به گزارش خبرنگار حوزه قرآن و عترت گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان، قرآن کریم مشتمل بر معانی دقیق، تعالیم و حکمتهایی والا درباره حقیقت خلقت و اسرار هستی است که عمده مردم در عصر رسالت از درک آن ناتوان بودند. از این رو پیامبر اکرم (ص) و پس از ایشان مفسران به تبیین و شرح جزئیات آیات قرآن کریم پرداختند. ما نیز با هدف آشنایی بیشتر با آیات الهی، هر روز به چند آیه از کلام الله با استناد به تفاسیر معتبر مفسران قرآن کریم میپردازیم.
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
به نام خداوند رحمتگر مهربان
تَنَزَّلُ الْمَلَائِکَةُ وَالرُّوحُ فِیهَا بِإِذْنِ رَبِّهِمْ مِنْ کُلِّ أَمْرٍ
در این شب فرشتگان و روح (یعنی جبرئیل) به اذن خدا (بر مقام ولایت نبی و امام عصر علیه السّلام) از هر فرمان و دستور الهی نازل میشوند (و سرنوشت و مقدرات خلق را نازل میگردانند).
فایل صوتی تلاوت آیه ۴ سوره قدر
حمران گوید: از امام صادق (ع) درباره این آیه پرسیدم «تَنَزَّلُ الْمَلائِکَةُ وَ الرُّوحُ فِیها»؛ فرمودند: «ملائکه در اینجا مؤمنین هستند که دارای علم آل محمّدند روح عبارت از روح القدس است که او در فاطمه (س) است «مِنْ کُلِّ أَمْرٍ.. سَلامٌ»؛ میفرمایند: از هر امری در سلامت هستند.
بیشتر بخوانید
از امام صادق (ع) پرسیدند:آیا روح همان جبرئیل است؟ حضرت فرمودند:جبرئیل از ملائکه است و روح برتر از ملائکه است. سپس این آیه را تلاوت فرمودند: تَنَزَّلُ الْمَلائِکَهُ وَ الرُّوحُ. با نزول فرشتگان بر قلب پیامبر و امام معصوم (ع) در شب قدر، ارتباط زمین با آسمان، مُلک با ملکوت و طبیعت با ماوراء طبیعت برقرار میشود. در روایات آمده است که با منکران امامت، با سوره قدر احتجاج کنید، زیرا بر اساس این سوره، فرشتگان هر سال در شب قدر نازل میشوند. در زمان حیات پیامبر (ص) بر وجود شریف حضرتش وارد میشدند. پس از آن حضرت بر چه کسانی نازل میشوند؟
روشن است که هر کسی نمیتواند میزبان فرشتگان الهی باشد و باید او همچون پیامبر، معصوم بوده و ولایت امور بشر به عهده او باشد و او کسی جز امام معصوم نیست که در زمان ما، حضرت مهدی (عج) میباشد و فرشتگان در شب قدر شرفیاب محضرش میشوند.
۱- فرشتگان بدون اذن خداوند کاری انجام نمیدهند. «تَنَزَّلُ الْمَلائِکَهُ ... بِإِذْنِ رَبِّهِمْ»
۲- تقدیر امور در شب قدر، با نزول و حضور فرشتگان صورت میگیرد. «تَنَزَّلُ الْمَلائِکَهُ ... مِنْ کُلِّ أَمْرٍ»
۳- تقدیر امور در شب قدر، گوشهای از ربوبیّت الهی است. «بِإِذْنِ رَبِّهِمْ مِنْ کُلِّ أَمْرٍ»
انتهای پیام/