صفر تا صد شناسایی حساب‌های شخصی و تجاری

اگر فردی ۳۵ میلیون تومان در ماه واریزی داشته باشد، اما تعداد تراکنش‌های آن ۹۹ مورد باشد فعلاً مشمول حساب‌های تجاری نیست.

پس از ابلاغ دستورالعمل تفکیک حساب‌های تجاری و شخصی در نیمه شهریورماه جاری، روز بیستم شهریور ماه شاخص‌های شناسایی حساب‌های تجاری که از سوی شورای پول و اعتبار به تصویب رسیده بود، رسانه‌ای شد. اما شاخص ماهانه ۱۰۰ تراکنش به ارزش ۳۵ میلیون تومان، ابهامات زیادی برای مردم ایجاد کرد، چرا که به صورت دقیق مشخص نبود که چه نوع حساب‌هایی مشمول این دستورالعمل می‌شود.


بیشتربخوانید


در همین راستا، در گفتگو با مهدی موحدی بکنظر، رئیس مرکز آموزش، پژوهش و برنامه‌ریزی سازمان امور مالیاتی، جزئیات تازه‌تری از برنامه سازمان مالیاتی برای تفکیک حساب‌های تجاری از شخصی به دست آوردیم.

به گفته این مقام سازمان امورمالیاتی، این سازمان به منظور شفافیت حساب‌های بانکی به استناد بند «م» تبصره ۱۲ قانون بودجه سال گذشته، ساماندهی دستگاه‌های کارتخوان و ابزار‌های پرداخت اینترنتی را در دستور کار خود قرارداد که درنهایت از ۱۸ میلیون و ۸۰۰ هزار ابزار و دستگاه پرداخت، بیش از ۹ میلیون دستگاه غیرفعال و مابقی به پرونده‌های مالیاتی صاحبان آن‌ها الصاق شد.

اما بسیاری از صاحبان مشاغل برای کتمان درآمد و فرارمالیاتی اقدام به استفاده از حساب‌های شخصی خود کردند، به این معنا که برخی از صنوف مانند پزشکان به جای استفاده از کارتخوان از فرایند کارت به کارت یا روش‌های دیگر استفاده کردند و از پرداخت مالیات فرار کردند. برهمین اساس، برپایه ماده ۱۰ قانون پایانه‌های فروشگاهی تفکیک حساب‌های تجاری و شخصی را آغاز کردیم.

وی ادامه داد: درهمین راستا، بانک مرکزی در ۱۵ شهریورماه جاری دستورالعمل تفکیک حساب‌های تجاری را ابلاغ کرد و به دنبال آن قاعده‌گذاری شناسایی حساب‌های تجاری نیز به تصویب شورای پول و اعتبار رسید.

۲ شرط همزمان

رئیس مرکز آموزش، پژوهش و برنامه‌ریزی سازمان امور مالیاتی با اشاره به اینکه ۱۰۰ تراکنش ماهانه به ارزش ۳۵ میلیون تومان به عنوان شاخص‌های شناسایی حساب‌های تجاری اعلام شده است، گفت: این درحالی است که شرط اینکه یک حساب، حساب تجاری محسوب شود وجود هر دو شرط به صورت همزمان است که بدین ترتیب اگر حسابی بیش از ۱۰۰ تراکنش ورودی و به ارزش بالای ۳۵ میلیون تومان در ماه داشته باشد احتمالاً به عنوان حساب تجاری شناخته می‌شود.

به گفته وی، برای مثال اگر فردی ۳۵ میلیون تومان در ماه واریزی داشته باشد، اما تعداد تراکنش‌های آن ۹۹ مورد باشد فعلاً مشمول حساب‌های تجاری نیست یا اینکه در قالب یک تراکنش، ۲۰۰ میلیون تومان واریزی داشته باشد حساب تجاری محسوب نخواهد شد.

سازکار اعتراض

وی اضافه کرد: درصورتی که صاحب حساب شناسایی شده به عنوان تجاری نسبت به این موضوع اعتراض داشته باشد می‌تواند با مراجعه به ادارات کل سازمان مالیاتی و با ارائه مستندات حساب خود را از زمره تجاری خارج کند.

پیش‌بینی ۲۰۰ تا ۳۰۰ هزار حساب تجاری

موحدی بکنظر درپاسخ به این پرسش که چه تعداد حساب تجاری در کشور شناسایی خواهد شد، توضیح داد: پیش‌بینی این است که با دو شرط همزمان اعلام شده، بین ۲۰۰ تا ۳۰۰ هزار فقره حساب بانکی به عنوان تجاری شناسایی شود. به گفته وی در صورت شناسایی، حساب‌ها به پرونده مالیاتی افراد الصاق شده و مالیات حقه آن دریافت می‌شود. این اقدام باعث می‌شود کسب و کار‌هایی که به دنبال فرار مالیاتی بودند و از این طریق به دلیل تقاضا برای کارت به کارت و وجه نقد موجب آزار و اذیت مشتریان می‌شدند، شناسایی شوند. وی اظهارکرد: هم‌اکنون برآوردی از درآمد مالیاتی حساب‌های تجاری وجود ندارد، چرا که هم تعداد دقیق این حساب‌ها مشخص نیست و هم میزان تراکنش‌های آن در دسترس نیست.

شرایط ممکن است تغییر کند

این مقام مسئول در سازمان مالیاتی، ادامه داد: فعلاً از این ۲۰۰ تا ۳۰۰ هزار حساب کار را شروع می‌کنیم، ولی ممکن است که در آینده قواعد و شرایط حساب‌های تجاری را تغییر دهیم و برای مثال سقف ۳۵ میلیون تومان در ماه را کاهش دهیم تا تعداد بیشتری از فراریان مالیاتی را شناسایی کنیم.

جریمه در انتظار متخلفان

رئیس مرکز آموزش، پژوهش و برنامه‌ریزی سازمان امور مالیاتی با بیان اینکه براساس قانون بودجه سال گذشته بخشی از مشاغل از جمله پزشکان، وکلا، پیراپزشکان، مشاوران خانواده و روانشناسان ملزم به استفاده از دستگاه کارتخوان بوده‌اند، گفت: طبق جزء ۲ بند «ز» تبصره ۶ قانون بودجه امسال، کسانی که از نصب و استفاده از کارتخوان استنکاف کرده باشند علاوه بر پرداخت مالیات قانونی باید ۱۰ درصد از درآمد سالانه خود را به عنوان جریمه پرداخت کنند.

نحوه برخورد با دریافت کنندگان ارز و طلا

درحالی که برخی از مشاغل در ازای ارائه خدمات و کالا از مشتریان طلب وجه نقد، ارز، سکه بیت کوین می‌کردند، رئیس مرکز آموزش، پژوهش و برنامه‌ریزی سازمان امور مالیاتی اعلام کرد که برای این افراد نیز جریمه سنگینی پیش‌بینی می‌شود. به گفته وی، در طرح مالیات بر عایدی سرمایه که هم‌اکنون در مجلس در دست بررسی است و طی هفته‌های آینده در صحن مجلس مطرح می‌شود، همه درآمد و مابه ازای دریافتی این افراد که به حساب‌های آن‌ها واریز می‌شود و فاقد صورت حساب الکترونیک است، مشمول بالاترین نرخ مالیات بر درآمد‌های اتفاقی می‌شود.

وی اضافه کرد: براین اساس این افراد باید حدود ۲۵ درصد از درآمد سالانه خود را به عنوان جریمه بپردازند که رقم بالایی محسوب می‌شود.

موحدی بکنظر همچنین گفت: درخصوص وکلا نیز که به طور معمول از دستگاه کارتخوان استفاده نمی‌کنند و تعداد تراکنش‌های محدود، اما با مبالغ کلان دارند، به سراغ بستر‌های اجرایی که در طرح جدید مجلس درخصوص آن بحث شده است، می‌رویم.

۲ درصد حساب‌ها تجاری است

علاوه بر این، روز گذشته بانک مرکزی نیز به ابهامات درباره مصوبه مربوط به تفکیک حساب‌های تجاری از غیرتجاری پاسخ گفت. براساس اعلام بانک مرکزی رفتار حساب‌های تجاری مختلف است و الگو‌های متفاوتی برای شناسایی و بررسی آن‌ها وجود دارد. حساب‌های بانکی یک فرد اگر دو شرط را به طور همزمان داشته باشد، ممکن است حساب تجاری تلقی شود.

نخست اینکه تعداد «واریز به» حساب بیش از ۱۰۰ فقره باشد و در عین حال، مجموع مبلغ واریزی هم بیشتر از ۳۵۰ میلیون ریال (۳۵ میلیون تومان) باشد، بنابراین صرف دارا بودن یکی از این دو شرط، مبنایی برای تجاری دانستن حساب نیست، به عنوان مثال اگر مجموع مبلغ واریز به حساب در ماه، ۱۰ میلیارد ریال باشد، ولی تعداد دفعات واریز به حساب کمتر از ۱۰۰ مورد باشد، حساب مشمول بررسی به عنوان حساب تجاری نخواهد بود.

مبنا، تنها تعداد «واریز به» حساب است، نه تراکنش؛ لذا این برداشت که با مصوبه مذکور، حساب اغلب افراد به واسطه خرید‌ها و تراکنش‌هایی که در طول ماه انجام می‌دهند حساب تجاری تلقی خواهد شد، کاملاً نادرست است.

براساس بررسی‌های انجام شده، درصد بسیار ناچیزی (کمتر از ۲ درصد) حساب‌های غیرتجاری، با اجرای مصوبه فوق ممکن است مشمول بررسی، به عنوان حساب تجاری، باشند.

همه حساب‌هایی که واجد دو شرط مذکور هستند، لزوماً تجاری نخواهند شد، بلکه پس از بررسی و اخذ اطلاعات تکمیلی، نسبت به تجاری یا غیرتجاری بودن آن‌ها تصمیم‌گیری می‌شود؛ لذا ممکن است حسابی واجد هر دو شرط باشد، اما حساب تجاری شناخته نشود.

طبق این گزارش، حساب‌هایی که تجاری یا به تعبیر دیگر «حساب فروش» شناخته می‌شوند، به سبب ماهیت حساب، از مزایایی مانند افزایش سقف روزانه و ماهانه برداشت از حساب، بدون نیاز به ارائه اسناد مثبته، تخفیف در کارمزد‌های بانکی و... برخوردار خواهند شد، لذا تعریف یک حساب به عنوان حساب تجاری برای افرادی که فعالیت تجاری و گردش مالی متناسب با کسب و کار دارند، تسهیل‌گری قابل توجهی خواهد داشت.

منبع: روزنامه ایران

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳۰
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۳۶ ۲۴ شهريور ۱۴۰۱
من یک جوان هستم ی کسب و کار راه انداختم ماهیانه ی پولی درمیارم، یک روز میگن قاچاق کالا،یک روز میگن شناسه کالا، یک روز میگن مالیات.آقا ما چه گناهی کردیم تو ایران بدنیا اومدیم این مملکت با این همه ثروت نفت و معدن و... نیاز به این چیزها نداره مالیات واسی کدوم خدمات دولت میخواد بگیره؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۱۹ ۲۴ شهريور ۱۴۰۱
میلیاردها تومان کلاه برداری میشه به اونا رسیدگی کنید و اونا رو پیدا کنید قبل از اینکه از مملکت فرار کنن و برن کانادا
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۱:۰۷ ۲۴ شهريور ۱۴۰۱
باید مجموع کل حسابهای افراد رو ملاک قرار بدن.
اینجوری طلا فروشه میره با 10 حساب جدا هر ماه 30 میلیون کارت به کارت میکنه تا مالیات نده یعنی تا 300 میلیون باز هم مالیات نمیده؟!
Iran (Islamic Republic of)
شهروند
۲۳:۰۷ ۲۲ شهريور ۱۴۰۱
فعلا؟؟!! یعنی پله پله معلوم نیست چه بلائی قراره سر مردم بیارن !

مقابل تخیلاتتون هم باشید ، فردا پس فردا دولت نیاد واسه تصور ماشین و ..... هم ازتون مالیات بگیره
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۰۲ ۲۲ شهريور ۱۴۰۱
در این کشور خراب شده هیچ حساب وکتابی نیست
Iran (Islamic Republic of)
محمدرضا
۲۲:۵۶ ۲۲ شهريور ۱۴۰۱
باسلام و وقت بخیر
چطور میشه که کسی ۳۵ میلیون درماه دریافتی داشته باشه، بیش از ۱۰۰ تراکنش درماه داشته باشه ولی حساب تجاری نباشه؟ تازه میگه میتونه بیاد ادعا کنه از تجاری در میاریم براش.
Iran (Islamic Republic of)
ک.م
۲۱:۲۲ ۲۲ شهريور ۱۴۰۱
ظاهرا ثروت عظیم نفت و گاز و معادن و گمرکات و صنایع برای دولت کم است و باید به اسم مالیات، تمام اموال مردم رو مصادره کنند تا یه ملت فقیر وگدا تو کشور بمانند که کارگری کنند برا یه مشت ارباب و آقا . این مدل مالیات گیری در برابر خدمات دولتی و رفاهی نزدیک به صفر، واقعا ستم است.چرا مراجع محترم ورود نم کنند؟
Netherlands
ناشناس
۱۹:۳۱ ۲۲ شهريور ۱۴۰۱
سه ماه هست که دکترها و سونوگرافی و بعضی آزمایشگاها پول نقد میگیرند.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۳۱ ۲۲ شهريور ۱۴۰۱
ای کاش اینقدر که دولت دنبال دریافت مالیات به انحا مختلف است به فکر انجام وظایفش در برابر مردم بود.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۰۳ ۲۲ شهريور ۱۴۰۱
جالب است که قوانین برای کلان بگیران راه در رو دارد، ولی برای خرده بگیران مثل گیوتین عمل می کند.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۵۲ ۲۲ شهريور ۱۴۰۱
بياييد از همه مردم ماليات بگيريد، خيال خودتون رو راحت كنيد. بگييد در ماه مردم به حسابتون پول بريزن يا اينكه كلا اموال مردم رو بگيريد. بعدش حتما هر ماه هر خانواده بايد اسم بكى از اعضاى خانواده رو بگه بعد شما بياييد جونش رو بگيريد. جمع كنيد اين بساط رو بريد از كسانى ماليات بگيريد كه خون مردم تو شيشه كردن.
Iran (Islamic Republic of)
محمد
۱۸:۰۲ ۲۲ شهريور ۱۴۰۱
باز هم دودش تو چشم مشاغل خرد می‌ره. بابا در یک شهر مگر چند تا مطب هست. یعنی ۴ تا بازرس سالم پیدا نمیشه به صورت دوره ای بازدید انجام بده و اگر پزشکی دستگاه کارت خوان نداشت یا ازش استفاده نمی کرد جریمه سنگینی در نظر بگیرن. روزتون به پزشکان نمی‌رسه گیر دادین به مردم بیچاره.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۵۳ ۲۲ شهريور ۱۴۰۱
درازاي ماليات گرفتن خدمتي هم ميشه همينجوري هم زندگي جهنمه گرفتن ماليات درست نيست شماكه نمي دونيدمغازه داري چقدرسخته جنس هامون رامي دزدندبا هزارتومن دوهزارتومن سودفروش مالياتم مي گيريدانصافتون وشكر
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۳۵ ۲۲ شهريور ۱۴۰۱
طرح این نوع مالیات گیری ظلم به مروم و نابودی اقتصاد رو دارد .هزار جور مالیات از مردم میگیرند مگر درآمد مردم چقدر است ؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۴۹ ۲۳ شهريور ۱۴۰۱
اگر واقعا درآمدی ندارید نگران چی هستید؟!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۱۰ ۲۲ شهريور ۱۴۰۱
دریافت وجه نقد از بانک‌ها دوباره رواج می گیرد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۰۹ ۲۲ شهريور ۱۴۰۱
با کارمندان دو شغله هم همین کار رو کنید ...چه معنا دارد هم کارمند باشند و هم عضو نظام مهندسی ،اگر عضویت نظام مهندسی و کارشناسان دادگستری رو منوط به شاغل نبودن کنند مطمئنا راه اشتغال پایدار برای فرهیختگان فراهم میشود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۰۶ ۲۲ شهريور ۱۴۰۱
خانوم عزیز و آقای محترم با مشاهده موارد فرار پزشکا از دستگاه کارتخون، خواهشا با شماره ۱۵۲۶، مرکز ارتباط مردمی سازمان امور مالیاتی کشور، تماس بگیرید و اطلاع بدید. همکاری کنید بلکه ریشه این فرارهای مالیاتی رو بخشکانیم.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۰۰ ۲۲ شهريور ۱۴۰۱
برخی مسولین با آنها همدست هستند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۰۵ ۲۲ شهريور ۱۴۰۱
کار خوبی و حسابی دلال های بی مکان رو رو می کنه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۰۴ ۲۲ شهريور ۱۴۰۱
من حداقل روزی سه نوبت با کارت حساب حقوقم خرید می کنم ...اگر قرار بر تراکنش باشه که باید هر روز بریم دارایی برای اثبات بی گناهی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۵۷ ۲۳ شهريور ۱۴۰۱
خرید که نه. منظورش تراکنش دریافته
Iran (Islamic Republic of)
sina
۱۵:۳۰ ۲۲ شهريور ۱۴۰۱
متاسفانه عده ای تا دیروز که خوداظهاری بود کمترین میزان مالیات رو میدادن، و الان هم راههایی مثل کارت به کارت رو برای خودشون انتخاب کردن
اگه این حروم خوری نیست پس اسمش چیه؟
بنظرم طرح خوبیه
جالبه ایران یکی از کمترین مالیاتها رو بین کشورها داره ولی کمترین بهره رو ازین منبع درآمدی می بره
Iran (Islamic Republic of)
یه بنده خدا
۲۳:۱۲ ۲۲ شهريور ۱۴۰۱
فکر کردی دولت به خاطر تو این طرح رو میخواد اجرا کنه یا خودش ؟! واسه حقوق های نجومی و همایش های بی حاصل و هزینه های اسکان و پذیرایی مسئولان و مدیران و ...... طرح نمیزارن ؟!
خود تورم مالیات نیست ؟ توان خرید مردم کاهش پیدا میکنه مالیات نیست ؟! و ......
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۴۵ ۲۲ شهريور ۱۴۰۱
دکتری که واریزی نداره
سکه و دلار میگیره چی ؟؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۰۶ ۲۲ شهريور ۱۴۰۱
معرفیش کنید تا حسابی ادب بشه
Iran (Islamic Republic of)
محمد
۱۳:۱۴ ۲۲ شهريور ۱۴۰۱
توی این طرح باز هم پزشکان قابلیت این رو دارند که فرار مالیاتی کنند، از بیماران وجه نقد میگیرند و فردای اون روز تمام پولهای نقد رو به حساب خودشون واریز می کنند که میشه 30 واریزی،
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۰۳ ۲۲ شهريور ۱۴۰۱
خب در صورت گرفتن وجه نقد:
اولا: مگه قحطیِ پزشکه؟ خب یه پزشکِ دیگه میریم.
دوما: این همه پول نقد رو پزشک چطوری میخواد نگهداری کنه؟ این کار برای خود پزشک هم دردسر داره و معقول نیست.
سوما: مردم می‌توانند در سراسر کشور با شماره ۱۵۲۶، مرکز ارتباط مردمی سازمان امور مالیاتی کشور، شکایات خود از پزشکانی که از دستگاه کارت خوان استفاده نمیکنند را اطلاع دهند. این سازمان قول داده به‌سرعت موارد را پیگیری کند.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۴۵ ۲۲ شهريور ۱۴۰۱
جالب اینجاست که اینجا هم مشاغل خرد شامل مالیات میشه نه اونهایی که واریزیهای بالا دارن عجججججب
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۳۷ ۲۲ شهريور ۱۴۰۱
آماری از تعداد دستگاه های کارتخوان به تفکیک مشاغل بدهید