زندگی‎نامه مولای متقیان حضرت امام علی (علیه السلام)

حضرت امام علی (علیه السلام) در روز جمعه ۱۳ رجب سال سى‌‏ام عام الفیل در مکه مکرمه متولد شد و در ۲۱ رمضان سال چهلم هجری و در سن ۶۳ سالگی در کوفه به شهادت رسید.

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ
السَّلامُ عَلَى مَوْلانَا أَمِيرِالْمُؤْمِنِينَ عَلِيِّ بْنِ أَبِي طَالِبٍ صَاحِبِ السَّوَابِقِ وَ الْمَنَاقِبِ وَ النَّجْدَةِ
وَ مُبِيدِ الْكَتَائِبِ الشَّدِيدِ الْبَأْسِ الْعَظِيمِ الْمِرَاسِ الْمَكِينِ الْأَسَاسِ سَاقِي الْمُؤْمِنِينَ بِالْكَأْسِ مِنْ حَوْضِ الرَّسُولِ الْمَكِينِ الْأَمِين
السَّلامُ عَلَيْكَ يَا أَمِيرَ الْمُؤْمِنِينَ وَ يَعْسُوبَ الدِّينِ وَ قَائِدَ الْغُرِّ الْمُحَجَّلِينَ ...


یا آبَاالحَسَنِ یا اَمیرَالمُؤمِنینَ یا عَلیَّ بنَ اَبی طالِبٍ یا حُجَّةَ اللّهِ عَلی خَلقِهِ یا سَیِدَنا وَ مَولانا
اِنا تَوَجَّهنا وَ استَشفَعنا وَ تَوَسَّلنا بِکَ اِلیَ اللّهِ وَ قَدَّمناکَ بَینَ یَدَی حاجاتِنا یا وَجیهاً عِندَاللّهِ اِشفَع لَنا عِندَاللّه
*****

به گزارش گروه استان‌های باشگاه خبرنگاران جوان از شهرکرد؛ حضرت مولی الموحدین و امام المتقین اسدالله الغالب امام علی ابن ابیطالب (علیه الصلوة و السلام) مولود عظیم الشأن کعبه، پسرعمو و جانشین رسول گرامی اسلام حضرت ختمی مرتبت (ص)، اولین امام شیعیان و دومین معصوم عالم امکان، همسر گرامی حضرت فاطمه زهرا (س) و پدر عظیم الشأن حضرات ائمه معصومین (علیه و علیهم السلام) می‌باشند.
حضرت امام علی (ع) در روز جمعه ۱۳ رجب در سال سى‌‏ام عام الفیل (۱۰ سال قبل از بعثت و ۲۳ سال قبل از هجرت حضرت خاتم الانبیاء (ص)) در مکه معظمه دیده به جهان گشودند.
پدر گرامیشان ابوطالب فرزند عبدالمطلب فرزند هاشم بن عبد مناف و مادر عزیزشان هم فاطمه دختر اسد فرزند هاشم بن عبد مناف می‌باشد.
حضرت امام علی (ع) نخستین فرزند خانواده بنی هاشم است که پدر و مادر او هر دو از فرزندان هاشم هستند.
خاندان بنی هاشم از لحاظ فضایل اخلاقی و صفات عالیه انسانی در قبیله قریش و این طایفه در طوایف عرب، زبانزد خاص و عام بوده است.
فتوت، مروت، شجاعت و بسیاری از فضایل دیگر اختصاص به بنی هاشم داشته و هر یک از این فضایل در مرتبه عالی در وجود مبارک حضرت امام علی (ع) متجلی بود.

ولادت امام علی (ع) در درون خانه کعبه

ولادت آن حضرت (ع) به شکل عجیب و بی سابقه ‏اى، در درون خانه کعبه به وقوع پیوست. رخداد و معجزه بس عظیمی که هرگز در تاریخ بشریت سابقه نداشته و بعد از آن نیز تکرار نشده است.
فاطمه بنت اسد به هنگام درد زایمان راه مسجدالحرام را در پیش گرفت و خود را به دیوار کعبه نزدیک ساخت و گفت: «خداوندا! به تو و پیامبران و کتاب‌هایی که از طرف تو نازل شده اند و نیز به سخن جدم ابراهیم، سازنده این خانه ایمان راسخ دارم. پروردگارا! به پاس احترام کسی که این خانه را ساخت و به حق کودکی که در رحم من است، تولد این کودک را بر من آسان فرما.»
لحظه‌ای نگذشت که دیوار جنوب شرقی کعبه در برابر دیدگان عباس بن عبدالمطلب و یزید بن تعف شکافته شد.
فاطمه بنت اسد وارد خانه کعبه شد و دیوار به هم پیوست. فاطمه تا سه روز در شریفترین مکان گیتی میهمان خدا بود و نوزاد مبارک خویش را در سیزدهم رجب سال سی ام عام الفیل به دنیا آورد. سپس همان شکاف دیوار کعبه دوباره گشوده شد و فاطمه بنت اسد به همراه مولود عزیز و ارجمندش بیرون آمد و گفت: «پیامی از غیب شنیدم که نامش را علی بگذار.»

علی است صاحب عز و جلال و رفعت و شأن       *      علی است بحر معارف، علی است کوه وقار
دلیل رفعت شأن علی اگر خواهی      *      بدین کلام دمی گوش خویشتن می‌دار
چو خواست مادرش از بهر زادنش جایی      *      درون خانه خاصش بداد جا جبّار
ز بهر مدخل آن پیشوای خیل زنان      *      شکافت حضرت ستار، کعبه را دیوار
پس آن مطهره با احترام داخل شد      *      در آن مکان مقدس بزاد مریم وار
برون چو خواست که آید پس از چهارم روز      *      ندا شنید که رو نام او علی بگذار
فدای نام چنین زاده‌ای بود جانم      *      چنین امام گزینند، اولی الابصار.

زندگی‎نامه مولای متقیان حضرت امام علی (علیه السلام)

آن گاه فاطمه بنت اسد روی به خانه نهاد. شخصی به سرعت خود را به ابوطالب و خانواده او رساند و بشارت ولادت علی (ع) را داد. همه خانواده که در پیشاپیش آن‌ها حضرت محمد مصطفی (ص) قرار داشتند، به استقبال فاطمه و نوزادش آمدند. حضرت محمد (ص)، نوزاد را در بغل گرفت و زبان خویش را در دهان او قرار داد و اذان و اقامه در گوش مبارک ایشان خواند.
حضرت امام علی (ع) تا سه سالگی را نزد پدر و مادر خویش به سر برد و بسیار مورد تکریم و احترام آنان بود، زیرا جدای از فرزندى که محبوب والدین خویش بود، کمالات آن حضرت (ع) از قبیل سخن گفتن در شکم مادر، باز شدن‏ دیوار کعبه به احترام وى و تولد در خانه خدا، سلام به پدر و مادر و تمام انبیای الهى و بویژه به رسول خدا (ص)، تلاوت قرآن و سایر کتاب‏هاى آسمانى در حضور پیامبر اسلام (ص) و دیگر موارد، موقعیت امیرالمؤمنین (ع) را در میان مردم و به ویژه خانواده‏ اش چندین برابر نموده بود؛ لذا پدر بزرگوارش ابوطالب، شتران زیادی را قربانی و در میهمانى تولد مولود کعبه، همه مردم را به ولیمه دعوت نمود (به این صورت که اوّل، هفت بار خانه خدا را طواف نمایند و آن گاه داخل خانه ابوطالب شوند).

دوران کودکی مولود کعبه

على (ع) از نظر تربیت ‏خانوادگى فوق العاده بالا و چشمگیر بود. هر چند پدر گرامی ایشان ابوطالب (یکی از ۱۰ فرزند عبدالمطلب) نیز از بزرگان و رئیس قبائل مکه، رئیس قبیله بنی هاشم، متصدى امور کعبه و یکی از شخصیت‌های نقش آفرین صدر اسلام بود و در میان مردم موقعیت بى نظیرى داشت.
ابوطالب (ع) پس از وفات عبدالمطلب، سرپرستی پیامبر اکرم (ص) را بر عهده گرفت و پس از بعثت و آغاز رسالت رسول خدا (ص)، قوی‌ترین حامى و یاور آن حضرت (ص) در برابر دشمنان و بداندیشان محسوب می‌شد و سراسر وجودش، سرشار از بخشش، مهربانی و فداکاری در راه آیین توحیدی بود و در راه هدف مقدس حضرت خاتم الانبیاء (ص) که همان گسترش آیین یکتاپرستی بود، با تمام وجود جانبازی و فداکاری کرد و گفت: «تا جان دارم، از محمد (ص) دفاع می‌کنم.»
مادر ارجمندش فاطمه بنت اسد هم از زنان پاکدامن و اسوه حقیقت و ایمان به شمار مى ‏آمد و نخستین زن از زنان عالم می‌باشند که پس از حضرت خدیجه کبرى (س) به رسول خدا (ص) ایمان آورد.
از آنجا که خداوند متعال می‌خواست ایشان به کمالات بیشتری نائل آید، پیامبر اکرم (ص) وی را از بدو تولد، تحت تربیت غیر مستقیم خود قرار داد. پس از چند سال و در سن شش سالگی امام علی (ع)، بر اثر قحطی و خشکسالی عجیبی که در مکه اتفاق افتاد، ابوطالب پدر گرامی امام علی (ع) و عموی پیامبر اسلام (ص)، با تأمین هزینه سنگین زندگی چند فرزند روبرو شد و پیامبر اسلام (ص) با مشورت عموی خود ـ عباس ـ توافق کردند که هر یک از آنان فرزندی از فرزندان ابوطالب را نزد خود ببرند تا گشایشی در کار ابوطالب باشد. بر این اساس عباس، جعفر را و پیامبر (ص) هم علی (ع) را به خانه خود بردند و از آن پس حضرت علی (ع) از خانه پدر به خانه پسر عموی خود یعنی پیامبر (ص) منتقل و به طور کامل در کنار ایشان و تحت سرپرستی و پرورش مستقیم آن حضرت (ص) درآمد و آن چنان با پیامبر (ص) همراه بود که حتی هر گاه پیامبر (ص) از شهر خارج می‌شد یا به کوه و بیابان هم می‌رفت، او را همراه خود می‌برد.

اولین مرد مسلمان و یار پیامبر (ص)

از فضایل ویژه حضرت امام علی (ع)، سبقت ایشان در کار‌های خیر است که آن بزرگوار، نخستین فرد ایمان آورنده به پیامبر گرامی اسلام (ص) می‌باشد.
پس از نخستین وحی الهی و بعثت حضرت محمد بن عبدالله (ص) در غار حرا، وقتی که آن حضرت (ص) از غار حرا رهسپار شهر و خانه خود شد، شرح حال را فرمود: و علی (ع) به آن حضرت ایمان آورد و مجری طرح‌ها و یار همراه و دلسوز پیامبر اکرم (ص) در دعوت و مأموریت الهی ایشان بود.
پس از سه سال دعوت مخفیانه ایشان به اسلام نیز سرانجام پیک وحی فرا رسید و فرمان دعوت همگانی داده شد و باز در مجلس ضیافتی که پیغمبر بزرگ اسلام (ص) برای آشنا کردن و دعوت خویشاوندان نزدیک خود به دین اسلام ترتیب داد، از حاضران سؤال فرمود که: «چه کسی از شما مرا در این راه کمک می‌کند تا برادر و وصی و نماینده من در میان شما باشد؟»، فقط علی (ع) تنها کسی بود که از جای خود بلند شد و پاسخ داد: «ای پیامبر خدا! من تو را در این راه یاری می‌کنم.»، پیامبر (ص) بعد از سه بار تکرار سؤال و شنیدن همان جواب، فرمود: «ای خویشاوندان و بستگان من! بدانید که علی (ع) برادر و وصی و خلیفه پس از من در میان شماست.»

همراهی با پیامبر (ص) و ازدواج با حضرت زهرا (س)

امام علی (ع) پیوسته ملازم رسول اکرم (ص) بود تا آن حضرت (ص) از مکه به مدینه هجرت فرمود: و از افتخارات دیگر حضرت علی (ع) این است که در شب هجرت که کفار، خانه رسول خدا (ص) را محاصره کرده و در پی قتل آن حضرت (ص) در بسترشان بودند، با شجاعت کامل و برای خنثی سازی این توطئه پلید، به جای ایشان در بستر خوابید و زمینه هجرت حضرت محمد (ص) را فراهم ساخت و پیامبر اسلام (ص) نیز به سلامت از خانه بیرون آمد و رهسپار مدینه گردید.
حضرت امام علی (ع) پس از هجرت، در مدینه هم ملازم پیغمبر اکرم (ص) بود و در هیچ امری با آن حضرت (ص) مخالفت نکرد. جانبازی و فداکاری در میدان جهاد و حضور شجاعانه و مؤثر در ۲۶ غزوه از ۲۷ غزوه پیامبر (ص)، جز جنگ تبوک که آن حضرت (ص) او را در مدینه به جای خود نشانده بود و سریه‌های مختلف و همچنین ضبط و کتابت وحی (قرآن مجید) به عنوان یکی از کاتبان وحی و حافظان قرآن و تنظیم بسیاری از اسناد تاریخی و سیاسی و نوشتن نامه‌های تبلیغی و دعوتی، از جمله فضایل و کار‌های حساس و پر ارج امام علی (ع) در این دوران به شمار می‌رود.
در همین دوران، رسول اکرم (ص) یگانه دختر محبوب خود حضرت فاطمه زهرا (س) را هم به امام علی (ع) تزویج فرمود.
یکی از افتخارات ویژه حضرت علی (ع) انتخاب وی از سوی پیامبر اعظم (ص) به عنوان برادر خویش در جریان پیمان مؤاخات (پیمان اخوت و برادری مسلمانان) پس از هجرت به مدینه است که به ایشان فرمودند: «تو برادر من در این جهان و سرای دیگر هستی. به خدایی که مرا به حق برانگیخته است. تو را به برادری خود انتخاب می‌کنم، اخوتی که دامنه آن، هر دو جهان را فرا گیرد.»

واقعه غدیر خم؛ مَنْ کُنْتُ مَوْلاهُ فَهذا عَلِىٌّ مَوْلاهُ ...

پیامبر اکرم (ص) پس از اتمام مراسم حج سال دهم هجرت («حجة الوداع»، «حج البلاغ» و «حج الاسلام») که آخرین حج در آخرین سال عمر شریف ایشان بود، در راه برگشت در محلی به نام غدیر خم (در نزدیکی منطقه جحفه، میان جاده مکه مکرمه و مدینه منوره و محل گذر کاروان ها) بر اساس فرمان الهی دستور توقف دادند تا رسالتشان را به اتمام برسانند. پس از نماز ظهر، بر بالای منبری از جهاز شتران رفتند و فرمودند: «ای مردم! نزدیک است که من دعوت حق را لبیک گویم و از میان شما بروم. درباره من چه فکر می‌کنید؟»، مردم گفتند: «گواهی می‌دهیم که تو آیین خدا را تبلیغ می‌کردی.»، پیامبر (ص) فرمودند: «آیا شما گواهی نمی‌دهید که جز خدای یگانه، خدایی نیست و محمد بنده خدا و پیامبر اوست؟»، مردم گفتند: «آری، گواهی می‌دهیم.»، سپس پیامبر (ص) دست مبارک حضرت علی (ع) را بالا گرفتند و فرمودند: «ای مردم! در نزد مؤمنان سزاوارتر از خودشان کیست؟»، مردم گفتند: «خداوند و پیامبر او بهتر می‌دانند.»، سپس فرمودند: «ای مردم! هر کس من مولا و رهبر او هستم، علی هم مولا و رهبر اوست. (مَنْ کُنْتُ مَوْلاهُ فَهذا عَلِىٌّ مَوْلاهُ ...)» و این جمله را سه بار تکرار فرمودند. بعد مردم این انتخاب را به حضرت علی (ع) تبریک گفتند و با ایشان بیعت نمودند.

رحلت رسول خدا (ص)، شهادت حضرت فاطمه زهرا (س)، غصب خلافت و خانه نشینی امام علی (ع)

پس از رحلت رسول اکرم (ص)، امام علی (ع) ۳۳ سال داشتند و با اینکه در همه فضایل و کمالات سرآمد و در میان اصحاب پیامبر (ص) ممتاز و منحصر به فرد بودند و علیرغم تمامی سفارشات مکرر و صریح پیامبر اکرم (ص)، با بهانه‌ها و توطئه‌های مختلف، ایشان را از خلافت و جانشینی ظاهری پیامبر بزرگ اسلام (ص) کنار زدند و بنابراین ایشان هم از صحنه اجتماع کناره گرفتند و به مدت ۲۵ سال (زمان سه خلیفه پس از رحلت رسول اکرم (ص)) خانه نشین شدند و سکوت اختیار فرمودند.
از جفا‌ها و مصایب سنگین بر قلب مبارک حضرت امام علی (ع)، هجوم به خانه آن حضرت (ع) در جریان سقیفه و برای بیعت امام علی (ع) با ابوبکر، و بیماری و شهادت همسر گرامیشان حضرت فاطمه زهرا (س) به فاصله بسیار کوتاهی (۷۵ یا ۹۵ روز) از رحلت اندوهبار نبی مکرم اسلام حضرت محمد (ص) بود.
حضرت فاطمه زهرا (س) آن زمان هجده سال سن داشت و ثمره پیوند آسمانی ایشان با حضرت امام علی (ع)، چهار فرزند به نام‎های امام حسن (ع)، امام حسین (ع) و حضرت زینب کبری (س) و ام کلثوم (س) بود.

آغاز خلافت امیرالمونین علی بن ابیطالب (ع)

نهایتاً پس از کشته شدن خلیفه سوم در ذی الحجه سال ۳۵ هجری قمری در مدینه (یعنی در سن ۵۸ سالگی امام علی (ع))، مردم با آن حضرت (ع) بیعت کردند و ایشان را به خلافت ظاهری برگزیدند.
آن حضرت (ع) در مدت حکومت خود (به مدت ۴ سال و ۹ ماه)، سیرت پیامبر اکرم (ص) را عملی و به اجرای عدالت و اصول اسلامی پرداخت که برخی از صحابه و سودجویان که از رفتار و منش الهی و عادلانه آن حضرت (ع) متضرر می‌شدند (و پیشاپیش آن‌ها هم عایشه، طلحه، زبیر و معاویه بودند.) به بهانه‌های مختلف و از جمله خون خواهی خلیفه سوم، سر به مخالفت برافراشته و بنای شورش و آشوب‎گری گذاشتند.
بیشتر مساعی آن حضرت (ع) در زمان خلافت بر مسلمین به عنوان حکومت عدل الهی، صرف رفع اختلافات داخلی شد و در این زمان، جنگ‌های فراوانی از جمله صفین، جمل و نهروان (که هر یک پیامد‌های خاصی به دنبال داشت) رخ داد. آن حضرت برای خوابانیدن فتنه در نزدیکی بصره، جنگی با عایشه و طلحه و زبیر نمود که به جنگ جمل معروف است. جنگی هم با معاویه، به مدت یک سال و نیم در مرز عراق و شام کرد که به جنگ صفین و نیز جنگی با خوارج در نهروان نمود که به جنگ نهروان معروف می‌باشد.

انتخاب و تغییر مرکز خلافت اسلامی از مدینه به کوفه

به دنبال توطئه‌ها و تحرکات پیمان شکنان در جنوب عراق و وقوع جنگ جمل و پیروزی سپاه امیرالمؤمنین امام علی (ع) و بازگشت بصره به آغوش حکومت اسلامی، امام (ع) در بازگشت از بصره و پس از مشورت با یاران، راه کوفه را برگزید و در روز دوشنبه ۱۲ رجب سال ۳۶ هجری قمری و پس از حدود ۸ ماه از آغاز خلافت و حکومت خود، به همراه لشکریان و گروهی از مردم بصره به کوفه وارد شد و این شهر را به جای مدینه، به عنوان مرکز حکومت اسلامی انتخاب کرد و تا پایان عمر مبارکشان در کوفه ماندند.
یکی از دلایل انتقل مرکز خلافت اسلامی از مدینه به کوفه، وجود یاران و جان نثاران زیادی در کوفه و حوالی آن برای یاری دین خدا و دیگر دلیل این موضوع، موقعیت کشور عراق، نزدیکی به شام و ضرورت قطع ریشه‌های فساد و فتنه علیه حکومت اسلامی از سوی بنی امیه و معاویه بود.
ایشان پس از ورود به کوفه به مسجد رفت و پس از نماز، خطبه‏‌ای ایراد کرد و از آن پس با فرستادن استانداران به سوی محل‌های مأموریتشان، به تنظیم و اداره امور حکومت پرداخت.

شهادت اندوهبار و مظلومانه و دفن مولای متقیان (ع)

بعد از جنگ نهروان و سرکوب خوارج، برخی از خوارج از جمله عبدالرحمان بن ملجم مرادی، برک بن عبدالله تمیمی و عمرو بن بکر تمیمی در یکی از شب‌ها گرد هم آمده و اوضاع آن روز و خونریزی‌ها و جنگ‌های داخلی را بررسی کردند و از نهروان و کشتگان خود یاد کردند و سرانجام به این نتیجه رسیدند که باعث این خونریزی و برادرکشی حضرت علی (ع) و معاویه و عمروعاص هستند و اگر این سه نفر از میان برداشته شوند، مسلمانان تکلیف خود را خواهند دانست.
سپس با هم پیمان بستند که هر یک از آنان متعهد کشتن یکی از سه نفر شود. ابن ملجم ملعون متعهد قتل امام علی (ع) شد. برک بن عبدالله تنها توانست معاویه را از ناحیه ران زخمی کند که پس از مدتی درمان شد و بهبود یافت. عمرو بن بکر نیز قاضی شهر را که آن روز به سبب بیماری عمروعاص به جای او اقامه جماعت می‌کرد، به قتل رساند. اما در این میان فقط ابن ملجم ملعون نقشه خود را با موفقیت اجرا کرد.
ابن ملجم پس از گذشت زمانی کوتاه، در سحرگاه نوزدهم ماه مبارک رمضان سال چهلم هجری و در مسجد کوفه، با ضربه شمشیر زهرآلودی، فرق مبارک حضرت امام علی (ع) را در حالی که در محراب عبادت در سجده بودند شکافت، خون از سرش جاری و محاسنش به خون رنگین شد و در این حال فرمودند: «فُزْتُ وَ رَبِّ الْکَعْبَة» (به خدای کعبه، رستگار شدم.)، سپس آیه ۵۵ سوره مبارکه طه را تلاوت فرمودند: «مِنْها خَلَقْناکُمْ وَ فِیها نُعِیدُکُمْ وَ مِنْها نُخْرِجُکُمْ تارَةً أُخْرى» (شما را از خاک آفریدیم و به آن بازتان می‌گردانیم و بار دیگر از آن بیرونتان می‌آوریم.)، مردم به سوی ابن ملجم دویدند، ولی هر کس به او نزدیک می‎شد، ابن ملجم با شمشیر خود او را می‌زد. سرانجام قُثَم بن عباس بن عبدالمطلب پسر عموی پیامبر (ص) پیش رفت و او را به زمین کوبید. امام حسین (ع) به اتفاق بنی هاشم، بدن مجروح پدر بزرگوار را بر روی گلیمی، به خانه منتقل کردند.
امیرالمؤمنین (ع) به ابن ملجم اشاره کردند و فرمودند: «اگر من از دنیا رفتم، او را بکشید، همان طور که مرا کشته و اگر سالم ماندم، خودم درباره او تصمیم می‌گیرم.»
قدری شیر برای امام علی (ع) آوردند. امام (ع) کمی از آن نوشیدند و فرمودند: «به زندانی خود نیز از این شیر بدهید و او را اذیت نکنید.»
پزشکان کوفه و از جمله اثیر بن عمرو که از همه ماهرتر بود، به بالین ایشان گرد آمدند. اثیر وقتی زخم سر مبارک امام (ع) را دید، پس از معاینه‌ای گفت: «یا علی (ع)! وصیت‌های خود را بکن، زیرا شمشیر زهرآلود به مغزت رسیده و معالجه مؤثر نیست.»
و بدین ترتیب امام مظلوم شیعیان، امام متقین و پیشوای آزادگان (ع) در شب بیست و یکم همان ماه و در سن ۶۳ سالگی، پس از سال ها خدمت به دین خدا، مردم و برای سعادت بشریت و تحمل مظلومانه رنج ها، مصائب، بی‎مهری‎ها و پیمان‎شکنی‎ها، به فیض شهادت رسیدند.
حضرت امام علی (ع) در واپسین لحظات زندگی نیز به فکر صلاح و سعادت مردم بود و به فرزندان و بستگان و تمام مسلمانان چنین وصیت فرمودند: «شما را به پرهیزکاری و به نظم در کار‌ها سفارش می‌کنم و اینکه همواره در فکر اصلاح بین مسلمانان باشید. یتیمان را فراموش نکنید، حقوق همسایگان را مراعات کنید. قرآن را برنامه عملی خود قرار دهید. نماز را بسیار گرامی بدارید که ستون دین شماست.»
غسل و تکفین امام علی (ع) بر اساس سفارش آن حضرت (ع) توسط دو فرزند گرامیشان امام حسن (ع) و امام حسین (ع) انجام شد. سپس جنازه مطهر آن حضرت (ع) را به سوی سرزمین «غری» (نجف اشرف) بردند و در آنجا ـ در کنار مرقد حضرت آدم (ع) و حضرت نوح (ع) از انبیای الهی ـ دفن و بر اساس وصیت خود آن حضرت (ع)، قبر شریفشان را پنهان فرمودند.
مرقد مطهر امام علی (ع) همچنان مخفی بود، تا اینکه با از میان رفتن بنی امیه و رفع خطر خوارج در زمان بنی عباس، توسط حضرت امام جعفر صادق (ع) به شیعیان شناسانده شد.
مضجع شریف و نورانی مولای متقیان (ع) در نجف اشرف هم اکنون مطاف فرشتگان و آسمانیان و زیارتگاه شیعیان و ارادتمندان آن حضرت (ع) می‌باشد.
عبادت و راز و نیاز شایسته به درگاه الهی، تفسیر قرآن کریم و حل مسائل دینی، پاسخ به پرسش‌های دانشمندان ملل و شهر‌های دیگر، بیان حکم بسیاری از رویداد‌های نوظهور در اسلام، تربیت و پرورش گروهی پاک ضمیر با روح آماده برای سیر و سلوک، سرکشی، دلجویی و یاری یتیمان، ستمدیدگان و مظلومان، کار و کوشش برای تأمین زندگی بسیاری از بینوایان و درماندگان تا آنجا که با دست خویش باغ احداث می‌کرد و قنات و چاه آب حفر می‌نمود و سپس آن‌ها را در راه خدا وقف می‌فرمود، از جمله برنامه‌های حضرت امام علی (ع) در زمان غصب خلافت آن امام همام (ع) و پس از آن بود.

کنیه‌ها و القاب مولی الموحدین (ع)

حضرت امام علی (ع) دارای کنیه‌ها و القاب مختلفی هستند. از جمله، ابوالحسن، ابوتراب (به دلیل سجده‌های طولانی که ایشان داشتند. همچنین در سال دوم هجری هم علی (ع) روی زمین خوابیده و مقداری گرد و غبار بر لباسشان نشسته بود. در این هنگام پیامبر اسلام (ص) بر بالین ایشان آمد و با خطاب «یا ابوتراب» آن حضرت را بیدار کرد. از آن زمان، به این کنیه مشهور شدند)، ابوریحانتین (این کنیه را هم پیامبر (ص) برای ایشان قرار داد و به معنای پدر دو ریحانه بهشت، امام حسن (ع) و امام حسین (ع) می‌باشد.)، مرتضی، امیرالمؤمنین، یعسوب الدین (مالک و رئیس و حاکم دین)، یعسوب المؤمنین (آقا و رئیس مومنان)، اسدالله و اسدالله الغالب (شیر خدا)، حیدر و حیدر کرار (شیر بیشه ایمان)، سید العرب، سید المسلمین، امام المتقین، مولی الموحدین و کاشف الکرب (برطرف کننده غم)

نهج البلاغه امام علی (ع)

کتاب نفیس، ارزشمند و مقدس «نهج البلاغه» شامل مجموعه‌ای از سخنان زیبای امیر کلام حضرت امام علی (ع) و برگزیده‌ای از خطبه ها، نامه‌ها و سخنان کوتاه و حکمت آمیز آن حضرت (ع) به عنوان یکی از نیاز‌های اساسی جامعه اسلامی در تمام اعصار می‌باشد.

*****
الّلهُمَّ ارْزُقْنا زِيارَتَهُ وَ شَفاعَتَهُ وَ اجعَلنَا مِن خَیرِ شِیعَتِهِ وَ مُحِبِّیهِ
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۹۴
در انتظار بررسی: ۱
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۴۵ ۲۶ آذر ۱۴۰۱
عالی بود
Iran (Islamic Republic of)
رهگذر
۰۲:۵۱ ۲۰ مرداد ۱۴۰۱
عالی
Iran (Islamic Republic of)
مجتبی هدیه نژاد
۲۳:۵۱ ۰۳ مرداد ۱۴۰۱
عالی بود ممنون از شما
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۵۲ ۲۶ خرداد ۱۴۰۱
امام علی کہ درودخدابراو باد ازگناہ متنفربودھمین وام ھایی کہ سوددارند امام خمینی وآیت اللہ بھجت حرام میدانستند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۲۵ ۲۱ خرداد ۱۴۰۱
خیلی قشنگ بود ممنونم واقعا خیلی خوب بودن
Iran (Islamic Republic of)
غلام
۰۴:۰۱ ۲۱ خرداد ۱۴۰۱
معنی واقعی شرافت درستی یاعلی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۰۵ ۲۲ ارديبهشت ۱۴۰۱
داستان خوبی از امام علی علیه اسلام بود ارسلام علیک یا علی یبن ابی طالب
Iran (Islamic Republic of)
سید محمد موسوی
۰۷:۳۳ ۲۲ ارديبهشت ۱۴۰۱
جالب بود خیلی ممنونم از شما
Iran (Islamic Republic of)
علی
۲۲:۱۷ ۰۴ ارديبهشت ۱۴۰۱
عالی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۰۷ ۰۳ ارديبهشت ۱۴۰۱
یا علی المرتضی دخیلم آقا
Iran (Islamic Republic of)
ناهید
۰۰:۱۳ ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۱
خیلی عالی بود.امرتون با مولای متقیان حضرت علی (ع)
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۲:۰۳ ۱۸ اسفند ۱۴۰۰
جانم فدای اهل بیت
Iran (Islamic Republic of)
حسن فتحیه
۱۴:۴۲ ۰۴ اسفند ۱۴۰۰
خیلی خوب بود ممنونم
Iran (Islamic Republic of)
فاطمه
۱۲:۰۶ ۲۷ بهمن ۱۴۰۰
عالی بود من خیلی حتی بیش از خودم اماممان حضرت علی علیه السلام را دوست دارم که توصیف ناپذیر است.
Iran (Islamic Republic of)
یسنا اینانلو
۱۲:۲۵ ۲۶ بهمن ۱۴۰۰
خیلی ممنون
Iran (Islamic Republic of)
ه
۱۲:۰۷ ۲۶ بهمن ۱۴۰۰
ممنون عالی
Iran (Islamic Republic of)
موسی صویلات عنایتی
۰۹:۳۳ ۲۶ بهمن ۱۴۰۰
عالییییییییی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۰۵ ۱۹ بهمن ۱۴۰۰
خوب و عالی
Iran (Islamic Republic of)
ریحانه
۰۸:۴۸ ۱۶ بهمن ۱۴۰۰
عالی بود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۲۹ ۱۰ بهمن ۱۴۰۰
عالی
Iran (Islamic Republic of)
محمد
۲۳:۱۱ ۰۲ آبان ۱۴۰۰
زنده باد اسوه عشق و ایثار و عدالت مولای عزیزم
Iran (Islamic Republic of)
غلامحسین ترکاشوند
۲۳:۴۵ ۲۶ شهريور ۱۴۰۰
عالی بود لطفا
چگونه حضرت علی میزیسته چه امکاناتی داشته چقدر رفاه حال داشته را نیز بیان کنید ممنونم از این اطلاعات که در اختیار ما گذاشته اید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۵۵ ۱۹ شهريور ۱۴۰۰
دوستت دارم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۶:۵۹ ۰۳ شهريور ۱۴۰۰
عالی بود
Afghanistan
حبیبه ریضایی
۱۶:۵۸ ۰۹ مرداد ۱۴۰۰
خیلی خیلی زیاد عالی
دستت درد نکنه
Iran (Islamic Republic of)
ترانه
۰۰:۰۸ ۰۷ مرداد ۱۴۰۰
از اطلاعات ی که در اختیارم گذاشتین متشکرم
Iran (Islamic Republic of)
یاعلی
۱۳:۱۵ ۰۴ مرداد ۱۴۰۰
عالی بود ممنون
Iran (Islamic Republic of)
سیما
۰۱:۰۱ ۲۰ تير ۱۴۰۰
هرچی بگم بازم کمه واسه امیرمومنین
خیلی عالی بود
خیلللی⚘⚘⚘⚘
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۰۰ ۱۹ خرداد ۱۴۰۰
عالی
Iran (Islamic Republic of)
دختر چادری
۱۶:۵۹ ۱۹ خرداد ۱۴۰۰
خیلی خوب بود
قربات برم بابا کل عالم
Iran (Islamic Republic of)
مالدار
۲۱:۲۵ ۱۴ ارديبهشت ۱۴۰۰
عالیه عالی دمتون گرم اللهم عجل لولیک فرج
Iran (Islamic Republic of)
شهرام
۲۰:۳۹ ۱۱ ارديبهشت ۱۴۰۰
بنام خداامشب شب نوزدهم ماه رمزان است جهت شادی امام علی سوره واقعه هدیه به ساحت مقدسش بفرمایید
Iran (Islamic Republic of)
یا علی
۱۱:۴۰ ۰۹ اسفند ۱۳۹۹
عالی بود ممنون
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۰۷ ۰۹ اسفند ۱۳۹۹
عالی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۰۶ ۰۸ اسفند ۱۳۹۹
اگه تمام درختان قلم بشن برای از علی نوشتن .......
نمیتونن بنویسن یکی از فضیلت های حیحیحیحیحیحیحدرررررررر
یا علی بگو خدا هوامونو داره ..... یاعلی بگو حماسه ای به امام دوباره
علی علی علی علی علی علی علی علی جانممممممممممم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۵:۵۳ ۰۸ اسفند ۱۳۹۹
سوره یس برای حبیب الله امام علی خلیفه بلافصل رسول الله صل الله علیه وآله هدیه نماییدعالی بودمطالبتون
Iran (Islamic Republic of)
سعید
۰۱:۱۴ ۰۷ اسفند ۱۳۹۹
یا علی خودت کمکم کن بای تو خوابم علی یا امیر مومنان
Iran (Islamic Republic of)
امیررضا حسین پور
۲۲:۴۲ ۰۶ اسفند ۱۳۹۹
خیلی عالی
ولادت حضرت علی و روز پدر مبارک باد
Afghanistan
ناشناس
۱۹:۱۰ ۰۵ اسفند ۱۳۹۹
عالی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۴:۳۲ ۱۴ بهمن ۱۳۹۹
یا مولود کعبه امیرالمومنین مولا علی لبیک لبیک لبیک
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۴۹ ۰۵ بهمن ۱۳۹۹
عالی خیلی ممنون
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۰۶ ۱۷ دی ۱۳۹۹
خوب بود
Iran (Islamic Republic of)
علی
۱۷:۴۹ ۱۰ دی ۱۳۹۹
متوسط
Iran (Islamic Republic of)
پرنیا کوهستانی
۱۳:۳۷ ۱۹ آذر ۱۳۹۹
ممنون از شما که زندگی نامه امام علی (ع)رو گذاشتین خیلی به کار من اومد و خیلی دوست داشتم
Iran (Islamic Republic of)
فاطمه
۱۸:۵۳ ۱۷ آذر ۱۳۹۹
امام علی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۲۰ ۰۳ آذر ۱۳۹۹
عاااااااااالی بود خیلی خوب ممممممممنون
Iran (Islamic Republic of)
Arefeh
۲۱:۳۵ ۲۸ آبان ۱۳۹۹
ببخشید مطالب رو از چه منبعی گرفتید؟
Afghanistan
ناشناس
۱۴:۱۶ ۰۸ آبان ۱۳۹۹
بسیار خوب تشکر از معلومات تان
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۵:۲۱ ۰۲ آبان ۱۳۹۹
سلام علی عشق ماشیعیان است محبتش دررگ وخون ماشیعیان جاری است علی ای شاه مردان دل ناشادماراشادگردان به اذن الله تبارک وتعالی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۵۵ ۲۳ مهر ۱۳۹۹
عالی بود
Netherlands
علی
۰۰:۱۳ ۲۳ شهريور ۱۳۹۹
یاعلی حیدر کرار جانم به فدای تو...
Iran (Islamic Republic of)
میثاق
۱۶:۰۴ ۲۰ شهريور ۱۳۹۹
اللهم ارزقنا زیارته و شفاعته و اجعلنا من خیر شیعته و محبیه
Iran (Islamic Republic of)
علی
۱۸:۵۹ ۰۸ شهريور ۱۳۹۹
یاعلی مدد...
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۳۵ ۳۰ مرداد ۱۳۹۹
عالی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۵۰ ۱۶ مرداد ۱۳۹۹
یاعلی من گدای در خونتم دستم و بگیر
Afghanistan
ناشناس
۱۸:۳۴ ۱۵ مرداد ۱۳۹۹
تشکر بسیار عالی عالی عالی بود
Iran (Islamic Republic of)
یگانه
۰۳:۱۰ ۰۵ مرداد ۱۳۹۹
سلام، عالی بود ممنونم از عوامل نویسنده که با مطالب ارزنده مثل زندگی نامه این بزرگواران ما را وادار به این میکنه کمی به استباهاتمون پی ببریم و سعی کنیم رفتارمونو شبیه اهل بیت علیهم السلام کنیم.
خدا اجرتون بده، یا علی مدد❤️
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۳۲ ۲۹ تير ۱۳۹۹
بنام خالق هدیه به افضل ازتمام پیا مبران بجزپیامبراسلام حضرت علی چهارده صلوات بفرستید یاعلی به داددنیاوآخرتم برس
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۳۵ ۲۷ تير ۱۳۹۹
عالی
Iraq
ناشناس
۱۵:۱۶ ۱۹ خرداد ۱۳۹۹
با علی از یاعلی یک نقطه کم دارد ولی
باعلي گفتن کجاو ياعلي گفتن کجا
Iran (Islamic Republic of)
ابراهیمی
۱۸:۱۴ ۰۹ خرداد ۱۳۹۹
خوب بود ممنون
Iran (Islamic Republic of)
مجیب ا لرحمن نوری
۰۷:۰۴ ۳۱ ارديبهشت ۱۳۹۹
خوب بود ممنون
Iran (Islamic Republic of)
r
۰۶:۳۰ ۲۸ ارديبهشت ۱۳۹۹
علی یکی بود و دیگر نخواهد آمد...
کاشکی ماهم یک درصد راه او را میرفتیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۴:۲۷ ۲۸ ارديبهشت ۱۳۹۹
سلام خیلییییییییی عالییییییی وزیباااااا بوددددد
Iran (Islamic Republic of)
عالم به فدای تو علی
۱۲:۴۵ ۲۷ ارديبهشت ۱۳۹۹
بهتر بود انجایی که نوشتید جنازه می نوشتید پیکر
Iran (Islamic Republic of)
زینب
۰۰:۱۲ ۲۷ ارديبهشت ۱۳۹۹
فوق العاده بود ایکاش کارگردان هایی مانند کارگردانی که فیلم یوسف پیامبر(ع) رو ساخت فیلم این بزرگواران رو باهمان زیبایی و
بلکه بهتر درست کنند تا همه این مظهر عدالت و زیبایی رو بشناسند★ خودمم با اینکه ۱۷ سال سن دارم و تو کتاب های درسی هم در مورد ایشان خوانده بودم اصلا توجه ام را متاسفانه جلب نکرد و این اتفاق هارو از یاد برده بودم(مثل بیشتر درسهای دیگه) ، انگار که نسبتا اولین بارمه که دارم این موضوعات رو میخونم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۱۳ ۰۸ تير ۱۳۹۹
سریالش رو درست کردن سالیان پیش. که جز زیباترین فیلمها تا همکنون هست.
Iran (Islamic Republic of)
امیر رضا
۱۴:۱۵ ۲۶ ارديبهشت ۱۳۹۹
عالی بود
Iran (Islamic Republic of)
فاطمه پدیداریان
۱۷:۱۱ ۲۵ ارديبهشت ۱۳۹۹
این بهترین نوشته است
Iran (Islamic Republic of)
امیرعلی
۱۲:۴۰ ۲۴ ارديبهشت ۱۳۹۹
خیلی خیلی خوب بود
Sweden
Ghulam Sakhi Rastami
۰۴:۳۵ ۱۳ ارديبهشت ۱۳۹۹
بسیار عالی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۵۲ ۰۷ ارديبهشت ۱۳۹۹
عالی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۴۰ ۰۷ ارديبهشت ۱۳۹۹
عالی بود
ولی خیلی طولانی است
یک کم باید خلاصه میکردند
Iran (Islamic Republic of)
نادیا
۰۰:۲۹ ۰۷ ارديبهشت ۱۳۹۹
من یازده ساله هستم واقا عالی که تو نستم درباره یه حضرت علی بدانم ممنون خیلی عبرت بردم
Iran (Islamic Republic of)
نادیا
۰۰:۲۹ ۰۷ ارديبهشت ۱۳۹۹
ممنون خیلی عبرت بردم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۱:۰۷ ۲۲ فروردين ۱۳۹۹
دست شما درد نکند .علی ای همای رحمت تو چه آیتی خدا را
Iran (Islamic Republic of)
محسن
۲۳:۲۶ ۲۶ اسفند ۱۳۹۸
برو ای گدای مسکین در خانه علی زن
که نگین پادشاهی دهد از کرم گدا را
عالی
Iran (Islamic Republic of)
حسن
۲۳:۲۸ ۱۵ اسفند ۱۳۹۸
عالی بود متشکرم ، علی عشق است وجان من
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۵۴ ۰۵ اسفند ۱۳۹۸
احسنت کامل بود خدا توفیق تان بدهد
Iran (Islamic Republic of)
زهرا
۰۳:۱۵ ۱۶ بهمن ۱۳۹۸
بسیار‌زیبا‌ودل‌نشین‌سپاس‌شب‌اول‌قبر‌دستمان‌را‌بگیر‌یا‌علی‌مدد
Iran (Islamic Republic of)
ستایش
۱۷:۲۵ ۱۳ بهمن ۱۳۹۸
خیلی خیلی خوب بود یا علی یاعلی یاعلی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۵۳ ۰۱ بهمن ۱۳۹۸
عال
ییییب بود ممنون
Iran (Islamic Republic of)
علی
۱۹:۵۶ ۲۰ دی ۱۳۹۸
خيلي خوب است
Iran (Islamic Republic of)
بببيببيعاليييي
۲۲:۲۷ ۱۴ دی ۱۳۹۸
عاليييييييييييييييييی
Iran (Islamic Republic of)
مهدی
۲۲:۲۵ ۲۷ آذر ۱۳۹۸
سلام
درخواست زندگینامه امام زین العابدین را از شما داشتم
Iran (Islamic Republic of)
علیرضا
۰۰:۱۳ ۱۹ آذر ۱۳۹۸
خیلی عالی بود بسیار ممنون
Afghanistan
ناشناس
۱۸:۱۷ ۲۱ آبان ۱۳۹۸
بسیارعالی
Germany
ریحانه
۲۲:۱۱ ۲۶ مهر ۱۳۹۸
عالی
Singapore
ناشناس
۱۲:۴۳ ۲۵ مهر ۱۳۹۸
ممنون مطالب صحیح
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۴۹ ۰۴ مهر ۱۳۹۸
عالی بود
Iran (Islamic Republic of)
ز
۱۰:۴۵ ۰۳ مهر ۱۳۹۸
ممنون
Iran (Islamic Republic of)
رقیه
۱۵:۵۴ ۰۶ شهريور ۱۳۹۸
عاشقتم یاعلی دستم روبگیرالان بیشترازهروقتی بهتون نیازدارم اقاجان
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۲۹ ۲۷ مرداد ۱۳۹۸
خیلی خوب بود.سپاس
Iran (Islamic Republic of)
مرتضی
۰۶:۴۸ ۱۹ مرداد ۱۳۹۸
به نام خدا.ازنظرمحتواومدارک وشواهدعالی بود.ااجرکم الله
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۱:۴۷ ۰۱ مرداد ۱۳۹۸
عالی خداوند اجر تون بده
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۰۸ ۲۹ تير ۱۳۹۸
خوب
آخرین اخبار