یکی از برترین مصداقهای احسان کردن و نیکوکاری عمل وقف است و از دوران قبل از اسلام در میان جوامع بشری و تمامی ادیان رایج بوده است.
پس از این که اسلام ظهور کرد این سنت حسنه توسط نبی مکرم اسلام، حضرت محمد مصطفی صل الله علیه وآله والسلم و امامان معصوم علیهمالسلام پایه گذاری شد تا مردم تشویق شوند و این سنت پسندیده را به جای آورند و به همین دلیل، در طول تاریخ اسلام موقوفات زیادی بر جای مانده اند.
حجتالاسلام سید رضا فقیهی، رئیس حوزه علمیه نورالزهرا تهران درمورد سنت حسنه وقف اظهار کرد: وقف یک صدقه جاریه و خیریهای ماندگار است، پرونده وقف حتی بعد از فوت واقف باز باقی میماند و به صورت مستمر برای او اجر و پاداش نوشته میشود؛ پس طبیعتاً وقف کار خیلی ارزشمند و بسیار جالبی است.
او مطرح کرد: وقتی عملکرد ادارات اوقاف در کشور خوب باشد آن وقت مردم به موضوع وقف خوشبین شده و جذب این کار میشوند؛ مردم ایران از دیرباز علاقمند به وقف هستند تا برای آخرت خود ذخیرهای داشته باشند، لذا باید کاری کنیم که آنها آثار وقف را به خوبی ببینند و اعتمادشان بیشتر جلب شود.
رئیس حوزه علمیه نورالزهرا تهران با اشاره اینکه خود نیز، متولی موقوفه است، تصریح کرد: از سازمان اوقاف درخواست دارم که به بحث متولیان توجه بیشتری داشته باشد، چون آنها وقف را حفظ و نگهداری میکنند؛ همانطور که برای فعالتر شدن اقتصاد پیشنهاد تقویت بخش خصوصی داده شده است به تبع برای تقویت موقوفات در کشور باید به متولیان کمک کنیم و از آنها حمایت داشته باشیم.
حجتالاسلام فقیهی با تأکید بر لزوم راهنمایی متولیان موقوفات از سوی سازمان اوقاف بیان کرد: متأسفانه طی ۱۰ سال اخیر، این رابطه اوقاف با متولیان کمرنگ شده است و فقط نظارت دارد، در حالی که باید کمک، راهنمایی و هدایت داشته باشد؛ تجربه همواره ثابت کرده است که اگر این امور مردمی باشند و در کنار آن اوقاف نیز متولیان را راهنمایی کند، خیلی موفقتر خواهد بود.
او با اشاره به اینکه هزینه کردن عواید همه موقوفات تابع نیت واقف است، عنوان کرد: اینکه واقف چه نیتی داشته باشد، در هدایت درآمدهای آن موقوفه برای هزینه در بخشهای مختلف مؤثر است.
رئیس حوزه علمیه نورالزهرا تهران ادامه داد: تمامی مراکز علمی، مؤسسات فرهنگی و آموزشی، آموزشی و پژوهشی، دانشگاهها، وزارت آموزش و پرورش و همچنین، وزارت علوم قطعاً برای اشاعه فرهنگ وقف نقشآفرینی پُررنگی دارند.
حجتالاسلام فقیهی با اشاره به نقش پُررنگ رسانهها در زمینه تقویت فرهنگ وقف یادآور شد: اصحاب رسانه به ویژه صدا و سیما و خبرگزاریها نیز برای فرهنگسازی در حوزه وقف بسیار مؤثر هستند؛ البته نباید از ظرفیتهای فضای مجازی غافل شد.
گفتنی است که نیات واقفان از ۶۴ نوع در گذشتههای دور به بیش از ۸۰۰ نوع در حال حاضر افزایش یافته است.
چی داریم وقف کنیم