۳۶ طرح در راستای ثبت جهانی هگمتانه آماده‌سازی و مرمت شد

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان همدان گفت: ۳۶ طرح در راستای ثبت جهانی هگمتانه با ۲۵۰ میلیارد ریال اعتبار آماده سازی و مرمت شد.

محسن معصوم علیزاده روز شنبه در جمع خبرنگاران افزود: مرمت راسته حاج صفرخان، کاروانسرای حسین خانی، ابتدای کوچه استر، کنیسه یهودی ها، کاروانسرای قلمدانی، گلشن تحدید (ذغالی ها) عمارت جنانی، قبله، شریف الممالک و مسجد حاج احمد از جمله این طرح‌ها است.

او ادامه داد: همچنین در این راستا محوطه سازی آرامگاه بوعلی، مرمت کاروانسرای یدالهی، تهیه و ساخت تابلو بنا‌های تاریخی واقع در عرصه اثر ثبت جهانی، مرمت کاروانسرای پیغمبر و مطالعه و آسیب شناسی عرصه ثبت جهانی محور فرهنگی تاریخی همدان انجام شده است.

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان همدان گفت: ۳۵۰ تابلوی معرفی با ۲ زبان و طراحی خاص و یکنواخت به زودی در سطح کشور نصب می‌شود.

معصوم علیزاده با بیان اینکه بافت تاریخی همدان با ۵۰۰ هکتار متولی خاصی نداشت اظهار داشت: با توجه به سیاست گذاری‌ها در حوزه میراث فرهنگی، شهرداری و شورای شهر به عنوان مدیر مستقل برای این بافت فعال شدند.

او به تعامل و هماهنگی همه ارگان‌ها برای ثبت جهانی هگمتانه اشاره کرد و گفت: در این راستا شورای شهر و شهرداری سه میلیارد ریال اعتبار اختصاص دادند.

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان همدان با تاکید بر اینکه برای توسعه و پیشرفت گردشگری همدان باید نقشه راه داشته باشیم افزود: طرح جامع راهبردی گردشگری در این زمینه اجرا می‌شود.

معصوم علیزاده پیگیری رویداد‌های بزرگ ملی برای توسعه گردشگری را از دیگر برنامه‌های این اداره کل برای توسعه و پیشرفت گردشگری استان همدان عنوان کرد.

او با اشاره به اینکه شهریور ماه ارزیابان برای راستی آزمایی در حوزه پرونده ثبت جهانی هگمتانه به همدان سفر می‌کنند گفت: این ارزیابان در مدت پنج روز مستندات را جمع آوری می‌کنند و در بازدیدی که از اماکن دارند نشستی با معتمدان بازار و کسبه خواهد داشت.

او  ثبت جهانی هگمتانه را یک پله برای شروع حرکت‌های بزرگ‌تر عنوان کرد و ادامه داد: زنده سازی تاریخ همدان با ثبت جهانی هگمتانه شروع می‌شود.

معاون صنایع‌دستی اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان همدان نیز با بیان اینکه سفال لالجین به عنوان پیشرو و آزمونه رهبری سفال کشور شناخته شده است.

«محمدرضا خلجی» با بیان اینکه آذر ماه امسال همدان میزبان طرح داوری نشان ملی غرب کشور است از برگزاری هزار و ۲۰۰ هنر آموز در حوزه صنایع دستی و شاغلان خبر داد.

معاون اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان همدان نیز گفت: مرمت بافت تاریخی، بازار، کاروانسرا‌ها و بنا‌های واجد ارزش در راستای ثبت جهانی هگمتانه انجام شده است.

«اتابک صفری» افزود: مرمت این کاروانسرا‌ها از اعتبارات سفر رییس جمهور با ۲۵۰ میلیارد ریال انجام شده است

فرمانده یگان حفاظت میراث فرهنگی استان همدان نیز گفت: همدان ۵۰۰ هکتار بافت تاریخی و ۱۲۰ عرصه جهانی دارد و صیانت از حدود هزار و ۹۰۰ اثر فرهنگی با تشکیل یگان حفاظت از این آثار از سال ۸۸ انجام شده است.

کشف ۱۷ قلم اشیای تاریخی

سرهنگ «جواد خدا مرادی» اظهار داشت: ۱۷ قلم اشیای تاریخی شامل سکه، مهره و پیکره انسان و هفت دستگاه فلز یاب در چهار ماهه امسال کشف شده است.

او  افزود: همچنین در این مدت ۳۵ حفار غیر مجاز که ۹ نفر آن‌ها غیر بودمی هستند دستگیر، تعدادی خودرو توقیف، یک قبضه سلاح کشف و ۱۳ فقره پرونده قضایی تشکیل شده است.

براساس اعلام وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، پرونده ثبت جهانی هگمتانه به یونسکو ارسال شده و در بین آثار تاریخی و فرهنگی ایران برای ثبت جهانی در یونسکو، «منظر فرهنگی و تاریخی از هگمتانه تا همدان» تنها اثری است که به یونسکو ارسال می‌شود.

«هگمتانه و مرکز تاریخی همدان» حدود ۱۰۰ هکتار درنظر گرفته شده که شامل تپه هگمتانه، بازار، بافت و ۱۴۰ اثر تاریخی است و با ثبت جهانی این اثر، انتظار می‌رود بافت تاریخی، بازار سنتی، مسجد جامع و پیاده راه‌های شهر همدان حفظ شود.

سایت تاریخی هگمتانه با ۴۰ هکتار وسعت در انتهای خیابان اکباتان همدان قرار دارد، این تپه تاریخی به دوره ماد‌ها منسوب بوده و نام خود را از هگمتانه پایتخت دولت ماد‌ها اقتباس کرده است.

سایت تاریخی هگمتانه با ۴۰ هکتار وسعت در انتهای خیابان اکباتان همدان قرار دارد، این تپه تاریخی به دوره ماد‌ها منسوب بوده و نام خود را از هگمتانه پایتخت دولت ماد‌ها اقتباس کرده است. بر اساس کاوش‌های بدست آمده از سوی عده‌ای از باستان شناسان، آثار مکشوفه در این شهر تاریخی مربوط به دوره اشکانیان و دوره‌های پس از آن است البته آثاری از دوره هخامنشیان نیز از این سایت تاریخی کشف شده که بیانگر استقرار سیاسی دولت هخامنشیان در همدان است.

هگمتانه به معنای" محل تجمع" بوده و از ۲ واژه پارسی باستان "هگمتا" به معنای گردآمدن و پسوند اسم مکان "نا" تشکیل شده است.

زمان استقرار حکومت ماد از ۷۲۸ ق. م تا ۵۵۰ ق. م است و اگر چه این مکان به محل و پایتخت استقرار ماد‌ها معروف شده است، ولی تاکنون شواهد محکمی دال از این دوره به دست نیامده است.

با کشف سیستم معماری موجود که متعلق به دوره اشکانیان است قدمت این شهر به دوره اشکانی و پس از آن منصوب شده است.

از مجموعه ساختمان‌های مکشوفه که در عمق ۲ تا پنج متری از سطح تپه قرار دارد بنا‌هایی با ابعاد ۵/۱۷ *۵/۱۷ متر کشف شد.

مجموعه بنا‌های موجود در ۲ ردیف موازی به صورت قرینه و پشت به یکدیگر ساخته شده اند و بین هر ۲ ردیف بنای موجود معبری به عرض۵/۳ متر در جهت شمال شرقی –جنوب غربی ایجاد شده است.

بخش‌هایی از حصار عظیم شهر به قطر تقریبی ۹ متر و ارتفاع باقی مانده هشت تا ۱۲ متر نیز کشف شده که در فواصل معین دارای برج‌های عظیمی بوده است.

در شرق سایت، موزه هگمتانه قرار دارد که آثار بسیار ارزشمندی از دوره‌های قبل و پس از اسلام را در خود جای داده است.

هگمتانه پذیرای ۲ اثر تاریخی دیگر شامل کلیسای "مریم مقدس" و کلیسای "گرگوری استپانوس" است.

تپه تاریخی هگمتانه به شماره ۲۸ در تاریخ ۲۴/۰۶/۱۳۱۰ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

منبع:ایرنا

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.