضور مصر، امارات،بحرین و اردن تشکیل دهد. همچنین عربستان در حال نوسازی سازمان های امنیتی و حضور بیشتر جوانان در این سازمان‌هاست.


انتهای پیام/
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار