خادمي در سوال از وزير نفت؛

دولت، بازار گاز ایران را به رقبا واگذار کرد/ عربستان به دنبال تأمین برق عراق است تا عراق از گاز ایران بی‌نیاز شود

نماينده مردم ايذه گفت: صادرات گاز به عراق کمتر از ۲۵ میلیون متر مکعب است در شرایطی که عربستان به دنبال تأمین برق عراق است تا عراق از گاز ایران بی نیاز شود.

عيني//دولت، بازار گاز ایران را به رقبا واگذار کرد/ عربستان به دنبال تأمین برق عراق است تا عراق از گاز ایران بی‌نیاز شودبه گزارش خبرنگار مجلس گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، هدايت‌الله خادمي نماینده ایذه و باغ ملک در صحن علنی امروز عصر(سه‌شنبه ۳ اردیبهشت ماه) مجلس در تشريح سوال خود از بيژن زنگنه وزیر نفت درباره اینکه چرا سیاست‌های گازی کشور در بخش خدمات گازرسانی به روستا‌ها و بخش‌های مختلف و دريافت سهم بازار گاز دنیا غیرعادلانه و ضد منافع ملی است، گفت: براساس پیش‌بینی آژانس بین‌المللی انرژی تجارت گاز از سال ۲۰۱۸ تا ۲۰۴۰ با رشد ۷۰ درصدی مواجه می‌شود.

وی با بیان اینکه دومین منبع تأمین انرژی دنیا گاز است که ایران می‌تواند برای ارتقای امنیت خود در بازار جهانی رو به رشد گاز فعال باشد، تصریح کرد: ۳۳ میلیون تریلیون ذخایر اثبات شده گاز مربوط به ایران است، این یعنی ایران ۱۸ درصد ذخایر گاز جهان را دارد که با روسیه برابری می‌کند، اما ایران سهم چندانی از بازار گاز دنیا را ندارد. روسیه ۱۸ درصد بازار جهانی گاز را در اختیار داشته که سهم ایران کمتر از دو درصد است. این به معنای وضعیت نامطلوب تجارت گاز است.

نماینده مردم ایذه و باغملک در مجلس با اشاره به اینکه صادرات گاز باعث پیوند راهبردی میان کشور‌ها، صادرکننده و واردکننده می‌شود، بیان کرد: روسیه با صادرات گاز پیمان محکمی با اروپا ایجاد کرده و ما باید طبق چشم‌انداز سهم ۱۰ درصدی از بازار جهانی گاز را داشته باشیم که این اتفاق تاکنون رخ نداده است.

عضو کمیسیون انرژی مجلس با تاکید براینکه راهبرد آمریکا حذف و کاهش وابستگی کشور‌ها به تأمین گاز از ایران و روسیه است، گفت: آمریکا درباره روسیه موفق به اجرای راهبردش نشده، اما ما در ایران خودمان زحمت را کم کرده و از بازار گاز حذف شده‌ایم و آن را به رقبا تقدیم کرده‌ایم.

وی اظهار کرد: لازم است وزیر نفت توضیح دهد که با بازار گاز چه کرده و چطور نیاز بازار گاز منطقه را تأمین می‌کند؟ چرا قرارداد گاز با پاکستان اجرایی نشده، قرارداد گاز با ترکمنستان متوقف و با عمان رها شده است؟ همچنین وزیر درباره کرسنت و توتال هم توضیح دهد.

خادمی همچنین بیان کرد: باید قرارداد نفتی پاکستان و ایران اجرایی می‌شد که بیشتر پروژه تکمیل شده و تنها چند کیلومتر برای نقطه مرزی مانده که هنوز اجرایی نشده است، طبق قرارداد چه پاکستان آمادگی داشت و چه نداشت باید این موضوع اجرایی می‌شد. چون آمریکا مخالف پروژه بود، به این دلیل که عوائد بلندمدتی برای ایران داشت و هند و پاکستان هم به ایران وابسته می‌شدند. این اتفاق رخ نداد، چون آقای زنگنه پروژه را متوقف کرده است.

نماینده مردم ایذه و باغملک در مجلس با اشاره به اینکه روزانه ۴۵ میلیون متر مکعب گاز سوزانده می‌شود، افزود: عربستان با تولید ۱۰ میلیون متر مکعب، هشت میلیون متر مکعب گاز می‌سوزاند، ولی ما ۴۵ میلیون متر مکعب گاز را می‌سوزانیم در این شرایط هنوز وزارت نفت عوارض آلایندگی را نپرداخته است که نمونه آن عدم پرداخت عوارض آلایندگی به خوزستان می‌باشد که نتیجه آن ظلم به مردم محروم خوزستان است، وقتی نمایندگان بعد از اتمام دوره‌شان به وزارت نفت می‌روند این به معنای ایجاد رانت دو طرفه است. قرار بود این موضوع در مجلس پیگیری شود که این اتفاق هم رخ نداد.

وی با بیان اینکه صادرات گاز به عراق کمتر از ۲۵ میلیون متر مکعب است، گفت: باید صادرات معادل ۶۰ میلیون متر مکعب باشد که این اتفاق رخ نداده است آن هم در شرایطی که عربستان به دنبال تأمین برق عراق است تا عراق از گاز ایران بی نیاز شود.

خادمی با بیان اینکه نباید بی جهت روابط دوستانه ایران و ترکمنستان مخدوش شود، اظهار کرد: ترکمنستان با هدف دسترسی به اروپا خط لوله از بستر دریای خزر را شروع کرد که روسیه هم چراغ سبز نشان داد، ولی هنوز قرارداد ترکمنستان اجرایی نشده است. وعده اجرایی شدن قرارداد گازی با عمان تا پایان سال ۹۷ داده شد، اما آن هم اجرا نشد.

عضو کمیسیون انرژی در مجلس همچنین در واکنش به بخشی از صحبت‌های وزیر نفت درباره اینکه ۲۸۰ رفیق در مجلس دارد، تاکید کرد: آقای زنگنه فکر نکن که در مجلس برای پاسخ به سوالی می‌آیید، اما بعد سراغ موضوعات دیگر می‌روید و در آخر هم می‌گویید که ۲۸۰ نماینده رفیق داری و اینکه با خود فکر می‌کنید که هر جور بخواهی به سوالات نمایندگان پاسخ دهید.

وی خطاب به مطهری نایب رئیس دوم مجلس که در غیاب لاریجانی اداره جلسه را برعهده داشت، گفت: مگر تفکیک قوا وجود ندارد؟ چرا در مجلس نظارت آنطور که باید نیست؟ ما بازار گاز را از دست داده‌ایم و کمترین توجه به ایران درباره ظرفیت‌های بازار گاز می‌شود و بعد آقای وزیر می‌گوید که گاز را در داخل مصرف می‌کنیم. این چه پاسخی است؟ این‌ها همه نشان می‌دهد که توجه به مجلس نشده و بی اعتنایی می‌شود.

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار