به گزارش گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، شغل حسابداری جزو آن دسته از مشاغلی است که آینده و چشم انداز خوبی دارد و درآمد آن نیز بالاتر از حد متوسط است. به مدیریت یا بازرسی سوابق مالی شخص یا شرکت و سازمان، حسابداری میگویند. مشاغل زیادی وجود دارند که جزء شغل های رشته حسابداری به شمار میآیند، از جمله حسابدار، حسابرس، بازرس مالی، دفتردار، کارمند دفتری حسابداری و موارد دیگر. تمام این موقعیتهای شغلی به مهارتهایی حسابداری نیازمند هستند.
شغل حسابداری
حسابداران اطلاعات مالی سازمانها و شرکتها را جمع آوری، سازماندهی و بررسی میکنند. آنها گزارشهای مالی به دست آمده از درآمدها، هزینهها، داراییها و بدهیهای مربوط به سازمان را تهیه میکنند و بر اساس این گزارشها نیازمندیهای مالی دولت، سهامداران و سایر نهادهای خارجی را برآورده میکنند.
حسابداران، برای اینکه مطمئن شوند سازمانها یا کارفرمای خودشان از شیوههای قانونی و سیاستهای مشخص شده شرکت برای معاملات مالی و نگهداری سوابق پیروی میکنند، حسابرسی را انجام میدهند.
آنها با استناد به یافتههای خود گزارشهایی تهیه میکنند و راهحلهایی را برای حل مشکلات و کاهش خطر دعاوی و خسارات مالی به دلیل خطاهای کارکنان، توصیه میکنند.
حسابداران برای به حداقل رساندن میزان بدهیهای مالیاتی، اظهارنامه مالیاتی تهیه میکنند و از درآمد شرکت و یا سازمان گزارش تهیه میکنند. آنها برای محدود کردن بار مالیاتی شرکتها و سازمانها در آینده، به مشتریان یا مدیریت شرکت خود، توصیهها و راهکارهایی پیشنهاد میکنند.
شغل های رشته حسابداری و تحصیلات
اکثر مشاغل حسابداری به حداقل مدرک لیسانس حسابداری، امور مالی، کسب و کار یا یک رشته مرتبط نیاز دارند. برخی از حسابداران بعد از گذراندن دوره لیسانس در یک رشته غیر مرتبط، کارشناسی ارشد را در رشته مدیریت ارشد کسب و کار مدیریت تجارت (MBA) ادامه میدهند تا وارد بازار کار حسابداری شوند.
با این حال، برای بسیاری از شرکتها برای شغل دفترداری، تنها داشتن مدرک دیپلم و مهارتها بالا در ریاضی مهم است. بعضی اوقات، دانشجویان رشته حسابداری برای اینکه بتوانند از پس هزینههای تحصیل خود برآیند، میتوانند سراغ کارهای پاره وقت بروند و از انجام حسابداری در شرکتها حقوق و دستمزد دریافت کنند.
عناوین شغل های رشته حسابداری
حسابدار:
حسابدار سوابق مالی را تهیه و تجزیه و تحلیل میکند. آنها به طور معمول برای شرکتها کار میکنند، امور مالی آن شرکت را اداره میکنند، و یا اینکه به طور مستقل کار میکنند و مشتریهای خود را دارند.
یک حسابدار ممکن است کارهای مختلفی، از جمله مدیریت حقوق و دستمزد یک شرکت، مالیات و سایر پرداختها، را در هر شرکت یا سازمان انجام دهد. شغل حسابداری یک شغل پویا و پر جنب و جوشی است و طبق اطلاعاتی که در یکی از مقالهها عنوان کردیم، میانگین حقوق یک حسابدار در ایران معمولاً هر ماه حدود ۳.۳۷۰.۰۰۰ تومان است. در مورد آینده این شغل نیز، پیش شده که تا ۶ درصد تا ۲۰۲۸ رشد خواهد داشت.
انواع مختلف حسابدار داریم که از حسابداران عمومی گرفته تا حسابداران مالیاتی، شامل دسته بندی حسابداران میشوند که هرکدام وظایف کمی متفاوت دارند.
- مدیر حسابداری
- مسئول حسابداری
- تحلیلگر کسب و کار
- حسابدار عمومی
- سرپرست حسابداری
- حسابدار پروژه
- حسابدار کارمندان
- حسابدار
کارمند دفتری حسابداری، سوابق مالی را برای شرکتی که در آن کار میکند تولید و نگهداری میکند و درباره آنها به حسابدار یا مدیر شرکت جوابگو است. آنها وظیفه دارند دادههای مختص سوابق مالی و رسیدها را وارد کنند. همچنین، اطلاعات مالی را وارد نرم افزار مالی شرکت میکنند، دادهها را برای اینکه مطمئن شوند درست است بررسی میکنند و یا گزارشهای مربوط به دادههای مالی شرکت را بررسی میکنند. کارمند دفتری حسابداری همچنین به عنوان منشی حسابداری یا منشی حسابرسی نیز شناخته میشوند، که تقریباً در تمام صنایع چنین موقعیت شغلی وجود دارد. زیر مجموعه و یا هم ردیف شغل کارمند دفتری شامل موارد زیر میشود.
- حسابدار
- منشی مالی
- دستیار اداری
- دبیر حسابداری
شغل های رشته حسابداری
حسابرس:
وظایف حسابرس بسیار شبیه به وظایف حسابدار است که در بالا توضیح داده شد. حسابرس مانند حسابدار، سوابق مالی را تهیه، تحلیل و مدیریت میکند. با این حال، حسابرسان معمولاً به جای اینکه برای یک شرکت خاص کار کنند، برای شرکتهای حسابداری که کار آنها رسیدگی موردی به مسائل مربوط به حقوق و دستمزد است، کار میکنند. به طور کلی، حسابرس وظایفی که حسابدار یک شرکت انجام داده است را، بررسی میکند. او اغلب به چندین شرکت به طور همزمان کمک میکند تا بتوانند امور مالی خود را انجام دهند. زیر مجموعه و یا هم ردیف شغل حسابرس شامل موارد زیر میشود.
- متخصص مالیات بر درآمد
- دستیار حسابرس
- حسابرس مالی
- حسابرس داخلی
- ارشد بیمه
- مدیر امور بیمه
- مدیر حسابرسی داخلی
- مدیر حسابرسی
- حسابرس ممیزی
مدیر ارشد مالی:
مدیر ارشد مالی (CFO) یک مدیر اجرایی است، که مدیریت مالی سازمان یا شرکتی که در آن کار میکند را بر عهده دارد. وی برنامه ریزی مالی، حفظ سوابق مالی و تجزیه و تحلیل این سوابق را جهت اطلاع از تصمیمات اجرایی، برعهده دارد. او بخش حسابداری را اداره و مدیریت میکند و به طور معمول گزارشهایی را به مدیر ارشد اجرایی (مدیرعامل) و یا سهامداران شرکت ارائه میدهد.
از بین همه شغل های رشته حسابداری که در اینجا ذکر شده است، مدیر ارشد مالی قدیمیترین موقعیت شغلی است که یک حسابدار جدا از تصدی پست حسابداری، میتواند آن را بر عهده بگیرد.
حسابرس ممیزی:
حسابرس ممیزی، مسئول فعالیتهای حسابداری برای یک شرکت خاص است. او ممکن است اظهارنامههای مالی، بودجه شرکت، پردازش داده و یا گزارشهای مالیاتی را تهیه کند. حسابرس ممیزی معمولاً به مدیر ارشد مالی (CFO) گزارش میدهد یا حتی ممکن است، خود مدیر ارشد مالی باشد. زیر مجموعه و یا هم ردیف شغل حسابرس ممیزی شامل موارد زیر میشود.
- بازرس حسابدارى
- خزانه دار یا صندوق دار
- معاون مالی رئیس
- مدیر مالی
تحلیلگر مالی:
تحلیلگر مالی شخصی است که مشاغل و پروژهها را ارزیابی میکند، تا ببیند کاندیدای مناسبی برای سرمایه گذاری یا شراکت هستند. تحلیلگران مالی ممکن است در مورد سرمایه گذاری در یک شرکت خاص، به بانکها، شرکتها یا سرمایه گذاران مختلف توصیه کنند. تحلیلگران مالی به جای بررسی صورتهای مالی برای اهداف مالیاتی شرکتها، علاقه دارند تا میزان درآمد خالص و اندوخته مالی شرکتها، ارزش شرکتها و امکان خرید و فروش سهام آنها را بررسی کنند. زیر مجموعه و یا هم ردیف شغل تحلیلگر مالی شامل موارد زیر میشود.
- مامور مالی
- تحلیلگر سهام
- تحلیلگر برنامه ریزی
- تحلیلگر املاک و مستغلات
- مامور اعتبار محصولات
- تحلیلگر سرمایه گذاری
- مدیر پورتفولیو
- تحلیلگر اوراق بهادار
افرادی که در شغل حسابداری مشغول به کار هستند، حسابها و صورتهای مالی شرکتها را ضبط و تجزیه و تحلیل میکنند. آنها ممکن است برای دولت، یک شرکت بزرگ یا یک کسب و کار کوچک کار کنند.
از آنجایی که شغل های رشته حسابداری بسیار متنوع هستند و محدود به یک صنعت نمیشوند، بنابراین موقعیتهای شغلی فراوانی نیز برای کار وجود دارد که در صورت داشتن پیش نیازها و مدرک تحصیلی، میتوانید در این مشاغل مشغول به کار شوید.