شهریار شاعر نامدار تبریزی

شهریار در ۱۱ دی ماه سال ۱۲۸۵ در خانواده‌ای اهل ادب در روستای خُشگِناب بستان‌آباد شهر تبریز به دنیا آمد.

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از تبریز،سید محمدحسین بهجت تبریزی، شاعر نامدار ایرانی تولدش متقارن انقلاب مشروطیت بود، سید محمد حسین دارای پنج برادر و هفت خواهر بود.

مادر و پدرش و سپس مرحوم امیر خیزی از نخستین مربیان او بودند که قرائت قرآن، ترسل و نصاب و گلستان سعدی و حافظ را به او آموختند. او پس از آشنایی با دیوان حافظ با شعر و ادبیات آشنا شد.

شهریارشاعرنامدارتبریزی

محمدحسین تحصیلات کلاسیک خود را در مدرسه متحده و سیکل را در مدرسه فردوسی تبریز به پایان رساند و در سال ۱۳۰۰ برای ادامه تحصیل راهی تهران شد و در تهران تحصیلات متوسطه را در دارالفنون گذراند و سپس در سال ۱۳۰۳ شمسی وارد مدرسه طب شد.

شهریار در اوایل تحصیل پزشکی در تهران عاشق ثریا دختر عبدالله امیرطهماسبی می‌شود و چند سال با یکدیگر نامزد بودند. اما در نهایت آن دختر با چراغعلی سالار حشمت معروف به امیراکرم ازدواج می‌کند. حدود شش ماه پیش از گرفتن مدرک دکترا، تحصیلش را به علت شکست عشقی و ناراحتی و خیال و پیش آمد‌های دیگر ترک کرد.

اولین کتاب شعر شهریار به کوشش ابوالقاسم شیوا متخلص به «شهیار» دوست صمیمی شهریار در سال ۱۳۰۸ منتشر گردید.

شهریار بعد از عشق نافرجام در سال ۱۳۱۰ در ۲۵ سالگی با کمک استاد کمال الملک نقاش معروف به نیشابور رفت و تا سال ۱۳۱۴ در سازمان اسناد این شهر مشغول بکار شد.

شهریار در سال ۱۳۳۲ بعد از ۳۳ سال دوری از تبریز به زادگاهش برگشت و با استقبال عجیب مردم روبرو شد. بعد از یکسال زندگی در تبریز سال ۱۳۳۳ و در ۴۸ سالگی با نوه دختر عمه اش خانم عزیزه عبدالخلقی که معلم ۲۱ ساله‌ای بود ازدواج کرد. ثمره این ازدواج دو دختر به نام‌های شهرزاد و مریم و یک پسر به نام هادی می‌باشد.

شهریار در دل‌های مردم جهان جای گرفته است

طوسی یکی از شاعران برجسته استان در گفتگو با خبرنگار ما گفت: استاد شهریار به واسطه غنای شعری و مجموعه‌های پرمحتوای خود از جغرافیای ایران فراتر رفته و در دل‌ مردم جهان جای گرفته است.

او با اشاره به جایگاه ادبی استاد شهریار در داخل و خارج کشور گفت: شاهکار ادبی استاد شهریار به ۹۰ زبان دنیا ترجمه شده است.

او با بیان اینکه ۲۷ شهریور به علت عظمت وجودی شهریار به عنوان روز ملی شعر و ادب فارسی نامگذاری شده است، گفت: این روز در تقویم ملی ایران ماندگار شده است.

یکی از شاعران گفت: شهریار شاعری مومن و مسلمان بود. از خصوصیات اخلاقی اش می‌توان به مهمان دوستی و مهمان نوازی او اشاره نمود. او فردی حساس، فروتن و درویش مسلک بود.

طوسی گفت: شهریار روح بسیار حساسی داشت. او سنگ صبور غم‌های دیگران بود. اشعار شهریار تجلی درد‌های بشری است.

او همچنین مقوله عشق را در اشعار خویش نابتر از هر شعری عرضه داشته است.

شهریارشاعرنامدارتبریزی

استاد شهریار تنها متعلق به تبریز، آذربایجان و ایران نیست

محمدرضا پورمحمدی استاندار آذربایجان‌شرقی درگفتگو با خبرنگار ما گفت: استاد شهریار تنها متعلق به تبریز، آذربایجان و ایران نیست بلکه یک شاعر بین‌المللی است و محدود کردن وی به جغرافیای استان ظلم در حق این شاعر بزرگ است.

اوافزود: با وجود محدودیت‌های کرونایی مراسم امسال باید در شان ومنزلت روز ملی شعر و ادب فارسی واستادشهریار برگزار شود و کاستی‌های برنامه‌های سال‌های گذشته باید رفع شود. چراکه درمقبره الشعرای تبریز ۴۰۰ شاعر وعارف نامدار آرمیده است.

شهریارشاعرنامدارتبریزی

پخش برنامه‌های متنوع استاد شهریار ازشبکه استانی

آذری مشاور صدا و سیمای استان در گفتگو با خبرنگار ما از پخش برنامه‌های متنوع استاد شهریار از شبکه استانی خبرداد وگفت: مستند‌های مختلفی از سال‌های گذشته از سیما، تولید، رادیو و برون مرزی پخش و مستند خبری هم تولید خواهد شد.

او پخش ترانه و نماهنگ‌های گوناگون، ویژه برنامه اجلاس پیرغلامان ،جایگاه عاشورا قیام امام حسین در اشعار شهریار، مراسم ۲۶ شهریورماه سال جاری، تولیدات در فضای مجازی را از جمله برنامه های استانی برشمرد.

گفتنی است شعار شبکه استانی شعار شهریار ایرانی انتخاب شده است.

شهریارشاعرنامدارتبریزی

شهریار، غزل را از خاک آغاز کرد و به افلاک برد

حسین مهرنگ مدرس دانشگاه  در گفتگو با خبرنگار ما با بیان اینکه شهریار، غزل را از خاک آغاز کرد و به افلاک برد گفت: شهریار شیفته حافظ بود و در غزلهایش نیز از واژگان حافظ استفاده می‌کرد که نشان از الفت بی اندازه بهجت تبریزی با حافظ شیرازی دارد.

اوافزود: اشعار شهریار چه در محور عمودی (وابستگی مفهومی ابیات به همدیگر) و چه در محور افقی (تلفیق و تالیف واژگان)، بی هیچ تردید، غزلی حافظانه و محصول دلباختگی معنوی بهجت تبریزی به حافظ شیرازی است.

شهریار روایت غم‌انگیز جوان عاشق

محمود محمود نژاد داوری هنرمند نقاشی نیز می‌گوید:۵۴ سال پیش بود که وقتی شهریار روایت غم‌انگیز جوان عاشق یک تابلو نقاشی را شنید، اشک از چشمانش سرازیر شد و زیر لب شعر"به همنشین جوانی پیام باد که عشق ترا اگر که فراموش شد مرا یاد است" را سرود.

اومی گوید:در یک روز سرد زمستانی از خیابان‌های یخ بسته تبریز گذر کردم، توجهم را تابلو‌های نقاشی پشت شیشه یک مغازه قدیمی جلب کرد، مقابل شیشه میخکوب شدم. داخل مغازه پیرمردی به یک صندلی تکیه داده بود که تا چشمش به من افتاد، درب مغازه را باز کرد و گفت: از پشت شیشه که نمی‌توان با این تابلو‌ها دوست شد و ارتباط برقرار کرد.

او گفت: این تابلو‌ها اثر‌های باجالانلو، استاد پیشکسوت تبریزی پدر خانم بنده است.

هنرمند نقاش شروع به شرح و توصیف تک تک تابلو‌ها می‌کند و می‌گوید:بااین تابلو‌ها بزرگ شدم جان گرفتم موهایم را پای آنها سپید کردم. 

او ۸۴ سال سن دارد و ۵۴ سال است به شغل فروشندگی تابلوی نقاشی مشغول است و قبل از اینکه وارد این عرصه شود، ظروف چینی وکفاشی می‌کرد.

او در مورد آشنایی‌اش با استاد باجالانلو استاد پیشکسوت نقاشی می‌گوید: ۵۴ سال پیش وقتی هنوز پسر جوانی بودم بشقاب‌های چینی به این استاد می‌فروختم و او هم با ذوق هنری فوق‌العاده‌ای که دارد، روی این بشقاب‌ها نقاشی می‌کشید.

چینی فروشی واسطه آشنایی من با استاد باجالانلو شد، هر روز با او ملاقات داشتم ملاقات ما همچنان روزبه روزپررنگ‌تر شد.

هنرمند نقاشی به آلبوم خاطراتش اشاره کرد و گفت:این عکس‌ها مربوط به شب نشینی استاد شهریار، اقبال آذر در خانه استاد باجالانلو است. در این عکس اقبال آذر آواز می‌خواند، استاد شهریار و باجالانلو نیز با جان و دل گوش می‌دهند، شهرزاد، دختر شهریار هم گوشه‌ای آرام نشسته است.

داوری می‌گوید:در یکی از روز‌ها که به صورت اتفاقی استاد اقبال آذر را در خیابان دیدم او را به داخل مغازه دعوت کردم و اینگونه بود که رابطه دوستی بین باجالانلو و اقبال آذر شکل گرفت و از طریق اقبال آذر با استاد شهریار نیز آشنا و دوست شدیم.

او افزود:شهریار و اقبال آذر به گالری ما رفت و آمد می‌کردند و حتی باجالانلو تابلویی از استاد شهریار کشیده است.

سید محمدحسین بهجت تبریزی متخلص به شهریار از شعرای مشهور و اهل ادب است که اشعار زیبایی را به زبان فارسی سروده است و یکی از این اشعار معروف در مدح حضرت علی (ع) و شعر معروف علی‌ای همای رحمت بود. در ادامه با زندگی نامه استاد شهریار آشنا می‌شوید.

 

انتهای پیام/

برچسب ها: استادشهریار ، شعر
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.