صورت‌های مالی شرکت‌های دولتی برای هیچ کس نباید پنهان بماند

مدیر کل امور شرکت‌های دولتی وزارت امور اقتصاد گفت: شفافیت منجر به مطالبه گری می‌شود و بعد از این مطالبه‌گری این شرکت‌ها مجبور می شوند که فعالیت هایشان را به سمت بهره وری جلو ببرند.

آقای محمد عنبری مدیر کل امور شرکت‌های دولتی وزارت امور اقتصاد و دارایی درباره اهمیت انتشار صورت‌های مالی شرکت‌های دولتی و تاثیر آن در بهبود روند فعالیت این شرکت‌ها گفت: خود شرکت‌های دولتی به صورت مستقیم از انتشار این صورت‌های مالی منتفع نمی‌شوند، اما انتشار این صورت‌های مالی برای خبرگان، نخبگان دانشگاهی، پژوهشگران، اندیشکده‌ها و اصحاب رسانه کمک کننده است تا نقاط ضعف و قوت این شرکت‌ها شفاف شود.

او در ادامه بیان کرد: وقتی برای خبرگان جامعه این مسئله شفاف شود، شفافیت منجر به مطالبه گری می‌شود و بعد از این مطالبه‌گری این شرکت‌ها مجبور می شوند که فعالیت هایشان را به سمت بهره وری بالاتر و اصلاح و بهبود فعالیت‌ها جلو ببرند.

عنبری در ادامه افزود: در این شرایط این شرکت‌ها این انتخاب را ندارند که ناکارآمدی خود را ادامه دهند لذا شفافیت یک فرآیند است که مقدمه اصلاح است. سالیان سال بیان می‌شد که در شرکت‌های دولتی اتفاقاتی در حال وقوع است که از چشم مردم و کارشناسان پنهان است. تا سال ۹۸ این صورت‌های مالی در دسترس نمایندگان مجلس هم نبود در صورتی که ۶۰ درصد بودجه کل کشور مربوط به شرکت‌های دولتی است. مجلس این بودجه را مصوب می‌کرده، اما ریز اقدامات مالی این شرکت‌ها را نداشته است. سه سال است که مجلس به این موضوع ورود کرده و یک سال است که این صورت‌های مالی به صورت کاملاً شفاف برای تمام مردم انتشار می‌یابد.

او  در ادامه با تاکید بر اینکه اعلام شده که صورت‌های مالی شرکت‌های دولتی برای هیچ کس نباید پنهان بماند، افزود: هر اطلاعاتی که برخاسته از یک تراکنش مالی یا یک قرارداد مالی باشد در صورت‌های مالی منعکس شده یعنی هر فرآیندی تعهدی یا حسابداری پولی و مالی اعم از پرداختی به کارکنان، قرارداد با شرکت‌های دیگر، خرید یک ملک ماشین و...، فروش هر کدام از این‌ها و هر پرداختی دیگری در صورت‌های مالی شرکت‌های دولتی درج شده و شفاف است.

او افزود: یک حسابرس این مسائل را بررسی می‌کند تا صورت‌های مالی حسابرسی شده سالانه منتشر شود. این صورت‌های مالی در سامانه کدال منتشر می‌شود تا برای مردم فعالیت مالی یک شرکت به همراه ضعف‌های آن شرکت شفاف و مشخص شود. به عبارتی مشخص میشود که صورت‌های مالی چه شرکت‌هایی مورد قبول قرار می‌گیرد و یا مردود می‌شود.

عنبری در ادامه با بیان اینکه با انتشار صورت‌های مالی شرکت‌های دولتی نقاط ضعف و قدرت این شرکت‌ها برای مردم شفاف و روشن می‌شود ادامه داد: این مسائل کمک می‌کند که عملکرد هیئت مدیره و مدیرعامل شرکت ارزیابی شود. یکی از مهمترین دلایل مقاومت در برابر انتشار این صورت‌های مالی این است که خیلی از شرکت‌ها و حتی افراد دوست ندارند که اطلاعات مالی شان شفاف شود.

او در ادامه خاطرنشان کرد: انتشار صورت‌های مالی منحصر به شرکت‌های دولتی نیست. بر اساس ماده ۴ قانون محاسبات شرکت‌های دولتی تنها شرکت‌هایی هستند که بیش از ۵۰ درصد آن‌ها متعلق به دولت یا یک شرکت دولتی باشد. علاوه بر این بر اساس بند میم تبصره ۲ قانون بودجه شرکت‌هایی که وابسته به نهاد‌های دولتی هستند، همچنین شرکت‌های مرتبط با نهاد‌های عمومی غیر دولتی، شرکت‌های متعلق به بانک‌ها و مناطق آزاد هم جز شرکت‌های حوزه حاکمیت هستند و موظف هستند صورت‌های مالی خود را منتشر کنند.

او در ادامه در پاسخ به این سوال که انتشار صورت‌های مالی کدام یک از شرکت‌های دولتی از اهمیت بیشتری برخوردار است؟ خاطرنشان کرد: انتشار صورت‌های مالی، شرکت‌های حوزه فولاد، صنعت پتروشیمی و صنایع مادر و کلیدی ما که حجم عمده گردش مالی را به خود اختصاص داده اند طبعاً از اهمیت بالاتری برخوردار است. ولی بخش عمده‌ای از آن‌ها مثل شرکت فولاد مبارکه و شرکت پتروشیمی خلیج فارس عضو بورس هستند که جز شرکت‌های بزرگ با گردش مالی بالا محسوب می‌شوند و صورت مالی آن‌ها شفاف بوده است.

عنبری در ادامه ضمن بیان اینکه این شرکت‌ها زیرمجموعه‌هایی داشتند که این شرکت‌ها از دید مردم پنهان بوده اند افزود: به عنوان مثال مجموعه شستا نزدیک ۲۵۰ تا ۲۶۰ شرکت دارد که فقط بیست شرکت آن شفاف نبودند که هم اکنون این شرکت‌ها هم شفاف شده و صورت‌های مالی آن‌ها در سامانه کدال منتشر می‌شود.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار