باشگاه خبرنگاران جوان گزارش می‌دهد؛

اجاره نشینان، هر سال مستاصل‌تر از پارسال/ طرح حمایت از حقوق مستاجران اجرایی نشد

ساماندهی بازار اجاره‌ مسکن ضرورتی است که بی‌توجهی به آن، تبعات و پیامدهای ناخوشایندی را برای بخش قابل توجهی از این قشر در پی خواهد داشت.

اجاره نشینان، هر سال مستاصل‌تر از پارسال/ طرح حمایت از حقوق مستاجران اجرایی نشدبه گزارش خبرنگار مسکن گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، بنابر اعداد و ارقام منعکس شده در رسانه‌ها، نزدیک به 40 درصد از جامعه، اجاره نشین هستند آماری نسبتا قابل تأمل و قابل توجه که می‌طلبد نسبت به آن با حساسیت و دقت نظر هر چه بیشتر، توجهات لازم را لحاظ کرد.

مشکلات و دغدغه‌های اجاره نشینان موضوع جدید و نوظهوری نیست و در طول سالیان گذشته به کرات بر ضرورت توجه به این قشر تأکید موکد شده است و متاسفانه تاکنون اقدام قابل توجه و اثرگذاری برای رفع مشکلات و نارسایی‌های این قشر عملیاتی نشده است.

سخن از بازار افسار گسیخته و سلیقه‌ای است که مالکان بدون هیچ‌گونه ضابطه، قاعده و چارچوب خاصی تعیین قیمت می‌کنند و متاسفانه در سالیان اخیر فراتر از قاعده و عُرف مرسوم بر نرخ اجاره می‌افزایند.

با توجه به این واقعیت که مسکن یکی از نیازهای اساسی انسان به شمار می‌رود و متاسفانه تأمین هزینه آن بسیار بالا و سنگین است، به تبع بخش قابل توجهی از درآمد مستاجران صرف تأمین اجاره سلیقه ای برخی مالکان می شود (البته در این میان هستند صاحبخانه‌هایی که با لحاظ کردن دغدغه ها و مشکلات مستاجران به تعیین نرخ اجاره مبادرت می ورزند و در این خصوص از دایره انصاف خارج نمی شوند.)

یکی از غفلت‌های تأسف‌آور در دهه‌های گذشته معطوف به این واقعیت تلخ می‌شود که متاسفانه دستگاه‌های ذی‌ربط از لحاظ کردن عزمی جدی و راسخ برای ساماندهی بازار مسکن (منظور نظر اجاره منازل مسکونی است) به هر دلیلی غفلت کرده‌اند.

با وجود طرح‌های حمایتی متعددی که برای پشتیبانی از اقشار ضعیف و آسیب پذیر جامعه اتخاذ شده که البته بسیاری از آنها آنچنان که شایسته است منتج به نتیجه مطلوب نشده، متاسفانه در ارتباط با موضوع مذکور، تاکنون چاره اندیشی لازم نشده و به تبع شاهد هستیم بخش قابل توجهی از درآمد خانوارهای اجاره نشین صرف تأمین هزنیه اجاره می‌شود.

تابستان سال 97 ، یکی از چالش برانگیزترین سال‌ها و مقاطع در این ارتباط محسوب می‌شد و با توجه به اینکه ماه جاری عرفاً، ماه پایانی نقل و انتقالات به شمار می‌رود و از چند روز دیگر عملا پرونده نقل و انتقالات اجاره نشینی بسته می شود، می طلبد از هم اکنون برای سال 98 ، چاره‌اندیشی شود در غیر اینصورت احتمال فاجعه بارتر شدن بازار اجاره مسکن در تابستان سال آینده چندان غیر منتظره و دور از ذهن نخواهد بود.

اگر در سالیان گذشته، بنابر یک قاعده نانوشته با سر رسید و انقضای اجاره‌نامه میان موجر و مستاجر، حدود 10 درصد به مبلغ اجاره افزوده می‌شد اما در سالجاری شاهد رشد 30 ،40 ،50 و در برخی مناطق حتی 100 درصدی اجاره منازل مسکونی بودیم.

این افزایش 80 ،90 و 100 درصدی لزوما در مناطق مرفه نشین مشاهده نشده و متاسفانه در برخی محدوده‌های روستایی و حاشیه نشین همچون شهرک گلها در غرب استان تهران ( شهرستان ملارد ) شاهد چنین پدیده تلخی بودیم و شوربختانه هیچ دستگاهی برای بهبود و ساماندهی این وضعیت ورود نکرد در شرایطی که می‌شد با تعریف یک طرح دو فوریتی و تسریع در اجرای آن پس از تصویب، نسبت به این افزایش افسارگسیخته ورود کرد و ساماندهی لازم را برای آن پیش‌بینی کرد.

از نقش مُخَرِبِ برخی از مشاوران املاک تا رکود عمیق در بازار صنف مسکن

در این میان برخی معتقدند، نباید نقش عده‌ای از مشاوران املاک را در بالا رفتن تصاعدی نرخ اجاره منازل مسکونی نادیده انگاشت.

شمس الله نوع پرور، یکی از فعالان این عرصه در گفت‌وگو با خبرنگار گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان؛ با اشاره به تحریک صاحبخانه‌ها از سوی تعدادی از مشاوران املاک برای بالا رفتن نرخ اجاره گفت: متاسفانه عده‌ای از بنگاه‌های معاملاتیِ مسکن در فصل نقل و انتقالات و اجاره منازل مسکونی برای دریافت پورسانت هر چه بیشتر در افزایش نرخ اجاره اقدام به تحرکاتی تبلیغاتی می‌کنند و به نوعی به‌صورت کاذب به بالا بردن اجاره‌ها مبادرت می‌ورزند.

وی افزود: اگرچه ممکن است به‌صورت موضوعی و جزئی شاهد افزایش سود مشاوران املاک از محل پورسانت‌های دریافتی باشیم، اما در کلان موضوع، با بالا گرفتن نرخ اجاره‌ها شاهد مهاجرت مستاجران به مناطق دیگر،عدم تمدید مجدد قرارداد و به تبع، پایین آمدن ضریب معاملات از حیث کمی خواهیم بود.

نوع پرور گفت: همین رویه و رویکرد باعث می‌شود در دراز مدت، بسیاری از مشاوران املاک مجبور به تغییر شغل و یا جمع کردن صنف تجاری خود کنند زیرا به نوعی آرام آرام تقاضا برای مراجعه به آنها به دلیل کاهش توان مستاجران در پرداخت اجاره، کاهش خواهد یافت.

وی افزود: یکی دیگر از عوامل موثر در کاهش مراجعه به مشاوران املاک به اقدام موجر و مستاجر برای تمدید قرار داد در پشت اجاره نامه قبلی به‌صورت پشت نویسی شده است که با توجه به عدم پرداخت پورسانت در چنین شرایطی، به تبع سود مشاوران املاک از محل چنین معاملاتی به اصطلاح توافقی و پشت نویسی شده تنزل پیدا خواهد کرد.

در ارتباط با صاحبخانه‌ها و مشاوران املاک از دایره انصاف خارج نشویم

علی اصغر صدوقی، یکی از مشاوران املاک فعال در استان البرز در گفت‌وگو با خبرنگار گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان؛ ضمن تایید بی‌انصافی برخی صاحبخانه‌ها و مشاوران املاک در نرخ گذاری اجاره املاک و منازل مسکونیِ اجاره‌ای گفت: با این اوصاف نباید از دایره انصاف خارج شد و در شرایطی که به تبع نرخ بسیاری از اقلام، محصولات و کالاها در جامعه رو به افزایش است، طبیعتا مالکان منازل اجاره‌ای مجبور هستند برای تسهیل تامین معیشت خویش به بالا بردن نرخ اجاره‌ها مبادرت ورزند و به هر حال نباید این واقعیت را ازنظر دور داشت که صاحبخانه ها نیز در زیر چتر همین اقتصاد با تمامی نواقص و معایب آن در حال زیست و زندگی هستند.

وی افزود: این قاعده در ارتباط با مشاوران املاک مصداق پیدا می‌کند و البته در بسیاری از این نرخ گذاری‌ها، عملا مشاوران املاک هیچ نقش و تاثیری ندارند، زیرا در شرایطی که صاحبخانه ملک خود را با فلان مقدار اجاره، فایل می‌کند، متصدی و مشاور املاک نمی‌تواند نرخ مورد نظر خود را تحمیل کند و همانطور که از عنوان این صنف پیداست صرفا می‌تواند نظر مشورتی خود را اعلام کند که البته طرح این موضوع به معنای مُبَرا بودن برخی از فعالان این حوزه از سوءاستفاده نیست و در این صنف نیز به مانند بسیاری از صنوف دیگر شاهد برخی بی اخلاقی‌ها و سوء استفاده ها هستیم اما نباید کلیت فعالان این عرصه را با یک چشم دید و در خصوص آنها قضاوت کرد.

کاهش قراردادهای اجاره مسکن در تهران و مهاجرت به شهرهای اقماری

آنچنان که عنوان شد، تابستان سالجاری، برای مستاجران، فصلی تلخ و دلهره آور (بویژه در شهر تهران ) بود به نحوی که بسیاری از مستاجران به دلیل عدم توان پرداخت اجاره اعلام شده از سوی صاحبخانه ها یا مشاوران املاک، مجبور به ترک پایتخت و سکونت در شهرهای اقماری همچون شهریار،ملارد و غیره شده‌اند.

چندی پیش، مصطفی قلی خسروی، رئیس اتحادیه مشاوران املاک در گفت‌وگویی با رسانه‌ها با اشاره به تغییر رفتار مستاجران تصریح کرد: تعداد قراردادهای اجاره در خردادماه امسال نسبت به سال گذشته (خرداد 1396) موید این واقعیت است که بیش از 4 هزار و 800 فقره کاهش داشته است و این امر در خصوص خرید و فروش مسکن  صادق است.

وی می افزاید: در سومین ماه سالجاری(خرداد ماه) در مجموع 17 هزار و 121 قرارداد خرید و فروش مسکن در شهر تهران به ثبت رسیده که در مقایسه با سال گذشته،9 درصد کاهش داشته است.

آنچنان که این مقام مسئول می گوید در خرداد ماه پارسال در شهر تهران در مجموع 22 هزار و 143 قرارداد اجاره ثبت شد که این تعداد قرار داد در خرداد ماه امسال به 17 هزار و 283 فقره کاهش یافت که حاکی از کاهش 22 درصدی آن است.

افزایش قرار داد اجاره به دو سال تا چه میزان در حمایت از مستاجران موثر است؟

یکی از ایده‌هایی که در راستای حمایت از مستاجران مطرح شده معطوف به افزایش زمان اجاره مسکن به دو سال و بیشتر است.

چندی پیش، حامد مظاهریان معاون وزیر راه و شهرسازی در برنامه تیتر امشب در ارتباط با افزایش مدت زمان اجاره‌ مستاجران گفت: حمایت از حقوق مستاجران یکی از برنامه های دولت است و با توجه به اینکه قراردادهای کوتاه مدت آسیب رسان است پیشنهاد شده در راستای حمایت از این اقشار ( مستاجران ) قرار داد اجاره به دو سال و بیشتر افزایش یابد.

البته این طرح (حمایت از حقوق مستاجران) که از سال‌های گذشته مطرح شده بود هنوز اجرایی نشده و در حد حرف باقی مانده است، امید آن می‌رود با کارشناسی دقیق و البته شناسایی خانه‌ها و منازل خالی و مجاب ساختن مالکان آن به عرضه، شاهد تعادل مطلوب و منطقی تری در بازار اجاره مسکن باشیم در غیر این صورت طوفانی تر شدن بازار اجاره در سال 98 دور از ذهن نخواهد بود و برای جلوگیری از بروز چنین تلاطُماتی می باید از همین امروز چاره اندیشی و برنامه ریزی کرد در غیر اینصورت خیلی زودتر از آنکه برخی گمان می‌کنند دیر خواهد شد.

گزارش از ناصر رمضانی

انتهای پیام/

برچسب ها: مستاجران ، مسکن
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۱۷ ۱۳ شهريور ۱۳۹۷
این آمار 40 درصد برای کل کشور است و شامل کل مردم روستاها هم میشه؟ آمار اجاره نشینهای تهران را لطفا بنویسید.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۴۷ ۱۲ شهريور ۱۳۹۷
چرا جلو استارت آپ ها... گرفته نمیشه هرکسی بدون ضابطه برای خودش قیمت گذاری میکنه..من یک آپارتمان در دیوار مشهد دیدم که چهار نوبت آگهی شده بود اونم در دو هفته از 157میلیون به285میلیون این قیمت برچه اساسی هست آیا نباید نظارتی باشه؟؟؟؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۴۶ ۱۳ شهريور ۱۳۹۷
باید جلوی فعالیت سایتهای "دیوار" و "شیپور" که فضای قیمتگذاری سلیقه ای و بی کنترل و نظارت را در حوزه مهم و حساس مسکن فراهم میکند گرفته شود. یکی از دلایل تشویش اذهان عمومی در خصوص قیمت مسکن فعالیت بی نظارت همین سایتهاست که فضا را برای جولان دادن دلالان و سوء استفاده گران بازار مسکن به شدت باز کرده اند!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۲۰ ۱۳ شهريور ۱۳۹۷
واقعا گل گفتی!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۱۵ ۱۲ شهريور ۱۳۹۷
ما شب و روز کار میکنیم فقط اجاره بدهیم،نه خوراک درستی،نه رفت و آمد نه لباس مناسبی برای خانواده و خود،نه رفت و آمد با فامیل سعی کردیم پنج سال گذشته هیچ رفت و آمدی با فامیل نداشته باشیم چون از پس هزینه پذیرایی بر نمیام.اگر دعوت بشیم مراسم عقد و عروسی شرکت نمیکنم،مسافرت سالهاست نرفتم.تا فقط شب رو سر کنیم و از پس اجاره بها بربیام مدتی رفتم حاشیه شهر تهران اما خیلی سخت هست هر روز چهار ساعت باید وقت برای رفت و برگشت بزارم مجبورم هر جور شده یه سوئیت کوچک تهیه کنم داخل شهر که بیشتر باید کار کنم بفکر شغل شبانه روزی باشم اجاره سر پناه زن و بچم رو بدم.باد این اوضاع بچه باید ادامه تحصیل نده چون هزینه داره برام.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۰۸ ۱۲ شهريور ۱۳۹۷
چرا هیچکس به فکر مردم نیست ؟؟؟؟؟؟ من هر ماه باید 900 هزار کرایه بدم و حقوقم 1500 هستش...کاری نمیتونم بکنم...
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۲۷ ۱۲ شهريور ۱۳۹۷
کسی مگر به فکر اجار نشین هست ... هر روز گرانی...
Iran (Islamic Republic of)
بیداد
۱۳:۲۲ ۱۲ شهريور ۱۳۹۷
وقتی دلار بالا رفت، زنجیر وار قیمت همه چیز بالا میاره. گوجه فرنگی و پوشک بچه هم بالا رفته. مگه صاحب خونه، نمی‌خواد زندگی کنه . من صاحب خونه ام. به خدا جرأت رفتن به تره بار رو ندارم. نه میوه میتونم بخرم نه گوشت و مرغ.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۴۷ ۱۳ شهريور ۱۳۹۷
شما برو کار کن روزی حلال در بیار! با توی منگنه قرار دادن مستاجرت میخوای تامین معاش کنی اونم حلال!
Iran (Islamic Republic of)
بیداد
۱۳:۲۲ ۱۲ شهريور ۱۳۹۷
وقتی دلار بالا رفت، زنجیر وار قیمت همه چیز بالا میاره. گوجه فرنگی و پوشک بچه هم بالا رفته. مگه صاحب خونه، نمی‌خواد زندگی کنه . من صاحب خونه ام. به خدا جرأت رفتن به تره بار رو ندارم. نه میوه میتونم بخرم نه گوشت و مرغ.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۵۳ ۱۲ شهريور ۱۳۹۷
مشاور املاک ها را جمع کنن خودبخود همه چی درست میشه یک آدم با خدا وباوجدان که یک خونه برای اجاره دادن داره وقتی میره مشاور املاک اونا وسوسش میکنن تا اونجای که میتونه ظلم کنه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۴۳ ۱۲ شهريور ۱۳۹۷
اکنون حدود هشتاد هزار مسکن مهر پردیس تهران به دلیل مشکلات زیربنایی(آب و برق وگاز) چند سال است تحویل نشده ؟؟؟؟؟؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۲۴ ۱۲ شهريور ۱۳۹۷
البته این مستاصلی شامل مستاجرین ساکنان شما شهر نمیشه
Iran (Islamic Republic of)
فاطمه
۱۲:۵۳ ۱۲ شهريور ۱۳۹۷
شمال شهر درست است
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۰۹ ۱۲ شهريور ۱۳۹۷
اون کسی که سود بانکی را کم کرد باعث شد سال پیش مالک ها در خواست اجاره بها کنند فقط و اگر می خواستی رهن هم بدهی در یک جای معمولی شهر حداقل ۱۳۰/۰۰۰/۰۰۰ تا ۱۵۰/۰۰۰/۰۰۰ رهن کامل بجای اجاره خانه طلب کنند تنها فقط برای این که نرخ سود بانکی کاهش یافت
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۰۴ ۱۲ شهريور ۱۳۹۷
خدا کمکشون کنه
Iran (Islamic Republic of)
کارمند
۱۱:۰۴ ۱۲ شهريور ۱۳۹۷
با درود؛ احتراما اصل قضیه پاک نشود یعنی اینکه خط فقر در تهران و مراکز استان ها 5 میلیون تومان در ماه می شود و اگر این پرداخت های حقوق و مزایا که به مدیران میانی و بالایی محترم داده می شود به ما کارکنان و کارگران ساده نیز پرداخت شود ما یک فکری برای اجاره و رهن و مسکن خودمان می کنیم . بدرود
Iran (Islamic Republic of)
حسین
۱۰:۵۰ ۱۲ شهريور ۱۳۹۷
شما را بخدا فکری به حال مردم بکنین. داریم له میشیم.
تابستان پارسال پس از کلی پس انداز و از همه چیز زدن و غرض گرفتن تونستم ۶۰ تومن جمع کنم بذارم بانک مسکن که یک خونه سال بعد بخرم. اما حالا همون خونه ۱۷۰ تومنی پارسال شده ۳۵۰ تومن.
دردم رو به کی بگم. پولم رو گذاشتم بانک با ۱۲۰ تومن وامی که میدن بهم همش رو باید بذارم که فقط اختلاف پارسال تا امسال رو بدم‌. شما را بخدا فکری کنید. وام نمی خواهیم. قیمت ها را کنترل و ثابت کنید. مگر من جوان ۳۰ ساله چقدر درآمد دارم؟!
آرزوی خونه دار شدن رو به گور میبریم.
خدا مسببینش رو ... ....................... .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۴۰ ۱۲ شهريور ۱۳۹۷
متاسفانه کسی به فکر قشر ضعیف نیست کاش امام زنده بود و وضعیت ما خیلی بهتر بود...مسئوالان گفتن کاری برا مستاجرا کردیم که وضع بهتر میشه پس چرا اوضاع ما بهتر نشد ؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۳۷ ۱۲ شهريور ۱۳۹۷
خانه جزو نیازهای اساسی یه انسانه! به خدا قسم هیچکدوم از مستاجران کافر نیستن! ما مستاجران فقط بدشانس بودیم در این شرایط اقتصادی نا مناسب زندگی میکنیم.به امید روزی که عدالت اجرا بشه...من تا آخرین نفسم تا آخرین قطره خونم برای کشورم میجنگم!! ...ولی بدلیل مشکلات معیشتی اقتصادی هر روز نا امیدتر از دیروز میشم... نمیدونم گناه من چی بوده!
Iran (Islamic Republic of)
رضا
۱۰:۲۹ ۱۲ شهريور ۱۳۹۷
من خانه ام رایک سال دادم اجاره ،مستاجر پدرم را در اورد وخیلی اذیت کرد ،امسال دیگر خانه ام را اجاره ندادم. اعصابم هم راحت تر است.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۰۹ ۱۲ شهريور ۱۳۹۷
خدا رو شکر شما راحت باشین.
کاش میفروختی کاملا راحت میشدی لااقل اینهمه هزینه و رکود بعد از این تورم سنگین را هم متحمل نمیشدین.
Iran (Islamic Republic of)
alikanaany
۱۰:۲۰ ۱۲ شهريور ۱۳۹۷
به نام خدا
سلام!من خودم خداروشکری صاحبخونه ام با این حال توهزینه های زندگی مونده ام!واقعا نمی دونم مستاجرها با این وضع اجاره بها چه میکنند؟بخصوص قشر کارگر و مزدبگیر؟!بعداینکه نفهمیدم موضوع بالا درحمایت از مستاجرینه یا بنگاه دارا؟درحمایت از مستاجرین خیلی کارها میشه کرد!مثل اینکه قیمت مصالح ساختمانی کنترل و بهای تمام شده ساخت و ساز پائین بیاد!یا برای دستمزد بنگاههای معاملات مسکن سقف تعیین بشه!یا برای خانه های خالی و اجاره ها مالیات ویژه تعیین بشه!و هزارتا تصمیم دیگه که این کار قانونگذار و اجراش با دولته که اونهام اصلا توباغ نیستند!
Iran (Islamic Republic of)
بهلول
۰۹:۲۹ ۱۲ شهريور ۱۳۹۷
برک نمیر بهار میآد . کمبوزه باخیار میاد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۴۶ ۱۲ شهريور ۱۳۹۷
اصلا چه فايده داره؟! ديگه مردم از همه چي نااميدن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۱۴ ۱۲ شهريور ۱۳۹۷
ببخشید اصل 44قانون اساسی چی شد کی باید ازش پاسداری کند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۵۴ ۱۲ شهريور ۱۳۹۷
مستاجر به کسی گفته میشود که نه دنیا دارد و نه اخرت چون در هر دو مکان ک....چون باید تا پاسی از شب جان بکند که سر پناهی برای خانواده اش تهیه کند....علی برکت الله
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۴۷ ۱۲ شهريور ۱۳۹۷
دیشب داخل بنگاهی در بلوار جمهوری اسلامی کرمان بودیم. طرف میگفت فرد بوده ی زمین را یک میلیارد خریده دو سه روز بعدش یک میلیارد و سیصدو پنجاه فروخته.معنی اینجور پولهای بی حساب و کتاب که با زندگی مردم بازی میکنند چیه جالبه که گفتن این بلوار اکثرش روی گسله و در خطر زلزله است. آدم میمونه تو کار خریدار و فروشنده .... واقعا چه خبره؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۳۸ ۱۲ شهريور ۱۳۹۷
اگه ۴۰% مردم اجاره نشین باشند دو سه برابرشون خونه خالی هست که فعلا تبدیل به یک پس انداز با سود بادآورده برا پولدارا شده چیزی هم که هیچکس بفکرش نیست مشکلات همنوعانه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۳۴ ۱۲ شهريور ۱۳۹۷
بالا رفتن اجاره مسکن از گناهان کبیره هم بد تر چون افراد زیادی از قشر اجاره نشین کار گران ساختمانی ویا رانندگان بیچاره هستند که نان شب هم ندارد چهار تا از دامادهای من اجاره نشین هستند حتی یک شب هزار تومان برای خرید نان از صندوق صدقات خانه بر داشته بودنند نمایندگان ملت چکار می کنند در مجلس که قانونی در این باره تهیه نکرده اند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۲۶ ۱۲ شهريور ۱۳۹۷
چرا اینقدر اپارتمان گرون شده در بنگاه هر کسی یه قیمتی میده اصلا معلوم نیس چرا کسی پیگیری نمیکنه وخیلی گرون
آخرین اخبار