باشگاه خبرنگاران جوان خراسان رضوی گزارش می‌دهد؛

«کشت مستقیم» شیوه ای نوین در کشاورزی

«کشت مستقیم» شیوه ای جدید در کشاورزی است که بذر بدون عملیات شخم زنی در زمین کاشته می شود.

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از مشهد، در تعریف «کشت مستقیم» به عنوان روشی نوین در کشاورزی می توان گفت که این نوع کشت با حذف عملیات خاکورزی یا شخم زنی در زمین کشاورزی انجام می شود.

«کشت مستقیم» یا «بی خاکورزی» نوعی کشاورزی حفاظتی است که سعی می‌شود میزان دست‌کاری در خاک به حداقل برسد و محصول جدید در بقایای محصول قبلی کشت شود.

این نوع کشت مستلزم رعایت اصول و قوائدی است که در صورت رعایت آنها، مزایای زیادی را به همراه خواهد داشت و در غیر این صورت، باعث افت شدید عملکرد محصول می‌شود.

کشاورزی

فواید کشت مستقیم چیست؟

غلامحسین ساربان معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی به خبرنگار ما می‌گوید: کاهش مصرف انرژی، جلوگیری از فرسایش خاک، افزایش مواد مغذی زمین، کاهش نیاز به سرمایه گذاری برای تهیه ماشین آلات، کاهش زمان لازم برای آماده سازی زمین و حفظ رطوبت خاک از جمله مزایای کشت مستقیم هستند.

او می‌افزاید: دستگاه‌های کشت مستقیم از نوع خطی و ردیفی هستند که برای کاشت گندم، جو، کلزا و کنجد از نوع خطی و برای کاشت ذرت، پنبه، لوبیا و چغندر قند از نوع ردیفی استفاده می‌شود.

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی ادامه می‌دهد: در سال زراعی جاری، میزان کشت مستقیم آبی دو هزار و ۴۵۲ هکتار و کشت مستقیم دیم پنج هزار و ۷۴۶ هکتار بوده است.


بیشتر بخوانید


ساربان بیان می‌کند: سطح زیر کشت مستقیم آبی و دیم برای محصول جو هزار و ۲۱۰ هکتار، برای کلزا ۶۰ هکتار، برای گندم شش هزار و ۴۱۰ هکتار، برای ذرت ۴۲۰ هکتار، برای پنبه ۴۲ هکتار و برای حبوبات ۷۴ هکتار است.

او تصریح می‌کند: شهرستان‌های نیشابور، تربت حیدریه، قوچان، مشهد و درگز، پنج شهرستان اولی هستند که بیشترین سطح زیر کشت مستقیم را در خراسان رضوی دارند.

ارائه تسهیلات به کشاورزان برای توسعه کشت مستقیم

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی تاکید می‌کند: برنامه‌های جهاد کشاورزی برای توسعه کشت مستقیم در استان ایجاد مزارع الگویی، ارائه تسهیلات کم بهره و برگزاری کارگاه‌های آموزشی در شهرستان هاست.

شیوه های کشاورزی

ساربان اظهار می‌کند: برای خرید دستگاه کشت مستقیم، تسهیلات ۶۴۰ میلیون تومانی از محل کمک‌های فنی با ۱۱ درصد یارانه سود به کشاورزان پرداخت می‌شود و همچنین ۳۶ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان از محل اعتبارات طرح خوداتکایی به هشت شهرستان برای ایجاد مزارع الگویی ارائه داده شده است.

تاثیر کشت مستقیم بر اشتغال

او می‌افزاید: در حالت کلی اشتغال و مکانیزاسیون در کشاورزی اثرات منفی بر یکدیگر دارند؛ هر چند که مکانیزاسیون تاثیر‌های به مراتب بیشتری بر اشتغال دارد.


بیشتر بخوانید


معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی ادامه می‌دهد: با بکارگیری نیروی کار متخصص در شرکت‌های خدمات مکانیزاسیون و پرداخت‌های حمایتی در جهت کاهش هزینه‌های تولید و به دنبال آن ماندن کشاورز در روستاها، می‌توان آسیب‌های اشتغال را جبران کرد و باعث افزایش اشتغالزایی در بخش کشاورزی شد.

ماشین آلات کشاورزی

کشاورزان رغبت کمتری به کشت مستقیم دارند

ساربان با بیان اینکه موارد زیادی باعث تمایل کمتر کشاورزان شده اند؛ بیان می‌کند: با توجه به اینکه نگهداشتن بقایای گیاهی یکی از مهمترین مولفه‌های کشت مستقیم است؛ در چند سال اخیر به علت کمبود علوفه، تمامی بقایای گیاهی صرف خوراک دام می‌شود.

او تصریح می‌کند: تنوع علف هرز در سال‌های اولیه کشت مستقیم بیشتر است و مبارزه شیمیایی با علف هرز به علت بالابودن قیمت سموم، گران تمام می‌شود.

ادوات کشاورزی

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی تاکید می‌کند: ادوات کشت مستقیم در سال‌های اخیر افزایش قیمت داشته اند و تسطیح مناسب و استفاده از سامانه‌های آبیاری که در دسترس همه کشاورزان نیست.

کشت مستقیم محصولات کشاورزی به پایداری محیط زیست و سلامت خاک کمک می‌کند و هزینه‌های اضافی تولید را کاهش می‌دهد؛ پس نیاز است نگاه ویژه‌ای به قیمت ماشین آلات و ادوات این شیوه جدید و مدرن کشاورزی شود.

گزارشگر: امیرحسین چهاریاری

انتهای پیام// ا.چ

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۵۶ ۱۹ مهر ۱۴۰۰
گزارش بسیار مفید و جالبی بود