شهریه‌های افسار گسیخته/ نظارت بر مدارس غیرانتفاعی به عهده چه کسی است؟

شهریه برخی از مدارس غیرانتفاعی که اسمشان همه چیزشان است، حتی تا دو برابر پارسال افزایش یافته و این امر والدین را سردرگم کرده است.

در ستایش دانایی و دانش اندوزی بسیار گفته اند. امروزه اهمیت و ضرورت کسب علم و فناوری و نقش آن در ارتقا موقعیت فرد در جامعه و افزایش اقتدار کشور‌ها در جامعه جهانی بر کسی پوشیده نیست، اما لازمه گسترش دانش و فناوری وجود امکانات و شرایطی است که گاه از توان افراد خارج بوده و تامین عادلانه آن مداخله دولت‌ها را می‌طلبد. از اینرو کشور‌های مختلف به فراخور شرایط خود به وضع مقرراتی پرداخته اند که زمینه‌ها و تجهیزات لازم آموزش را فراهم نمایند.

قانون اساسی که بنیادی‌ترین و اصلی‌ترین قانون کشور است بر حق تحصیل و آموزش رایگان برای تمام مردم تاکید می‌کند. اصل ۳۰ این قانون می‌گوید: «دولت موظف است وسایل آموزش و پرورش رایگان را برای همه ملت تا پایان دوره متوسطه فراهم سازد و وسایل تحصیلات عالی را تا سر حد خودکفایی کشور به طور رایگان گسترش دهد».

ولی تعداد بالای دانش آموزان در یک کلاس و درخواست آموزش‌های فوق برنامه، تقویتی و تفریحی در کنار آن سبب شده است مدارس غیرانتفاعی با هدف کاهش بار آموزشی از دوش مدارس دولتی در ساختار آموزشی کشور آغاز به کار کنند و خانواده‌هایی که خواستار اینگونه آموزش‌ها و تقویت آموزشی فرزندشان بودند، از این مدارس استقبال کردند. مدارسی که از دانش آموزان شهریه دریافت می‌کنند و در مقابل، فضای آموزشی خلوت‌تر و آموزش‌های فوق برنامه و تقویتی در اختیار می‌گذارند. شهریه‌ای که این روز‌ها خبرساز شده است و هر روز با اعداد و ارقام عجیب و غریب‌تر سبب گریزان شدن بیشتر والدین از این مدارس به مدارس دولتی می‌شود.


بیشتربخوانید


نرخ اختیاری؟!

به گزارش برخی منابع خبری، هرساله نرخنامه‌های مصوب بسیاری برای مدیریت شهریه مدارس غیردولتی از سطح معلمان و اساتید آن‌ها و آموزش‌های ضمن خدمتشان تا دروس و نحوه ارائه آن و نیز ابزار آموزشی و فضای مؤسسه ابلاغ می‌شود و موارد بسیاری در تعیین نرخ شهریه مدارس تأثیرگذارند، اما برخی مدیران به هیچ مصوبه‌ای پایبند نیستند و درنهایت با چرتکه شخصی نرخ خود را تعیین، اعلام و دریافت می‌کنند؛ نرخ‌هایی گاه چنان نامتعارف که از توان خانواده برای پرداخت حتی اقساطی خارج است.

شهریه‌های عجیب مدارس غیرانتفاعی برای ثبت‌نام سال تحصیلی جدید در شرایطی موجب تعجب و اعتراض خانواده‌ها شده است که باید گفت دلایل خانواده‌ها برای ثبت‌نام در مدارس غیرانتفاعی از میزان شهریه‌ها نیز عجیب‌تر است و این می‌تواند زنگ خطری برای مسئولان وزارت آموزش و پرورش باشد البته اگر اهمیتی به آن بدهند. وقتی با خانواده‌ها درباره اینکه چرا فرزند خود را در مدرسه دولتی ثبت‌نام نمی‌کنند و حاضر به پرداخت شهریه‌های سنگین هستند، هم‌صحبت می‌شویم؛ اصلی‌ترین دلایل آنها، شلوغی کلاس‌های درس مدارس دولتی به‌ویژه در دوره ابتدایی، نحوه رفتار کادر مدارس دولتی عادی با دانش‌آموزان و والدین و عدم امکان مطالبه‌گری یا حتی پرسش ساده از مدیریت و کارکنان این مدارس است.

اوایل تیرماه احمد محمودزاده، رئیس سازمان مدارس و مراکز غیر دولتی و توسعه مشارکت‌های مردمی در رابطه با شهریه مدارس غیر دولتی گفته بود: طبق ماده ۱۵ و ۱۶ الگوی شهریه مدارس غیر دولتی به دست خود رئیس سازمان آموزش و پرورش تعیین می‌شود. در ۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۲ الگوی شهریه مدارس تعیین شده است تا هم خانواده‌ها برای ثبت نام فرزندانشان شرایط لازم را داشته باشند و هم مدارس هزینه اضافی دریافت نکنند. شهریه مصوب مدارس غیر دولتی برای سال تحصیلی ۱۴۰۳ـ۱۴۰۲ از ۵ میلیون تومان تا ۴۸ میلیون تومان است.

اما سوال اینجاست آیا مدرسه‌ای با شهریه پنج میلیونی وجود دارد؟

برخی خانواده‌ها می‌گویند: مدارس غیرانتفاعی آن هم در مناطق میانی پایتخت برای ثبت‌نام سال تحصیلی آینده، شهریه‌های ۴۵، ۴۰، ۳۶ میلیون برای دوره ابتدایی و ۷۰ تا ۸۵ میلیون برای پایه دوازدهم تقاضا کرده‌اند.

یکی از والدین که در جست‌وجوی مدرسه غیرانتفاعی است، درباره شهریه عجیب برخی مدارس می‌گوید: سال گذشته فرزندم را با شهریه ۲۲ میلیون تومانی در پایه اول دبستان ثبت‌نام کردم، اما مدرسه برای سال تحصیلی آینده، ۳۶ میلیون تومان شهریه اعلام کرده است و تازه می‌گویند قطعی نیست. با توجه به شهریه بالا، تصمیم گرفته ام مدرسه را تغییر بدهم، اما شهریه سایر مدارس باعث شگفتی بیشتر شد، به اغلب دبستان‌های منطقه ۷ مراجعه کردم و برخی مدارس شهریه ۶۰، ۵۳ و ۵۰ میلیون تومانی برای ثبت‌نام در پایه دوم دبستان داشتند؛ این هزینه باید برای یک سال پرداخت شود و دوران تحصیل ۱۲ سال، آیا واقعاً خانواده‌ها توان پرداخت این شهریه‌های عجیب را دارند؟

او به این نکته نیز اشاره می‌کند که مدارس در قبال دریافت شهریه‌های بالا، برنامه خاصی ندارند و اکثر فوق‌برنامه‌ها به کامپیوتر و زبان محدود است و از پرورش خلاقیت یا آموزش مهارت‌های زندگی خبری نیست.

یکی دیگر از والدین می‌گوید مدرسه کلاس‌های متنوعی دارد، ولی در زمان ثبت نام این موضوع را عنوان می‌کنند که شهریه مازاد برای کلاس‌های فوق برنامه و متنوع است و اجباری برای شرکت در تمام این کلاس‌ها نیست. ولی کلاس‌های فوق برنامه در میان ساعات اصلی درسی گنجانده شده است و دانش آموز در صورت شرکت نکردن در این کلاس‌ها منفعل و تنها خواهد شد.

سوال اصلی این مادر این است که چرا مدارس کلاس‌های فوق برنامه خود را پس از پایان ساعات درسی برقرار نمی‌کنند تا دانش آموزی که علاقه به شرکت در این کلاس‌ها ندارد بتواند کمی زودتر به خانه بازگردد و مجبور نباشد بین چند ساعت تنهایی و انفعال در هفته و شرکت در فعالیت‌هایی که به آن علاقه‌ای ندارد یک مورد را انتخاب کند.

شهریه اضافی تحت عنوان کمک به مدرسه

نرخ‌های نجومی شهریه مدارس غیرانتفاعی و افزایش گاه بی ضابطه پای خود را به برخی مدارس دولتی با پوشش کمک به مدرسه نیز باز کرده است؛ چنانچه مدرسه‌ای که اندکی نامش برسر زبان‌ها می‌افتد، به راحتی درخواست مبالغی می‌کند و به بهانه برپایی کلاس‌های هوشمند یا معمولی به طبقه بندی دانش آموزان در کلاس‌های مختلف مبادرت می‌ورزد.

احمد محمود‌زاده؛ رئیس سازمان مدارس غیردولتی درباره شهریه‌های عجیب مدارس تأکید دارد که در تعیین شهریه باید تاب‌آوری مردم مدنظر باشد و از شهریه‌های خارج از عرف جلوگیری شود همچنین افزایش شهریه مدارس به‌صورت درصدی نیست و نسبت به عملکرد مدرسه تعیین می‌شود؛ خانواده‌ها می‌توانند شهریه مدارس غیرانتفاعی را در سامانه mosharekatha.ir مشاهده کنند و در صورت مغایرت اطلاع دهند.

منبع: خبرگزاری دانشجو

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۳
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
فرزند چهارم که کپن نداشت
۱۷:۵۶ ۱۱ تير ۱۴۰۲
ی بنده خدایی هست نمیدونم اسمشو همیشه میفرمان سه دهک بالای جامعه بچه هاشون پزشکی میخونن بیشتر؛ راست میگن ؛الان زیر خبر کنکور همین حرفو زدم که شهریه های کلاس های حضوری و مجازی خیلی زیاده برای خانواده های کم درامد ی کلاس سی چهل جلسه‌ای کمترین قیمتش ۲/۶۰۰میشه اون هم تابستان تا عید نوروز
بعد جمع بندی همین اندازه یا نصف بعد دو سه روزهمایش تقریبا ۶۰۰ ؛ آدم باهوش اگر آموزش صحیح نبینه شاید با سخت کوشی بتونه متوسط ظاهر بشه شاید هم نا امید بشه و ....
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۴۵ ۱۱ تير ۱۴۰۲
دولت اگه راست میگه بچسبه به مدارس خودش اونا پیشکش
Iran (Islamic Republic of)
فلفل
۱۶:۰۶ ۱۱ تير ۱۴۰۲
هیچ نظارتی نیست.
سیاست دولت این بوده که تعداد محدودی کالا که برای #زنده ماندن ،ضروری است ،کنترل و قیمت گذاری کند ،و بقیه کالاها هر قیمتی که مشتری خرید همان است ! یعنی هرچه بیشتر بهتر ! مثلا بسته چیپس که دو سال قبل ۷ هزار تومان بوده الان ۴۳ هزار تومان است ! چون چیپس کالای لوکس!!! و فانتزی است ! هرچه گران‌تر برای دولت بهتر ! چون مالیاتش بیشتر است !
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۱۳ ۱۱ تير ۱۴۰۲
مدرسه را... در قیطریه برای امسال حدود 200 تومان در نظر گرفته . بنده کارمند IT این مدرسه هستم که این اطلاعات را دارم .
Germany
ناشناس
۱۵:۰۵ ۱۱ تير ۱۴۰۲
اینجا توسط خرزو خان اداره میشه همه ی مسئولیت ها گردن اونه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۵۵ ۱۱ تير ۱۴۰۲
عجیب تر این که تا ادارات آموزش و پرورش سهمشان را برندارند، نمی گذارند شهریه ی مدارس برای دانش آموزان خرج شود!
Iran (Islamic Republic of)
سعید
۱۴:۵۰ ۱۱ تير ۱۴۰۲
در کشوری که اولویت آموزش و پرورش آن ارتقای دانش و تربیت دانش آموزان نباشد و سیستم آموزشی رها شده باشد ، خودتان به فکر آینده فرزندانتان باشید . ارثی که می خواهید در سالهای آینده در اختیار فرزند قرار دهید را ، الان خرج تحصیلش کنید و کمک کنید که رشد کند .
چاره ای نیست
اینجا نروژ نیست و سیستم آموزشی آن متفاوت است

گول تعداد زیاد بچه های المپیادی را هم نخورید
هیچ کدام از آنها در مدارس دولتی درس نخوانده اند
بچه های المپیادی محصول مشترک مدارس غیر انتفاعی و تیزهوشان و خانواده های دلسوز و پول خرج کن هستند .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۴۳ ۱۱ تير ۱۴۰۲
بچه پولدارها می‌روند غیر انتفاعی بی پولها یا مدرسه دولتی یا جمع آوری ضایعات
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۲۰ ۱۱ تير ۱۴۰۲
باسلام به دست اندرکاران بفرمایید شیرازیه سرهم به مدرسه علم وزندگی آقای آذری مدیرکل اسبق فارس هم بزنید بد نیست پدرمردمو درآورده اگه ازش حساب نمی برن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۳۰ ۱۱ تير ۱۴۰۲
سلام.باید غرامت جنگ تحمیلی هشت ساله به اضافه کمک تسلیحاتی به عراق و حفظ تمامیت ارضی عراق در برابر تروریست‌های تکفیری گرفته شود.غرامت حق همه مردم ایران،خصوصا ایثارگران و شهدا هست‌.طبق قوانین بین الملل باید غرامت گرفته شود.با احتساب دیرکرد غرامت،مبلغ بدهی عراق به ایران به میلیونها دلار خواهد رسید،می‌توانند در قبال نصف آن خودرو وارد کنند و در اولویت اول به خانواده های ایثارگر بصورت رایگان داده و مرحله بعد مردم ایران با قیمت بسیار کم بفروشند تا این گرانفروشی دههابرابری خودروهای انحصاری در داخل شکسته شود.سپاس
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۰۷ ۱۱ تير ۱۴۰۲
عامو ! یه مشت آب به صورتت بزن به هوش،بیایی!
Iran (Islamic Republic of)
فرزند چهارم که کپن نداشت
۱۸:۰۰ ۱۱ تير ۱۴۰۲
خانواده ایثارگران ما رو پ....ندن در هر زمینه ای سهمیه دارن نمیدونم چرا در خود سهمیه سهمیه بندی نمیشن!!؟؟ اقا یا فقط برا تحصیل سهمیه بگیرید یا برا شغل یا برا ماشین چرا همش با هم؟؟! میشناسم طرف با سهمیه رفته دانشگاه آزاد شهریه دانشگاه آزادش رو بنیاد داده با سهمیه رفته سر کار با سهمیه وام گرفته خونه ساخته ماشین خریده ؛ پدرش با سهمیه وام اشتغال زایی گرفته ولی نمیبینم اشتغالی زاییده باشه فعلا که بیشتر مردم در حال زاییدنند
Iran (Islamic Republic of)
فرزند چهارم که کپن نداشت
۱۸:۰۱ ۱۱ تير ۱۴۰۲
ولی با اقدام قانونی و گرفتن غرامت و هزینه کردنش برای زیرساخت‌های پتروشیمی و آموزش و درمان و..و...خیلی موافقم
البته اگر اختلاس نشه و سر زا نره