طاهره افتخاری مدیر کل دفتر موزه تاریخ طبیعی و ذخایر ژنتیکی سازمان حفاظت محیط زیست در گفتگو با خبرنگار حوزه محیط زیست گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان ؛ در رابطه با روز جهانی موزه اظهار کرد: روز جهانی موزه که توسط شورای بین المللی موزه ها (ICOM) نامگذاری گردیده هر ساله در روز ۱۸ می (28 اردیبهشت) برگزار میشود. در این روز در تمامی کشورهای عضو، برنامه های آموزشی و تفریحی متنوعی توسط مسئولین امر برگزار می شود.
وی افزود: بر مبنای تعریفی كه شورای بینالمللی موزهها (ایکوم) از موزه ارائه میدهد، موزه عبارت است از مكان گردآوری، نگهداری، مطالعه، بررسی و به نمایش گذاشتن نعمت های فرهنگی یا طبیعی به منظور آموزش، پژوهش و ارزش دادن به این مجموعه ها و لذت بردن از آن ها.
افتخاری گفت: موزه های تاریخ طبیعی از جمله مکان های فرهنگی، اجتماعی، آموزشی و تحقیقاتی هستند که به منظور آشنایی جامعه و ارتقاء آگاهی های عمومی در مورد جانوران، گیاهان، فسیل ها، و همچنین زیستگاه های طبیعی آنها تاسیس شده اند.
وی ادامه داد: موزه های تاریخی در واقع عامل انتقال و توسعه دانش و فرهنگ در زمینه آشنایی و حفظ محیط زیست هستند. موزه ها از طریق نمایشگاه ها و برنامه های آموزشی که با اهداف خاص برای آنها تدوین می شوند، به تفسیر و شرح جایگاه و اجزای طبیعت می پردازند.
مدیر کل دفتر موزه تاریخ طبیعی و ذخایر ژنتیکی سازمان حفاظت محیط زیست افزود: بخش های علمی و بایگانی موزه های تاریخ طبیعی دارای مجموعه های متنوعی از گیاهان، جانوران، فسیل ها، سنگ ها و کانی ها هستند که می توانند مواد و اطلاعات لازم را جهت تحقیق زیست شناسان و دانشجویان علوم طبیعی و محیط زیست فراهم آورند. به بیان دیگر موزه تاریخ طبیعی یک خزانه ملی به منظور مطالعه و شناخت تنوع زیستی کشور ایران و سایر کشورها هستند.
افتخاری گفت: بخش نمایشگاهی موزه، به عنوان بخشی از دفتر موزه تاریخ طبیعی و ذخایر ژنتیکی در سازمان حفاظت محیط زیست، تحت عنوان «موزه تنوع زیستی» به منظور نمایش جلوه هایی از تنوع زیستی کشور ایجاد شده است. همچنین در اکثر ادارات کل حفاظت محیط زیست استان ها نیز نمایشگاه های تاریخ طبیعی به منظور نمایش جلوه های طبیعی استان و آموزش اقشار مختلف مردم احداث گردیده است.
وی در ادامه تصریح کرد: در سال گذشته 36 هزار موزه از 157 کشور در گرامیداشت روز جهانی موزه شرکت داشتند. امسال نیز این مناسبت با شعار رویکردهای جدید، مخاطبین جدید برگزار می گردد.
مدیر کل دفتر موزه تاریخ طبیعی و ذخایر ژنتیکی سازمان حفاظت محیط زیست اظهار کرد: امروزه به لطف فن آوری های نوین سعی در جذب مخاطبین تازه به منظور استفاده از موزه ها می شود. در حال حاضر علاوه بر ارائه توضیحات توسط کارشناسان موزه در خصوص نمونه های موجود در نمایشگاه های تاریخ طبیعی، استفاده از روش های نوین نظیر سیستم های چند رسانه ای، مرسوم گردیده است. در واقع با استفاده از وسایل دیداری و شنیداری و نمایش اطلاعات مربوط به نمونه های موجود درموزه ها، بایستی رویکردی جدید در زمینه ایجاد ارتباط خلاقانه با مردم و جذب مخاطبین جدید پدید آورد. در این زمینه جذب و همراهی جوامع محلی بسیار حائز اهمیت است.
وی افزود: در موزه تنوع زیستی پردیسان، همواره سعی بر آن بوده که با نمایش نمونه های تاکسیدرمی، تابلوهای نقاشی و صحنه آرایی مناسب، با الهام از زیستگاه های طبیعی جانوران و رویشگاه های موجود در کشور، تصویری از حیات وحش و محیط زیست طبیعی به مخاطبین ارائه داده شود. همچنین با نمایش نمونه هایی از سایر قاره ها، به عنوان نمادی از حیات وحش کره زمین، و به نمایش گذاشتن گونه های منقرض شده، نقش موزه های تاریخ طبیعی به عنوان محل های حفاظت آثار طبیعی و بقایای ژنتیکی گونه های بومی و ارزشمند تنوع زیستی بیشتر آشکار میشود.
افتخاری در ادامه گفت: اخیراً بخش کوچکی تحت عنوان گیاه شناسی مردمی، با نمایش کاربردهای متنوع غذایی، دارویی، زینتی به موزه تنوع زیستی اضافه شده و امیدواریم در آینده نزدیک با فراهم شدن اعتبارات لازم، برنامه های جدید این دفتر عملی شده و ضمن رفع خلاءهای موجود، از فناوری های نوین در خصوص نمایش اطلاعات و ماهیت تنوع زیستی کشور، بیشتر بهره جسته و با استفاده از رویکردهای نوین در زمینه نورپردازی، صوت ، تصویر و فیلم، مردم را با تاریخ طبیعی دیرینه و حال این سرزمین، آشناتر و در زمینه حفاظت از تنوع زیستی ارزشمند کشورمان همراه تر سازیم.
مدیر کل دفتر موزه تاریخ طبیعی و ذخایر ژنتیکی سازمان حفاظت محیط زیست در پایان تصریح کرد: از جمله برنامه های دفتر موزه تاریخ طبیعی و ذخایر ژنتیکی به مناسبت روز جهانی موزه، اطلاع رسانی در پورتال سازمان حفاظت محیط زیست، برگزاری مسابقات دانش آموزی همچون نقاشی با موضوع گونه های شاخص و اعلام بازدید رایگان از موزه تنوع زیستی به مدت 3 روز ( روزهای 27-28-29 اردیبهشت ماه) می توان اشاره کرد.
انتهای پیام/