فرماندار دلگان :

ارتقای بهره‌وری آب و خاک مهمترین جهش تولید در بخش کشاورزی

فرماندار شهرستان دلگان گفت: ارتقای بهره‌وری آب و خاک از مهم‌ترین راهبرد‌های اقتصاد مقاومتی و جهش تولید در بخش کشاورزی شهرستان دلگان است.

مجتبی شجاعی  فرماندار شهرستان دلگان در گفت وگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از زاهدان ، گفت:ارتقای بهره‌وری سرمایه گذاری بیش از ۱۳۰۰ میلیارد ریالی دولت از طریق اجرای ۱۳هزار هکتار آبیاری نوین در دلگان طی سال‌های اخیر، منجر به افزایش حداقل ۳۰ درصدی محصول، کاهش ۳۰ درصدی مصرف کود و سم و کاهش حداقل ۲۵ درصدی انرژی، بهره وری ۵۰ میلیون متر مکعبی اب و برگشت سریعتر سرمایه در بخش کشاورزی و به تعبیری، مصداقی خوب از اقتصاد مقاومتی و جهش تولید بوده است.

شهرستان دلگان در جنوب غربی سیستان و بلوچستان با حدود ۱۱۷۸۰ کیلومتر مربع وسعت، و ۸۰ هزار نفر جمعیت به عنوان ششمین شهرستان وسیع استان، از اهمیت آمایشی، اقتصادی، اجتماعی و سیاسی خاصی برای استان برخوردار است که به دلیل قدمت تمدن کشاورزی و همجواری با تالاب جازموریان و دارابودن منابع آبی و خاکی مناسب با دارابودن حدود ۲۸۰۰۰ هکتار اراضی باغی و زراعی در بخش کشاورزی از اهمیت خاصی در تولید برخوردار است به شکلی که در سال‌های اوج خشکسالی، تکیه گاه خوبی برای جبران کسر تولید برخی نقاط استان در پاره‌ای محصولات استراتژیک بوده است.

حوزه آبریز شهرستان از سمت شمال از کوه‌های بزمان (زنده) و هودیان تا منطقه کاشک و گرم شور بسمت مرکز شهرستان منتهی به منطقه جازموریان جاری می‌باشند، از سمت جنوب از کوه‌های فنوج و روستای اسفند و رمشک بسمت مرکز بخش جلگه چاه هاشم و بخش مرکزی سرازیر می‌باشند  و به جازموریان منتهی می‌گردد. از سمت شرق رودخانه بمپور که بطرف جازموریان جاری است، از سمت غرب نیز رودخانه هلیل رود کرمان به سمت جازموریان جاری است.

 در طول سالیان گذشته با کاهش نزولات آسمانی، افزایش برداشت غیر‌کارشناسی و غیرقانونی از منابع زیرزمینی در بخش کشاورزی و بی ­توجهی به روش‌های بهینة مصرف آب، و از سویی مشکلات مربوط به تالاب جازموریان و بی نظمی در تخصیص حق ابه استان، عملاً بحران آبی پیش آمد که به نظر میرسد علی رغم تاخیر در چاره جویی، اما چاره جویی سنجیده و دوراندیشانه دولت در اجرای سازه‌های نوین آبیاری، جلوگیری از برداشت‌های بی رویه، آخرای روش‌های آبخیزداری توسط منابع طبیعی و... در کنار بارندگی‌های اخیر، تا حدودی باعث کاهش نگرانی‌ها  شده است.

خشکسالی‌های چند سال گذشته و کاهش سطح آب‌های زیرزمینی و به دنبال آن کاهش منابع آبی استان بالاخص در حاشیه تالاب جازموریان، باعث شده است تا کشاورزان و مسئولان این بخش توجه به تغییر الگو‌های کشت از پر آبخواه به کم آبخواه و همچنین تغییر روش‌های آبیاری از روش‌های سنتی، چون غرقابی به روش‌های آبیاری تحت فشار را در دستور کار خود قرار دهند که شهرستان دلگان با اجرای حدود ۱۳۰۰۰ هکتار آبیاری نوین از سطح ۲۸۰۰۰ هکتار کل اراضی شهرستان، ضمن اجرای آبیاری نوین در ۴۰ درصد کل اراضی شهرستان، حدود ۳۰ درصد کل عملیات اجرای آبیاری نوین در استان را به خود اختصاص داده و حدود ۱۸ درصد از میانگین کشوری بالاتر است که این مهم مرهون تلاش جهاد کشاورزی و البته همت جامعه کشاورزی و تخصیص اعتبارات مناسب بخش آب کشور است.

سرمایه گذاری بیش از ۱۳۰۰ میلیارد ریالی دولت از طریق اجرای ۱۳هزار هکتار آبیاری نوین در دلگان طی سال‌های اخیر، منجر به افزایش حداقل ۳۰ درصدی محصول، کاهش ۳۰ درصدی مصرف کود و سم و کاهش حداقل ۲۵ درصدی انرژی و برگشت سریعتر سرمایه در بخش کشاورزی و به تعبیری، مصداقی خوب از اقتصاد مقاومتی و جهش تولید بوده است.

در سال جدید که به فرموده مقام معظم رهبری سال جهش تولید نامگذاری شده است اجرای این طرح‌ها باعث افزایش تولید به میزان حداقل ۴۰ درصد خواهد شد و نیز سبب افزایش راندمان آبیاری به بیش از ۹۰ درصد خواهد گردید و البته این‌مهم مستلزم همراهی وزارت نیرو، تداوم همت کشاورزان و تخصیص به موقع اعتبارات است که حال حاضر طبق دستور العمل و بخش نامه با توجه به نوع و شیوه سیستم آبیاری و نوع اراضی بین ۸ تا ۱۳ میلیون تومان کمک بلاعوض از سوی دولت به ازای هر هکتار پرداخت شده است.

با اجرای برنامه‌های مدیریت منابع آبی خوب در دلگان، سال زراعی گذشته ۲۴۰ هزار تن صیفی جات، ۳۵ هزار تن خرما، ۱۸۰۰۰ تن گندم، ۱۳۰۰۰ تن گیاهان دارویی اعم از چای ترش و حنا و وسمه و ... تولید گردیده است.

انتهای پیام/ع

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار