آنچه باید درباره مواد ضدعفونی کننده بدانیم

فوق تخصص مسمومیت ها و عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان گفت: مواد ضدعفونی کننده به دو دسته مخصوص سطوح و دست تقسیم می شوند که مواد ضدعفونی کننده مختص سطوح به هیچ عنوان نباید برای دست استفاده شود.

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اصفهان،  شیوا صمصمام شریعت، فوق تخصص مسمومیت ها و عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، در خصوص انواع مواد ضدعفونی کننده، گفت: محلول و مواد ضدعفونی کننده به دو دسته عمده، مواد ضدعفونی کننده سطوح و مواد ضدعفونی کننده مخصوص دست تقسیم می شوند. یکسری از مواد ضدعفونی کننده مختص و منحصر به دست هستند و یکسری از مواد ضدعفونی کننده مختص سطوح می باشند.

او با بیان اینکه دسته بندی دیگری هم برای ضد عفونی کننده‌ها وجود دارد اضافه نمود: به این دسته بندی مواد ضدعفونی کننده، الکلی و غیر الکلی می‌گویند، درصد الکل موجود در ضدعفونی کننده‌های الکلی که برای سطوح استفاده می‌شود، بیشتر از درصد الکل موجود در مواد ضدعفونی کننده مخصوص تماس با دست است و گاهی هم ترکیب الکل صنعتی یا متانول داخل ترکیبات ضدعفونی کننده‌های سطوح است، بنابراین اصلا توصیه نمی‌شود که از این ترکیبات برای تماس با دست استفاده شود.
 
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان درباره زمان مناسب ماندگاری مواد ضدعفونی بر سطوح می گوید: زمانی که از ضدعفونی کننده های سطوح استفاده می شود، باید حداقل ۳۰ ثانیه روی سطح بماند که فرصت برای از بین بردن ویروس وجود داشته باشد، بعضی از افراد به محض آن که مواد ضد عفونی کننده را روی سطح اسپری می کنند، بلافاصله این مواد را خشک می کنند که این روش سبب می شود فرصت کافی برای از بین بردن ویروس از ماده ضدعفونی کننده گرفته می شود، درحالی که باید بین ۳۰ تا ۴۰ ثانیه ماده ضدعفونی کننده روی سطح باقی بماند و بعد اقدام به خشک شدن آن کنند.
 
این پزشک فوق تخصص با بیان اینکه بعضی از اشخاص بعد از استفاده از ماده ضدعفونی کننده الکلی، دست هایشان را با دستمال کاغذی خشک می کنند، گفت: با این اقدام فرصت کافی برای از بین بردن ویروس وجود نخواهد داشت، بنابراین برای ضدعفونی کردن دست ها بهتر است وقتی ژل یا محول ضد عفونی کننده را به دست ها می زنند دست هایشان را به سمت چپ و راست حرکت دهند تا دست ها خشک شود و یا اینکه فرصت کافی به مدت حداقل ۳۰ ثانیه روی پوست دست باقی بماند.
 
 

خطر نگهداری مواد ضدعفونی کننده در بطری های نوشابه و آب معدنی



این فوق تخصص مسمومیت ها با تاکید براینکه توصیه می شود مردم اینگونه مواد ضدعفونی کننده را داخل خانه تهیه نکند، اظهار کرد: گاهی با سرچ در اینترنت ممکن است دستورالعمل های مواد ضدعفونی کننده را مطالعه کنند، درست است که شاید این دستور العمل ها تایید شده وزارت بهداشت و یا سازمان بهداشت جهانی باشد، اما ممکن است مختص مراکز صنعتی، محیط های بیمارستانی و آزمایشگاهی باشند که با اندازه گیری مشخص، محلول رقیق شده را تهیه می کنند. اگر این محلول ها در منزل تهیه شود، گاهی در ظروف عادی مانند بطری های یک بار مصرف نوشابه و آب معدنی نگهداری می شود، درحالی که متاسفانه اخیرا شاهد مسمومیت تعداد زیادی از افراد به خصوص کودکان هستیم و متاسفانه آمار مسمومیت با پراکسید هیدروژن زیاد شده است.

او ادامه داد: خانمی در منزلش محلول رقیق شده پراکسید هیدروژن را تهیه و در بطری آب معدنی ریخته بود و متاسفانه اشتباهی به جای آب استفاده کرده بود. بنابراین توصیه می کنم که افراد مطلقا اینگونه مواد را در منزل تهیه نکنند. خوشبختانه مواد ضدعفونی کننده در داروخانه ها و فروشگاه های مجاز وجود دارد، بنابراین حتی المقدور از موادی که به صورت کارخانه ای با برچسب مشخص و استاندارد تهیه شده استفاده کنید.

 صمصام شریعت با اشاره به اینکه بعضی از افراد الکل سفید یا اتانول را در منزل رقیق می کنند، افزود: اگر درصد الکل موجود در محلول الکی کمتر از ۷۰ درصد باشد برای سطوح بی فایده است و اگر کمتر از ۶۰ درصد باشد برای دست ها بی فایده است، بنابراین محلولی را در منزل تهیه می کنند که هیچگونه اثری نخواهد داشت .
 
او افزود: اگر از دستمال های حاوی الکل برای سطحی استفاده کردند مطلقا برای سطح دیگری مجدد استفاده نکنند و یا گاهی ابتدا دست ها را با این دستمال ها پاک می کنند و سپس با همین دستمال سطحی را پاک می کنند و چون این دستمال مرطوب است منجر به انتقال ویروس می شود، پس بهتر است اگر برای دست ها استفاده می کنند، برای هر دست یک دستمال جداگانه استفاده کنند.
 
دکتر صمصام شریعت استفاده از آب و صابون را بهترین راه برای ضدعفونی کردن دست ها دانست و تصریح کرد: اولین و بهترین راه برای ضدعفونی کردن دست ها، شستن دست ها با آب و صابون به مدت ۲۰ ثانیه است. زمانی که شهروندان در منزل حضور دارند اصلا نیازی به استفاده از مواد ضدعفونی کننده برای دست ها ندارد، چون آب و صابون در دسترس هست، بنابراین باید کاملا کف دست ها، روی دست ها، بین انگشت ها و زیر ناخن ها به صابون آغشته شود و زیر شیر آب حداقل به مدت ۲۰ ثانیه آبکشی شود.
 
او  اضافه کرد: برای ضدعفونی کردن لباس ها اگر از ماده ضدعفونی کننده استفاده نمی کنند هم مشکلی ندارد و می توانند لباس را بشویند و قبل از پوشیدن، لباس را اتو و استفاده کنند. حتی برای رو بالشتی ها می توان آنها را شست و مانند لباس و ماسک های پارچه ای قبل از استفاده اتو کنند.
 
 

ضدعفونی کردن خریدها و مواد خوراکی



عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان ضدعفونی کردن خریدها را به دو دسته عمده تقسیم کرد و افزود: دسته اول خریدهایی است که قابلیت شست و شو دارند مانند بطری های شیر، آب میوه و کنسروها، قوطی های پنیر و قوطی های پلاستیکی و ... بهترین راه برای ضدعفونی کردن اینگونه خریدها، شستن آنها با آب و صابون است و اگر قابلیت شست و شو ندارد، می توان در صورتی که بسته بندی های غیرقابل نفوذ دارد، از همان محلول های ضد عفونی کنندگی سطوح اما به صورت رقیق شده استفاده کنند و در اینجا هم میزان رقیق شدگی یک دوم است. به عنوان مثال باید پلاستیک میوه را کامل گره بزنند؛ به طوری که اصلا مواد ضدعفونی به داخل نفوذ نکند و قسمت بیرونی و خارجی پلاستیک را با مواد ضدعفونی، ضد عفونی کنند، اما توصیه ای که می شود حتی المقدور برای مواد خوراکی از مواد ضدعفونی کننده سطوح استفاده نکنند و شست و شو با آب و صابون و یا آب و مایع ظرفشویی انجام شود.

او با اشاره به اینکه بعضی از اشخاص فکر می کنند که اگر مواد ضدعفونی کننده را به پوست میوه ها اسپری کنند هیچ مشکلی ندارد در صورتی که کاملا تفکر اشتباهی است، افزود: بعضی از افراد مواد ضدعفونی کننده سطوح را حتی به پوست تخم مرغ اسپری می کنند که این هم اشتباه است و باعث ورود اینگونه مواد به داخل تخم مرغ و مسمومیت در طولانی مدت می شود. درحالی که اگر تخم مرغ داخل یک بسته یا پک پلاستیکی و غیر قابل نفوذ قرار گرفته باشد، پک را می توان ضدعفونی کرد.
 
این پزشک فوق تخصص با بیان اینکه بعضی افراد فکر می کنند اگر سشوار را به بدن بگیرند، بدن ضدعفونی می شود، توصیح داد: حرارت سشوار برای بدن باعث آسیب زدن به پوست می شود و هیچگونه توصیه ای به استفاده از سشوار برای بدن انسان نشده است.
 
 

استفاده از ماسک های پارچه ای در چه مواردی مفید است؟

 
فوق تخصص مسمومیت ها با بیان اینکه استفاده از ماسک های پارچه ای برای کادر درمان هیچگونه اثر پیشگیری کننده ای ندارد، اظهار کرد: در محیط هایی که شخص مبتلا به کرونا، مشکوک به کرونا و یا ناقل هستند، استفاده از این ماسک ها هیچ تاثیری ندارد. اما افراد عادی که از ماسک پارچه ای استفاده می کنند باید بعد از هر بار استفاده، ماسک را به طور کامل با آب و صابون بشویند و بعد از خشک شدن و قبل از استفاده حتما اتو کنند.

او با اشاره به اینکه برخی افراد ماسک پارچه ای را با مواد ضدعفونی کننده می شویند، گفت: ممکن است محلول به درستی از ماسک خارج نشود و بعد از خشک شدن دوباره استفاده کرده و دچار تنگی نفس شوند. متاسفانه چند نفر ماسک پارچه ای را با وایتکس شسته بودند و بعد از خشک شدن استفاده کرده و بعد به دلیل تنگی نفس به بیمارستان مراجعه کردند.
 
 

مخلوط کردن مواد ضدعفونی کننده ممنوع


دکتر صمصام شریعت با تاکید بر خودداری از مخلوط کردن مواد ضدعفونی کننده، تصریح کرد: هرکدام از مواد ضدعفونی کنند حاوی مواد متعددی هستند و گاهی ترکیب آنها با یکدیگر سبب تولید گازهای سمی می شود و فرد را دچار علائم تنفسی می کند، بنابراین اگر افراد قصد استفاده از مواد ضد عفونی کننده را دارند، باید به صورت جدا استفاده شود.

او بیان کرد: یکی از دلایلی که رقیق کردن مواد ضدعفونی را در خانه توصیه نمی کنیم این است که ممکن است هنگام رقیق کردن، گاز ماده ضدعفونی کننده متصاعد شود و برای افراد آسیب و عوارض تنفسی را به همراه بیاورد.
 
انتهای پیام/ی
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.