راز کم نور شدن ستاره درخشان آسمان چیست؟

اِبط الجوزا یا شبان‌شانه یا آلفای شکارچی دومین ستارهٔ پرنور صورت فلکی شکارچی بعد از پای شکارچی و به‌طور میانگین دهمین ستارهٔ درخشان آسمان شب است.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، چند وقتی است خبر کم‌نور شدنش همه‌جا پیچیده است. ستاره‎ای که یکی از زیباترین و نورانی‎ترین ستاره‎های آسمان شب است حالا دیگر مثل سابق نیست. «ابط ‎الجوزا» یکی از ستاره‎های صورت فلکی جبار است که در شش ماه اخیر نورش به نصف مقدار اولیه رسیده.

همین چند وقت پیش دهمین ستاره درخشان در آسمان بود و حالا در جایگاه بیست‌و‎یکم ایستاده، اما چه بلایی بر سرش آمده‌است؟ راستش همه چیز به سن‌وسال و مراحل زندگی یک ستاره برمی‎گردد.

ستاره‌‏ها هم مثل آدم‏‌ها بعد از تولد وارد مرحله کودکی و بعد هم نوجوانی و جوانی می‏‌شوند و درنهایت پیری و کهن سالی به سراغ‌‎شان می‌‏آید. در سال‏‌های مختلف زندگی‏شان عناصر گوناگونی را درون خود می‏‌سوزانند تا انرژی و نور تامین کنند. هسته هر ستاره شبیه به راکتور هسته‌‏ای عمل می‏‌کند و با سوزاندن هیدروژن، هلیم و عناصر دیگر ستاره را روشن نگه می‎دارد.


بیشتربخوانید : "صور فلکی" را از نزدیک لمس کنید + تصاویر


ابط‏ الجوزا در زندگی‌‏اش به مرحله‎ای رسیده که در ستاره‌‏شناسی به «غول سرخ» معروف است؛ دوره‌‏ای که در آن، ستاره پس از به پایان رسیدن سوختش و مدتی کم‌نور شدن، منفجر می‏‌شود. این انفجار انرژی زیادی آزاد می‎کند و برای مدتی باعث افزایشی خارق‌العاده در نور ستاره می‌شود. به این مرحله انفجار «ابر نواختری» می‏‌گویند؛ انفجاری که از دید ما زمینی‎ها به جای ترسناک بودن، منظره فوق‏‌العاده‌ای دارد.

تعیین مرحله‏‌های زندگی یک ستاره به جرم آن ستاره ربط دارد؛ مثلا با توجه به جرمی که ابط ‏الجوزا دارد، اخترشناسان تخمین می‌زنند زمانی به ابرنواختر تبدیل خواهدشد که سنی در حدود ۹ میلیون سال داشته‌باشد. تخمین دقیق سن ستاره‌ها کار آسانی نیست ولی‎ اطلاعات فعلی نشان می‌دهند ابط الجوزا سنی بین ۸ تا ۹ میلیون سال دارد.

منبع: روزنامه خراسان

انتهی پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار