شبکههای تلویزیونی معاونت برونمرزی همزمان با عملیات تنبیهی «وعده صادق» و در همراهی گسترده با پاسخ مقتدرانه کشور عزیزمان ایران به شیطنتها و جنایات رژیم صهیونیستی، وارد جهادی گسترده و البته حرفهای برای نمایش قدرت و اقتدار جمهوری اسلامی ایران در سطح منطقه و جهان شدند.
در این نوشتار به معرفی چند برنامه تلویزیونی معاونت برونمرزی که به باور اهالی فن، اقبال مخاطبان را به همراه داشته، میپردازیم. این برنامهها منتخبی از انبوه تولیدات و فعالیتهای برنامهسازان معاونت برونمرزی است که با ساختاری گفتوگومحور و با حضور کارشناسان سیاسی و نظامی در استودیو و به صورت اسکایپ، به واکاوی تحولات و بررسی وقایع پرداختهاند.
با «Expose» در پرس تیوی؛ واکاوی اخبار و رویدادها
یکی از دستورکارهای مهم و محوری شبکه پرس تیوی، پرداخت و پوشش دقیق، تحلیلی و رسانهای در رابطه با تحولات و رویدادهایی است که جریانهای سیاسی و رسانهای غربی و متحدان منطقهای و بینالمللی آنها، بنابر منافع و اهدافی خاص، چندان تمایلی به پوشش آن ندارند.
در حقیقت، پرس تیوی در قالب برنامههای گوناگون سعی در واکاوی و موشکافی حقایق و رویدادهایی داشته که رسانههای غربی به نحوی عامدانه، سعی در مسکوت گذاشتن آن دارند.
در این باره، برنامه Expose از جمله برنامههایی است که با تعریف موضوعات مختلف بهویژه در خصوص مسائل مرتبط با ایران، تحولات منطقه غرب آسیا و البته واقعیتهای جهان غرب (در حوزه مسائل سیاسی- اجتماعی)، آن جنبهای از اخبار و رویدادها را بررسی میکند که کمتر از سوی رسانههای جریان اصلی غربی مورد توجه قرار میگیرد.
در این چارچوب، برنامه با حضور کارشناسان حاضر در استودیو و البته دیگر صاحبنظران، در قالب قسمتهای ۲۰ تا ۲۵ دقیقهای، به واکاوی اخبار و تحولاتی نظیر جنگ غزه، پشت پرده سیاستهای منطقهای رژیم اشغالگر قدس و دولت آمریکا، معادلات سیاسی و اجتماعی ایران، و مسائل مرتبط با محور مقاومت در منطقه غرب آسیا و دیگر موضوعات میپردازد. پوشش رسانهای و تحلیلی برنامه Expose درباره رویدادها و تحولاتی است که جریانهای سیاسی و رسانهای غربی و صهیونیستی چندان به آنها نمیپردازند و این موضوع سبب شده تا این برنامه همچون برخی دیگر از برنامههای شبکه پرس تیوی نظیر «فلسطین؛ محرمانهزدایی» با واکنش منفی جریانهای سیاسی و رسانهای غربی- صهیونیستی مواجه شود.
در برنامه «Expose» به طور خاص اخبار و رویدادها از سه منظر، هدف بررسی قرار میگیرند. اول، موضوعات روز و کمتر پرداختهشده مطرح میشوند؛ دوم، کارشناسان برنامه اقدام به ارائه تحلیل و تفسیر درباره آنها میکنند و سوم اینکه خوانش افکار عمومی در شبکههای اجتماعی از این رویدادها نیز مورد اشاره قرار میگیرد.
در این میان، در قالب موضوعات مختلف برنامه «Expose»، به شیوهها و اهرمهایی که جریانهای سیاسی و رسانهای غربی و صهیونیستی با تکیه بر آنها سعی در لاپوشانی واقعیتها دارند، اشاره میشود.
از این منظر، برنامه «Expose» شبکه پرس تیوی را از حیث فلسفه کارکردی باید ورای روایتسازیهای رایج جریانهای سیاسی و رسانهای غربی ارزیابی کرد. برنامهای که نه فقط رویدادهای مهم را هدفِ واکاوی قرار میدهد و سعی در افزایش آگاهی عمومی درباره آنها و لایههای پنهانشان دارد، بلکه به نحوی ضمنی از ماهیت مغرضانه کنش و فعالیتهای رسانهای جریانهای خبری و رسانهای غربی نیز افشاگری میکند و در عین حال به سهم خود از این ظرفیت برخوردار است که تا حدی، فشارهایی را بر کنشها و اقدامات غیرقانونی بازیگران غربی- صهیونیستی بهویژه در قالب معادلات منطقه غرب آسیا وارد کند.
«العین الاسرائیلیه» و بررسی موشکافانه رسانههای رژیم صهیونیستی
برنامه «العین الاسرائیلیه» شبکه العالم مهمترین اخبار رسانههای رژیمصهیونیستی را قبل و پس از عملیات پیروزمندانه «وعده صادق» مورد تحلیل و ارزیابی قرار میدهد. این برنامه با طرح موضوعات مهم پرداختهشده در شبکههای صهیونیستی، دروغپردازی این رسانهها را افشا و اخبار واقعی را برای مخاطبان خود ارائه میکند.
رویکرد این برنامه در افشاگری حقایق حاکم بر رژیم اشغالگر، آن را تبدیل به یکی از برنامههای پرطرفدار جهان عرب و شبکه العالم کرده است. حضور شخصیتهای سیاسی و کارشناسان مجرب در این برنامه و تحلیل و تفسیر اخبار و مواضع کانالهای خبری صهیونیستی و موضعگیری سردمداران این رژیم، از شاخصههای این برنامه است که آن را از دیگر برنامهها متمایز میکند.
از دیگر ویژگیهای این برنامه تکیه بر اخبار و موضعگیریهای موثق بوده که همگی یا مستند یا از خود کانالهای خبری رژیم کودککش پخش شده است، این امر مخاطب را از هر گونه شک و تردید درباره صحت موضوعات مطرحشده و مورد بحث در این برنامه دور میکند.
همچنین این برنامه با دوری از پرداختن به موضوعات حاشیهای و زرد، تمرکز بر روی اخبار دسته اول و مهم و تحلیل و تفسیر آن توسط میهمانان برنامه، شبهبولتنی است که گزیده اخبار روز این رژیم را عرضه میکند. انتخاب دقیق میهمانان برنامه و تسلط آنان بر روی موضوعات روز و مورد بحث از دیگر نقاط قوت این برنامه است.
برنامه گفتوگومحور و سیاسی «کمپاس»
برنامه «کمپاس» یکی از برنامههای قدیمی و پرمخاطب کانال آذری شبکه سحر است که همزمان با وقایع اخیر و با توجه به همکاریهای عمیق و گسترده اقتصادی و تجاری میان کشورهای آذربایجان، رژیم صهیونیستی و ترکیه، با درک درستی از وضع موجود و نیز با توجه به اشتراکات فرهنگی و قومی مردم دو کشور ایران و آذربایجان، به پوشش گسترده اخبار و اطلاعات صحیح میپردازد.
پس از حادثه تروریستی حمله به بخش کنسولی جمهوری اسلامی ایران در دمشق توسط رژیم صهیونیستی و لزوم تنبیه این رژیم اشغالگر در بیانات نماز عید فطر رهبر معظم انقلاب اسلامی (مد ظله العالی) در بیست و پنجم فروردین و همزمان با حمله پهپادی و موشکی کشورمان به پایگاهها و مراکز نظامی رژیم صهیونیستی، ویژه برنامه «کمپاس» با پخش ویژه در مدت زمان ۶۰ دقیقه و در شبهای بعدی با موضوع یادشده بر روی آنتن رفت و به طور کامل ابعاد مختلف این حمله و وقایع بعد از آن را واکاوی کرد.
محورهای اصلی سلسله برنامههای «کمپاس» عبارتند از: انعکاس رسانهای پاسخ موشکی ایران به رژیمصهیونیستی؛ تشریح ابعاد نظامی سیاسی، دینی و حقوقی اقدام ایران؛ انعکاس واکنش افکاری عمومی و رسانهها و شخصیتهای سیاسی؛ تبیین آثار و نتایج و دورنمای اقدام ایران در بعد منطقهای و جهانی؛ تحلیل خط سیر نزولی پرسرعت رژیمصهیونیستی در روند رو به اضمحلال و نابودی؛ تشریح واکنشهای نهادهای بینالمللی و کشورهای غربی بهویژه آمریکا؛ تاکید بر قدرت فراتر ایران در صورت اقدام نابخردانه صهیونیستها در پاسخ به آن؛ تبیین اقدام ایران به عنوان کشور اسلامی و دست زدن به این کار شجاعانه تحت رهبری ولی فقیه و اعتلای عزت اسلامی؛ نقد و تشریح جریان و علل سکوت رسانهای در آذربایجان و تبلیغات رسانهای در ترکیه؛ تبیین پیامهای این اقدام بر لزوم توجه و تغییر در سیاستهای کشورهای همسایه از جهت همکاری با رژیم صهیونیستی؛ انعکاس نظرات و نگرشهای نخبگان و کارشناسان سیاسی و نظامی منطقه و نیز بازخورد گسترده اقدام ایران در افکار عمومی ملتهای مسلمان.
برنامه «کمپاس» با بهرهگیری از کارشناسان مجرب سیاسی و نظامی در استودیو تهران و به صورت اسکایپی از ترکیه، آذریابجان، روسیه و نقاط دیگر جهان، سعی در اقناع مخاطب هدف و بازگویی صادقانه و حقیقی وقایع دارد.
تبیین مواضع ایران در «القدس لنا» کانال کردی شبکه سحر
از ۱۵ مهر سال ۱۴۰۲ و همزمان با شروع عملیات موفقیتآمیز «طوفانالأقصی» که با شکست و ناتوانی رژیم صهیونیستی از جنبه امنیتی و دفاعی همراه بود، کانال سحر کردی ویژهبرنامه زنده «القدس لنا» را تولید کرد. این برنامه با دعوت از برجستهترین کارشناسان سیاسی حوزه داخلی و خارجی کشور به تبیین و بررسی تاریخچه مبارزات مردم فلسطین و جبهه مقاومت، بررسی آخرین رویدادهای منطقه غزه، آثار و تبعات مبارزات جبهه مقاومت بر منطقه و جهان، شکستها و دلایل ناکامی رژیم صهیونیستی در مبارزه با مردم غزه، نقش حمایتگرانه کشورهای غربی مانند آمریکا، انگلیس و فرانسه در روند مبارزات علیه مردم بیگناه فلسطین و... میپردازد.
این برنامه که از پخش هفتگی به دو بار پخش در هفته تغییر یافت، بهصورت لحظهای و بهروز، آخرین آمار و اطلاعات را در بخش ابتدایی خود به مخاطبان ارائه میکند و با بیان روایت تاریخی از طریق پخش گزیده مستندهای زبانگردانیشده، میکوشد چارچوببندی مسئله فلسطین و حمایت استکبار از جریان صهیونیسم را به لحاظ تاریخی تا به امروز نشان دهد. تصاویر روز تحولات غزه، نماهنگهای مرتبط با فلسطین، گزارش زنده و ارتباط مستقیم با خبرنگاران حاضر در منطقه و تحلیل آخرین اخبار مرتبط با حوزه غزه و فلسطین، از دیگر بخشهای این برنامه گفتوگومحور است.
در این برنامه تلاششده تا با استفاده از مستندهایی همچون «۸۰ سال مقاومت»، روایت مستند و مستدل از اشغالگری رژیم صهیونیستی و مقاومت مردم مظلوم فلسطین، حضور و همراهی جبهه مقاومت و در رأس آن جمهوری اسلامی ایران تبیین شود. بخشی از برنامه به کلام و بیانات امامین انقلاب با حوزه فلسطین اختصاص دارد که بر اساس زمان و مناسبت پخش برنامه، احصا و پخش میشوند. «القدس لنا» با عملیات افتخارآفرین «وعده صادق»، رویکردی متفاوت به خود گرفت، بهطوری که بسیاری از وقایع و حوادث این عملیات در ابعاد مختلف سیاسی، امنیتی، نظامی و منطقهای تحلیل میشود.