معاون دریایی سازمان محیط‌زیست کشور:

دریاچه ارومیه شرایط سختی دارد/ وضعیت ۲۵تالاب اصلی کشور بحرانی است

ذوالجودی گفت: دریاچه ارومیه اکنون در پایین ترین سطح خود در چند دهه اخیر است اما امیدواریم بزودی با افتتاح سد چپرآباد مقداری آب به این دریاچه برساند.

 مجتبی ذوالجودی اظهار داشت: ۲۲۶ تالاب در سطح کشور وجود دارد که دولت نسبت به آنها حساس است و برای آنها برنامه دارد و باید برنامه‌های را دنبال کند که وضعیت آنها به شرایط بحرانی نرسند.

وی با بیان اینکه اکنون دریاچه ارومیه شرایط سختی دارد، افزود: متأسفانه این حوضه خشکسالی‌های متمادی داشته و کشاورزی در حوضه آبخیز دریاچه ارومیه شرایطی را ایجاد کرده است که این دریاچه وضعیت قابل قبولی ندارد.

معاون محیط‌زیست دریایی و تالاب‌های سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به اینکه دولت برنامه احیای دریاچه ارومیه را دنبال می‌کند، گفت: تاکنون برای دریاچه ارومیه اقدامات مدیریت نرم افزاری و سخت افزاری شده است و آنچه دولت قبلی نیز به آن اهتمام داشت که به اتمام برساند زدن سد کانی سیب و طرح انتقال آب از کانی سیب از طریق تونل و دریاچه بود که اکنون اتمام یافته و این اتفاق به هر سختی بود امسال انجام شد.

ذوالجودی با اشاره به اینکه موضوع تأمین آب برای دریاچه ارومیه از طریق سازه‌های فیزیکی در حال پیگیری است، اظهار داشت: برنامه‌های نرم‌افزاری نیز برای این دریاچه در دستور کار داریم.

کشاورزی بزرگترین مشکل تالاب‌های کشور است

وی ابراز داشت: بزرگترین مشکلی که تالاب‌های کشور دارند کشاورزی در حوضه‌ها است و کشت‌هایی اتفاق می‌افتد که مصرف آب آنها خیلی بیشتر از استاندارد است؛ برای مثال در حوضه دریاچه ارومیه چغندر و سیب کشت می‌شود که دو محصول بسیار آب بر هستند.

معاون محیط‌زیست دریایی و تالاب‌های سازمان حفاظت محیط زیست کشور تصریح کرد: باید بپذیریم که مدیریت منابع آب ما اشکال داشته است و باید تجدید نظر کنیم.

ذوالجودی با اشاره به اینکه صنایعی نیز در حوضه‌های آبریز شکل گرفته که نیاز به آب دارند، خاطرنشان کرد: با وجود این، عمده مشکل ما در وهله اول، کشاورزی است که کنترل کردن این شرایط همراهی تمامی دستگاه‌ها را می‌طلبد.

دریاچه ارومیه در پایین‌ترین سطح خود است

وی گفت: دریاچه ارومیه اکنون در پایین‌ترین سطح خود در چند دهه اخیر است اما امیدواریم که سد چَپرآباد که بزودی افتتاح می‌شود مقداری آب را به این دریاچه برساند.

معاون محیط‌زیست دریایی و تالاب‌های سازمان حفاظت محیط زیست خاطرنشان کرد: با توجه به پیش بینی‌های سازمان هواشناسی مبنی بر بارش‌های مناسب در سال آبی جاری، امید داریم که این پیش بینی‌ها محقق شود که از حالت بحرانی خارج شویم.

۲۵ تالاب اصلی کشور شرایط بحرانی دارند

ذوالجودی همچنین وضعیت تالاب هامون در استان سیستان و بلوچستان را به دلیل تأمین نشدن حقابه، بسیار بحرانی دانست و گفت: هامون در حال حاضر کانون گردوغبار شده است.

وی ابراز داشت: تأمین حقابه هامون نیاز به دیپلماسی محیط زیستی دارد که سازمان حفاظت محیط زیست و وزارت خارجه به آن ورود کرده است و تلاش می‌شود با مسئولان افغانستانی درخصوص تأمین حقابه تالاب هامون همگرایی ایجاد شود.

معاون محیط‌زیست دریایی و تالاب‌های سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه در حال حاضر حدود ۲۵ تالاب اصلی کشور شرایط بحرانی دارند، ابراز داشت: با وجود این اگر چه دریاچه ارومیه شرایط سختی دارد اما تالاب‌های اقماری ارومیه با همکاری وزارت نیرو هم اینک شرایط خوبی دارند یا تالاب‌های استان گلستان از جمله میانکاله که انجام لایروبی وضعیت آن را بهتر کرده و یا وضعیت تالاب آلاگل مناسب است.

ذالجودی تصریح کرد: وضعیت تالاب بین المللی گاوخونی بحرانی است به دلیل اینکه چند دهه است مدیریت منابع آب بخوبی انجام ندادیم و از بالادست باید حقابه آن تأمین می شده و این وظیفه قانونی است.

وی ادامه داد: از بالادست حوضه زاینده رود بازدید کردم؛ در بالادست این حوضه باغ ایجاد کردند با مصرف بالای آب و متأسفانه کشت برنج اتفاق می‌افتد که در این خصوص با وزارت جهاد کشاورزی جلساتی داشتیم.

معاون محیط‌زیست دریایی و تالاب‌های سازمان حفاظت محیط زیست با تاکید بر اینکه بیشترین هدر رفت آب در کشاورزی اتفاق می‌افتد، تصریح کرد: صنایع نیز در این حوضه باید با برنامه‌ریزی از جمله بازچرخانی پساب‌ها مصارف خود را از حوضه زاینده‌رود کاهش دهند که تحقق این‌ها نیازمند برنامه ریزی بلند مدت است زیرا اتفاقی که اکنون برای تالاب افتاده است حاصل دو دهه است و طی یک سال- دو سال حل نمی‌شود.

امید برای بهبود شرایط تالاب گاوخونی طی دو- سه سال آینده

ذوالجودی با تاکید بر اینکه مصارف آب کشاورزی باید کاهش یابد و یا حتی معیشت جایگزین کشاورزی در دستور کار قرار گیرد، افزود: باید توجه داشت که طبق قانون پس از شرب، حقابه محیط‌زیست در اولویت است و از همین رو شرکت آب منطقه‌ای با توجه به پیگیری دولت، سازمان حفاظت محیط‌زیست و دستگاه قضا اگر شرب را تأمین کردند قطعاً باید برای حقابه تالاب‌ها اقدام کنند و همه باید تابع قانون باشیم زیرا پس از شرب حقابه تالاب اولویت است.

وی ابراز داشت: مسائل اجتماعی را باید با فرهنگسازی و همراهی مردم انجام داد تا با همراهی دولت و دعای مردم و وقوع بارندگی ظرف دو- سه سال شاید بتوانیم شرایط تالاب را بهبود بخشیم زیرا احیا کامل نخواهد شد.

معاون محیط زیست دریایی و تالاب‌های سازمان حفاظت محیط زیست ورود ۶ میلیون مترمکعب آب به تالاب گاوخونی را اتفاقی بسیار خوب دانست و گفت: امیدوارم با تفاهم نامه‌ای که بین محیط زیست و شرکت آب منطقه‌ای اصفهان منعقد و قرار شده هر فصل مقدار حقابه‌ای برای تالاب گاوخونی داشته باشند، شاهد عبور این تالاب از شرایط بحرانی باشیم.

ذوالجودی اضافه کرد: با توجه به این تفاهم نامه و تعهد دو طرف رهاسازی دو نوبت دیگر آب به سمت تالاب گاوخونی طی بهمن و بهار سال آینده دنبال می‌شود.

وی در خصوص اهداف برگزاری نشست منطقه‌ای هم اندیشی رؤسا و دبیران مناطق پنجگانه و مدیران کل منطقه چهار حفاظت محیط زیست کشور در اصفهان نیز گفت: خشک‌سالی‌های متوالی شرایط نامناسبی را برای تالاب‌های کشور ایجاد کرده است و برای بررسی این شرایط این نشست امروز در اصفهان برگزار شد تا از تجربه‌ای که اصفهان داشته و اقداماتی که برای احیای اولیه تالاب گاوخونی شده است برای تصمیم‌گیری درخصوص سایر تالاب‌ها استفاده کرده و به جمع بندی برسیم.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۹
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
مجید طلایی نیا
۰۱:۴۰ ۲۶ آذر ۱۴۰۲
چی مونده برامون که بخواد تالاب یا دریاچه بمونه همش رفت خشک شد نابود شد .دم دولت اول تا یازدهم گرم این رسم مملکت داری نبود .این حق ایران و ایرانی هم نبود خدا به تک تک ملت رحم کنه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۲۸ ۲۳ آذر ۱۴۰۲
بودجه و کمکهای خارجیربراب احیای دریاچه رو کیا چپاول کردن
Iran (Islamic Republic of)
مهدی
۲۲:۳۸ ۲۵ آذر ۱۴۰۲
با پمپاژ آب از خلیج فارس میشود طی چند سال از خشکی کامل جلوگیری کرد، با خشک شدن دریاچه و بادهای شدید گرد نمک باعث خشک شدن مزارع و باغات و از بین رفتن شهرهای استانهای همجوار می گردد لذا در ابتدا باید جلوی خشکی دریاچه گرفته شود و در مرحله دوم آبگیری که از خلیج فارس هرچند طولانی است دیگر احتیاجی نیست که آب کشاورزی را قطع کرد فقط باید سریعتر با مشارکت مردم و دولت انجام شود تا درآینده مجبور به تخلیه شهرهای اطراف دریاچه نشویم و...
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۲۷ ۲۳ آذر ۱۴۰۲
اون پولایی که برای احیای دریاچه ارومیه این دولت خرج کرد چی شد نتیجش؟؟؟
Brazil
ناشناس
۲۳:۱۲ ۲۳ آذر ۱۴۰۲
از استاندار آذربایجان غربی بپرسید میگه دریاچه ارومیه هیچ مشکلی نداره چون یه بیگانس
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۱۷ ۲۳ آذر ۱۴۰۲
سلام بله تا زمانی که مسئولین به فکر پول جیب خود و اداره ها باند بازی هست به زودی خلیج فارس هم خشک میشه.

ما زمین هامون حوزه دریاچه ارومیه هست الانم که الانه دارن سنتی آبیاری میکنیم میری جهاد کشاورزی ویا منابع آبیاری هیچ حمایتی نمیکنن اینقدر اذیت میکنن آدم از زندگی سیر میشه.
خدا لعنت کنه به کسانی که دم از عدالت علی میزنن اما معاویه صفت هستن.
خواهش پخش کن دوست عزیزم
Iran (Islamic Republic of)
عمار .
۲۱:۴۳ ۲۳ آذر ۱۴۰۲
به نام خداوند جان و خرد : وضعیت مردم مظلوم بینوایان محرومان فقیران مسکینان مستضعفین استان فقیر که دارن فقط با یارانه نفری ۳۰۰ و ۴۰۰ هزار تومانی زندگی سختی را می گذارند بسیار بحرانی تر از این دریاچه های رو به خشک شدن است وضعیت اسفناک اقشار ضعیف یارانه بگیران معیشتی مردم بینوایان بیکاران بی درآمدها را به حد خوب برسانید که قدرت خرید برای امورات هر ماهشان پیدا کنند و پیشگیری شود از فروپاشی خانواده هایشان و پیشگیری شود از فقر مطلق فساد فحشا طلاق بزهکاری جرم جنایت از سر فقر فلاکت مطمئن باشید بحران کم آبی هم از ایران اسلامی رفع می شود به اذن الله . والسلام و صلوات التماس دعا .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۴۲ ۲۳ آذر ۱۴۰۲
دریاچه ارومیه تمام شدورفت
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۱۲ ۲۳ آذر ۱۴۰۲
بابا خیلی زود هنوز که اقدامی بشه بگذارید چند پست مدیریت جدید هم برای این دریاچه درست بشه مثلا هیئت بلاگردان دریاچه یا مشاوران ماساژ قلبی دریاچه و مدیریت شوری دریاچه و.... بعدا
Iran (Islamic Republic of)
هادی
۲۰:۵۳ ۲۳ آذر ۱۴۰۲
خواهشا برای دریاچه ارومیه هم ی فکری بکنین!میتونین بدون تخریب سد یا از بین بردن زمینهای کشاورزی موجود پایین دست سد،۳۰،۴۰تا قنات(تعداد مورد نیاز)بین پایین دست سد تا دریاچه ارومیه به روشهای مکانیزه و بسرعت احداث کنین!مسوولین ببینن اگه میشه انجام بدن
Germany
ناشناس
۲۰:۲۱ ۲۳ آذر ۱۴۰۲
با ندانم کاریهاتون تالاب ها خشکیدن، جمعیت رو پیر کردین، جنگلها از بین رفت،الودگی بیشتر شد و....دارید چیکار میکنید؟! معلومه؟!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۰۹ ۲۳ آذر ۱۴۰۲
بنظر من احیای دریاچه هایی مثل دریاچه ارومیه مهم هست ولی ممکن اصلا عملی نباشد. پس دانشگاهای ما باید پایان نامه هایی را تنظیم کنند که اگر اصلا احیای یک دریاچه با آب امکان نداشته باشد باید چه کرد کدام کار را باید انجام داد که غبار نمک شهرها را فرا نگیرد. و مثلا می شود این زمین‌های شور را تبدیل به مزارع عظیم برق خورشیدی کرد یا نه. یا حتی می شود آن را با پوشش گیاهی سازگار با شوری احیا کرد یا نه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۴۷ ۲۳ آذر ۱۴۰۲
فقط یه سوال چطوره برای اصفهان از دریای عمان آب میاد که برسه زاینده رود حالا طرحی نیست برای ارومیه آب بیارن واقعا اصفهان لازم بود بیشتر یا دریاچه ار‌ومیه مه طبق نظر کارشناسان داخلی و خارجی که باعت میشه چند میلیون انسان بی گناه از بین برند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۴۵ ۲۳ آذر ۱۴۰۲
همین سدها هستند که نفس تالابهای کشور را گرفته اند حالا احداث یک سد دیگر قرار است به کمک دریاچه بیاید؟؟؟؟!!!!!!
Iran (Islamic Republic of)
مصطفی
۱۸:۰۷ ۲۳ آذر ۱۴۰۲
چی تو این کشور از دست شما آسایش داره
مردم که اکثرا ناراضین
کوه و جنگل و دریا و خشکی و حیوونا هم از دست شما به عذابن
چندسال دیگه به این کشور حکومت کنید همه جا تبدیل به کویر می شه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۴۹ ۲۳ آذر ۱۴۰۲
دستاورد های دولت های از قبل تاکنون
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۳۶ ۲۳ آذر ۱۴۰۲
چرا هیچ کس بداد درباچه ی ارومیه نمیرسه . چرا رهبری دستور تخریب سدهای اطراف دریاچه را نمیدهد . شرایط بحرانی تر از اون چیزیه که فکر میکنید اگه آب تمام سدهای اطراف دریاچه رها سازی نشود تقریبا تمام استانهای ایران دیگر قابل کشاورزی و زندگی نخواهند شد و ایران نابود خواهد شد . چرا کسی به داد ایران نمیرسد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۳۴ ۲۳ آذر ۱۴۰۲
بیش از 30 سال اجرای سیاست افزایش جمعیت، ارمغانی به جز ترافیکهای سنگین، آلودگی روز افزون هوا، ویرانی زیست بوم و خشک شدن تالابها، رودخانه ها و دریاچه ها و.... نداشت.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۲۷ ۲۳ آذر ۱۴۰۲
وضعیت ایران در سال های آینده با مصرف زباد خانگی وصنعتی بی رویه میشه مثل مصر دوران‌ حضرت یوسف.چه واجبی هست هر روزحموم رفتن و خونه شستن‌ و ماشین و مصارف صنعتی؟!