تیترامشب/

توقف قطعی برداشت چوب، فرصتی برای نفس کشیدن جنگل ها

نوبخت، معاون سازمان جنگل ها و شاعری، عضو کمیسیون کشاورزی متفق القول تأکید کردند که توقف کامل برداشت چوب از جنگل ها، فرصتی برای احیای این موهبت الهی است .

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان،  عباسعلی نوبخت معاون سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور درباره وضعیت جنگل ها در کشور گفت: خوشبختانه در 5 ناحیه رویش ایران چهارده میلیون و 355 هزار و 747 هکتار جنگل داریم که هر رویشگاه جنگل شرایط شاخص خود را دارد. شاخص ترین جنگل ها، جنگل های هیرکانی شمال کشور است که مادر جنگل های پهن برگ تابستانه است و قدمتی بین 2/5 تا 60 میلیون سال است.  

او افزود: ما توانستیم با حمایت مقام معظم رهبری و سران سه قوه، وزیر محترم و آقای شارعی به طرح های جنگل داری در شمال کشور با هدف برداشت چوب خاتمه دهیم.  سازمان جنگل داری توانست در این زمینه سربلند باشد و بهره برداری چوبی از درختان سرپا چه زنده چه خشک در سال 96 به پایان رسید و سال 97 نیز هیچ گونه بهره برداری از درختان سرپا نخواهیم داشت.

تخریب جنگل و پیامدها
 

او افزود: عوامل تخریب جنگل متعدد است، یک سری عوامل به دلیل  نوسانات اقلیمی کشور را در بر دارد و این موجب طغیان برخی آفت ها و بیماری های جنگل را دارد. جنگل های زاگرس که شش میلیون هکتار از جمعیت جنگل ها را در بر گرفته است بخشی دچار خشکیدگی بلوط شد که با کمک فائو به راهکارهایی رسیدیم که در حال اجراست. در شمال کشور نیز بیماری بلایت شمشاد و شب پره شمشاد را داشتیم که راهکارها در حال اجراست. خوشبختانه فرهنگ منابع طبیعی در  کشور ما بخصوص در چندسال اخیر بهتر شده است و از طریق شبکه های  مجازی و تلگرام اطلاع رسانی می شود. 
2 میلیون و 4 هزار هکتار وسعت جنگل های شمال کشور است و بر اساس اعلام سازمان جنگل ها در تفسیر عکس های ماهواره ای در دهه گذشته تخریب جنگل ها و از دست دادن سطح نداشته ایم اما در سه دهه گذشته تجاوز در عرصه های جنگلی داشته ایم.

 نوبخت در ادامه گفت: در دهه گذشته کمتر تخریب سطح جنگل داشته ایم اما آتش سوزی ها بیشتر شده است. قبلا خزان در شمال طولانی تر بود و میزان بارندگی ها در شمال کشور بیشتر بود و این موجب می شد که جنگل ها مرطوب تر باشد، خزان و بارندگی شرایط اسفنجی  و رطوبت بیشتر در جنگل ایجاد می کرد اما بعدها به دلیل کوتاه شدن زمان خزان و کاهش بارندگی ها عواملی است که موجب بیشتر شدن آتش سوزی ها می شود.

 ممکن است از نظر امکانات اینگونه به نظر برسد که امکانات کافی نداریم اما اینگونه نیست که جنگل را رها کرده باشیم، منحنی رشد جنگل ها مدیریت را نشان می دهد. جنگل داری باید بر اساس طرح های بر اساس اصول پایداری باشد. در سال 95  و 96 قراردادهای برداشت چوب خاتمه یافت وبر اساس ماده 38 برنامه ششم ما موظف هستیم طرح جایگزین آماده کنیم، شرایط مهیا شده و برای فاصله هم تیم حفاظتی آماده شده و براساس برنامه پیش رفته ایم.  


علی محمد شاعری سخنگوی کمیسیون کشاورزی مجلس گفت: درحقیقت درخت نماد زندگی است هرجا درخت هست آب هست و خاک حاصلخیز وجود دارد. در کشور ما به دلیل شرایط آب و هوایی و تخریب های صورت گرفته سرانه جنگل نسبت به سرانه جهانی پایین است و ما یک چهارم سرانه جهانی جنگل داریم.

 او افزود: در شش دهه اخیر میزان جنگل ها شش میلیون هکتار کاهش یافته است، 80 تا 90 درصد تخریب جنگل ها بوسیله انسان صورت گرفته، 15 درصد طبیعی و بخشی هم به دلیل تغییر اقلیم است اما تغییر اقلیم نیز ناشی جنگل زدایی است.

 
تخریب جنگل و پیامدها
شاعری افزود: افزایش تخریب کیفی ناشی از بهره برداری های بی رویه، آتش سوزی و سوء مدیریت است. در 5 سال اخیر میزان خسارت سیل 5 برابر شده است. سالانه 40 هزار میلیارد تومان برآورد رسمی میزان خسارت سیل که علت اصلی آن هم از بین رفتن پوشش جنگل است، می باشد.

روند مدیریت جنگل در مجموع مثبت بوده است ولی بازهم ضعف هایی دیده می شود. قوت مدیریت جنگل طرح تنفس جنگل بود که با کمک دولت این طرح به تصویب رسید. این تصمیم هم تحت حمایت های رهبری بود که فرمودند جنگل را حفظ کنید. از ابتدای سال 96 در چارچوب ماده 38 برنامه ششم به دولت حکم شد که درخت های سرپا به هیچ وجه قطع نشود. 
 
او در ادامه درباره قاچاق چوب نیز گفت: در عرض یابی میدانی و پرسش و پاسخ ها مشخص شده است که قاچاق چوب افزایش یافته است این بخاطر تقاضای بیشتر چوب است که البته قاچاق چوب به دلیل نبود نظارت کافی است.. 
در مقایسه دهه 90 با دهه 80 و 70 آتش سوزی جنگل ها افزایش یافته است و مشاهده می شود که ضریب حمایت از جنگل ها تغییر نکرده و به همین دلیل قاچاق و تغییر کابری دور از چشم جنگل بان حرفه ای صورت گرفته است. درآتش سوزی ها سیستم پایش و کنترل علمی برای اطلاع رسانی نداریم و در خاموش کردن آتش سوزی ها نیز سیستم های خاموش کننده قوی در اختیار نداریم که این از نقاط ضعف است البته نقاط قوت هم در سال های اخیر دیده شده است. 

برآوردها نشان داده، میانگین  بین 4 تا 6 میلیون هکتار از جنگل ها را از دست داده ایم. روند تخریب جنگل به صورت فیزیکی در شمال کشور تا حدودی کند شده اما در جنگل های زاگرس میزان تخریب افزایش داشته است. سالانه حدود 50 هزار هکتار بیابانزایی داریم چون افزایش میزان ریزگردها بیشتر به کاهش پوشش گیاهی استف خاک قدرت پذیرش آب را ندارد که این اتفاق اثرات تاخیری سوء مدیریتی در دو دهه گذشته است.

او افزود: کشفیات قاچاق با آمار ها متفاوت است. 70 الی 80 هزار متر مکعب در سال آمار قاچاق چوب در کشور است که یکی از دلایل این قاچاق نبودن نیروی کافی در حفاظت از جنگل هاست. علت آتش سوزی ها نیز ضعف در نظارت است. به طور مثال، وقتی سازمان هواشناسی پیش بینی افزایش دما را می دهد باید نیروهای بیشتری برای جلوگیری از آتش سوزی در جنگل ها بسیج شوند.  

شارعی گفت: احکام برنامه ششم برای سازمان جنگل ها تکلیف است. سازمان جنگل داری مکلف بوده ردیف مستقلی برای طرح جامع اطفای حریق از سال 96 در قالب لایحه به مجلس ارائه دهند. دولت در لایحه 97 اصلا این پیش بینی ها را نداشت. بر اساس ماده 38 دولت مکلف بوده برای مقابله با تصرف وزمین خواری و پایداری جنگل طرح و لایحه بدهد. برای افزایش ده درصدی حمایتی از جنگل منابع ارائه دهد که اصلا این کار از سوی دولت ارائه نشد و ارتقای حفاظت جنگل در لایحه صفر پیش بینی شده است. مجلس در ماده 38 در برنامه ششم به وظیفه خود عمل کرد اما از سوی دولت در لایحه بودجه چیزی دیده نشد.
 
 41 درصد اعتبارات تملک داری جنگل ها کاهش یافته است. او افزود: جنگلی که عنصر اصلی و حیاتی در زندگی ماست و ما مسئول وضع قانون و طرح لایحه هستیم هنوز هیچ کاری در عمل صورت نگرفته و اولویتی به جنگل ها داده نشده است. 
تخریب جنگل و پیامدها
لطفعلیان استاد دانشگاه در ارتباط تلفنی گفت: سازمان جنگل ها چشم ا نداز لازم و نقشه راه برای جنگل ها ندارد. مجلس ما مطلع نیستد که وضع جنگل ها چگونه است مسئولان حاضر نیستند حرف کارشناسان را بشنوند. برای انجام کار بزرگ باید طرح داشته باشیم. وقتی می خواهیم روند کاری را عوض کنیم باید طرح داشته با شیم. در طرح تنفس کارهایی که انجام شد فقط احساسی بود و به تبعات آن توجه نشد. 
سازمان صرفا برای اینکه کاری کرده باشد و از هزینه افکار عمومی به دور باشد فرار رو به جلو کرده است. اگر به اصل رجوع نشود صحبت درباره فرع به نتیجه نمی رسد. 

نوبخت در پاسخ  گفت: پیرامون طرح تنفس قانون داریم که مکلف به اجرای آن هستیم. ارزش ریالی اکسیژنی که جنگل تولید می کند 90 هزار میلیارد تومان است. با توجه به وضعیت بحران خشکی و بحران آب ما موظف هستیم در هر شرایط  پوشش جنگلی را حفظ کنیم.

 شارعی در پاسخ لطفعلیان گفت: در گذشته فقط به بهره برداری فکر می شد و با توجه به اینکه بهره برداری ها بیشتر شد روند تخریب شروع شد.  او افزود: طرح تنفس جنگل تازه شروع شده و یکسال است بنابراین این طرح همانند طرح های دیگر دارای نقاط قوت و ضعف است که سعی بر این است نقاط ضعف برطرف شود. اگر طرح عمرانی و توسعه را سازمان محیط زیست تایید کند اجازه برداشت درخت خواهند داشت . اگر نظارت درست باشد و ضریب حفاظت بالا رود 
لطفعلیان گفت: 95 درصد مشکلات اصلی فراموش شده اند. سازمان جنگل ها سازمان حاکمیتی است که زیر نظر وزارت جهاد کشاورزی است بنابراین این سازمان تا صورتی که  حاکمیتی باشد نمی تواند کارها را به درستی انجام دهد. امروز رئیس سازمان جنگل ها از واگذاری اراضی شیب دار می کند جای تاسف است چراکه باید  از توسعه حرف زد. 
نوبخت در ادامه گفت: اگر نمودار میزان برداشت دو دهه را در نظر بگیریم منحنی ما سیر نزولی دارد واگر طرح  تنفس نبود خود جنگل پاسخگوی نیاز ما نبود. 

منبع: پایگاه اطلاع رسانی شبکه خبر

انتهای پیام/

تخریب جنگل و پیامدها

برچسب ها: تیتر امشب ، خواندنی
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار