خشکسالی تمام عیار و بحران آب در سیستان

با وجود خشکسالی و کمبود منابع آبی وزارت نیرو به صورت ویژه در حال اجرای طرح‌های جایگزین برای تامین آب منطقه است.

سیستان روزگاری "انبار غله ایران" محسوب می‌شد و انعکاس رنگ آسمان در زلال آب دریاچه هامونش زیبایی منحصر به فردی به آن بخشیده بود؛ همان منطقه‌ای که محال است جولان ماهی‌ها، توتن‌سواری، شنا و صید و صیادی از ذهن قدیمی‌تر‌های آن پاک شود.

سال‌هاست، اما تنها پهنه خشک تالاب بین‌المللی هامون، قایق‌های رنگ و رو رفته و خاک گرفته، طوفان و گرد و خاک و سرفه‌های مداوم ناشی از ریزگرد‌ها در آن نمایان است و دیگر خبری از سرزندگی دریاچه بزرگ شرق نیست؛ وضعیتی که دلیل آن خشکسالی و مسدود شدن راه‌های ورود آب در هیرمند است.

همان حق‌آبه حداقلی هم که سال ۱۳۵۱ در زمان پهلوی دوم و از ترس افزایش نفوذ کمونیسم در افغانستان قراردادش میان ایران و افغانستان امضا و قرار شد سالانه حدود ۸۲۰ میلیون مترمکعب آب از آن کشور وارد منطقه سیستان شود، حالا تقریباً به صفر رسیده است؛ تفاهم‌نامه‌ای ۵۰ ساله که طرف افغانستانی از اوایل دهه ۷۰ به بعد به آن پایبند نشد و سال‌هاست ذخایر "چاه‌نیمه‌ها" تنها منبع تامین آب مردم منطقه است و طی این مدت چاره‌ای دیگر از سوی دولت‌های گذشته برای روز‌های کم‌آبی منطقه اندیشیده نشد.

بهره‌برداری "کمال‌خان" آغاز خشکسالی تمام عیار سیستان

دولت سیزدهم، اما با نگاهی ویژه به دنبال روش‌هایی برای تامین آب در منطقه و رفع مشکل بزرگ مردم این دیار است، پیگیری‌هایی که امیدواری‌هایی را در دل مردم ایجاد کرده است.

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان سیستان و بلوچستان گفت: سیستان جلگه‌ای است در شمال استان که در گذشته از رودخانه هیرمند سیراب می‌شد و به عنوان یک قطب کشاورزی در تولید محصولات باغی، جالیزی، غلات و همچنین دامپروری مطرح بود، اما با شروع خشکسالی که از دهه ۷۰ در منطقه اتفاق افتاد به مرور همه منابع آبی آن از بین رفت و فقط چاه‌نیمه‌ها به عنوان ذخیره آبی پایدار برای شرب مورد استفاده قرار می‌گرفت.

علیرضا قاسمی با تاکید بر اینکه طی چند دهه اخیر از آنجا که هیرمند آوردی نداشت ذخیره‌های "چاه نیمه" برای شرب و حتى تامین بخشی از آب کشاورزی مورد استفاده قرار می‌گرفت، اضافه کرد: اوج خشکسالی سیستان و عدم تحقق حق‌آبه و ورود آب به سیستان با بهره‌برداری بند "کمال‌خان" در افغانستان شروع شد.

وی ادامه داد: با وجود وابستگی به چاه‌نیمه‌ها و هیرمند، طی چند دهه اخیر برای ایجاد منابع آبی دیگر به منظور تامین آب شرب چاره‌اندیشی نشد و همه ذهن‌ها به برداشت آب از چاه نیمه‌ها معطوف بود، بنابراین برای تامین آب شرب شهری و روستایی از چاه‌نیمه‌ها، دو واحد تصفیه‌خانه و خطوط انتقال و مخازن ذخیره احداث شد.

سال ۱۴۰۱ آغاز بحران آبی در سیستان

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب سیستان و بلوچستان با بیان اینکه در حال حاضر از طریق ۴۵۰۰ کیلومتر خطوط انتقال و شبکه توزیع، انتقال آب برای شهر‌ها و روستا‌ها به میزان ۱۷۰۰ لیتر در ثانیه توزیع می‌شود، ادامه داد: از این میزان ۱۰۶۰ لیتر برای روستا‌ها و تعدادی از شهر‌ها از طریق طرح روستایی و ۶۴۰ لیتر برای شهر‌های زابل، زهک، هامون، هیرمند و نیمروز از طریق طرح آبرسانی شهری منتقل می‌شود.

قاسمی گفت: با وجود مشکل در تأمین آب، اما انتقال و توزیع در شرایط کنونی با همه امکانات و تجهیزات موجود و از طریق زیرساخت‌های آبرسانی بدون هیچ‌گونه وقفه‌ای صورت می‌گیرد.

وی اضافه کرد: از سال ۱۴۰۱-۱۴۰۰ که تامین آب سیستان با خطر جدی مواجه شد، استفاده از ذخایر موجود در اولویت قرار گرفت، به نحوی که آب توسط قرارگاه سازندگی سپاه از چاه نیمه‌های ۴ و ۲ به ۳ و ۱ منتقل شد.

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب سیستان و بلوچستان ادامه داد: از نیمه سال ۱۴۰۱ موضوع استفاده از منابع جایگزین برای سیستان مصوب شد، هر چند در این میان چاه‌های ژرف به عنوان طرح‌های مطالعاتی روند خود را طی می‌کرد.

خشکسالی تمام عیار و بحران آب در سیستان

تلاش برای بهره‌برداری از منابع آبی زیرزمینی قابل اتکا

قاسمی خاطرنشان کرد: استفاده از منابع آبی غرب سیستان در سفر اعضای کمیسیون عمرانی مجلس به سیستان توسط مدیرعامل شرکت مهندسی آبفای کشور بر اساس مطالعات و مستندات ارائه شده مطرح و در آذرماه سال گذشته طرح اضطراری سیستان با استفاده از منابع آبی "هامون صابری" در فاز یک و استفاده از منابع آبی دشت‌های "شیله و بندان" و منابع زیرزمینی جنوب شرق سیستان (در فاز ۲) مصوب شد.

وی تصریح کرد: متاسفانه اتکا به استفاده از آب‌های سطحی در سیستان که از خارج کشور تامین می‌شود به حداقل رسید به نحوی که هیچ آوردی از هامون صابری و "فراه‌رود" وارد ایران نشد، اما وجود منابع آبی زیرزمینی قابل اتکا به دشت شیله می‌تواند بخش اعظمی از کمبود آب را جبران کند؛ منابعی که به همت کارشناسان منابع آب این شرکت شناسایی شده و هم‌اکنون چاه‌های دستگاهی با عمق متوسط در حال حفاری است.

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب سیستان و بلوچستان ادامه داد: پیش‌بینی می‌شود با حفر حداقل ۳۰ حلقه چاه در این دشت که امکان توسعه نیز دارد و تکمیل خط دوم انتقال آب چاه‌نیمه به زاهدان، بتوان آب را به سیستان منتقل کرد به نحوی که با خطوط موجود و خط دوم انتقال به چاه نیمه ۳ انجام و از آنجا با خطوط انتقال موجود تامین آب کل سیستان صورت خواهد گرفت.

آب شرب سیستان تامین می‌شود

قاسمی گفت: با فرض برداشت ۳۰ لیتر بر ثانیه آب از هر حلقه چاه و ۸۰ درصد شیرین‌سازی، امکان انتقال یک مترمکعب برای شرب سیستان فراهم می‌شود که ۶۰ درصد نیاز آبی سیستان در پیک مصرف را تامین خواهد کرد.

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب سیستان و بلوچستان گفت: با برداشت آب از طریق چاه‌هایی که توسط شرکت سهامی آب منطقه‌ای در جنوب شرق دشت سیستان در حال حفر و تجهیز است و همچنین برداشت و انتقال آب از منطقه بندان، آب شرب سیستان در شرایط فعلی از منابع آب زیرزمینی تامین خواهد شد.

منبع: تسنیم

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳۵
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۴۳ ۰۵ تير ۱۴۰۲
برای این موارد عمده و مهم که کاری از دستتون بر نمیاد
Iran (Islamic Republic of)
rftg
۰۸:۰۹ ۰۵ تير ۱۴۰۲
خورشید مفت دریا مفت
سیستم نمیخواد آب رو شیرین کنه
باورتون نمیشه چقدر راحته
Iran (Islamic Republic of)
جواد
۰۶:۴۰ ۰۵ تير ۱۴۰۲
خدا هم روشو ازین سرزمین برگردونده
نه دولت فکری میکنه
نه مردم میتونن کاری بکنن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۵:۳۰ ۰۵ تير ۱۴۰۲
تنها راهش اخراج اتباع افغانی هست حدود ده تا پانزده میلون افغانستانی در ایران هستن که اگر ابی که مصرف میکنن به مردم سیستان بدن مشکل حل میشه حالا بماند این برادران افغان چقد از یارانه های پنهان خرج میزارن رو دست کشور و ضربه به نیروی کار داخلی و هزاران بدبختی دیگر
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۲:۱۵ ۰۵ تير ۱۴۰۲
سایپا و ایران خودرو = استعمارگران پنجاه ساله مردم ایران با خودروهای انحصاری و جلوگیری از ورود گسترده خودروهای بدون تعرفه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۱:۱۵ ۰۵ تير ۱۴۰۲
بزک نمیری بهار میاد.....
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۰۱ ۰۵ تير ۱۴۰۲
این همه قدرت این همه اقتدار کجاست نمی تونید از یه گروه شبه نظامی که حتی ارتش هم نداره حق تون را بگیرید همش بلوف همش خالی بندی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۰۱ ۰۴ تير ۱۴۰۲
خدایا جونم خودت کمک کن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۳۵ ۰۴ تير ۱۴۰۲
سلام.از یه طرف کم ابی و از یک طرف گرانی چندبرابری،مگر خدا رحمی
Iran (Islamic Republic of)
سید جواد
۲۱:۳۴ ۰۴ تير ۱۴۰۲
دو سال است طرحی در زمینه کاهش شدید مصرف آب کشاورزی با هزینه ناچیز را با موفقیت در مراحل تحقیقاتی با حمایت بسیج علمی اجرا کرده ام. اما جهاد کشاورزی علی رغم بارها پیگیری اهمیتی نمی دهد.
Iran (Islamic Republic of)
مهدی
۱۹:۴۸ ۰۴ تير ۱۴۰۲
ضمن اینکه باید طالبان را ادب کرد و هزینه آب را با روشهای مختلف مثل دریافت عوارض گمرکی دریافت کرد باید آب منطقه را از جای امنی مثل دریای عمان تامین نمود و تمام هزینه اش را از طالبان دریافت نمود.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۴۸ ۰۴ تير ۱۴۰۲
کشور ما باید کار تمام رودخانه هایی که از کشورهای همسایه سرچشمه می گیرند را تمام شده فرض کند. و آن وقت برنامه کاملا علمی برای این بحران اجرا کند. بهترین کار در حال حاضر شیرین کردن آب بخصوص آب دریای عمان هست. در سال‌های آینده پیش بینی می شود سطح آب دریای عمان و خلیج فارس بالاتر بیاید پس این موضوع هم می شود فرصت و هم تحدید. ولی در مورد شیرین کردن آب یک فرصت هست.
Iran (Islamic Republic of)
شاه غلام
۱۸:۲۹ ۰۴ تير ۱۴۰۲
حفرچاها باید نزدیکی سدهای افغانستان انجام شود تا از سدها اب تامین شود ۱۰۰تاچاه نزدیکی سدهای افغانستان واب شیرین برای سیستان
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۱۹ ۰۴ تير ۱۴۰۲
تنها راه پایداری وجود آب و نبود بی آبی در کشور،،بخصوص در سیستان شیرین سازی آب دریای عمان و خلیج فارس و انتقال به استانهایی که مشکل آب دارن،کاری که عربستان داره انجام میده و کشور کویری خودش رو سبز کرده.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۳۹ ۰۴ تير ۱۴۰۲
فقط و فقط از طریق کانال بزرگ کشتیرانی و انتقال آب دریای عمان به آخرین نقطه سیستان میشه مشکل کم آبی خشکی و سوزندگی وحشتناک هوا و کویر و لم یزرع بودن دشت های سیستان و بلوچستان را حل کرد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۶:۳۸ ۰۵ تير ۱۴۰۲
لوله کشی بهتر از کاناله
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۱۹ ۰۴ تير ۱۴۰۲
باورتون میشه همین الان با این بدبختی اب تامین میکنن و برا شهر نیمروز افغانستان همه ارسال میشه !!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۳۶ ۰۴ تير ۱۴۰۲
مطمئنی؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۲۵ ۰۴ تير ۱۴۰۲
تکلیف رود هیرمند با طالبان چطور شد ترسیدید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۳۴ ۰۴ تير ۱۴۰۲
چاه ها را در نزدیکی مرز افغانستان حفر کنید، باید از سفره های زیر زمینی افغانستان حقمونو بگیریم.
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
ناشناس
۱۴:۳۲ ۰۴ تير ۱۴۰۲
خطاب به ۱۳.۰۱
دوست عزیز سلام
ابهای زیر زمینی هم تقریبا شبیه پوسته های زمین چند لایه هستند و بعضا در حال جریانند ،چیزی شبیه رودخانه های روی سطح ،،اون که شما میگی مربوط به لایه اول و ساکن بدون جریان و حاصل از فرونشست ابهای سطحی در فصول بارندگیست ،که برداشت از اونها ررهای جبران ناپذیری دارد همانطور که تقریبا شاهدیم براساس اشنباهات و سهل انگاری مسوولین .اما اگر به لایه های زیرینی دسترسی پیدا کنسم خصوصا اونهایی که حاصل بارندگی باران و برف در بالا دست و اکثرا کوههای بلند و حتی در کشورهای دوزدست تر که با جریانهای زسر زمینی به کشور ما میرسند ،اگزنقشه این ابها و مسیر جریان را پیدا کنیم تقریبا مشکل اب کشور حل خواهد شد و میتوانیم از مسیر از لب مرز تا ادامه از ان برداشت کنیم بدون مکل کم شدن ، حتی با زدن چا زیر دست سدهایی که کشورهای دیگر علیه ما زدند میتونیم اب برداشت کنیم یا با پمپ یا با سیستم قنات در صورت امکان ،.بهر حال به هر علت کم کاری زیاد هست وگرنه کشور ما نباید کمبود اباشته باشه حتی اگر فقط مجبور باشیم اب دریاها را استفاده کنیم ،نگاه کنید به عربستان با همیا شیرین کردن اب دریا دارند زمینهای سبز و کشاورزیشان را گسترش مسدهند ان هم با وارد کردن خاک از دیگر کشورهاو احتمالا سراغ مام بیایند ،یکی از علتهای عجله انها برای خط راه اهن هم همین هست که یا خاک ما یا سایر کشوزها را بخرند و ازبا قطار به کشور خود ببرند .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۲۸ ۰۴ تير ۱۴۰۲
حق آبه ایران رو ول کنید باید از افغانستان بگیرید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۲۴ ۰۴ تير ۱۴۰۲
آب یک سرمایه ملیست ولازمه حیات،قیمت آب در بخش کشاورزی وشرب باید به قدری گران شود که در حد نرمال وقابل جایگزینی مصرف شود،دیگر منابع کشور مانند برق وگاز وبنزین وگازوییل و... که چند برابر دیگر کشورها مصرف میکنیم باید به قیمت واقعی یعنی بالاترین پیشنهاد داخلی یا خارجی فروخته شود و همراه با پول فروش آب ،سهم هر کس را مساوی و نقدا به خوش بدهند،وهرکس با درست مصرف کردن منابع میتواند با مابقی سهمش مواد غذاییش را حتی به نرخ جهانی تهیه کند ولازم نیست اینقدر آب در بخش کشاورزی هدر دهیم،افراد مناطق خشک هم میتوانند با توجه به توان مالی که پیدا میکنند به جاهای مناسبتر مهاجرت کنند،ضمنا ما درکشور آبهایی را هدر میدهیم که درآمدش یکصدم هزینه شیرین سازی نیست، وشیرین سازی عملی وعاقلانه نیست.
Iran (Islamic Republic of)
فَلَک زده
۱۵:۲۳ ۰۴ تير ۱۴۰۲
خداوکیلی خودت فهمیدی چی گفتی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۲۲ ۰۴ تير ۱۴۰۲
خدایا خودت بارون بفرست
حرام لقمه های طالبان رو نابود کن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۱۹ ۰۴ تير ۱۴۰۲
کندن چاه و سپس قنات استادین که در عمق و بعد برداشت آب از همانجا که باید نتیجه فرو نشست اول در ار تفاعات تا بفهمه
Iran (Islamic Republic of)
بختیاری
۱۴:۱۴ ۰۴ تير ۱۴۰۲
همه آبهای شیرین کشور باید بصورت شبکه ایی بهم وصل شوند نباید حتی یک ایرانی راضی شود که مردمانی در سیستان و بلوچستان کشور عزیزمان ساعتی بی آب شرب باشند
Iran (Islamic Republic of)
Zagrosian
۱۴:۱۰ ۰۴ تير ۱۴۰۲
مبادا فردا افغانستان از آب دریاهای ایران بهره‌مند شود کشوری که با وجود پیمان بستن بدعهدی کرد
کشوری با حاکمان پست که حتی ارزش شلیک یک موشک به مقرهاشان هم ندارند
گذر پوست به دباغی خواهد افتاد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۳۸ ۰۴ تير ۱۴۰۲
این نشد حرف
یادم هست اون روزی که طالبان داشتن به کرسی مینشستن چقد افرادی مثل شماها خوشحال بودید و طرفداریشون رو می‌کردید، یکیشون همین رائفی پور
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۲۵ ۰۴ تير ۱۴۰۲
اخراج اتباع افغانی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۴۵ ۰۴ تير ۱۴۰۲
اتفاقا خوب هم ارزش شلیک کردنو دارن. منتها عرضه نداریم که شلیک کنیم.دولت ما فقط هارت و پورت کردنو بلده. به همه باج میدیم حتی به طالبان
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۰۶ ۰۴ تير ۱۴۰۲
مهلت یکماهه به طالبان چیشد ؟؟؟؟؟ همش لاف
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۳۲ ۰۴ تير ۱۴۰۲
برن حقشونو از طالبان بگیرن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۱۶ ۰۴ تير ۱۴۰۲
کی حقش رو بگیره مردم یا دولت؟؟؟؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۰۱ ۰۴ تير ۱۴۰۲
آب چاه یعنی فرونشست بیشتر زمین یعنی نابودی خاک یعنی غیر قابل سکونت کردن منطقه در ۳۰ سال آینده