دانشمندان عامل اصلی افزایش جمعیت چاق در بسیاری از کشور‌ها را تغذیه بد نه زیاد و تغییر سریع سیستم‌های غذایی می‌دانند.

طبق نتایج یک مطالعه جدید، حالا بیش از یک میلیارد نفر از جمعیت انسان‌ها در جهان چاق هستند. تعداد افراد مبتلا به چاقی از سال ۱۹۹۰ بیش از چهار برابر شده است. این معضل جهانی در کشور‌های فقیرتر به‌شدت رو به افزایش است و نرخ آن در کودکان و نوجوانان سریع‌تر از بزرگسالان بالا می‌رود.

سازمان جهانی بهداشت سرپرست این مطالعه بوده و نتایج آن را در آستانه روز جهانی چاقی (۱۴ اسفند - ۴ مارس) در ژورنال Lancet منتشر کرده است. طبق آمار این گزارش، جمعیت افراد چاق از ۲۲۶ میلیون نفر در سال ۱۹۹۰ به ۱ میلیارد و ۳۸ میلیون نفر در سال ۲۰۲۲ افزایش پیدا کرده است. پیش از این، دانشمندان انتظار داشتند جمعیت چاق‌های جهان در سال ۲۰۳۰ به این عدد برسد.

طبق تخمین‌ها، ۵۰۴ میلیون زن بزرگسال و ۳۷۴ میلیون مرد بزرگسال در سال ۲۰۲۲ چاق بودند. این یعنی تعداد زنان مبتلا به چاقی دو برابر، و تعداد زنان مبتلا به چاقی از سال ۱۹۹۰ سه برابر شده است. تعداد کودکان و نوجوانان مبتلا به چاقی از ۳۱ میلیون در سال ۱۹۹۰ به ۱۵۹ میلیون نفر در سال ۲۰۲۲ رسیده است.

این بیماری مزمن و پیچیده، ریسک بالاتر مرگ از سکته قلبی، دیابت و برخی سرطان‌ها را به‌همراه دارد. چاقی با افزایش ریسک مرگ در اثر ویروس کرونا نیز پیوند داشت.

کشور‌های واقع در پُلی‌نِزی و میکرونزی اقیانوسیه، کارائیب، خاورمیانه و شمال آفریقا بیشتر از همه شاهد افزایش جمعیت چاق خود بوده‌اند. نرخ چاقی در این کشور‌ها از بسیاری از کشور‌های پیشرفته و ثروتمند اروپایی بالاتر است ــ درحالی که پیش‌تر دانشمندان تصور می‌کردند چاقی یکی از مشکلات کشور‌های ثروتمند است.


مقایسه جمعیت زنان چاق (بالا) و مردان چاق (پایین) در کشور‌های جهان در سال‌های ۱۹۹۰ (چپ) و ۲۰۲۲ (راست):

چاقی


تغذیه بد، عامل چاقی

مجید عزتی، نویسنده اصلی این مقاله از کالج سلطنتی لندن، می‌گوید در برخی از کشور‌های جنوب اروپا، مانند فرانسه و اسپانیا، جمعیت چاق، مخصوصاً در زنان، رو به کاهش است. اما در اکثر کشورها، افرادی که از چاقی رنج می‌برند، از افراد دچار کسری وزن بیشترند.

برخلاف کسری وزن که در اثر تغذیه کم به‌وجود می‌آید، عامل اصلی چاقی تغذیه بد است، نه تغذیه زیاد. این نشان می‌دهد تغییر سریع سیستم‌های غذایی یکی از دلایل مهم افزایش نرخ چاقی در کشور‌ها است.

سازمان بهداشت جهانی می‌گوید صنایع غذایی خصوصی باید مسئولیت عواقب سلامت محصولات خود را بپذیرند و استراتژی‌های همکارانه در پیش بگیرند. این سازمان برای رسیدن به اهداف جهانی کاهش چاقی از سیاست‌هایی نظیر مالیات بر نوشیدنی‌های شیرین و محدودیت‌های بازاریابی غذا‌های ناسالم برای کودکان و افزایش یارانه غذا‌های سالم حمایت می‌کند.

برخی متخصصان می‌گویند دارو‌های جدید دیابت می‌توانند در مبارزه با چاقی مفید باشند. اما این دارو‌ها تنها ابزار‌هایی خوب هستند، نه راه‌حل مسئله. چاقی یک مسئله بلندمدت است و عملکرد بسیاری از این دارو‌ها هنوز در بلندمدت ارزیابی نشده است.

منبع: دیجیاتو

برچسب ها: سلامت ، چاقی
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار