کودک‌همسری؛ بیراهه‌ای که به تباهی ختم می‌شود

ازدواج کودکان که از آن به عنوان کودک‌همسری یاد می‌شود، خشونتی آشکار علیه کودکان است.

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از آبادان، کودکانی هستند که در اوج روزهای کودکی وارد روزهای جدی زندگی می شوند و باید نقش هایی را ایفا کنند که روزی در بازی "خاله بازی" خود اجرا می کردند. کودکی را در خانه پدری جا می گذارند و همراه مردی که نمی شناسند وارد خانه ای می شوند تا در کنارش سال ها زندگی کنند.

در این هنگام، زندگی برای او نامفهوم است. کودکی که هنوز در دنیای خاله بازی خود غرق است، عروسک های خود را کنار گذاشته و حال باید به اجبار والدین وارد فصل جدیدی از زندگی خود شود. فصلی طولانی که خیلی زود برای او آغاز شده است.

سمینار آسیب شناسی کودک همسری

 حمیدی عضو هیئت علمی دانشکده الهیات دانشگاه چمران اهواز می گوید: از نظر فقه روایی کودک همسری یک مسئله نکوهش شده است، چون کودک ممکن است بعد از ازدواج راضی نباشد.

او ضمن اشاره به آثار مخرب ازدواج در سن کودکی خاطرنشان کرد: کودکان امروز با کودکان سده های پیش قابل مقایسه نیستند، کودکان امروز از نظر جسمی و روحی ضعیف تر هستند و ازدواج در سن پایین تاثیرات مخربی بر روحیه شان می گذارد .

عضو هیئت علمی دانشکده الهیات با اشاره به این توجیه که افرادی می گویند می توانیم با کودک ازدواج کنیم ولی استمتاع نخواهیم کرد، افزود: ازدواج با کودکان قبیح است و شرع نمی تواند امور قبیح را به رسمیت بشناسد، تا زمانی که گوهر وجودی ازدواج را پختگی و آرامش بدانیم. 

کودک همسری از نگاه یونیسف

الهه موالی زاده استاد دانشگاه  تصریح کرد: هر ازدواجی که زیر ۱۸ سالگی اتفاق بیافتد و دختران از نظر جسمی و روانی برای ازدواج و فرزندآوری آمادگی نداشته باشند، ازدواج اجباری محسوب می شود و حقوق بشر این گونه ازدواج را تجاوز به حقوق دختران می داند.

ازدواج کودکان؛ بیراهه ای که به تباهی ختم می شود

موالی زاده افزود: مردان و زنان در طول زندگی خود جدا از نژاد، مذهب و جنسیت، از حق تشکیل خانواده و ازدواج با رضایت کامل برخوردار هستند و حتی هنگام فروپاشی این ازدواج باید حقوق برابر برای آن ها در نظر گرفته شود و این حقوق طبیعی در طول زندگی بسیارمعنادار است و همچنین برای دخترانی که ازدواج زودهنگام خواهند داشت آزادی اختیار محقق نخواهد شد و منجر به ترک تحصیل خواهد شد، پس مهارت لازم را در شکل گیری هویت خود نمی توانند ایفا کنند و از هرگونه تصمیم گیری عقلانی فاصله خواهند گرفت.

دکترموالی زاده تصریح نمود: طبق گزارش های یونیسف آمارهای نگران کننده ای وجود دارد که نیاز به یک برنامه ریزی و سیاست های کلی اجتماعی، بهداشتی و سیاسی دارد، آمار طلاق، در ازدواج زودهنگام کمتر از سنین بالا نیست و معضلات اجتماعی که دچار این خانم ها می شود، عواقب بسیار خطرناک اجتماعی را ایجاد می کند.

ازدواج کودکان؛ بیراهه ای که به تباهی ختم می شود

آلاسادات افقه استاد دانشکده اقتصاد نیز با بررسی ابعاد حقوقی ازدواج در سن کودکی خاطرنشان کرد: طبق ماده ۱۰۴۱ قانون مدنی حداقل سن ازدواج برای دختران ۱۳ سال و برای پسران ۱۵ سال تمام شمسی است. 

این استاد دانشگاه شهید چمران اهواز درخصوص اقامه دعوای کودک پس از ازدواج در سن کودکی بیان کرد: برای نفقه و مهریه کودک حق این را ندارد و این مسئله باید با دخالت ولی باشد و برای اقامه دعوا باید فرد ۱۸ ساله باشد. 

نباید از خاطر برد که امروزه کودکی به یک مفهوم جهانی تبدیل شده است. حقوق کودک در تمام جهان به رسمیت شناخته شده و باید کودک از این حقوق که حق طبیعی اوست برخوردار باشد و باید مراقب باشیم عروسک شان تبدیل به فرزندان واقعی آن ها نشود و اینک این معضل اجتماعی نیاز به فرهنگ سازی دارد تا در نقاط مختلف کشور دیگر شاهد این قضایا نباشیم.

نازنین قربانی رسومات غلط

نازنین یکی از قربانیان ازدواج زود هنگام است که نتیجه ی این ازدواج چیزی جز روزهای سخت و دشوار در جوانی و میانسالی برای او نبوده است، او اینگونه داستان زندگی خود را روایت می کند:

ازدواج کودکان؛ بیراهه ای که به تباهی ختم می شود

" ۱۲ ساله بودم که به اجبار پدرم به عقد مردی در آمدم که ۲۲ساله بود، کل مراسم خواستگاری تا عروسی به یک‌ماه هم نرسید و خیلی زود زیر یک سقف رفتیم. من هیچ تصوری از زندگی مشترک و مسئولیت خانه و زناشویی نداشتم و به همین‌خاطر دائم به من امر و نهی می‌کرد.

فارغ از مشکلاتی که خیلی آزارم می‌داد و باعث ترس و وحشت شدید من از او شده بود، دوری از مادرم و دلتنگی هم امانم نمی‌داد. تا آن مرد پایش را از خانه می‌گذاشت بیرون، از روستای محل زندگی‌ام تا روستای خودمان که یک ساعت می‌شد، پیاده در میان برف و سرما می‌رفتم که فقط مادرم را ببینم که چند لحظه بغلم کند،  وقتی به خانه پدرم می‌رسیدم داد و بیداد پدرم شروع می‌شد که چرا خانه شوهرت را بدون اجازه ترک کردی و آمدی اینجا، حتی نمی‌گذاشت در حد یک چای خوردن پیش مادرم بنشینم .

یک سال بعد فشار زندگی آنقدر زیاد شد که خودکشی کردم ولی ناموفق بودم. خودکشی را از یکی از زنان همان روستا یاد گرفته بودم. همسرم من را برد بیمارستان و نجاتم داد اما وقتی برگشتیم خانه، تا می‌توانست من را کتک زد که تو آبروی من را در روستا بردی و بعد از آن هم دائم جنگ و دعوا و سرزنش‌های اطرافیان و من که حتی بلد نبودم حرف بزنم و جلوی اتفاقات تازه را بگیرم.

ازدواج کودکان؛ بیراهه ای که به تباهی ختم می شود

۱۴ساله بودم که به‌خاطر خودکشی طلاقم داد، ولی پدرم کمتر از ۷‌ماه بعد دوباره من را به عقد مردی در آورد که از خودم ۳۰سال بزرگ‌تر بود و از همسر فوت شده اولش ۴فرزند داشت. من در واقع خواهر بچه‌های او بودم، آنها می‌رفتند مدرسه، من کارهای خانه را می‌کردم، گاو می‌دوشیدم، ظرف می‌شستم، آب می‌آوردم و نان می‌پختم. وقتی برمی‌گشتند و بساط مشق و درسشان را پهن می‌کردند دلم می‌خواست بشینم کنارشان یاد بگیرم، یا وقتی می‌رفتند خانه خاله‌شان مهمانی، من هم دوست داشتم با آنها بروم و به آن زن خاله بگویم ولی اجازه نداشتم چون من دیگر زن بودم و کارهای خانه با من بود. خودش هم که رفته بود تهران برای کار و ۶ ماه یک‌بار می‌آمد.

از ۱۵ تا ۲۰سالگی ۳ تا بچه به دنیا آوردم که در تمام روزهای بارداری و زایمان و بعد از آن تنهایی کارهایشان را می‌کردم. اگر بخواهم از آن سال‌های سخت تعریف کنم یک مثنوی هفتاد من می‌شود، آن هم به‌ خاطر اشتباه پدری که وضع مالی‌اش بد نبود و می‌توانست برای ازدواج من صبر کند، اما عقیده‌اش این بود که دختر باید خیلی زود شوهر کند و برود. ۵۵ساله بودم که همسر ۸۵ ساله‌ام فوت کرد و حالا نزدیک ۱۰سال است بدون او زندگی می‌کنم. من قربانی ازدواج اجباری و زود هنگامی هستم که سراسر زندگی‌ چیزی جز درد و مشقت ندیدم. 

نازنین ها در کشورمان کم نیستند کودکانی که خیلی زود از دنیای کودکی فاصله می گیرند. آن ها را دریابیم و برای ریشه کن کردن این آداب و رسوم غلط به فکر چاره ای اساسی باشیم. به امید روزی که فقط شاهد کودکی کردن کودکان کشورمان باشیم نه روایت یک زندگی پرمشقت و اندوه بار.

گزارش از کوثر معیبدنژاد

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۲۶ ۰۴ دی ۱۳۹۸
خیلیها بودندب زورازدواج کردند اخرشم ب خودکشی ختم شد اینقدرنگیددخترها شوهرکنند اونم ب زور گناه دارن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۱۶ ۲۱ آذر ۱۳۹۸
دیوانه ها
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۱۲ ۲۰ آذر ۱۳۹۸
بخدا من از این ازدواج ها زیاد دیدم .آخرش شده بدبختی و افسردگی .یا طلاق و یه ازدواج مجدد بدتر از قبلی .من نمیدونم واقعا ی مرد با کدام عقل و شعور میاد با ی دختر دوازده سیزده ساله ازدواج کنه؟
Iran (Islamic Republic of)
محمد
۱۷:۵۴ ۲۰ آذر ۱۳۹۸
این داستان اگر حساب کنید میشه مال ۵۰یا ۶۰ سال قبل پس چه ربطی به این دوره داره الان دیگه این مدل ازدواجها منسوخ شده پس خواهشا سعی نکنید بگید خیلی زیاد هستش
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۳۷ ۲۰ آذر ۱۳۹۸
بعضی ها شدند کاسه داغتر از آش
امار ازدواج پایین و طلاق بالاست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۵۲ ۲۰ آذر ۱۳۹۸
این اشتباه از روز اول شروع شده است که دختران را در سن ۹ سالگی گفته به بلوغ رسیده است و باید اصلاح شود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۵۲ ۲۰ آذر ۱۳۹۸
پدر چی برای جواب داره؟کی یا چی میتونه جبران عمر از دست رفته بکنه؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۱۷ ۲۰ آذر ۱۳۹۸
اتفاقا وقتی ازدواج زیر ۱۳ سال غیر قانونی باشه و ثبت نشه بدتره
چون همون دختر وقتی تو سن کم مجبور به ازدواج میشه و جایی ثبت نمیشه
Iran (Islamic Republic of)
هادی
۱۵:۰۲ ۲۰ آذر ۱۳۹۸
رهبری که راه حلشوگفته .....متاسفم برای این مسولین
United States of America
ناشناس
۱۷:۵۰ ۲۰ آذر ۱۳۹۸
راه حلش چیه?
Iran (Islamic Republic of)
چادریم
۱۵:۰۱ ۲۰ آذر ۱۳۹۸
چه غم انگیز واقعا ۱۲ ساله ظلمه چرا پدرا این کارو میکنن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۵۶ ۲۰ آذر ۱۳۹۸
من کاری به موضوع ندارم اما چرا 18 سال؟؟؟ این واقعا سواله؟ یعنی یک نفر یک روز مونده به 18 سالگیش با یک هفته بعدش از نظر عقلی و منطقی چه فرقی داره؟ این استاد دانشگاه میتونن توضیح بدن؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۱۰ ۲۰ آذر ۱۳۹۸
بهتره یه فکری برای اون دخترایی که سن شون بالا رفته کنید انگار دارید به اونا روحیه میدید
Slovenia
ناشناس
۱۴:۰۱ ۲۰ آذر ۱۳۹۸
طبق شرع مقدس اسلام ،کودک همسری جایز است و هیچ اشکال قانونی و شرعی و اخلاقی ندارد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۳۵ ۲۰ آذر ۱۳۹۸
متاسفم واستون
Switzerland
علی
۱۷:۵۰ ۲۰ آذر ۱۳۹۸
من خودم طلبه هستم و سطح سه حوزه دارم. از نظر اسلام شما میتونید با یک شلوارک در انظار ظاهر بشید. هر وقت خودتون با شلوارک رفتید توی خیابون، سرکار، یا... این حرف شما هم درسته.
Czechia
ناشناس
۱۸:۵۳ ۲۰ آذر ۱۳۹۸
آخه من چی به شما بگم. از کجای شرع مقدس اینو میفرمایید. شفاف سازی لطفا! از نظر اسلام بلوغ فکری و جسمی هر دو از لازمه های ازدواجه، تا جایی که من میدونم.
Iran (Islamic Republic of)
امید
۱۳:۴۸ ۲۰ آذر ۱۳۹۸
مگه داریم
Iran (Islamic Republic of)
حسینی
۱۳:۳۳ ۲۰ آذر ۱۳۹۸
بنده پدر دو دختر هستم و خیلی هم با افتخار تمام تقید به مذهبم هستم .
ولی خیلی شرمنده شدم از رفتار این به ظاهر پدر گویا در دوران جاهلیت و با افکار جاهلیت بزرگ شده
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۲۱ ۲۰ آذر ۱۳۹۸
مگه تفنگ توی سر دختره هست .خوب ازدواج نکنه..یا اون پدرومادرشون میخواین چیو ثابت کنن.بگن مااینیم که دختر مون ازدواج کرد..واققعا متاسفم براتون دختر بیچاره چه میفهمه از زن و شوهری
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۵۳ ۲۰ آذر ۱۳۹۸
خدا همچین دامادایی رو لعنت کنه.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۵۳ ۲۰ آذر ۱۳۹۸
خدا همچین دامادایی رو لعنت کنه.
Iran (Islamic Republic of)
منتظر
۱۲:۱۷ ۲۰ آذر ۱۳۹۸
بهتر است دست اندر کاران چاره ای بیاندیشند . چه معضل ترسناکی است . امیدوارم پدرانی که به اجبار موجب ازدواج زود هنگام دخترانشان می شوند از روی زمین بر داشته و نیست و نابود شوند .
Iran (Islamic Republic of)
عليرضا
۱۲:۰۷ ۲۰ آذر ۱۳۹۸
سلام.بنده نظرم رو عرض ميكنم.جسارت نباشه.اول اون كارتوني كه ترسيم نموده ايد اقرار اميز هست.بنظر من هر انساني كه به سن ازدواج برسه و بعضا خودش و نزديكانش اشراف داشته باشن ميتونه ازدواج كنه.يعني وارد يك رابطه عادلانه و قانوني كه تعهد واسه دو طرف ايجاد كنه بشه و به يكسري از نيازهاش جواب بده.متاسفانه اون چيزي كه من ميبينم و غرب هم خيلي روش تاكيد ميكنه رابطه دختر و پسر بدون هيچ تعهدي هست.
Iran (Islamic Republic of)
علی
۱۲:۰۶ ۲۰ آذر ۱۳۹۸
اگه باباش هنوز زندست دادگاهیش کنین
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۵۳ ۲۰ آذر ۱۳۹۸
چه فایده؟نوشدارو بعد مرگ سهراب؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۲۴ ۲۰ آذر ۱۳۹۸
اصلا این کار درست نیست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۲۲ ۲۰ آذر ۱۳۹۸
ازدواج تو سن پایین درست نیست ولی در کل آدم زود ازدواج کنه بهتره از هر نظر
Iran (Islamic Republic of)
سلام
۱۱:۱۴ ۲۰ آذر ۱۳۹۸
البته شمادرست می فرماییدامادخترانی هم هستندکه خودشان مایل به ازدواج درزیر18سالگی هستند.درضمن این قانون جلوی ازدواج رانمی گیردچون درزمان ازدواج مادرمن هم این قانون بوده اما افرادی رامی شناسم که ازدواج کرده اندوبا3یا4بچه ازدواجشان ثبت نشده بوده وفرزندانشان بدون شناسنامه بوده اند
Iran (Islamic Republic of)
علیرضا زارع
۰۹:۲۵ ۲۰ آذر ۱۳۹۸
خیلی بده و وحشتناک
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۲۶ ۲۰ آذر ۱۳۹۸
دوستان خوبم مشکل بزرگی برام پیش اومده که امیدوارم با دعای شما حل شود عاجزانه التماس دعا دارم.