موشک هایپرسونیک چیست و چه ویژگی‌هایی دارد؟

دسترسی ایران به موشک‌های هایپرسونیک با توجه به آنکه تاکنون صرفا روسیه، چین و آمریکا در این حوزه به موفقیت‌هایی رسیده‌اند، نمی‌تواند دارای پیامدهایی ساده باشد.

«ایران به موشک هایپرسونیک دست یافته است.» این خبری بود که سردار امیرعلی حاجی‌زاده فرمانده نیروی هوافضای سپاه صبح روز پنجشنبه گذشته اعلام کرد.

حاجی‌زاده درباره این موشک گفته است: «این موشک سرعت بالایی دارد و در جو و خارج از جو می‌تواند مانور دهد. این موشک جدید از همه سامانه‌های سپر موشکی عبور می‌کند و فکر نمی‌کنم تا ده‌ها سال بعد هم فناوری‌ای پیدا شود که بتواند با آن مقابله کند. این موشک سامانه‌های ضدموشکی دشمن را هدف قرار می‌دهد و یک جهش بزرگ نسلی در حوزه موشکی است.»

این فرمانده عالی‌رتبه سپاه روز گذشته (جمعه) نیز در گفتگو با تسنیم ضمن تاکید بر آنکه «آزمایش‌های این موشک انجام شده است.» اعلام کرد: «در آینده و در یک فرصت مناسب این موشک هایپرسونیک رونمایی خواهد شد.»

فرمانده نیروی هوافضای سپاه سال گذشته در جریان رزمایش مشترک پیامبر اعظم (ص) ۱۷ به تمرکز ایران بر عبور از سامانه‌های ضدموشکی از طریق مانورپذیر ساختن موشک‌ها اشاره کرده بود.

وی در آن برهه اعلام کرد ایران موفق شده تا با مانورپذیر کردن موشک‌های بالستیک و قابلیت تغییر جهت آن‌ها پس از شلیک، سامانه‌های پدافند موشکی دشمن را بی‌اثر سازد. با این‌حال منظور از شیوه‌ای که ایران در رزمایش پیامبر اعظم (ص) ۱۷ به کار گرفته بود به‌طور دقیق مشخص نشد؛ هرچند این شیوه‌ها تنها در دو مورد قابل محدود ساختن بودند.

در نخستین شیوه، موشک بالستیک پس از شلیک در مسیر ابتدایی خود که همان اوج‌گیری است از طریق «موتور‌های دارای توانایی تغییربردار رانش» یا «بالک‌های موجود در بدنه موشک» دست به مانور می‌زد تا مسیر خود را تغییر دهد.

در دومین شیوه نیز کلاهک هدایت شونده‌ای مانند آنچه در موشک‌های هایپرسونیک وجود دارد، بر موشک‌ها سوار می‌شدند تا بتوانند در مسیر میانی و پایانی دست به مانور بزنند. در شیوه نخست به نظر نمی‌رسد اقدام مورد نظر از لحاظ عملی موثر باشد. موشک دارای سه مرحله تا رسیدن به هدف است. در مرحله ابتدایی اوج می‌گیرد، در مرحله دوم از نقطه اوج‌گیری تا نقطه شیرجه را طی می‌کند و در مرحله سوم روی هدف شیرجه می‌زند. براساس آنچه درباره شیوه نخست گفته شد، موشک بالستیک باید در مرحله ابتدایی که مرحله اوج‌گیری است دست به مانور بزند که روی سامانه‌های پدافند هوایی اثر قاطعی ندارد. از سوی دیگر مانور در مرحله اوج‌گیری ضمن کاستن از شتاب موشک بر سرعت اصابت کلاهک به هدف نیز تاثیری منفی می‌گذارد. در شیوه دوم، اما استفاده از کلاهک پروازی به جای کلاهک پرتابی، سلاح را قادر می‌سازد در مسیر میانی و نهایی با دست زدن به مانور، دشواری بزرگی برای سامانه پدافند هوایی بیافریند.

موشک هایپرسونیک چیست؟

استفاده از کلمه «هایپرسونیک» برای نام بردن از موشک‌هایی که پرواز گلایدری یا کروز دارند، هرچند نادرست نیست، اما مشکل‌آفرین است. پیش از طراحی و ساختن موشک‌های هایپرسونیک، سرعت کلاهک موشک‌های بالستیک به‌ویژه انواع قاره‌پیما به سرعت هایپرسونیک و حتی فراتر از آن نیز رسیده بودند.

براساس تقسیم‌بندی‌ها موشک‌هایی با سرعت ۱.۸ تا ۵ ماخ در محدوده Supersonic یا زبرصوت قرار می‌گیرند. موشک‌هایی با سرعت ۵ تا ۱۰ ماخ در محدوده Hypersonic قرار دارند که با نام‌های ابرصوت، فراصوت یا مافوق صوت نیز شناخته می‌شود. موشک‌هایی که سرعت‌هایی بین ۱۰ تا ۲۵ ماخ دارند نیز در محدوده High-hypersonic قرار می‌گیرند. در حال حاضر کلاهک سرعت برخی از موشک‌های بالستیک قاره‌پیما در محدوده ۲۰ تا ۲۵ ماخ قرار دارند. هرچند این سرعت را باید مربوط به کلاهک جدا شده از موشک دانست و نه خود آن. از سوی دیگر این سرعت مربوط به زمان ورود به جو است و در حین برخورد به دلیل اصطکاک با لایه‌های جو که در نزدیکی زمین غلیظ‌تر می‌شوند، کاهش می‌یابد.

موشک‌های هایپرسونیک، اما نه در سطح کلاهک، بلکه خود آن دارای سرعتی در محدوده ۵ تا ۱۰ ماخ هستند. این موشک‌ها خود نیز به دو دسته تقسیم می‌شوند. یک دسته موشک‌های کروز هایپرسونیک هستند که در نزدیکی سطح زمین پرواز می‌کنند و فاصله‌شان از سطح زمین بین چندصد متر تا چندده متر نوسان می‌کند. دسته دوم، اما حرکتی گلایدری دارند. در این حالت موشک هایپرسونیک به وسیله یک موشک بالستیک تا ارتفاع چند ده کیلومتری زمین صعود کرده و سپس از آن جدا می‌شوند. در طول مسیر تا هدف، موشک حرکتی گلایدری و خزنده دارد و میان ارتفاع‌ها و جهات متفاوتی نوسان می‌کند تا به نقطه شیرجه نهایی برسد. سامانه‌های ضدموشکی به دلیل سرعت بسیار بالا، حرکت در لایه‌های رقیق جو و مانور دهی در مسیر، قادر به شناسایی و رهگیری موشک‌های هایپرسونیک نیستند.

موشک هایپرسونیک در دستان ایران به چه معناست؟

دسترسی ایران به موشک‌های هایپرسونیک با توجه به آنکه تاکنون صرفا روسیه، چین و آمریکا در این حوزه به موفقیت‌هایی رسیده‌اند، نمی‌تواند دارای پیامد‌هایی ساده باشد. بر همین اساس تلاش شده در ادامه به بررسی مسائلی پرداخته شود که اعلام خبر موشک هایپرسونیک، نشانگر تغییر در آنهاست.

۱- تغییر وضعیت از بازدارندگی و دفاع به تهاجم

سیاست‌های بازدارندگی با وجود تسلیحات مرگباری که در قالب آن حضور دارند، تهاجمی نیز به نظر می‌رسد، اما چنین تسلیحات وحشتناکی برای آن ساخته شده‌اند تا فکر حمله بزرگ و مستقیم به فکر دشمن خطور نکند؛ موضوعی که نشانگر رویکرد دفاعی سیاست‌های بازدارندگی است.

نگاهی به سیاست‌های بازدارندگی به‌ویژه سیاست خاص بازدارندگی ایران نشان می‌دهد ساخت موشک هایپرسونیک که در حوزه‌های منطقه‌ای تا برد ۲۰۰۰ کیلومتر قابل استفاده هستند، نه در حوزه منطقه‌ای و نه فرامنطقه‌ای در حوزه بازدارندگی نمی‌گنجد.

بازدارندگی ایران در لایه اول مبتنی‌بر طراحی، ساخت و انبار گسترده تسلیحات متعارف حتی‌الامکان ارزان قیمت شامل موشک‌های بالستیک، موشک‌های کروز و پهپاد‌های انتحاری است که بردشان از لحاظ جغرافیایی شعاعی تا ۲۰۰۰ کیلومتری اطراف ایران را شامل شده و توسط زنجیره‌های دیگری نیز تکمیل می‌گردد. این تسلیحات با قابلیت به کار‌گیری در تعداد بالا برای ایران «بازدارندگی اشباعی» ایجاد می‌کنند. در لایه دوم ایران با ترکیب توانایی لازم برای «ساخت موشک قاره‌پیما» و «کلاهک‌های نامتعارف» در برد‌های فراتر از ۱۲ هزار کیلومتر، بدون طراحی، ساخت و انبار آن‌ها به دنبال ایجاد سایه‌ای از بازدارندگی فرامنطقه‌ای است.

سیاست بازدارندگی منطقه‌ای ایران به طور کامل توسط برخی از گزارشات رسانه‌ای تشریح شده است. هفته‌نامه آمریکایی نیوزویک روز ۱۵ جولای (۲۴ تیر ۱۴۰۱) سال جاری در یادداشتی به قلم دنیل آر. دیپِتریس کارشناس مسائل دفاعی تاکید کرده بود ایران نیازی به تولید سلاح هسته‌ای ندارد، زیرا اکنون نیز از طریق تسلیحات موشکی ایران و نفوذ منطقه‌ای از قدرت بازدارندگی بالایی برخوردار است.

روزنامه «فرهیختگان» پیش‌تر دست‌کم در سه گزارش خود به موضوع بازدارندگی غیرهسته‌ای ایران پرداخته است. در نخستین گزارش که با تیتر «تدبیر هوشمندانه ایران و غنی‌سازی ۶۰ درصد» در ششم دی‌ماه ۱۴۰۰ به‌چاپ رسید، آمده است: «تهران با اقدامات و رفتارهایش در شرایط فعلی، طرف آمریکایی را به این جمع‌بندی رسانده که از لحاظ سیاسی نیازی به سلاح اتمی ندارد، زیرا با تسلیحات متعارف مانند موشک و پهپاد‌های انتحاری به‌قدرتی بیش از سلاح هسته‌ای رسیده است و درصورت تهدیدش از سوی آمریکا یا رژیم‌صهیونیستی، هزاران موشک بالستیک و پهپاد‌های انتحاری به سرزمین‌های اشغالی خواهند رسید. این جدا از چندین هزار راکت و موشکی است که از جنوب لبنان و غزه به‌سمت فلسطین اشغالی شلیک خواهد شد. برآیند این توانایی‌ها نشان می‌دهد تهران بدون داشتن سلاح هسته‌ای، توانایی تخریب در سطح سلاح هسته‌ای را برای خود ایجاد کرده است.» همچنین روزنامه «فرهیختگان» در گزارش دیگری با تیتر «چرا تهران در دکترین بازدارندگی خود به‌دنبال سلاح هسته‌ای نیست؟» که به‌مناسبت رونمایی از شهر پهپادی سپاه منتشر شد، تاکید کرد: «رونمایی از شهر پهپادی نشان داد تهران عزمی بزرگ برای استفاده راهبردی از تسلیحات تاکتیکی دارد.» در این گزارش که در پانزدهم اسفند ۱۴۰۰ منتشر شده، آمده است: «برنامه دفاعی ایران برای ایجاد بازدارندگی درمقابل دشمن مبتنی‌بر استفاده انبوه از تسلیحات هجومی ارزان‌قیمت است. براساس این، تهران دنبال آن است با تولید انبوه تسلیحات تهاجمی متعارف بتواند قدرت آتش خود را در حوزه متعارف و تاکتیکی به اشباع برساند تا این توانایی با ارتقا یافتن به یک قابلیت راهبردی و ایجاد بازدارندگی تبدیل شود.»

در گزارشی با عنوان «بازدارندگی فعلا بدون بمب!» نیز که در تاریخ ۲۸ تیرماه سال جاری به‌چاپ رسید مزایای راهبرد «بازدارندگی متعارف اشباعی» برای ایران که برخی از آن‌ها جزء اهداف و برخی نیز تبعات چنین سیاستی بودند، مورد بررسی قرار گرفت.

نگاهی به سیاست‌های بازدارندگی منطقه‌ای ایران که برد موشک‌های هایپرسونیک نیز در برد مشابه آن قرار می‌گیرد، نشان می‌دهد تهران صرفا برای تقویت بازدارندگی خود به‌سمت موشک‌های هایپرسونیک حرکت نکرده است بلکه به‌کارگیری چنین موشک‌هایی نشانگر تغییر حالت تهران از بازدارندگی و دفاع به‌سمت حالت تهاجمی علیه دشمن است.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب برای نخستین بار روز چهارشنبه ۱۰ شهریور ۱۳۹۵ در دیدار مسئولان و متخصصان وزارت دفاع، خروج از سیاست صرفا دفاعی نیرو‌های مسلح را اعلام کرده و فرموده بودند: «برای تامین امنیت ملت، کشور و آینده، باید علاوه‌بر توان دفاعی، توان تهاجمی را نیز افزایش داد.»

رهبر انقلاب سال گذشته نیز در سالروز بیعت تاریخی همافران نیروی هوایی با امام‌خمینی (ره) در ۱۹ بهمن ۱۳۵۷، با اشاره به «تهاجم ترکیبی» جبهه دشمن علیه ایران در حوزه‌های اقتصادی، سیاسی، امنیتی، رسانه‌ای و دیپلماسی تاکید کرده بودند: «درمقابل این تهاجم ترکیبی و دسته‌جمعی، نمی‌توانیم همیشه در موضع دفاعی بمانیم و ما نیز باید در زمینه‌های مختلف از جمله رسانه‌ای، امنیتی و اقتصادی تهاجم ترکیبی کنیم که در این زمینه اهل فکر و اقدام به‌خصوص مسئولان، موظف به تلاش هستند.»

به‌کارگیری موشک‌های هایپرسونیک توسط ایران ضلع نظامی چهارچوب تهاجم ترکیبی ایران علیه جبهه دشمن است.

۲- کلاهک موشک قاره‌پیما در دسترس است

هنگام بازگشت یک شاتل فضایی از مدار، هنگام برخورد با جو فوقانی اتمسفر درحالی‌که سرعتی برابر با ۲۵ ماخ دارد درجه حرارت در لبه‌های جلویی آن به ۱۴۰۰ درجه سانتی‌گراد می‌رسد. برخی از پرتابه‌های بالستیکی مانند کلاهک‌های قاره‌پیما با لبه‌های تیزتر به حرارتی تا ۲۰۰۰ درجه سانتی‌گراد نیز می‌رسند. تا مدت‌ها این‌گونه برداشت می‌شد که ایران در ساخت مواد فناشونده و طراحی کلاهک‌های قاره‌پیما دچار مشکل است.

دسترسی به موشک هایپرسونیک که دارای بدنه مقاوم در برابر حرارت و سیستم الکترونیکی خاصی است، به معنای آن است که ایران دارای توانایی فنی طراحی و ساخت کلاهک موشک‌های قاره‌پیماست. پیشتر حتی باوجود ساخت موتور‌های سوخت جامد مورد استفاده در موشک‌های قاره‌پیما توسط ایران، کارشناسان معتقد بودند این اقدام به‌معنای ساخت نهایی یک موشک قاره‌پیما نیست، زیرا کلاهک موشک‌های بالستیک باید با سرعتی بالا وارد جو زمین شود و این خود فناوری بالایی را طلب می‌کند تا کلاهک در اثر حرارت ازبین نرود. حالا با ساخت موشک هایپرسونیک مشخص می‌شود ایران دارای قابلیت ساخت کلاهک‌هایی با تحمل حرارتی بالاست.

۳- شکست تمام مراحل برنامه‌ریزی علیه ایران و حمله به مغز طراحی

نگاه به شرایط زمانی اعلام ساخت موشک هایپرسونیک نشانگر مسائل بزرگ‌تری در حوزه تقابل ایران با جبهه غربی است. جبهه غربی در جریان اغتشاشات اخیر ایران که از شهریورماه گذشته کلید خورد به زعم خود در هدف حداکثری به‌دنبال «براندازی»، در هدف میانی به‌دنبال «تضعیف» و در هدف حداقلی به‌دنبال «مشغول‌سازی» بود.

کارت‌هایی که ایران در دوران آشوب‌ها در میز بازی با غرب انداخت نشان می‌دهد غرب حتی در هدف حداقلی خود یعنی مشغول‌سازی نیز به هدفش نرسیده است.

سرلشکر حسین سلامی فرمانده کل سپاه روز گذشته در مراسم یازدهمین سالگرد شهادت سردار حسن طهرانی‌مقدم فرمانده یگان موشکی سپاه، به این نکته اشاره کرد. سردار سلامی با اشاره به شکست غرب در هدفش گفت: «در شرایطی که دشمن تلاش کرد ما را در درون کشور درگیر کند و نگاه ما را از افق‌های بلند به قلب تهران متمرکز کند، ضدانقلاب را در اقلیم کردستان زدیم. در کرانه رود ارس رزمایش بزرگ برگزار کردیم، ماهواره‌بر پرتاب کردیم، سامانه موشکی باور ۳۷۳ را در برد ۳۰۰ کیلومتر آزمایش کردیم و روز گذشته هم اعلام کردیم که موشک جدیدی را توسعه دادیم که هیچ سپر موشکی توان مقابله با آن را ندارد.»

هرچند به گفته فرمانده سپاه اقدامات مزبور نشان‌دهنده هوشیاری ایران و منحرف نشدنش از پیگیری مسائل روز هستند، اما اعلام خبر ساخت موشک هایپرسونیک و رونمایی از آن در آینده‌ای نزدیک و همچنین افزایش برد سامانه باور به ۴۰۰ کیلومتر در ماه‌های آینده، در حقیقت مرحله‌ای فراتر از «شکست غرب در مشغول‌سازی ایران» و وارد شدن تهران به حوزه تهاجم علیه مغز طراحی دشمن است.

۴- انفجار فناوری در مجتمع علمی-صنعتی ایران

ساخت تسلیحات متنوع و ارتقای پی‌درپی آن‌ها نیازمند زنجیره‌ای گسترده از نهاد‌ها و شبکه‌های علمی و صنعتی است که باید در هماهنگی با یکدیگر فعالیت کنند. همکاری صحیح این زنجیره‌ها نوید‌دهنده شکل‌گیری یک مجتمع علمی-صنعتی در ایران است که می‌تواند دست به طراحی تسلیحات، استخراج و تهیه مواد لازم برای ساخت آن، ریخته‌گری مواد، آزمایش و تولید انبوه بزند. ساخت موشک هایپرسونیک در کنار رونمایی از ماهواره‌بر قائم۱۰۰ و موتور ارفع به‌کار رفته در آن و همچنین افزایش موشک پدافند هوایی باور۳۷۳ به ۳۰۰ کیلومتر نشان‌دهنده انفجار فناوری نهاد‌های علمی-صنعتی ایران است.

منبع: فارس

برچسب ها: ایران ، موشک
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۵۹
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۳۷ ۲۴ آبان ۱۴۰۱
درود برسپاهیان اسلام زنده باشید وسلامت
Iran (Islamic Republic of)
سعید‌
۱۲:۱۳ ۲۴ آبان ۱۴۰۱
به امیدنابودی صهیونیست واستکبارجهانی وضدانقلاب
Iran (Islamic Republic of)
فاصل کنعانی
۰۲:۴۰ ۲۴ آبان ۱۴۰۱
من باداشتن اسله قوی واسه کشورم خشنودهستم ولی درحق ما بی عدالتی شده املاکمون فرودگاه ابادان مثل اب خوردن کشیدبالا اقایان باشگاه خبرگاران جوان دنبال همچین موصوعاتی باشید که به حقمون برسیم وناحقی درحق کسی ایرانی نشود واگر خواست حقشو موطالبه کند تهدید نشود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۲۰ ۲۳ آبان ۱۴۰۱
اول میگفتن شما پهباد ندارین الکی بعد که روسیه پهباد های ما رو گرف هرچی از اوکران گرفته بود پس داد
Iran (Islamic Republic of)
منصور
۲۳:۰۳ ۲۲ آبان ۱۴۰۱
چرا فیلم نداره با حرف باورش سخته مثل جنگنده نسل پنجم نباشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۲۱ ۲۴ آبان ۱۴۰۱
کسانیکه سرشون مرتب تورسانهای معاند بندنیست مسدونن این خبر درحدجهانی رسانه ی شده
Iran (Islamic Republic of)
مهدی
۲۲:۵۲ ۲۲ آبان ۱۴۰۱
دورود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۴۳ ۲۲ آبان ۱۴۰۱
بله درسته
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۴۳ ۲۲ آبان ۱۴۰۱
بله درسته
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۰۲ ۲۲ آبان ۱۴۰۱
پیشرفتهای نظامی خیلی خوب پیش میرود مردم انتظار دارند از مغزهای متفکر نظامی در ساخت خودروهای با کیفیت نیز استفاده گردد و شاهد از دست رفتن جان و مال مردم بوسیله خودروهای بی کیفیت نباشیم . در این صورت غرب از تحریم های ایران به شکر خوردن خواهد افتاد .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۳۳ ۲۳ آبان ۱۴۰۱
اشتباه نظر مخالف دادمغ
Iran (Islamic Republic of)
آتیلا افشار
۰۲:۰۳ ۲۶ آبان ۱۴۰۱
ای کاش پیشرفت اقتصادی و پیشرفت جهت حداقل داشتن یک سیاست مشترک با همسایه ای مشترک مثل ترکیه نیز خوب پیش میرفت، و ایران با آمیختن سیاست پانترکی و رسمی کردن این زبان در کشور، عملا با ایجاد همبستگی و ایجاده ارتشی مشترک در منطقه بنام ناتوی ترکی، عملا امپراطوری جدید را بدون کشور گشایی در منطقه رقم میزدیم، سوال اینجاست چرا عراقی که حالا به صادرات سه نیم ملیون بشکه نفت حسابی ثروتمند شده درین شرایط به جای دستگیری ما با تغزیه شبهه نظامیان کورد به داخل کشور کشور را به نا امنی انداخته....بهترست با تغییره سیاست بفکره اسلامی یکپارچه برای بقای اسلام و کشور در منطقه باشیم...
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۶:۴۴ ۲۲ آبان ۱۴۰۱
خدا قوت
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۶:۳۵ ۲۲ آبان ۱۴۰۱
اگر اقتصاد هایپر سونیک هم داشته باشید خیلی خوبه
Iran (Islamic Republic of)
سعید
۱۲:۳۹ ۲۴ آبان ۱۴۰۱
اگربدرستی حیطه ی نظامی لشکری بااموراجرایی کشورتفکیک نشود گمانه زنیها اشتباه یا مغرضانه ابرازمیشود اقتصاد مربوط به اموراجرایی کشور واز ایده وراهکارهای متفکرین این حوزه درچارچوبی معلوم تحت قانون اساسب بامشارکت وپشتیبانی صندوق ارزی وبانکها صورت پذیراست دراین بین باتوجه به شرایط اقتصادی موجود مغزمتفکرنظامی درحوزه کاری خودهایپرسونیک میسازدجای بسی تقدیرداردنه نگاه طلبکارانه امروزه کلی سوء برداشت بیجا بخاطرنداشتن فهم تفکیک اختیارات ووایف در منسدهای لشکری کشوریست باتوجه به ادعاهای برخی نظرات پیداست عده ی سطح دریافت اطلاعاتسون بشدت پایین وازمنابعی نامعتبرکسب اخبارمیکنند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۶:۲۲ ۲۲ آبان ۱۴۰۱
نماد اقتدار و تلاش و زحمت ها و فداکاری های فروان ؛ درود خدا بر شما
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۶:۱۱ ۲۲ آبان ۱۴۰۱
دمتون گرم
تا میتونید سلاح پیشرفته بسازید
تا دشمنان و منافقین از غصه بمیرند
Iran (Islamic Republic of)
محمود مصطفوی
۰۲:۴۵ ۲۲ آبان ۱۴۰۱
درود بر سرباز پر توان ایران
Iran (Islamic Republic of)
مهدی میرزایی تشنیزی
۰۱:۳۰ ۲۲ آبان ۱۴۰۱
درود بردلیرمردان سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و ارتش‌ جمهوری اسلامی ایران #ایران قوی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۳۵ ۲۲ آبان ۱۴۰۱
خدا قوت
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۱۲ ۲۲ آبان ۱۴۰۱
و اعدوا لهم ما استطعتم من قوه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۰۱ ۲۲ آبان ۱۴۰۱
خدایا شکرت
خدا پشت وپناه این دانشمندان با ایمان وشجاع
هرچی شما تلاش می کنید برای این خاک با ارزش ومقاوم افتخار کسب کنید
درعوض بعضی ها هم هستن مفت کشوروناموس خودشون رو حراج می کنند .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۴۸ ۲۱ آبان ۱۴۰۱
بگین از روسیه خریدیم دیگه چرا من من میکنید
توانایی ساخت ماشین نداریم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۰۴ ۲۲ آبان ۱۴۰۱
باشه عزیز اگه خوشحال میشی میگیم از روسیه خریدیم خوبه؟؟!
مشکل ما واقعا از تحریم و غرب و.. نیست بیشتر ز دخل و بعضی از خودیهاست که الان مثلا برای همین موشک به جای خوشحال شدن ناراحتند !
عزیز شما راحت بخواب از روسیه خریدیم ! آفرین بچه خوب ..!
Iran (Islamic Republic of)
Mehdi
۱۶:۵۰ ۲۳ آبان ۱۴۰۱
توی بدخواهی از دشمن هم جلو زدید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۲۲ ۲۳ آبان ۱۴۰۱
خودتحقیری امسال شما مایه شرمساری است
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۴۵ ۲۴ آبان ۱۴۰۱
خوبه تفاوت حوزه ی نظامی ودولتی یابخش خصوصی رابدانیم وحیطه اختیاری ووظایف هرحوزه مربوط به دیگری نمیباشداموراجرایی کشوربا بخش نظامی هرکدام شرح وظایفی معلوم دارند تصمیمات هربخش بخودشان ربط دارد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۱۵ ۲۴ آبان ۱۴۰۱
خود تحقیر .تو سری خور.
Iran (Islamic Republic of)
محمد رضا
۲۳:۱۵ ۲۱ آبان ۱۴۰۱
احسنت .مقام معظم رهبری و نیروی تحت امر ایشون .سپاه پاسداران جمهوری اسلامی ایران .به معنای واقعی کلمه نشان دهنده عملی .ما می توانیم است.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۱۲ ۲۱ آبان ۱۴۰۱
شما اول مشکل نان رو حل بعد. استان اذربایجان غربی شهرستان خوی مردم از 6 صبح تو صف نانوایی سرگردان هستند اما دریغ از رسیدگی. ماشالا صداسیمای استان از استانداری میان امار میدن مشکل نان نداریم اما دریغ از پخش یه گزارش که این صف ها برای چی هست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۱۰ ۲۱ آبان ۱۴۰۱
در آینده نزدیک در تل اویو انشالله....
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۵۷ ۲۱ آبان ۱۴۰۱
این چیزها برای مردم نون آب نمیشه
Iran (Islamic Republic of)
Mehdi
۱۶:۵۱ ۲۳ آبان ۱۴۰۱
نون و آب بدون امنیت نون توی خون زدنه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۱۹ ۲۳ آبان ۱۴۰۱
بدون شاخ به شاخ شدن با آمریکا و اسرائیل هم میشه امنیت داشت فقط شما نمیخواید
Iran (Islamic Republic of)
موسی
۲۰:۵۹ ۲۱ آبان ۱۴۰۱
قدرت دفاع و تهاجم برای بقای هر کشور و هر ملتی ضروری است
اما از عوامل دیگر از جمله رابطه اعتماد میان دولت و ملت ، اقتصاد و معیشت ، عدالت اجتماعی ، برابری همه در مقابل قانون احترام به حقوق عامه و... نباید غافل شد و الا تاریخ شواهد دیگری برای ارائه دارد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۵۷ ۲۱ آبان ۱۴۰۱
فقط اگر می شد علم اقتصادی را توسعه داد که دلار به 35 هزار نرسد کرایه خانه ارزان شود خرید خانه وماشین وطلا
به مانند سالها فبل برسد به طور کلی تورم پایین بیاید
خودش نوعی قدرت بود قدرتی که مردمان را قوی وبا روحیه
بالا قرار می دهد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۵۵ ۲۴ آبان ۱۴۰۱
الان چون مشکل اقتصادی هست تمام بخشهای کشور دست ازکاربکشندوتماشاکنندتاجای حرف امثال سما نباشد حوزه معیشت چه ربطی به نظامی داره اینکه باتوجه به شرایط موجودحوزه نظامی رشدکرده جای تشکرداره نه شماتت اصلا قانون حکم نمیکنه بخش نامس دراموراجرایی مداخله کنه هنوزنفهمیدی کشوردارای بخشهای متعددی وهریک حیطه اختیاری خودشوداره اگرباتوجه به سرایط امروز ایران وپیرامونش بالابردن سطح امنیت وتوان نامی رادرک نکنی هرگزبه این درک نخواهی رسید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۳۸ ۲۱ آبان ۱۴۰۱
نکنه این هم مثل سامانه مستعان باشه؟چرا تصویری نشان داده نشد.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۰۷ ۲۲ آبان ۱۴۰۱
میخوای کلا نقشه کل سیستمش و.. رو هم براد خصوصی بفرستن راضی شی ؟!
رودرواسی نکنی خدای نکرده ! امر بفرما براد با پست پیشتاز میفرستن هم عکسشو هم مرحله به مرحله ساختشو و هم هدایتش و کل سیستمشو !
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۲۰ ۲۳ آبان ۱۴۰۱
مراحل ساخت و هدایت و سیستمشو نخواستیم یه عکس از پوسته یا طرحش یا اصلا ماکتش رو بزارن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۱۶ ۲۱ آبان ۱۴۰۱
کاش یه خورده به فکر مردم بودید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۰۴ ۲۱ آبان ۱۴۰۱
بارک الله به ایران و ایرانی
Iran (Islamic Republic of)
CHelgerdi
۲۰:۰۰ ۲۱ آبان ۱۴۰۱
درود بر اندیشه والا و دست پنجه دانشمندانمان،به امید فتح زمین و فضا توسط نخبگان
Iran (Islamic Republic of)
Bazofti
۱۹:۵۸ ۲۱ آبان ۱۴۰۱
آسمان و زمین و دریا و فضا و زیر سطح از قدرتمندان و توانمندان و دانشمندان است و بس .
درود بر هر آن که برای آبادی و پیشرفت و توان این کشور خدایی و پاک گام برمیدارد و در هر جایی که باشد خوش و تندرست و همیشه هوشمند باشد.
Iran (Islamic Republic of)
Zagrosian
۱۹:۵۵ ۲۱ آبان ۱۴۰۱
قطعا جهان امروز جهان توان و قدرت علمی و ساخته های برتر و نوین است و کشورهای ضعیف در دانش همیشه تو سری خور خواهند ماند
درود بر جوانان باهوش و دانشمند نظامی ایران پر از گهر
Iran (Islamic Republic of)
بختیاری
۱۹:۵۳ ۲۱ آبان ۱۴۰۱
به امید قویتر شدن روز به روز تمام دانشمندان در جبهه ها و عرصه های گوناگون و مختلف و به امید سروری و برتری و تک شدن هر چه زودتر ایران در جهان در تمام زمینه ها با دانشمندان و دانشگاهها و پژوهشگاههای فراوان
Iran (Islamic Republic of)
حقیقت
۱۸:۵۰ ۲۱ آبان ۱۴۰۱
چیزی نیست روسیه با کشاندن ایران به جنگ اوکراین برای ایران هزینه تراشید بجاش قاقالی لی داد
Iran (Islamic Republic of)
Mehdi
۱۶:۵۲ ۲۳ آبان ۱۴۰۱
آلبانی بارون میاد الان؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۴۱ ۲۱ آبان ۱۴۰۱
درود بر شما
عالی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۳۷ ۲۱ آبان ۱۴۰۱
بی زحمت کنار توضیحات نغز و گرانمایه ای که دادید یه توضیحی هم بدبد که چطور می توان کاری کرد که شهر قدس آب داشته باشد ، داستانتون شده داشتان آدم بلند پروازی که انقدر بالا رو نگاه می کنه که جلوی پاشو نمی بینه ... یه راه حل هایپر سونیکی هم برای رفع مشکل آب تهران و شهرقدس ارائه بدید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۳۵ ۲۱ آبان ۱۴۰۱
دمشون گرم خدا قوت
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۲۶ ۲۱ آبان ۱۴۰۱
احسنت
Iran (Islamic Republic of)
زاگرسیان
۱۸:۱۱ ۲۱ آبان ۱۴۰۱
پهپادها و موشکهای ضد اغتشاش هم بسازید
Iran (Islamic Republic of)
سردار
۱۸:۰۷ ۲۱ آبان ۱۴۰۱
زنده باشید و پیروز.بخدا مایه افتخار و مباهات هستید در حالیکه کفتارهای بیشماری به ما چشم دوخته اند.
Germany
ناشناس
۱۸:۰۶ ۲۱ آبان ۱۴۰۱
فکر نکنم سرعتش به اندازه رشد قیمت مسکن و تخم مرغ و برنج باشه
Iran (Islamic Republic of)
حسام
۱۷:۵۸ ۲۱ آبان ۱۴۰۱
دلار چند حاجی موشک سونیک ول کن اقتصاد مملکت با سرعت های هایپر سونیک در حال متلاشی شدن هست مردم رفاه میخواهند نه موشک از نوع پوشک...
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۱۰ ۲۲ آبان ۱۴۰۱
دوست عزیز هرچیزی جای خود!
اون مراکزی که برای امنیت و پدافند و..(سپاه و ارتش و..) کار خودشونا دارند میکنند و به نحو احسن هم میکنند و اون مرغ و تخم مرغ و مسکن و.. هم ارگانهای خودشو ومسئولین خودشو داره که باید از اونها گله کنی نه از مراکز دفاعی امنیتی که جونشونا کف دستشون گرفتن و دارن کار میکنند!
Iran (Islamic Republic of)
Mehdi
۱۶:۵۴ ۲۳ آبان ۱۴۰۱
اقتصاد درست میشه قطعا ولی امنیت شوخی بردار نیست. بفهمید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۵۱ ۲۱ آبان ۱۴۰۱
الحمدالله