هفته کتاب از ۲۳ تا ۳۰ آبان برگزار می‌شود

دبیر سی‌و‌یکمین دوره هفته کتاب گفت: باید قالب و قاب‌های جدیدی به حوزه کتاب و کتابخوانی کشور اضافه شود و نوآورانه بودن برنامه‌ها در دستور کار همه دستگاه‌ها قرار بگیرد.

علی رمضانی در جلسه شورای برنامه‌ریزی سی‌ویکمین دوره هفته  با بیان اینکه فعالیت در حوزه فرهنگ، کتاب و کتابخوانی در جامعه خودآگاهی را ارتقاء می‌­دهد، گفت: سی‌ویکمین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران را باید با نگاه به تجربیات سی دوره گذشته آغاز کنیم. ۲۴ آبان ماه، روز «کتاب، کتابخوانی و کتابدار» بهانه برگزاری این هفته و بهانه به صدر‌آوری خبر‌های حوزه کتاب و کتابخوانی در کشور است.

وی با اشاره به اینکه سی‌ویکمین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران از ۲۳ تا ۳۰ آبان‌ماه برگزار می‌شود، ادامه داد: پیش از برگزاری سی‌وچهارمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران به دنبال انتخاب شعاری بودیم که تا پایان سال در همه رویداد‌های کتابی کشور که از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار می‌شوند، قابل استفاده باشد؛ لذا شعار «آینده خواندنی است» برای این نمایشگاه انتخاب شد و برای این دوره از هفته کتاب نیز از همین شعار استفاده می‌شود تا بتوانیم از برنامه‌ها و فعالیت‌های مفهومی که به لحاظ هنری، بصری و گفتمانی در ایام برگزاری سی‌وچهارمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران تولید شد در سی‌ویکمین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران نیز استفاده کنیم و بر آن‌ها بیفزاییم.

دبیر سی‌ویکمین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران ضمن بیان اینکه در ستاد هفته کتاب درباره چارچوب‌های همکاری، بستر‌های موجود، بازنمایی فعالیت‌ها و تشکیل زنجیره واحدی از فعالیت‌ها تمرکز کرده‌ایم، عنوان کرد: تلویزیون اینترنتی کتاب متولد سی‌امین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران است و امسال اولین سالگرد راه‌اندازی این شبکه است و در این دوره از هفته کتاب به صورت گسترده‌تر فعالیت‌های خود را ادامه می‌دهد. ستاد خبری هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران فعالیت دستگاه‌ها را به اطلاع مردم سراسر کشور می‌رساند. برنامه‌های پیشنهادی دستگاه‌های مختلف باید در فضا و گستره عمومی قابلیت اجرا داشته باشند تا عموم مردم آن‌ها را احساس کنند. این برنامه‌ها باید مبتنی بر «ترویج» کتاب و کتابخوانی باشند.

وی با بیان اینکه در این سال‌ها در حوزه کتاب و کتابخوانی قالب‌های مختلفی تجربه شده است، ادامه داد: بسیاری از اتفاقاتی که در حوزه کتاب در کشور رخ می‌دهد و در این حجم به آن‌ها پرداخته می‌شود، منحصر به ایران است. برگزاری نشست‌های ترویجی و تخصصی، میزبانی از اهالی قلم و پیشکسوتان عرصه کتاب و فرهنگ و... از جمله موضوعاتی است که پیشنهاد می‌شود برنامه‌های دستگاه‌های مختلف در قالب آن‌ها سازماندهی شود. دستگاه‌هایی مانند وزارت آموزش و پرورش، ستاد هماهنگی کانون‌های فرهنگی هنری مساجد کشور، نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور و... که دامنه کشوری و استانی دارند در این فضا می‌توانند فعالیت‌های گسترده‌تری انجام دهند.

مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات ایران با تاکید بر اینکه برنامه‌ها و فعالیت‌های این دوره از هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران در استان‌ها تمرکز بیشتری پیدا کند، گفت: برنامه‌های این رویداد فرهنگی باید برای مردم استان‌هایی که بعضا از فعالیت‌های اینچنینی برخوردار نیستند به نمایش گذاشته شود.

او به اولویت‌ها و رویکرد‌های پیشنهادی این دوره از هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران اشاره کرد و افزود: دستگاه‌های مختلف می‌توانند در برنامه‌های خود به مفهوم شعار هفته کتاب توجه کنند. همچنین با توجه به تاکید مقام معظم رهبری (مدظله العالی) به موضوع کودک و نوجوان در سی‌وچهارمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران، دستگاه‌های فعال در این حوزه در ایام برگزاری سی‌ویکمین دوره هفته کتاب به موضوع کودک و نوجوان توجه ویژه‌تری داشته باشند. رویکرد اصلی دستگاه‌های فعال در این رویداد فرهنگی باید برنامه‌های مردمی باشد تا برنامه‌ها همگانی و ظرفیت انتشار آن‌ها در فضای مجازی و رسانه‌ای کشور فراهم شود. از برنامه‌های برگزار شده در طول سال‌های مختلف نیز می‌توانیم استفاده کنیم، اما باید قالب و قاب‌های جدیدی به حوزه کتاب و کتابخوانی کشور اضافه شود و نوآورانه بودن برنامه‌ها در دستور کار همه دستگاه‌ها قرار بگیرد. همچنین در برنامه‌ها به اهالی قلم و پیشکسوتان توجه ویژه‌ای داشته باشیم.

رمضانی درباره حضور جدی‌تر برخی از سازمان‌ها و نهاد‌ها در برگزاری این رویداد فرهنگی توضیح داد: وزارت علوم، تحقیقات و فناوری باید به صورت جدی‌تر به فعالیت‌ها و برنامه‌های ترویج کتاب و کتابخوانی بپردازد. هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران ظرفیت و فرصتی است که این مجموعه می‌تواند با استفاده از آن فضای دانشگاهی کشور را بازآرایی و برنامه‌های منسجمی برای دانشگاه‌ها پیش‌بینی کند.

وی افزود: مبحثی درباره کتاب‌های مطرح منتشر شده در کشور طی سال‌های ۱۳۰۰ تا ۱۴۰۰ با عنوان «یک قرن کتاب» با سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران مطرح شده است که امیدواریم در این دوره از هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران اجرایی شود. این طرح ابعاد مختلفی درباره نویسندگان و اشخاص شاخص را در بر می‌گیرد و امیدوارم عملیاتی شود. اکران تصاویر نویسندگان و شاعران مطرح کشور در سطح شهر تهران یکی از کار‌های جدید دو دوره گذشته هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران بود که با همکاری سازمان زیباسازی شهر تهران انجام شد و تجربه خوب، جدید و پربحثی بود که باید آن را به شیوه جدید‌تری پیش ببریم. در هفته کتاب سال گذشته تاکید شد که از این ظرفیت سازمان زیباسازی شهر تهران برای استان‌ها هم استفاده شود و در این دوره نیز این موضوع به صورت جدی‌تری پیگیری می‌شود.

مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات ایران به حوزه پرظرفیت وزارت ورزش و جوانان اشاره کرد و گفت: در بازی‌های آسیایی هانگژو، نویسندگان برای نوشتن و روایت اتفاقات این مسابقات، کاروان ایرانی را همراهی می‌کردند که از این اتفاق بسیار خرسندیم. وزارت ورزش و جوانان باید به صورت جدی‌تر وارد میدان شود و فعالیت‌هایی که انجام می‌دهد به اطلاع مردم برساند. ستاد خبری سی‌و‌یکمین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران، خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) و تلویزیون اینترنتی کتاب، انواع فعالیت‌های کتابی وزارت ورزش و جوانان را پوشش می‌دهند. وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی یارانه‌های عمومی در تولید و مصرف برای ناشران، کتابفروشان و مصرف‌کنندگان می‌پردازد. می‌توانیم فعالیت‌های این وزارتخانه در حوزه ترویج کتاب و کتابخوانی را با سازمان زیباسازی شهر تهران و سایر مجموعه‌ها در قالب یک پویش به سرانجام برسانیم.

علی رمضانی با بیان اینکه وزارت آموزش و پرورش ظرفیت‌های درونی دارد و به نظر باید اولویت اول این وزارتخانه فعال کردن این ظرفیت‌ها باشد، گفت: جشنواره «دانایی و توانایی» از جمله ظرفیت‌های این وزارتخانه است. ظرفیت‌های دیگری همچون کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان و انتشارات متعددی در دل وزارت آموزش و پرورش وجود دارد که باید جزئی‌تر و عملیاتی‌تر با بخش‌ها و نهاد‌های مختلف مرتبط شود تا به سمت جلو گام بردارد.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.