در گزارش باشگاه خبرنگاران جوان بخوانید؛

مصوبه‌ای به نام مستأجر، به کام صاحبخانه/ تبعیض جنسیتی در قوانین اجاره مسکن در دوران کرونا

مستاجران آسیب پذیرترین قشر جامعه در روز‌های پاندمی کرونا در کشورمان محسوب می‌شوند.

به گزارش  خبرنگار  حوزه حقوقی- قضایی گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، تیرماه سال پیش بود که با خبر تصویب مصوبه ستاد مقابله با کرونا در موضوع قرارداد‌های اماکن تجاری نسیم خنکی بر روز‌های داغدار تابستان وزید.

پس از شیوع بیماری کرونا و از آنجایی که این بیماری مشکلات مالی را برای افراد به وجود آورده بود، تصمیم بر این شد تا برای حمایت از مستاجران قوانینی تدوین شود و آئین نامه‌ای در این راستا تدوین شد.

روال سابق بر این بود که اگر موجر و مستاجر پس از اتمام زمان اجاره به توافق نرسیدند یا مستاجر به تعهدات خود پایبند نبود، موجر با در دست داشتن سند مالکیت و سند اجاره ضمن مراجعه به شورای حل اختلاف یا دادگاه اقدام به گرفتن حکم تخلیه می‌کرد.

از جمله مواردی که موجر با اثبات وقوع آن می‌توانست حکم تخلیه بگیرد، استفاده‌ نامشروع مستاجر از ملک، انتقال ملک اجاره شده توسط مستاجر به شخص دیگر و تعویق ۳ ماهه اجاره خانه بود، در این حالت حکم تخلیه ظرف ۲۴ ساعت به مستاجر ابلاغ می‌شد و تا ۷۲ ساعت پس از ابلاغ مستاجر مهلت تخلیه ملک داشت.

گزارش تاپ 7 صبح 5شنبه///

حمایت از مستاجران در دوران کرونا با مصوبه ستاد کرونا

اما تغییر رنگ کرونا شرایط را طوری دیگری رقم زد؛ ستاد مقابله با کرونا با مصوبه شورای عالی امنیت ملی تشکیل شد و از آنجا که مصوبات این شورا در حکم قانون و لازم الاجراست بدیهی است مصوبات ستاد کرونا هم لازم الاجرا خواهد بود؛ یکی از مصوباتی که برای کنترل شیوع بیماری و حمایت از مستاجران تصویب شد، مصوبه‌ جلسه ۳۶ ستاد مقابله با کرونا بود.

در متن این مصوبه آمده برای حمایت از اقشار آسیب پذیر کلیه قراداد‌های املاک استیجاری که تا تاریخ ۸ تیرماه سال ۱۳۹۹ تمدید نشده‌اند در صورت تمایل مستاجر تا سه ماه پس از اعلام پایان شیوع بیماری از سوی وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی تمدید خواهند شد، البته در تبصره‌ای که پس از آن به مصوبه الحاق شد مهلت تمدید قرارداد اجاره بها به ۱ سال تغییر کرد و پیش از این حداکثر میزان افزایش اجاره در تهران ۲۵ درصد، کلانشهر‌ها ۲۰ درصد و شهر‌های دیگر ۱۵ درصد اعلام شده بود.

این در حالی است که املاک مورد اجاره که قبلا به طور قطعی و رسمی معامله شده باشد، ظرف ۲ ماه از تاریخ ابلاغ سند رسمی، مستاجر باید ملک را تخلیه کند و مستاجرانی که به تشخیص دادگاه به تعهدات خود عمل نکنند و باعث ضایع شدن حق موجر شوند، موظف به تخلیه ملک هستند.

گزارش تاپ 7 صبح 5شنبه///

اگر مستاجر با افزایش مبلغ اجاره موافقت نکند چه می‌شود؟

درحالی که مستاجر با افزایش مبلغ اجاره موافقت نکند ملک قابل تخلیه است؛ اگر در قرارداد اجاره مدت زمان بیشتری نسبت به مدت زمان در نظر گرفته شود، مدت زمان قراردادی معتبر است و پس از توافق مستاجر طرف مدت یک ماه ۲۵ درصد مبلغ افزایش یافته اجاره را نپردازد، ملک قابل تخلیه است.

اگر موجر به ملک نیاز داشته باشد و این نیاز برای شورای حل اختلاف مشخص شود، مستاجر دو ماه فرصت دارد تا ملک را تحویل دهد. همچنین از جمله مفاد دیگر مصوبه این است که «اگر فرزند پسر موجر ازدواج کرده و نیاز به مسکن داشته باشد، مستاجر باید خانه را تخلیه کند و توجه به این نکته ضروری است که از آن جایی که در نظام حقوق ایران فرض بر آن است که تهیه مسکن و احتیاجات خانواده بر عهده مرد است. این حق برای فرزند پسر در نظر گرفته شده، اما مشخص نیست تکلیف فرزند دختری که همسرش قادر به تهیه مسکن نیست چه خواهد بود، قانون در بسیاری از موارد با این توجیه که تامین مایحتاج بر عهده مرد است از حقوق زنان چشم پوشیده که گویا واقعیات موجود در جامعه را نادیده گرفته است و نمی‌داند مسئولیت و حق یکی از زوجین خواه ناخواه بر کیفیت زندگی کل خانواده تاثیر می‌گذارد.

اما یکی دیگر از مواردی که ملک را قابل تخلیه می‌کند، این است که موجر قصد بازسازی بنای قدیمی را داشته باشد و از شهرداری پروانه قطعی با تاریخ مشخص دریافت کرده باشد.مصوبه شورا گرچه با تعیین سقف افزایش قیمت جهت مهار رشد اجاره بها گام برداشته اما ۲۵ درصد افزایش برای نفس بریده اقتصاد مردم سخت و طاقت فرسا است.در جایی که نرخ تورم باید صفر و حتی منفی باشد، از افزایش ۲۵ درصدی قیمت با افتخار یاد می‌شود و این طوفان نمودار صعودی قیمت هاست که سقف خانه را بر سر مستاجران آوار می‌کند. حالا شرایط کرونایی در کشور هنوز ادامه دارد و مستاجران کماکان نیازمند حمایت‌های متعدد هستند و وزارت راه افزایش اجاره را تعیین کرده و شورای حل اختلاف تدابیری اندیشیده است تا دو طرف بتوانند حال یکدیگر را درک کنند و با یکدیگر کنار بیایند و اکثر قضات بر سازش تاکید و تقاضا دارند که موجر با مستاجر خود سازش داشته باشد.

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۷
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۱۱ ۱۳ خرداد ۱۴۰۰
متاسفانه قانون بطور یکطرفه در دهه هفتاد به نفع موجر تغییر پیدا کرد بدون آنکه سرنوشت مستاجر با اجرای حکم تخلیه در کمترین مدت زمان کوچکترین اهمیتی داشته باشد.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۴۰ ۱۳ خرداد ۱۴۰۰
اختیار مال مردمو ازشون گرفتن مسخره هست و باعث درگیری بیشتر بین صاحب خونه و مستاجره
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۳۸ ۱۳ خرداد ۱۴۰۰
آقا این طرح مالیات بر خونه های خالی در عمل ربطی به اجاره نداره ولی از لحاظ روانی خودش باعث گرونی اجاره ها شده در هر صورت دود این هم رفت تو چشم مستاجر.
Iran (Islamic Republic of)
تهران
۱۳:۳۹ ۱۳ خرداد ۱۴۰۰
این گزارشو توو تهران بررسی کنید
همین الانشم چندصد درصد دارن افزایش میدن. سازگاری به کنار.مردم بدتر از دولت دارن خون همو میخورن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۲۲ ۱۳ خرداد ۱۴۰۰
بنده بندرعباس مستاجر هستم، پارسال 1.2 میلیون الان شد 2 میلیون 80 درصد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۱۵ ۱۳ خرداد ۱۴۰۰
لطفا در مورد مسکن ملی هم گزارش تهیه کنید مگه این طرح قرار نبود به نفع مستاجرا باشه دولت هیچ حمایتی نمیکنه هیچ میگه از تاریخ عقد قرارداد هم باید ماهی ۲ میلیون بریزی به حسابم منه مستاجر‌تو اجاره خودم موندم ۲ میلیون دیگه از کجا بیارم بدم به شما وام با بهره بالا دورترین نقطه شهر و قیمت نا معلوم این کجاش عدالته کجاش اسلامیه کجاش به نفع مستاجره تورو خدا صدای ما باشید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۵۰ ۱۳ خرداد ۱۴۰۰
چون من خودم مستاجر بودم و موجر رفت شکایت کرد و شورای حل اختلاف گفتش که این مصوبه قابل اجرا نیست و باید خونه را تخلیه کنید.
Iran (Islamic Republic of)
فرشاد
۱۱:۲۴ ۱۳ خرداد ۱۴۰۰
آخه این چه عدالتیه که هر سال قیمت ملک افزایش پیدا میکنه، گردن این صاحبخانه کلفتر میشه، باپول ودیعه مستاجرا میرن سرمایه گذاری میکنن، اما سرقرارداد پول ودیعه مستاجران بیچاره نه تنها افزایش پیدا نمیکنه بلکه بخاطر تورم افسار گسیخته این مملکت بی ارزش هم میشه، وقتی قیمت ملک گران میشود باید پول ودیعه مستاجران هم که نزد صاحبخانه است افزایش پیدا کند . مسئولین باید فکری یا قانونی در این زمینه برای حمایت از مستاجران انجام بدهند.
Iran (Islamic Republic of)
سجاد
۱۰:۱۸ ۱۳ خرداد ۱۴۰۰
متاسفانه مصوبه مربوط به کرونا بچه گانه ترین چیزیه که در زندگیم دیدم و شنیدم. تصویب کنندگان اون متاسفانه... من مستاجر داشتم که با لکسوس میرفت و میومد و به قول خودش در تهران خونه داشت. اونوقت من تو شهر دیگه مستاجر بودم. تخلیه نمی کرد، اضافه کرایه یا اضافه پول پیش هم نمی داد یک سال هم شارژ نمی داد به ملکم هم صدمه زده بود. شورای حل اختلاف بعد از حدود ۵ ماه کشمکش زمانی رای داد که یه درگیری شدید را مستاجره به من تحمیل کرد و هر دو مون کارمون به بیمارستان کشید و در اثر ضربات زجاجیه چشمم تکان خورد و نزدیک بود شبکیه چشمم جدا بشه. حاضرم سوگند بخورم که این مصوبه سبب درگیری های زیادی شده باشه. کی گفتن ۳ ماه تمدید تا شرایط بحرانی رد بشه. هر مستاجری اگر پول نداره می تونه بره جای ارزونتر بشینه. مگه همه قراره خونه و ماشینشون ایدآلشون باشه؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۲۲ ۱۳ خرداد ۱۴۰۰
کی گفته صاحب خونه هر جوری دلش میخواد زیاد کنه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۳۹ ۱۳ خرداد ۱۴۰۰
متاسفانه همین 15، 20، 25 درصد هم اجرا نمیشه. هر ساله حداقل 100 تا 120 درصد به اجاره افزوده میشه. نمی دانم مشکل چیه که هیچ صاحب خانه ای برای اجرای این قانون حتی بهش فکرم نمی کنه چه برسه به اجرا. ولی این روز ها هم می گذره جناب صاحبخانه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۲۶ ۱۳ خرداد ۱۴۰۰
فکر نمیکنید نگارنده مطلب یکطرفه به قاضی رفته است رنگ آمیزی یک واحد مثلا"100متر مربعی که در قبل از کرونا با حداکثر دو میلیون تومان انجام میشد حالا بیش از ده میلیون تومان شده اگر لوله ای میترکید با حداکثر دویست هزار تومان ترمیم میشد ولی امروزه چنید ملیون دست کامل شیر آب 350000تومان امروزه 3000000تومان .......شما فکر کرده اید واحدی که مستاجر استفاده میکند چه آسیب هایی به آن وارد میکند و چه هزینه ای برای ترمیم آن به موجر تحمیل میشود .نمگویم تمام ولی بیشتر مستاجرین فکر میکنند چون اجاره میدهند نباید از ساختمانی که ساکن آن هستند نگهداری کنند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۴۰ ۱۳ خرداد ۱۴۰۰
متاسفانه مالک بنده ۱۵۰٪ به اجاره بها اضافه کرد، این مصوبه متاسفانه عملکردی ندارد، چون از املاکی که در اون قرارداد عقد شده پیگیری کردم، جز تمسخر چیزی ندیدم، از چند مالک دیگر هم پیگیری کردم، گفتن مالک تعیین میکنه نه مصوبه، هر چی اون مد نظرش باشه انجام صورت میگیره، باید کار به دادگاه برسه شکایت کنی با مالک درگیر بشی بعد مرحله آخر شاید مصوبه واقعا عملکرد داشته باشه‌.
Iran (Islamic Republic of)
ثاقبه
۰۸:۳۰ ۱۳ خرداد ۱۴۰۰
در مورد دختر خب این امتیاز برای شوهرش وجود داره دیگه! یعنی پدر شوهرش اگه خونه‌ای داشته باشه میتونه اون رو برای پسر تخلیه کنه. اگر هم نداشته باشه مثل همه پسرهای دیگه که میخوان عروسی کنند و خونه‌ای هم نیست که براشون خالی کنند!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۲۸ ۱۳ خرداد ۱۴۰۰
حالا پدر اون پسر خونه ای نداشت بده به پسرش، پدر دختر نباید قانوناً بتونه به دخترش خونه بده؟!
Iran (Islamic Republic of)
مستاجر بدبخت
۱۷:۱۱ ۱۳ خرداد ۱۴۰۰
این مصوبات الکی که اعلام می کنند.کسی نظارتی ندارد واین صاحب خونه ها هم که انصاف ندارند وبه ۲۵ درصد که قانع نمی شوند.وسود را بنگاه دارها هم وتشویق می کنند صاحب خانه ها را که هرچه گرانتر کمیسیون بیشتر برای بنگاه دار ها. واقعا چه کشور ی ساختن برای مردم. متاسفانه.
Iran (Islamic Republic of)
اسدی-یک بازنشسته
۱۹:۵۲ ۱۳ خرداد ۱۴۰۰
جناب ناشناس برایه شاه داماد افت داره که بخواد داماد سر خونه بشه
آخرین اخبار