افزایش ۳۱ درصدی قیمت مواد غذایی در جهان/ راهکار‌های مقابله با بحران کمبود غذا چیست؟

سازمان خوار و بار و کشاورزی ملل متحد (فائو) در بیانیه‌ای افزایش سالانه قیمت مواد غذایی را در آستانه ۳۱.۳ رکورد شکنی درصد اعلام کرد.

به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان؛ سازمان خوار و بار و کشاورزی ملل متحد (فائو) در بیانیه‌ای افزایش سالانه قیمت مواد غذایی را در آستانه ۳۱.۳ رکورد شکنی درصد اعلام کرد. این شاخص که تغییرات ماهانه قیمت‌های جهانی محصولات غذایی اساسی را اندازه‌گیری می‌کند، در حال شکستن رکورد ثبت شده در ۲۰۱۱ است.

قیمت گندم در این ماه برای پنجمین ماه متوالی ۵ درصد و نسبت به سال گذشته ۳۸.۳ درصد افزایش یافته است. قیمت روغن‌های گیاهی طی یک ماه ۹.۶ درصد، قیمت محصولات لبنی ۲.۶ درصد و قیمت گوشت طیور و گوسفند افزایش یافته است.

علی کیانی راد رئیس موسسه پژوهش‌های برنامه ریزی اقتصاد کشاورزی و توسعه روستایی مزارت جهاد و کشاورزی در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان، با تاکید بر این که نمودار ارائه شده شاخص قیمت با پایه ۲۰۱۴ و ۲۰۱۶ است، بیان کرد: بیشترین افزایش قیمت ناشی از شیوع بیماری کرونا بود و شاخص مواد غذایی از اواسط سال ۲۰۲۰ که شاخص کمتر از ۱۰۰ واحد بود به حدود ۱۳۰ رسیده است، یعنی حدود ۳۵ درصد رشد بیشترین مواد غذایی برای روغن بوده و مابقی محصولات با شیب ثابتی افزایش پیدا کرده‌اند. بعد از ایجاد محدودیت‌های تجاری و افزایش ذخیره سازی در کشور‌ها، مدتی زمان لازم است تا به شرایط عادی گذشته بازگردیم.

این افزایش قیمت که دلایل مختلفی دارد از افزایش مصرف ناشی از پاندمی کرونا تا کاهش تولید ناشی از کم آبی؛ کاهش تولید و افزای تقاضا در نهایت افزایش قیمت را به همراه خواهد داشت.

افزایش تقاضا در کرونا و خشکسالی عامل برهم زننده عرضه

عباسی معروفان سرپرست معاونت بازرگانی وزارت جهاد در گفت و گو با باشگاه خبرنگاران جوان، گفت: بالا رفتن هزینه‌های تولید، افزایش تقاضا در شرایط کرونا و خشکسالی در کنار هم بر افزایش قیمت اقلام اساسی در دنیا تاثیر گذار بوده است. تولید داخل کشورمان هم در غله و نهاده‌های دامی متناسب با میزان خشکسالی کمتر شده به طوری که تولید گندم ما حدودا نصف شده است.

سرپرست معاونت بازرگانی وزارت جهاد گفت: ابتدای آبان سال قبل را اگر با امروز مقایسه کنیم ۷ قلم کالای اساسی که ما وارد کشور می‌کنیم حدود ۵۲ درصد گران‌تر شده است. پیش بینی ما این است که تا پایان سال حدود ۲۰ درصد به این رقم اضافه شود. ما سال قبل با  ۳ میلیارد و ۸۰۰ میلیون دلار ۱۳ میلیون تن کالا وارد کرده بودیم و امسال با ۶ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار همین میزان کالا را وارد کشور کردیم. این به معنای آن است که با وجود محدودیت‌های تامین ارز، واردات کالا برای ما گران‌تر تمام خواهد شد. این تاثیرات کنار هم ما را کمی نگران می‌کند هرچند برنامه ریزی‌هایی انجام شده و مشکلات پیش رو را هم تحلیل کرده است. واقعیت این است که کالا‌های جهانی گران شده در حالی که منابع ارزی ما هم محدودتر شده است.

برخی کارشناسان این کاهش بارندگی و سایر تغییرات آب و هوایی را اخطاری به نام تغییرات اقلیمی می‌دانند. تغییرات زیادی در آب و هوای زمین در حال رخ دادن است که می تواند کشاورزی را تا حد زیادی تحت تاثیر قرار دهد و به عنوان خطری برای تامین غذا از آن یاد می‌شود.

او تصریح کرد: اتفاقی که به ویژه از ابتدای سال ۲۰۲۱ شاهد آن بودیم تغییرات شدید اقلیمی، خشکسالی گسترده و سرمای آزار دهنده‌ای است که ایجاد شده و عرضه مواد غذایی را تحت تاثیر قرار داده است. اتفاقاتی در دنیا رخ داده که شاخص قیمت مواد غذایی را افزایش داده و در کنار آن مشکلات کشورمان خودمان هم وجود دارد. موضوع روغن از جمله موضوعاتی است که وابستگی زیادی به خارج از کشور دارد. ما با تحریم و اشکالات ساختاری مواجه هستیم که مشکلات را برای ما بزرگ‌تر می کند.

کیانی گفت: ما با تغییر شرایت امکان خودکفایی را حتی در دانه‌های روغنی داریم. در کنار این الگوی مصرف متفاوتی نسبت به بقیه کشور‌های جهان داریم؛ مصرف روغن و شکر در کشور ما بسیار بیشتر از متوسط مصرف جهانی است. ما باید تغییری در سیاست گزاری نسبت به زنجیره غذا داشته باشیم. باید تغییر مسیری اتخاذ شود که در دولت سیزدهم دیده شده است. تجربه دنیا نشان داده که برای کنترل شوک‌های این چنینی باید حمایت جامع از تولید کننده و حکایت هدفمند از مصرف کننده داشته باشیم. گزارش‌های مرکز آمار نشان می‌دهد تورم دورقمی برای دهک‌های بالا کمتر از دهکهای پایین درآمدی است.

با توجه به اتفاقات رخ داده در در وضعیت آب و هوا و شرایط ایجاد شده. برخی از کارشناسان عقیده دارند در مرحله شروع بحران جهانی غذا قرار گرفته‌ایم. سازمان ملل متحد هم نسبت به افزایش تعداد گرسنگان به ۸۴۰ میلیون نفر اخطار داده است. در نقشه جهانی بررسی گرسنگی ذکر شده است که اگر روند فعلی ادامه یابد، تعداد گرسنگان تا سال ۲۰۳۰ به ۸۴۰ میلیون نفر خواهد رسید. طبق گفته کارشناسان در شرایط فعلی هر اتفاقی ممکن است باعث بحران غذایی شود، درست مثل اتفاقی که در افغانستان افتاد.

دیوید بیزلی مدیر اجرایی برنامه جهانی غذا مدتی قبل و در زمان بروز مشکل برای افغانستان، گفت: افغانستان نزدیک به ۴۰ میلیون نفر جمعیت دارد. از این رقم، ۲۳ میلیون نفرشان غذای کافی در اختیار ندارند. بیش از هشت میلیون و ۷۰۰ هزار نفر از این افراد با قحطی دست به گریبان شده اند.


بسیاری معتقدند یکی از دلایل دستور کشور چین به شهروندان برای ذخیره غذا هم همین موضوع است. نیویورک تایمز نوشت وزارت بازرگانی چین از خانواده‌ها و دولت‌های محلی خواسته است تا مایحتاج روزانه خود را تهیه کنند. این دستور در حالی اتفاق افتاده که بعد از قحطی در دهه ۱۹۶۰ چین به خودکفایی ۹۵ درصدی هم در زمینه غلات رسیده. موضوع خودکفایی در اهداف حوزه کشاورزی ما هم وجود دارد.

در قانون خودکفایی در تولید محصولات اساسی کشاورزی، بند ۹ اصل ۴۳ قانون اساسی، و بند ۶ و ۷ قانون سیاست‌های اقتصاد مقاومتی بر این موضوع تاکید شده، اما هنوز اقلام اساسی ۸۶ درصد از سهم واردات را به خود اختصاص می‌دهد.

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳۰
در انتظار بررسی: ۰
France
ناشناس
۰۰:۴۴ ۰۱ آذر ۱۴۰۰
یک جمعیت رو کم کنند دو از شیوه اداره کشوره ما الگو برداری نکنند
Iran (Islamic Republic of)
مهدی
۲۳:۴۰ ۳۰ آبان ۱۴۰۰
حالا تا ثابت نکنی کل دنیا از ایرانیا بدبخت تر هستن و گرسنه ول نمیکنین
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۳۵ ۳۰ آبان ۱۴۰۰
اینکه چیزی نیست، تو ایران افزایش قیمت مواد غذایی تا 500درصد هم داشتیم بازم زنده ایم
Iran (Islamic Republic of)
علی
۲۲:۵۸ ۳۰ آبان ۱۴۰۰
راهکار! دوتا جلگه بزرگ ایران عزیز را با خیانت از بین ببریم.یکیش با سدگتوند(کوه نمک) دمیشو (جلگه مغان) باسو مدیریت از بین ببریم وکشور را وابسته کنیم
Iran (Islamic Republic of)
شاهین
۲۲:۳۴ ۳۰ آبان ۱۴۰۰
کدوم کشورا 31 درصد گرون شده آها استکبار جهانیا رو میگی:(
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۳۰ ۳۰ آبان ۱۴۰۰
بیان از ایران که مهد تورم های منفی‌ و رفاه کامله الگو بگیرن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۲۹ ۳۰ آبان ۱۴۰۰
اینو نگید که از فردا همه رو اجناس میکشن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۱۷ ۳۰ آبان ۱۴۰۰
تو این مملکت، یک برگ از درخت بیفته یا جهت باد عوض بشه رو قیمتها تاثیر گذاره ، بعد از اون میرسیم به نرخ ارز و قیمتهای جهانی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۱۴ ۳۰ آبان ۱۴۰۰
پس نباید جمعیت افزایش بیابد . باید زاد و ولد را به شدت پایین بیاریم تا گرسنه نمانیم . در ضمن به دنیا آوردن کسی که می خواهد گرسنه بماند جنایت هولناکی است.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس۹
۲۲:۱۲ ۳۰ آبان ۱۴۰۰
راهکارش فقط استفاده از تجربیات مسولین ماست ( روحانی و رییسی )
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۱۲ ۰۲ آذر ۱۴۰۰
درود بر شما گل گفتی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۱۰ ۳۰ آبان ۱۴۰۰
منظورتون اینه که وضع ما تو ایران لز همه دنیا بهتره هان؟
حتما همینطوره.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۵۴ ۳۰ آبان ۱۴۰۰
خوب دارین دلیل گرانی مواد غدایی رو توجیح می کنید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۳۵ ۳۰ آبان ۱۴۰۰
حقوق سربازای ناجا رو این ماه کم ریختن.علتش چیه؟برا همه بچه ها کم ریختن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۱۸ ۳۰ آبان ۱۴۰۰
بااین خبر می خواهید بگید همه چیز دوباره گران می شود وکاری به دولت رئیسی ندارد .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۱۴ ۳۰ آبان ۱۴۰۰
بحران کم آبی فقط برای کسانی که تو استخر شنا می‌کنند نیست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۰۳ ۳۰ آبان ۱۴۰۰
خوشما بحال جهان که فقط 31 درصد افزایش داشتن فکر کنم ایران جزو جهان نیست چون پارسال تا امسال بالای 500 درصد افزایش داشتیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۵۲ ۳۰ آبان ۱۴۰۰
۳۱ درصد خیلی کمه باید بیشتر بشه، کشاورزا چه گناهی کردن که ضرر کنن. ۱۰۰٪ باید بشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۱۹ ۰۲ آذر ۱۴۰۰
کسی که بلد نیست کشاورزی علمی با بهروه وری بالا انجام دهد مجبور نیست کشاورزی کنه کار دیگه را انجام دهد

مردم بیچاره بویژه قشر زحمتکش کارگر چه گناهی کرده باید تاوان بی علمی برخی کشاورزها را پس دهد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۵۲ ۳۰ آبان ۱۴۰۰
خیلی جالبه،این افزایش چهانی چقدر تزدیک تورم ایرانه،این یعنی،همگانی ایران با جهان،موفق باشید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۵۰ ۳۰ آبان ۱۴۰۰
اصلا بحران در کار نیست گردن کلفت ها بهتون دستور دادن اینجوری اطلاع رسانی کنید تا مردم تسلیم افزایش لحظه ای قیمت ها بشن و شما و کارخانه دار ها سود ببرید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۴۲ ۳۰ آبان ۱۴۰۰
از سال ۲۰۱۱ تا سال ۲۰۲۱، ۳۱درصد گرانی مواد غذایی در دنیا بوده کسی نیست که به سازمان خواروبار جهانی (فائو)بگه ناراحت گرانی نباشیدبرای ما ایرانیها حداقل ماهانه ۳۱درصد گرانی هست اگه هم خواستید میتونیم برای دنیا کلاس وتحمل و کنار آمدن با گرانی بذاریم
Iran (Islamic Republic of)
خرامان
۱۹:۵۱ ۳۰ آبان ۱۴۰۰
برای ما که این رقم ها چیزی نیست بیان ایران دو ماه زندگی کنند عادت می کنند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۴۹ ۳۰ آبان ۱۴۰۰
دارید با این اراجیف خودتون رو توجیه می کنید
Canada
ناشناس
۱۹:۳۸ ۳۰ آبان ۱۴۰۰
بزرگترین سد در امریکا بطور کلی خشک شده
خشکسالی جدی است
بهتره است .مردم خودشان در گلدان یا باعچه سبزیجات بکارند
در اینجا با وجود سردی هوا
ولی ملت سبزیجات ووووو در گلدان با باعچه میکارند
چونکه این نوع کاشتن ارگانیک است و
قیمت اش گران است
Iran (Islamic Republic of)
بسیجی عاشق رئیسی
۱۹:۱۸ ۳۰ آبان ۱۴۰۰
خدایا شکرت فکر کردم گرانی سیب زمینی تقصیر دولت دامادهای هارواردی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۵۰ ۳۰ آبان ۱۴۰۰
با افزایش قیمت جهانی ۳۱ درصد دنیا مشکل پیدا کرده ما ۱۸۰۰ درصدی رو تجربه کردیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۲۵ ۳۰ آبان ۱۴۰۰
تو ایران که تورم ۵۰۰ در صده
Iran (Islamic Republic of)
اسی
۱۸:۰۶ ۳۰ آبان ۱۴۰۰
اهان یعنی میخاین بگین فقط تو ایران گرونی نیست همه جا هست.مادیگه حرفی برا گفتن نداریم چون احتمالا تو اروپا وکل جهان پراید ۱۸۳میلیونه تخم مرغ شونه ای ۶۰ تومنه دستتون درد نکنه اطلاع رسانی میکنید حالا خیالمون راحت شد که اروپاییها هم تخم مرغ ۶۰ هزار تومنی میخورن التماس ۲ آ
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۴۰ ۳۰ آبان ۱۴۰۰
بحران اب هست در جهان مردم کمتر اب مصرف کنیدبا این کرونا همه وسواس شدیم
آخرین اخبار