کهگیلویه وبویراحمد یکی از قطبهای تولید ماهی قزل آلا در کشور است بهطوری که حدود ۱.۶ درصد تولید ماهیان سردآبی جهان و ۱۰ درصد تولید ماهیان سردآبی کشور را تأمین میکند.
با وجود اینکه کهگیلویه و بویراحمد با تولید سالانه ۲۲ هزار تن ماهی سردآبی رتبه سوم تولید این نوع ماهی کشور را دارد، بازار فروش ماهی قزل آلا در مرکز استان بی رمق است و کل ماهی فروشیهای شهر را که بگردی شاید تنها یک یا ۲ مغازه ماهی قزل آلا داشته باشند و کمبود ماهی در این بازار آشفته گرانی گوشت قرمز بر گلایمندی مردم افزوده است.
استان با دارا بودن حدود ۱۰ درصد منابع آبی و ۱۱ و نیم میلیارد مترمکعب روان آب، ۱۰ درصد تولید ماهیان سردآبی کشور را در خود جای داده است و از سردسیر تا گرمسیر آن مستعد پرورش ماهی است.
طبق اعلام سید علی معتمدی پور رئیس سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد، تولید ماهی قزل آلا در استان در مدت ۲ سال اخیر، به ۶۵ هزار و ۵۰۰ تن رسیده است و افزایش ناشی از بهره وری به چهار هزار و ۵۰۰ تن رسیده است.
تولید ماهیان خاویاری ۳۰۰ تن بوده است و تولید ماهیان زینتی به ۹ هزار قطعه رسیده است و استان رتبه اول کشوری بهره وری میزان تولید در واحد سطح و رتبه سوم کشوری در تولید ماهیان سردآبی را کسب کرده است.
یکی از شهروندان یاسوجی گفت: بیش از یک هفته است که کل شهر یاسوج را بگردیم یک کیلو ماهی هم نیست.
او تصریح کرد که وشت قرمز گوسفندی هم روز به روز در حال گرانی است و و برخی قصابیها هم گوشت با کیفیت این این روزها تحویل مشتری نمیدهند و شهروندان ترجیح میدهند این روزها بیشتر به سراغ خرید ماهی بروند.
وی بیان کرد: البته در همین گرانی بازار گوشت ماهی هم داشت روز به روز گرانتر میشد و هم اینک هم که ماهی در بازار موجود نیست.
یکی از ماهی فروشان یاسوجی گفت: چند روز است که ماهی قزل آلا در باز موجود نیست. هفته قبل تقریبا سهمیه هر مغازه ۱۰ تا ۲۰ کیلو بود، اما این چند روز حتی یک ماهی برای فروش نداریم.
یکی دیگر از ماهی فروشان شهر یاسوج گفت: هر چه ماهی قزل آلا در استان موجود هست به بازارهای اصفهان و تهران انتقال داده میشود و از استان به راحتی خارج میشود.
وی تاکید کرد: اگر هم ماهی باشد کیلویی ۲۲۰ هزار تومان است که بسیاری از مصرف کنندگان ادعا دارند که این قیمت بالاست.
مدیر شیلات سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد گفت: بیشتر ماهی بازار استان به سمت تهران (بازار بعثت) و اصفهان میرود، زیرا سال گذشته بارندگی در شمال کشور محدود بود و بخش زیاید از مزارع از تولید خارج شدند و بازارهای تهران و اصفهان اکنون بخشی از ماهی مورد نیاز خود را از استان کهگیلویه و بویراحمد تامین میکنند.
اسحاق رستمی افزود: ماهی در استان تابع عرضه و تقاضا است و با توجه به ذائقه مردم این استان به سمت گوشت قرمز و مرغ، تقاضا کم است.
وی ادامه داد: پیش بینی میشود امسال، تولید ماهی در استان به ۲۳ هزار تن هم برسد که پنج درصد نسبت به سال گذشته افزایش دارد، البته نگرانیهایی با توجه به کاهش بارندگیها برای کاهش تولید در سال آینده وجود دارد.
رستمی با شاره به قیمت ماهی هم گفت: قیمت تمام شده ماهی در استان تقریبا ۱۴۵ هزار تومان در میآید و فروشنده حق دارد که ۲۰ تا ۳۰ درصد بیشتر از این قیمت بفروشد یعنی ماهی بالاتر از ۱۸۰ هزار تومان گران است.
همانگونه که خروج گوشت قرمز و مرغ از استان با محدودیتهایی روبروست میطلبد ستاد تنظیم بازار استان و تعزیرات حکومتی استان با تدابیر سختگیرانه تری نسبت به خروج همه ماهی قزل آلای استان اقدام کنند.
این استان ظرفیت تولید حدود ۲۲ هزار تن تولید آبزیان را در سال داراست و عمده مزرعههای پرورش ماهی استان در کنار زیرشاخه کارون قرار دارد و در محدوده مارون و زهره برای توسعه مزارع پرورش ماهی هنوز جای کار بسیاری وجود دارد.
۱۰ درصد ماهی قزلآلای مورد نیاز کشور در کهگیلویه و بویراحمد تولید میشود که پس از لرستان و چهارمحال و بختیاری رتبه سوم تولید ماهیان سردآبی کشور در اختیار این استان است و نشان میدهد ظرفیت صادرات ماهی با کیفیت این استان به خارج از کشور وجود دارد.
۲۷۱ مزرعه پرورش ماهی در استان کهگیلویه و بویراحمد وجود دارد. از چهار هزار و ۷۷ مزرعه پرورش ماهی در کشور ۶.۶ درصد مزارع در این استان است که ۴۴۶ مزرعه فعال بوده است.
پتانسیل بخش شیلات استان میان تمام تولیدات حوزه کشاورزی از جمله تولیدات مزارع، باغات، گلخانهها و صنعت دام و طیور استان بسیار چشمگیر است.
رودخانههای پرآب و خروشانی همچون زهره و مارون در استان ظرفیتهای بی بدیلی برای توسعه شیلات در حوزه مناطق گرمسیری استان هستند که میتوان در انها ماهیان خاویاری و ماهیان گرمابی تولید کرد.
بنابراین نباید هم مشتری داشته باشند
برای رفع این معضل با استفاده از اهرمهایی مانند یارانه ها و مسیر هدایت آن میتوان بهره وری در این زیربخشها را تقویت نمود و.....