باشگاه خبرنگاران جوان گزارش می‌دهد؛

تامین امنیت آسمان و زمین با هتریک راداری سامانه پدافندی مرصاد + فیلم

سامانه موشکی مرصاد نخستین محصول بومی ایران در حوزه پدافند موشکی است.

‌به گزارش  خبرنگار دفاعی امنیتی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، جمهوری اسلامی ایران و نیروهای مسلح آن در سال‌های اخیر به ویژه پس از پایان جنگ تحمیلی تاکنون توانسته‌اند دستاوردهای مهمی در حوزه تجهیزات و ارتقای توان رزمی به دست بیاورند.

خودکفایی و ایجاد قدرت درون زا با طراحی و ساخت انواع تجهیزات نظامی بومی در سال‌های اخیر به قدری سرعت یافته که حیرت بسیاری از ناظران بین المللی را به همراه داشته و باعث شده توان نظامی کشورمان هر سال بیش از سال‌های گذشته رشد کند. همه این دستاوردها موید این مطلب است که فرماندهان و مسئولان نیروهای مسلح کشورمان به خوبی اهمیت خودکفایی و حفظ اسرار تجهیزات نظامی را متوجه شده‌اند. پدافند هوایی و تجهیزات مورد استفاده در آن یکی از این حوزه‌های مهم در نیروهای مسلح کشورمان است که در خط مقدم دفاع از کشور قراردارد.

سامانه مرصاد

چرا به پدافند هوایی نیاز داریم؟

پدافند هوایی از جمله موضوعاتی است که دائما مورد تاکید رهبر معظم انقلاب بوده و به دلیل اشتراک این حوزه میان ارگان‌های نظامی (ارتش، سپاه، نیروی انتظامی و بسیج) از حساسیت و اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. کشف، رصد، پایش، درگیری و انهدام اهداف هوایی به ویژه پهپاد‌ها و حتی نشاندن و سالم گرفتن آن‌ها از جمله قابلیت‌های نرم و سخت پدافند هوایی است که نمونه‌های متفاوتی از آن را طی سال‌های اخیر شاهد بودیم.

سامانه مرصاد

ارتش جمهوری اسلامی ایران و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی که به عنوان ید واحده از ایران اسلامی حراست می‌کنند، چندین سال است که همکاری پدافندی را در قالب قرارگاه پدافند هوایی خاتم الانبیاء (ص) آغاز کرده‌اند و تا کنون نیز با موفقیت ادامه داده‌اند. حاصل این همکاری‌ها نیز امنیت بسیار بالای آسمان ایران اسلامی در قالب شبکه یکپارچه پدافندی هوایی کشور است. شبکه‌ای که با دارا بودن لایحه‌های مختلف و متعدد امنیت بسیار بالایی را برای کشورمان فراهم کرده است.

سامانه مرصاد

خودکفایی در ساخت تسلیحات پدافندی، گام مهم ارتقای قدرت بازدارندگی

مسئولان دفاعی کشورمان در نخستین روز‌های دفاع مقدس و با حمله رژیم بعث و همچنین ضعف سیستم پدافندی ایران به این فکر افتادند که صرف اتکا به سامانه‌های پدافندی بومی اطمینان بخش نیست و باید برای تامین امنیت آسمان ایران اسلامی به سراغ ساخت سامانه‌های بومی بروند. شاید بتوان یکی دیگر از علت‌های اصلی این موضوع علاوه بر نیاز به سامانه بومی، مواجه شدن با تحریم‌های بی سابقه آمریکا در همه زمینه‌ها از جمله زمینه نظامی دانست. پدافند هوایی که از مهم‌ترین بخش‌های کشورمان در دفاع سراسری بود نیز آماج این تحریم‌ها قرار گرفت و در تامین قطعات اصلی با مشکل روبرو شد. به همین دلیل هم مسئولان دفاعی کشورمان با مهندسی معکوس قطعات و همچنین آغاز طراحی سامانه‌های بومی به سوی ساخت این سامانه‌ها حرکت کردند.

سامانه مرصاد

پس از پایان دفاع مقدس بود که ایران به طور جدی‌تری وارد میدان طراحی و ساخت سامانه‌های بومی شد و در ابتدا نیز کار بر روی سامانه موشک هاوک یا هاگ را آغاز کرد. تحقیق و توسعه و در نهایت مهندسی معکوس این سامانه در سال ۱۳۸۹ توانست به محصول رسیده و رونمایی شود. اما دیگر سامانه رونمایی شده هاوک یا هاگ نبود بلکه نام آن به مرصاد تغییر پیداکرد و موشک‌های آن نیز شاهین نام گرفتند.

سامانه مرصاد

سامانه مرصاد؛ سامانه پدافندی که تحریم‌های آمریکا را شکست

نخستین روز‌های سال ۱۳۸۹ بود که سردار احمد وحیدی وزیر وقت دفاع و پشتیبانی نیرو‌های مسلح با حضور در سازمان صنایع هوافضا برای رونمایی از یک سامانه جدید آماده شد. این سامانه یک سامانه پدافند بومی برد متوسط با نام مرصاد است که کار تولید اولین نمونه آن در ۲۳ فروردین ماه همان سال به اتمام رسید و آماده بهره‌برداری شد. البته باید به این نکته هم اشاره کرد که سامانه موشکی هاگ همان سامانه‌ای است که آمریکا در دوران تحریم‌های تسلیحاتی از ابتدای انقلاب هیچ‌کدام از قطعات آن را به کشورمان نمی‌‎فروخت.

سامانه مرصاد

سردار وحیدی در ابتدای این مراسم گفت: سامانه پدافند هوایی مرصاد که اولین محصول آن آماده تحویل به قرارگاه پدافند هوایی است، یک سامانه پدافندی میان‌برد بوده و قادر است هواپیما‌های مدرن را در ارتفاع پست و متوسط منهدم کند. سامانه مرصاد نسبت به سامانه‌های پدافندی برد متوسط مشابه هاگ ویژگی‌های برتر و بالاتری داراست.

وی ادامه داد: این سامانه با تحرک بالا می‌تواند با جنگ الکترونیک مقابله کرده و با سایر سامانه‌های راداری و پدافندی به صورت شبکه‌ای هماهنگ شود. رادار‌های جستجو و تعقیب هدف، شبکه‌های نرم‌افزاری و سخت‌افزاری، سکو‌های پرتاب، موشک‌های شاهین و مرکز کنترل و فرماندهی اجزای اصلی این سامانه را تشکیل می‌دهد. همه مراحل تحقیق، طراحی و تولید این سامانه که با استفاده از تجارب هشت سال دفاع مقدس صورت گرفته توسط متخصصان زبده و کارآمد سازمان صنایع هوافضای وزارت دفاع و با همکاری مراکز علمی و دانشگاهی و نیز قرارگاه پدافند هوایی خاتم الانبیاء به انجام رسیده است.

سامانه مرصاد چه ویژگی‌هایی دارد؟

یکی از مهم‌ترین حوزه‌های بومی‌سازی، طراحی و ساخت سامانه‌ها و تجهیزات نظامی کشورمان استفاده از دانش‌های روز دنیاست تا بتوان از این طریق با تهدیدات نوین مقابله کرد. این حرکت در پدافند هوایی نیز با تغییرات و مهندسی معکوس سامانه پدافندی هاگ آغاز و در ادامه راه با در نظر گرفتن تهدیدات پیرامونی کشورمان به یک سامانه بومی دست پیداکردیم که مرصاد نام گرفت. البته این سامانه تغییرات مهمی هم نسبت به نمونه آمریکایی خود داشت که می‌توان به الکترونیک دیجیتال، قطعات پیشرفته الکترونیکی با فناوری حالت جامد در رادار‌ها و موشک و الگوریتم‌های بهبود یافته در کشف و ردگیری هدف و سامانه کنترل آتش اشاره کرد.

سامانه مرصاد

رادار‌ها از مهم‌ترین و شاید مهم‌ترین بخش‌های یک سامانه نظامی هستند چراکه همچون چشمان آن سامانه عمل می‌کنند. سامانه مرصاد از سه رادار با نام‌های کاشف، حافظ و جویا بهره می‌برد که هر کدام وظیفه خاصی را انجام می‌دهد. این رادار می‌تواند هر گونه تهدید با سطح مقطع ۰/۵ متر مربع را در فاصله ۱۵۰ کیلومتری کشف و در فاصله ۸۰ کیلومتری بر روی تهدیدات یا اهداف کشف شده قفل راداری انجام دهد. بیشترین توان این رادار‌ها برای صدور دستور انهدام تهدیدات در در حدود ۴۵ کیلومتر برآورد شده است.  

سامانه مرصاد

دومین رادار سامانه مرصاد یا جویا نیز برای رهگیری تهدیدات هوایی در ارتفاع پایین طراحی و ساخته شده و می‌توانند اهداف پنهانکار در اهداف پست را رهگیری کند. دیگر رادار این سامانه نیز هادی نام دارد و وظیفه قفل راداری بر روی هدف و هدایت موشک‌های این سامانه به سوی اهداف معین را برعهده دارد. از مهم‌ترین مزیت‌های این سامانه را می‌توان این دانست که از طریق بهره گیری از دو رادار هادی امکان درگیری همزمان با دو هدف ایجاد شده است. رادار هادی با تجهیز به سامانه‌های ردیابی الکترواپتیکی با مسافت یاب لیزری می‌تواند به نحو کامل و دقیق در شرایط جنگال یا جنگ الکترونیک بر روی اهداف مورد نظر قفل راداری انجام دهد.  

سامانه مرصاد

نسل دوم این سامانه نیز در دهه ۹۰ با برخی تغییرات و بروز رسانی‌ها طراحی و ساخته شده و به پدافند هوایی ارتش الحاق شد. از مهم‌ترین تغییرات در این سامانه می‌توان به تغییرات کامل اتاق کنترل و نوشتن کد‌های اختصاصی برای آن دانست که به صورت کاملا محرمانه طراحی و انجام شده است.  

سامانه مرصاد

سامانه مرصاد با کدام موشک‌ها اهداف خود را منهدم می‌کند؟

موشک‌های بومی شاهین و شلمچه دو موشک اصلی سامانه مرصاد هستند که آن‌ها نیز طبق شرایط پیرامونی ایران و درخواست‌های فرماندهان پدافند هوایی ارتش تغییراتی را تجربه کرده اند. بیشترین تغییرات این موشک‌ها در بخش‌های سامانه‌های هدایت و ناوبری ایجاد شده که طی آن از آنتن صفحه تخت آرایه‌ای، الکترونیک دیجیتال و قطعات حالت جامد استفاده شده است.  

سامانه مرصاد

موشک شلمچه که پس از موشک شاهین در سال ۹۰ رونمایی و به پدافند هوایی ارتش تحویل داده شد، ویژگی‌هایی مانند وزن ۷۰۰ کیلوگرمی، طول ۵ متری، قطر ۳۶۰ میلی متری، وزن  ۷۰ کیلوگرم کلاهک و سرعتی بالغ بر ۳ ماخ را داراست. شلمچه می‌تواند با اهداف پروازی در بازه ۶۰ متر تا ۱۸ هزار متر برآورد می‌شود که انهدام اهداف مورد نظر را در فاصله ۴۰ کیلومتری به هلاکت برساند.  

سامانه موشکی مرصاد علاوه بر حضور در رزمایش‌های مختلف و همچنین خطوط دفاع هوایی کشورمان توانسته بامداد ۱۷ آبان ۹۸ نیز یک فروند پهپاد متجاوز خارجی را در منطقه بندر ماهشهر سرنگون کند. این تنها یکی از عملیات‌های موفق سامانه مرصاد و پدافند هوایی ارتش است که نشان از آمادگی بالای این نیرو و سامانه‌های آن دارد.

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۵
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۳۹ ۳۰ تير ۱۴۰۰
#مدیریت رودهای زاگرس با زاگرس
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۱۸ ۳۰ تير ۱۴۰۰
کوادکپترها را تماشا کنید. اگر این پدافند روی کوادکپتر نصب شود.
امروزه بعضی از پدافند ها باید از بالا دفاع کنند.
یعنی میشه روزهای آینده s900 پرنده رونمایی کنید؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۰۷ ۳۰ تير ۱۴۰۰
یٰا مَنِ اسْمُهُ دَوٰآءٌ، وَذِکْرُهُ شِفٰآءٌ، یٰا مَنْ یَجْعَلُ الشِّفٰاءَ فیمٰا یَشٰاءُ مِنَ الْأَشْیٰاءِ
پیشرفته اند.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۴۴ ۳۰ تير ۱۴۰۰
به امید رشد روز افزون و هر چه بیشتر پدافند کشور عزیزمان ایران عزیز و داشتن برترین و تیزبین ترین و دقیق ترین پدافند جهان.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۰۷ ۳۰ تير ۱۴۰۰
صلوات بر مومنین و مومنات
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۲۱ ۳۰ تير ۱۴۰۰
بی شک پدافندها مایه افتخارماست وبخود می بالیم اما بدترین دشمن ما داخلی است مدیران نالایق که با تصمیم های نابجا مایه نارضایتی مردم وبدبینی انها میشوند در شهر ما ابادان واستان ما خوزستان ویرانی .کمابی گرانی قاچاق مواد مخدر بیکاری فراوان و.....رمقی برای هیچکس نگذاشته انگار که ما جزو خاک ایران نیستیم بیش از 1۵ پالایشگاه وپتروشیمی ذخایر عظیم نفت وگاز چندین رودخانه بزرگ که همه اب شیرین در خود دارند چرا چنین است جواب بی جوابی ا ست که ازهم میپرسیم ابرا از سرمنشا به ا س تانهای دیگر بردنددرامد نفت وگاز سودی به حال مردم ما ندارد فقط دود والایندگی ونابودی مخیط زیست قسمت ما شد امام خمینی فرمو دند خوزستان دین خودرا به اسلام ادا کرد ولی چرا مسیولان مارا نمیبینند جای بسی تاسف دارد
Iran (Islamic Republic of)
فرزند زاگرس مرکزی
۱۵:۴۲ ۳۰ تير ۱۴۰۰
مدیریت رودهای بختیاری همچون زاینده رود و کارون میبایست به دست استان مبدا و سرچشمه و منبع چهارمحال و بختیاری باشد تا شاهد همچنین حوادثی در استانهای بیابانی نباشیم.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۴۸ ۳۰ تير ۱۴۰۰
مردم به جای موشک آب و برق میخوان
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۴۸ ۳۰ تير ۱۴۰۰
کدوم مردم؟
جمع نبند
ما اول امنیت میخوایم بعد ارامش و اسایش
بدون امنیت هیچی نخواهد بود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۱۰ ۳۰ تير ۱۴۰۰
هر چیزی به جای خود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۲۰ ۳۰ تير ۱۴۰۰
اگه به این حرفت اعتقاد داری پس تو هم قفل و در و پنجره خونتو بفروش به جاش نون بخر. نگران نباش امنیت نیاز نداری چون دزد نمیاد خونتو خالی کنه.
Iran (Islamic Republic of)
Bakhtiyari
۱۰:۳۵ ۳۰ تير ۱۴۰۰
هر چه زودتر باید بفکر زیر ساختهای پدافند بسیار پیشرفته کیهانی باشیم.
پدافند کیهانی یک دانش بالا و یک توانایی ویژه جهانی است.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۲۱ ۳۰ تير ۱۴۰۰
به نظرم امنیت جانی گام اول امنیت هستش

و آخرین امنیت یک ملت یکی بودن یک ملت؛ در حال حاضر تک به تک افراد جامعه به فکر خودشون هستند ممنون از این دستاورد مسولین
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۴۰ ۳۰ تير ۱۴۰۰
با این همه سامانه، چرا سربازی اختیاری نمیشه؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۱۵ ۳۰ تير ۱۴۰۰
چون به سرباز احتیاج داریم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۳۹ ۳۰ تير ۱۴۰۰
تو کشورما نیروهای مسلح دارن کار میکنند حتی اگر اسمی از انها نباشه
دمتون گرم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۱۷ ۳۰ تير ۱۴۰۰
میشه بفرمایید کی امنیت سلامت ، امنیت غذایی ، امنیت آبی ، امنیت هوایی ، امنیت شغلی ، امنیت اجتماعی و سایر امنیت هارو تامین میکنید؟
Iran (Islamic Republic of)
میلاد
۰۹:۱۴ ۳۰ تير ۱۴۰۰
اینا رو باید از نیروهای مسلح بخواید؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۱۸ ۳۰ تير ۱۴۰۰
کنایه ایست به مسؤلان بی کفایت و بی عرضه که کفه مقابل نیروهای مسلح را اشغال کرده اند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۰۱ ۳۰ تير ۱۴۰۰
قبول است ولی اینهارا ارتش نخواه ارتش امنیت جان کشور است ارتشی که باجان دل مارانگه میدارد ارتش فدا ملت =ملت فدا ارتش ۰۸:۱۸
Iran (Islamic Republic of)
بختیاری
۱۱:۳۵ ۳۰ تير ۱۴۰۰
ارتش و سپاه هم می‌توانند در پروژه های بزرگ و ملی و جهانی کنار دولت ها و مردم کشورشان باشند.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۱۵ ۳۰ تير ۱۴۰۰
وقتی آدم شوید
Iran (Islamic Republic of)
بختیاریان
۱۳:۵۳ ۳۰ تير ۱۴۰۰
تو و امثالت که چنین دیدی دارید از حیوان پست تردید و ذاتتان همان ذات کثیف آمریکاست.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۱۰ ۳۰ تير ۱۴۰۰
بهشون موقع انتخابات رای بده تا کار کنند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۲۳ ۳۰ تير ۱۴۰۰
اگه نظامیها از نیرو و تجهیزاتشون برای تولید و رونق اقتصادی استفاده کنند امثال تو اینجا خودشونو خفه می‌کنند که نظامیها نباید تو اقتصاد دخالت کنند. اگه اینکارو نکنند تو خودتو می‌کشی که چرا کار اصلیشون که ساخت همین پدافندهاست رو کلا ول نمی‌کنند بیاند اقتصاد مردم رو درست کنند. هر کاری بکنند شما یه بهانه بنی اسراییلی میارید. یکم به درون خودتون نگاه کنید. شاید ایراد اصلی از خودتون باشه
آخرین اخبار