در این گزارش، به بیان برخی نکات درباره سرقفلی و شرایط انتقال آن پرداخته شده است.

به گزارش خبرنگار حوزه حقوقی- قضایی گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان؛ از این پس، شما کاربران محترم می‌توانید مطالب حقوقی و قضایی را با زبانی ساده و به صورت کاربردی دریافت کنید و در زندگی روزمره به کار بگیرید.

کافی است به سایت باشگاه خبرنگاران جوان به نشانی YJC.IR مراجعه و بر روی لینک حقوقی قضایی گروه اجتماعی کلیک کنید تا به مسایل و مطالب مورد نظر خود دسترسی پیدا کنید.

در این گزارش، به بیان برخی نکات درباره سرقفلی و شرایط انتقال آن پرداخته شده است.

سرقفلی چیست؟

 امروزه سرقفلی در میان بازاریان، کسبه و اصناف به دو صورت دیده می‌شود که هر کدام با کمی مسامحه، مقررات، قوانین و شرایط خاص خود را دارند.

 نوع اول- سرقفلی که از حق کسب و پیشه حاصل شده است: این نوع سرقفلی که ریشه در حق کسب و پیشه حاصل از قرارداد‌های اجاره قدیمی (اجاره‌های قبل از ۷۶) دارد در واقع حقوق قانونی مستاجر سابق یک محل است که دست به دست واگذار می‌شود و در میان عامه مردم سرقفلی نام گرفته است.

نوع دوم- سرقفلی واقعی: این نوع سر قفلی در واقع حاصل حق کسب و پیشه یا اجاره‌های سابق نیست. بلکه در این نوع سرقفلی، مالک مغازه بدون اینکه ملک خود را واگذار کند سرقفلی ملک (حق کسب وکار در ملک) را به مدت نامحدود با اجاره ماهیانه با شرایط خاص به فردی واگذار می‌کند و براساس این قرارداد، مالک سرقفلی بدون مالکیت در اعیان یا زمین مغازه، حق استفاده از مغازه و کسب وکار در آنجا را به دست می‌آورد و می‌تواند این حق را به نحو مقتضی برابر شرایط مقرر بین خود و مالک به اشخاص دیگر نیز واگذار کند.

 تفاوت و تشابه سرقفلی واقعی و سرقفلی حاصل از حق کسب و پیشه:

با توجه به توصیف و تعریفی که درباره هر کدام از سر قفلی‌های نوع اول و دوم ارایه شد، تا حدودی تفاوت آن‌ها روشن و مشخص شد که سرقفلی نوع اول حاصل حق کسب و پیشه ناشی از اجاره‌های سابق است، در حالی که سرقفلی‌های واقعی بدوا و بلا فاصله بعد از ساخت ملک با اراده مالک ملک واگذار می‌شوند و ریشه در اجاره‌های سابق ندارند. اما تفاوت‌های این دو نوع سرقفلی به اینجا ختم نمی‌شوند بلکه این اختلاف ماهیتی، تفاوت در مقررات این دو نوع سرقفلی را نیز در پی داشته است و در حالی که سر قفلی نوع اول مشمول مقررات قانون روابط موجر و مستاجر سال ۵۶ می‌شود، سرقفلی نوع دوم صرف نظر از برخی قواعد ساختگی عرفی (مثل پرداخت حق مالکانه) بیشتر تابع اراده خریدار و فروشنده سر قفلی هستند.

 مغازه داران و مالکان سرقفلی نوع اول باید بدانند:

مغازه داران و کسانی که سرقفلی نوع اول (سرقفلی حاصل از حق کسب و پیشه) را خریداری کرده اند باید بدانند که سرمایه و سرقفلی آن‌ها مستمراً در معرض خطر ادعای مالک است و با توجه به شمول قانون روابط موجر و مستاجر در اینگونه سرقفلی‌ها، امکان تخلیه ملک توسط مالکان حتی بدون پرداخت سرقفلی وجود دارد. البته این موضوع نباید ترس و واهمه‌ای را در مغازه داران و مالکان سرقفلی و دارندگان حق کسب و پیشه به وجود آورد، چرا که مالکین در صورتی می‌توانند بدون پرداخت سرقفلی، تخلیه ملک خود را بخواهند که تخلفی از طرف مستاجر انجام شده باشد. بنابراین تا زمانی که مستاجر تمام مقررات راجع به سرقفلی را مو به مو رعایت می‌کند خطری سر قفلی او را تهدید نخواهد کرد. ناگفته روشن است که رعایت مقررات، مستلزم آگاهی مغازه داران از آنهاست. متاسفانه مغازه داران و مالکان سرقفلی به دلیل عدم آگاهی از مقررات، یا با عدم رعایت آن‌ها با خطر تخلیه مواجه می‌شوند یا با سخت گیری بیش از حد برای خود موجبات آزار و حتی تضعیف کسب و کار خود را فراهم می‌کنند چنانکه مصطلح است برخی مغازه داران و مالکان سرقفلی می‌گویند «بدون اجازه مالک نمی‌شود حتی یک میخ به دیوار مغازه زد». 

برای خرید سرقفلی یک ملک چه مواردی را باید رعایت کرد؟

 الف- سند سرقفلی: باید توجه شود که سند سرقفلی و صلح نامه حق کسب و پیشه و تجارت رسمی است یا عادی؟ در صورتی که سند عادی باشد لزوماً باید رضایت مالک اخذ شود. حتی اگر فرد (دارنده سرقفلی) حق انتقال به غیر را داشته باشد پرداخت مبلغ قبل از اخذ رضایت مالک خطر بزرگی برای خریدار سرقفلی محسوب می‌شود.

 ب- شغل: شغل در اسناد سرقفلی یا به عبارت دیگر (اجاره نامه مبنای سرقفلی) از اهمیت فراوانی برخوردار است. به دیگر سخن هدف از خرید باید معلوم و مشخص باشد. خریدار در صورتی که می‌خواهد شغلی غیر از شغل قید شده در اجاره نامه سابق را داشته باشد باید در هنگام انعقاد اجاره نامه جدید، شغل مورد نظر خود را درج کند. حتی اگر مجبور به پرداخت حق مالکانه خارج از مظنه عرفی شود زیرا بعد از انتقال و تنظیم اجاره نامه اخذ رضایت مالک برای تغییر شغل سخت‌تر خواهد بود.

 ج-انتقال: مسئله سومی که دقت در آن از اهمیت بالایی برخوردار است موضوع انتقال است. یعنی آیا حق انتقال به غیر وجود دارد یا خیر؟ اگر حق انتقال به غیر وجود داشته باشد لازم است دقت شود که انتقال دهنده (مستاجر) در مدت اجاره می‌خواهد حق حقوق خود را انتقال دهد یا خیر؟ علی رغم اینکه این مسئله خطر زیادی را در برندارد اما شایسته است مستاجری که دارای حق انتقال است در صورتی که مدت اجاره اش منقضی شده باشد بدواً با الزام مالک به تنظیم اجاره نامه جدید حقوق قانونی خود را تثبیت و سپس اقدام به انتقال کند. در این صورت، قطعاً مشکلی، حقوق مستاجر (مالک سر قفلی) را تهدید نخواهد کرد.

نکات مربوط به فروش سرقفلی یک ملک

 الف- اطلاع به مالک در صورت عدم وجود حق انتقال به غیر. در مواقعی که قصد دارید سرقفلی ملکی را که خریداری کرده اید یا حق کسب و پیشه‌ای که برای شما حاصل شده است را واگذار کنید شایسته است این موضوع را رسماً با اظهارنامه به اطلاع مالک ملک برسانید تا در صورت تمایل با وی وارد معامله شوید.

 ب- اخذ مجوز انتقال از مالک در صورت عدم رضایت. در صورتی که مالک راضی به انتقال ملک نباشد مالک سرقفلی (مستاجر) می‌تواند با مراجعه به دادگاه و اخذ مجوز انتقال، بصورت قانونی نسبت به انتقال سرقفلی (حق کسب و پیشه) اقدام نماید.

 ج- در صورت وجود حق انتقال. در صورتی که مالک سرقفلی حق انتقال به غیر را داشته باشد لازم است توجه کند که آیا مدت اجاره اش منقضی شده یا خیر؟ در صورت انقضاء مدت، بهتر است بدواً از طریق مراجع قضایی علیه مالک، دعوی الزام به تنظیم اجاره نامه مطرح کرده و سپس مبادرت به انتقال ملک کند. لازم به توضیح است که انتقال علی رغم اتمام مدت نیز با توجه به عدم اهمیت مدت قرارداد در قانون روابط موجر و مستاجر ۵۶ صحیح است لیکن با توجه به برخی اختلاف نظر‌های موجود، انجام پیشنهاد اخیر شایسته‌تر خواهد بود.

انواع سند سرقفلی

 الف- سرقفلی با سند عادی: در میان کسبه و بازاریان یکی از راه‌های انتقال سر قفلی با سند عادی است. با این توضیح که اشخاصی که ملکی را با سند عادی اجاره کرده اند یا اجاره نامه‌ای در بین نبوده و به طور شفاهی اقدام به اجاره ملک کرده اند با تمایل به واگذاری حقوق حاصله خود با سند عادی اقدام به واگذاری حقوق خود می‌کنند یا برخی مالکان ابتدا به ساکن سرقفلی ملک خود را با سند عادی انتقال می‌دهند.

ب- سند رسمی: اشخاصی که سند اجاره آن‌ها رسمی است (تنظیمی در دفاتر اسناد رسمی) حقوق حاصل از اجاره نامه (حق کسب و پیشه) خود را در قالب سند صلح و یا سند رسمی به مستاجر دیگر انتقال می‌دهند.

انتقال سندسرقفلی و شرایط آن

انتقال سر قفلی به این منظور است که شخص دیگری غیر از مالک سرقفلی عملاً و از محل سرقفلی استفاده نماید و در آنجا مشغول کسب وکار شود. 

 الف- اختیاری: سرقفلی یک ملک، گاهی اختیاری و با میل و رغبت مالک سرقفلی به فرد دیگری منتقل می‌شود که ممکن است با سند عادی باشد یا سند رسمی.

ب- قهری: انتقال قهری به این صورت است که شخصی فوت می‌کند و حقوق حاصل از اجاره (حق کسب و پیشه) به ورثه شخص منتقل می‌شود.

 ج- قضایی: وقتی از طرف مقام قضایی حکم به انتقال سرقفلی ملک داده می‌شود در این صورت انتقال قضایی خواهد بود.

هنگامی که سند سرقفلی عادی است و حق انتقال در آن قید شده باشد صاحب سرقفلی می‌تواند سرقفلی ملک را منتقل کند مشروط به اینکه انتقال جدید با سند رسمی باشد. به عبارت دیگر حتی با وجود حق انتقال، مالک سرقفلی (حق کسب و پیشه) نمی‌تواند با سند عادی سر قفلی را منتقل کند.

در صورتی که سند سر قفلی رسمی باشد باید دید مالک سرقفلی حق انتقال به غیر دارد یا خیر؟ اگر مالک سر قفلی حق انتقال به غیر داشته باشد می‌تواند با سند رسمی حقوق قانونی خود را به شخص ثالث منتقل کند. لازم به یادآوری است حتی با وجود حق انتقال به غیر، مالک سر قفلی نمی‌تواند با سند عادی، سر قفلی را به شخص ثالث انتقال دهد و در این مواقع مالک سرقفلی الزاماً باید با سند رسمی نسبت به انتقال سرقفلی ملک اقدام کند. 

انتقال غیر قانونی سرقفلی یکی از مواردی است که حق سرقفلی ساقط می‌شود. اشخاصی که بدون داشتن حق انتقال سرقفلی، سرقفلی ملک را انتقال می‌دهند مرتکب تخلف شده اند و با طرح دعوا از طرف مالک، سقوط نصف حق کسب و پیشه (سرقفلی) آن‌ها حتمی است. اضافه می‌شود که نصف دیگر حق کسب و پیشه به قیمت روز به مستاجر متخلف پرداخت خواهد شد. 

برای اینکه مالک سرقفلی حق انتقال به غیر داشته باشد لازم است عبارت (حق انتقال به غیر دارد) در سند به صراحت قید شود. به عبارت دیگر مسکوت گذاشتن مسئله انتقال، به معنی ممنوعیت از انتقال خواهد بود. در صورتی که در سند سرقفلی عبارتی مبنی بر انتقال سند سرقفلی قید نشود، مالک سرقفلی حق انتقال سرقفلی را نخواهد داشت.

حکم اعطای نمایندگی یا وکالت برای استفاده از محل سرقفلی چیست؟ 

دادن نمایندگی یا وکالت به فرد دیگری برای استفاده از محل سرقفلی در حکم انتقال سرقفلی است و در صورت عدم وجود حق انتقال ممکن است سقوط نصف حق کسب و پیشه (سرقفلی) را در پی داشته باشد. 

در صورتی که در سند سرقفلی، حق انتقال به غیر تصریح نشده باشد و مالک راضی به انتقال سرقفلی نباشد و خود نیز از خرید سرقفلی خودداری کند برابر قانون، مالک سرقفلی می‌تواند برای اخذ مجوز انتقال به دادگاه رجوع کند. 

زمانی که به مالک دسترسی نباشد مالک سرقفلی می‌تواند با مجهول المکان اعلام کردن مالک از طریق دادگاه نسبت به اخذ مجوز انتقال سرقفلی به طرفیت مالک ملک اقدام کند.

زمانی که سر قفلی ملکی به ورثه به ارث می‌رسد حکم انتقال کل ملک به یکی از وارث با عدم وجود حق انتقال به غیر با توجه به اینکه وراث نسبت به یکدیگر شریک محسوب می‌شوند، انتقال به غیر نیست لیکن نظر به وجود عقیده مخالف، پیشنهاد می‌شود در چنین مواردی نیز از دادگاه اخذ مجوز شود.

 اقداماتی که باعث اسقاط حق کسب، پیشه و سرقفلی می‌شوند

 الف- انتقال به غیر: در صورتی که با عدم وجود حق انتقال، مالک سرقفلی اقدام به انتقال (فروش) سرقفلی کند مالک ملک می‌تواند با پرداخت نصف حق سرقفلی به مالک سرقفلی یا خریدار محل را تخلیه کند.

ب- تغییر شغل: تغییر شغل نیز از اقداماتی است که باعث از بین رفتن سرقفلی می‌شود. اگر در سند سرقفلی (اجاره نامه) شغل خاصی قید شود و مالک سرقفلی بدون اخذ رضایت مالک اقدام به تغییر شغل کند کل حق و حقوق قانونی وی از بین می‌رود و مالک ملک می‌تواند بدون پرداخت مبلغی ملک خود را تخلیه کند.

د- تعدی و تفریط: تعدی به معنای تجاوز از حدود اذن مالک یا اقدامی غیر متعارف علیه مال دیگری است و تفریط به معنای عدم انجام تعهدات قراردادی یا متعارف برای حفظ مال دیگری است. با این توضیح در صورتی که صاحب سرقفلی (دارنده حق کسب و پیشه) نسبت به محل سرقفلی تعدی یا تفریط کند حق سرقفلی وی از بین خواهد رفت و مالک ملک می‌تواند بدون پرداخت مبلغی، ملک خود را تخلیه کند.

ه- عدم پرداخت اجاره بها: یکی دیگر از اسباب تخلیه محل سرقفلی عدم پرداخت اجاره بها است. صاحب سرقفلی مکلف است در مدت ۱۰ روز (تا دهم ماه بعد) از هر ماه نسبت به پرداخت اجاره بهای مالک اقدام کند. قانون هیچ بهانه‌ای را برای عدم پرداخت اجاره بها از طرف صاحب سرقفلی (مستاجر) نمی‌پذیرد و در صورت عدم پرداخت اجاره بها از طرف مالک سرقفلی، مالک ملک می‌تواند با ارسال اظهارنامه نسبت به درخواست اجاره بها اقدام کند. هرگاه بعد از دو بار ارسال اظهارنامه، مالک سرقفلی برای بار سوم اجاره بها را به موقع پرداخت نکند مالک ملک می‌تواند نسبت به درخواست اجاره بها و تخلیه ملک از طریق دادگاه یا اداره ثبت اقدام کند.

حکم اجاره دادن محل سرقفلی 

اجاره دادن محل سرقفلی از مصادیق بارز و روشن انتقال به غیر است و در صورت اقدام مالک از طریق مراجع قضایی، تخلیه ملک با پرداخت نصف سرقفلی را در پی خواهد داشت.

اگر مالک سرقفلی ملکی قصد مسافرت به خارج از کشور را داشته باشد در حالی که حق انتقال به غیر در سرقفلی برای او پیش بینی نشده باشد،شایسته است در صورت طولانی شدن مسافرت با اذن مالک اقدام به انتقال موقتی محل سرقفلی به یکی از اشخاص نزدیک شود. در غیر این صورت با توجه به خطر تخلیه (با پرداخت نصف حق کسب و پیشه) پیشنهاد می‌شود سرقفلی با اخذ مجوز از طریق دادگاه منتقل شود.

حکم انجام تغییرات فیزیکی در محل سرقفلی چیست؟ 

صاحب حق سرقفلی نمی‌تواند در دیوار‌ها و زمین محل سرقفلی خود برخی تغییرات را انجام دهد. تغییراتی که به اساس و اصل بنا لطمه بزند یا چیزی را به محل سرقفلی اضافه کند از مصادیق تعدی و تفریط محسوب خواهد شد و سبب تخلیه محل بدون پرداخت حق سرقفلی خواهد بود. 

عدم آگاهی صاحبان سرقفلی باعث شده است این تصور در آن‌ها ایجاد شود که کوبیدن یک میخ بدون اجازه مالک به دیوار از اسباب تعدی و تفریط تلقی شود در حالی که چنین تفکری صحیح نیست. زیرا؛ تغییراتی که به اساس و اصل بنا لطمه نزند و باعث استفاده بهتر از عین مستاجره شود تخلف (تعدی و تفریط) محسوب نمی‌شود. بنابراین صاحب سرقفلی می‌تواند تغییراتی را برای استفاده بهتر از عین مستاجره انجام دهد لیکن پیشنهاد می‌شود در این مورد حتماً با وکلا و کارشناسان رسمی دادگستری مشاوره لازم صورت گیرد. 

بر اساس این گزارش، اگر مالک ملک محل سرقفلی ملک خود را به دیگری منتقل کرده است و مالک جدید بنای ناسازگاری دارد، در این گونه موارد باید بدانید:

 الف-تمام حقوقی که در زمان مالکیت مالک قبلی ملک برای شما ایجاد شده است پا برجاست.

 ب: مالک جدید ملک حق و حقوقی بیش از مالک سابق ندارد.

 ج: مالک جدید باید تمام توافقات شما با مالک سابق را بپذیرد.

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳۶
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
رضا
۱۶:۳۱ ۰۳ ارديبهشت ۱۴۰۰
سلام:لطفا پاسخ بنده را بدهید سپاسگزارم.در خصوص کسانیکه بعنوان مثال ۱۲ سال پیش در مجتمع تجاری مغازه پیش فروش میکردن در زمان عقد قرارداد نمیدانستم که مغازه را بعنوان سرقفلی میخرم دو یا سه ماه بعد دفترچه ای به من داده شد و من در آنجا متوجه شدم مغازه سرقفلی هستش اعتراضی هم نکردم چون کلا تفاوت سرقفلی و ملکیت را نمیدانستم بعد از ۷ یا ۸ سال مجتمع تجاری آماده شد و مغازه ها را تحویل دادند و در حال حاضر علاوه بر اجاره سالانه ای که از ما گرفته میشود در صورت فروش مغازه مبلغ ده درصد از معامله به مالک مجتمع باید پرداخت شود سپاسگزار میشم توضیحی در اینگونه موارد هم بدهید.با تشکر از توجه شما
Germany
سید جلال
۱۹:۳۶ ۱۳ آذر ۱۳۹۹
با سلام پدرم درسال ۱۳۴۷ سرقفلی مغازه راخریداری کردن واجاره بهای ان را تا کنون پرداخت نموده اند مالک ملک فوت شده والان ۲۴ نفر مالک رسیده من چگونه می توانم شغل خود را عوض کنم یا بخواهم ان را بفروشم ممنون
Iran (Islamic Republic of)
مریم رحمتی
۱۵:۲۳ ۰۲ آبان ۱۳۹۹
با سلام پدرم در سال ۱۳۴۹سرقفلی مغازه های را داشته اند و اجرا بهای آن را پرداخت کرده‌اند تا مالک فوت میشود واز سال۱۳۷۷ اجاره بها را به حساب دادگاه پرداخت کرده اند و در حال حاضر پدرم سکته کرده و مدت ۶ سال است که مغازه بسته می باشد .الان ما نسبت به ملک چه تکلیفی داریم .ممنون
Iran (Islamic Republic of)
ارین
۱۹:۲۶ ۱۳ تير ۱۳۹۹
یعنی عالیییییییییی بود بهترین توضیحات
Iran (Islamic Republic of)
احمد نوایی
۲۰:۵۴ ۲۴ ارديبهشت ۱۳۹۹
من 5ساله در یک مغازه مستأجر م هیچ تخلفی هم نکردم الان هم قصد خرید آن را دارم آیا مالک میتواندبه کس دیگری بفروشد؟ ممنون
Iran (Islamic Republic of)
ساشاگودرزی
۰۴:۰۵ ۱۶ فروردين ۱۳۹۹
سلام.پدرخانوم من سرقفلی حمام سال ۱۳۵۰گرفته ک تاسال۱۳۷۸کارکرد ان حمام.اما مالک اصلی ان حمام فوت کردو ب دست وارث افتاد ک وارث هم هیچ گونه حق وحقوقی پدرخانوم من ندادندواین حمام قیمتش بالایه۳-۴میلیاردمیباشد.تاکنون هم نتوانستندک حمام رابفروشندوارثین.حال باید چ کنندک بتوانندحقوحقوق پدرشان را ازوارثین بگیرند.حتی شکایت هم کردند اماپدرخانومم سال۱۳۸۹فوت کرد.دیگرپیگیرنشدندتا الان.اماتنها یک نفرازخواهربرادرهای خانومم ایران هستند.لطفاشماره تلفنی برایمان بگذاریدتابتوانیم باشماتماس بگیریم.....یاحق.
Netherlands
جهان
۱۶:۳۰ ۱۱ اسفند ۱۳۹۸
سلام لطفا نظر تان را خصوص گرفتن امتیاز آب برای مغازه ای که سرقفلی دارد بیان نمایید.
Iran (Islamic Republic of)
وحید
۱۳:۳۵ ۱۰ اسفند ۱۳۹۸
سلام , سرقفلی مغازه ای را خریداری کردم به علت سن بالای بنا مغازه که دو طبقه بوده یک طبقه اش تخریب شده، الان برای ساختن دوباره طبقه بالا باید از مالک اجازه بگیرم یا اینکه میتونم مغازه را به حالت اول برگردونم
Iran (Islamic Republic of)
محسن نوروزی
۱۴:۲۷ ۰۸ بهمن ۱۳۹۸
سلام ما یه ملکی رو سر فقلی خریداری کردیم صاحب قبلش حق واگذاری رو از صاحب سند ملک چند سال قبل گرفته وصاحب سند هم ملک رو فروخته تکلیف ما این وسط چی صاحب سند جدید میگه حقه هیچ کاری رو ندارید وقولنامه رو نمیاد امضاء کنه چیکار باید بکنیم
Iran (Islamic Republic of)
جانثاری
۰۶:۱۷ ۲۹ دی ۱۳۹۸
سلام خسته نباشی .یه مغازه از ساله۱۳۶۶ پدرم اجاره داده به مستاجر ی یک چک پیش ما هست واسه تخیله مغازه .اجاره چند دفعه تمدید میگردد تا سال ۷۵ .پدرم سال ۷۴ به رحمت خدا می ره.اجاره دیگه به ما نداده تا حالا.سال ۸۳ شکایت کردیم واسه تخیله مغازه .رای دادگاه اومده میگه مغازه به نام تو نیست به نام پدر .حالا مستاجر شکایت کرده برای ما که میگه واگذار کنید .ثبت سند .از زمانی مغازه اجاره میکرده تا حالا تغییر شغل میداده .شاهد هم هست چیکار باید کرد ؟
Iran (Islamic Republic of)
شهريار پورحاج شكور
۰۰:۵۱ ۱۶ دی ۱۳۹۸
مغازه اى عرصه اوقافى أعيان سازمان عمران كه عمران سرقفلى ان مغازه رو به كسى واگذار كرده بود طى قولنامه عادى در املاك خريدارى نمودم سرقفلى مغازه رو در داراى بنامم زد و الان هم سرقفلى بناممه و در عمران نيز اقرارنامه اى داد كه مغازه رو بمن فوخته و قراد داد رو بمن بزند پول نقل و انتقال رو هم ريختيم الان اون بلاغ مانع هاى داراى و شهردارى در دست فروشنده برد برده به مالك داده و اجاره نامه بنام خودش گرفته مغازه هم دست من بود من ايران نبودم از مستأجر تحويل گرفته و بهم نميده چيكار بايد بكنم
Iran (Islamic Republic of)
محمد
۱۹:۳۳ ۰۸ آبان ۱۳۹۸
سلام.من یه سرقفلی نوع دوم دارم.که مالک قبلی به یک نفر فروخته و این مالک جدید اجاره بهای غیر متعارف ماهی ۶۰ هزارتومان را خواستاره که من به مالک قبلی ماهی دوازده هزار تومان اجاره بها میپرداختم.حالا باید چه کار کنم.لطفا راهنمایی کنید که انقدر زیاد از من اجاره نگیرند.
Iran (Islamic Republic of)
مهدی
۱۱:۱۱ ۰۸ مهر ۱۳۹۸
در چند کشور قانون سرقفلی هست
Iran (Islamic Republic of)
سجاد
۰۹:۴۲ ۱۲ خرداد ۱۳۹۸
سلام یک مغازه بصورت قرارداد عادی سرقفلی از سال ۷۸ در اختیار بنده بوده به نحوی که سرقفلی ملک از مالک خریداری شده،درسال ۸۳مالکیت ملک به شخص دیگری واگذار شده تا تاریخ امروز هم اجاره مالکیت پرداخت شده،مالک جدید تقاضای تخلیه به عنوان اتمام مدت قرارداد اجاره را کرده در صورتی که مدت قرارداد اجاره در قرارداد سرقفلی قید نشده در ضمن ملک مورد نظر بصورت مشاع میباشد و هیچگونه افرازی صورت نگرفته برای امتناع از تخلیه ملک چه راه حلی پیشنهاد میدهید با تشکر
Iran (Islamic Republic of)
حسن
۰۲:۳۹ ۲۷ فروردين ۱۳۹۸
سلام ببخشید من در یک مغازه 25 سال کرایه می دادم آیا می توانم سرقفلی اش را بگیرم
Iran (Islamic Republic of)
وحیدی
۱۷:۲۶ ۲۷ بهمن ۱۳۹۷
با سلام ما یه باب مغزه خریدیم با مبایعه نامه داخل توضیحات نوشته شده سرقفلی ای قرارداد چه حکمی دارد
Iran (Islamic Republic of)
لطفی
۱۰:۱۶ ۲۰ بهمن ۱۳۹۷
سلام
من مغازمو از سال ۷۲ به اجاره بانک صادرات دادم.حالا اگه بخوام بیرونشون کنم آیا میتونن ادعای سر قفلی کنن یا سر قفلی به بانک ها و اماکن دولتی تعلق نمیگیره؟
Iran (Islamic Republic of)
منوچهر بابری
۱۱:۴۴ ۱۱ بهمن ۱۳۹۷
سلام من یکباب معازه دریک پاساز شهرستان فسااز استان فارس رادرسال 90خریداری نمودهام وتاکنون هیچ مبلغی بابت اجاره پرداخت نکرده ام علت نپرداختن اجاره اختلاف مبلغ تعینی ازطرف مالک بوده وبه توافق نرسیده ایم مبلغی نیز درسند سرقفلی قیدنگردیده تکلیف اینجانب چیست وباید اجاره راچگونه پرداخت کنم درضمن دوسال است که مالک کسی دیگری شده ایا مالک جدید می تواند نسبت به کرایه های سال های قبل ادعای داشته باشد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۴۰ ۱۵ بهمن ۱۳۹۷
سلام برو نامه از دادگاه بگیر بگو واسه اجاره ملک میخوام ببر به محضر که سرقفلی رو نوشتن باز از اونجا نامه بگیر اجاره رو به قیمت روز محاسبه میکنن میفرستند بانک
Iran (Islamic Republic of)
جمشید
۱۰:۲۵ ۲۴ مهر ۱۳۹۷
سلام :بنده مغازای 50سال پیش خریدم تا 15 سال پیش طبق قرارداد هر ماه اجاره پرداخت می کردم از 15 سال قبل مالک فوت شده و ورثه اینجا نیستند وجارج از کشور رفتند حالا قصد انتقال ملک را دارم تطفا رهنمای کنید ممنونم
Iran (Islamic Republic of)
محمد رضا خسروی
۱۰:۳۸ ۲۴ مرداد ۱۳۹۷
مغازه ای ۳۵ سال پیش سرقفل خریدم جدیدن صاحب ملک ملک را به کس دیگری فروخته ایا مالک جدید میتواند مغازه رو از طریغ دادگاه به بهانه ساخت مغازه رو بگیرد
Iran (Islamic Republic of)
کارشناس سرقفلی
۰۹:۴۱ ۱۰ شهريور ۱۳۹۷
بله میتواند
Germany
مهرداد
۰۴:۰۲ ۰۶ مرداد ۱۳۹۷
با سلام،مغازه ای را به شخصی بصورت سرقفلی از سال 1380 واگذار نموده ام.چند سال پیش مالک سرقفلی فوت نمود و همسر ایشان به قیمومیت فرزندان وی(ورثه) اقدام به اجاره به غیر نموده است.آیا می توانم شکایت نموده و مغازه را پس بگیرم?
با تشکر
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۱۲ ۲۹ تير ۱۳۹۸
مگه حرام خواری
مغازه رو فروختی تموم شده رفته
Iran (Islamic Republic of)
امین
۱۴:۳۳ ۲۷ تير ۱۳۹۷
سلام، من سرقفلی رو که همان سرقفلی نوع اول میباشد رو واگذار کردم. آیا هزینه تغییر شغل به عهده من است یا خریدار؟
Iran (Islamic Republic of)
داود
۲۱:۰۹ ۱۷ تير ۱۳۹۷
سلام اقا ما یه مغازه داریم سرقفلی جواز کسبش پارچه فروشی بوده برا باز کردن صنف دیگه اگر مالک اجازه نده چیکار باید بکنیم؟
Iran (Islamic Republic of)
مهدی
۲۰:۱۴ ۰۷ خرداد ۱۳۹۷
سلام
ما یک باب مغازه از پدر مادری خود ارث داریم که برادرم از سال 1374 مغازه رو باز کرد پدر بزرگم سال1366 فوت کرده بود برادرم کلید مغازه رو از داییم بدون هیچ نوشته یا اجاره نامه یا مدرکی گرفت از اون تاریخ تا سال 1386 مغازه دست برادرم بود با مدرک جواز از اتحادیه تریکو و خرازی سال 86 من مغازه رو از برادرم تحویل گرفتم بازم بدون هیچ مدرکی ولی جواز مغازه هنوز به نام برادرم هست برای تمدید جدید جواز گیر افتادیم میخواستم برنامه سرقفلی وغیره رو بدونم اصلا فایده دار هست یا نه با تشکر
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
محمد گنجی
۱۳:۱۶ ۲۹ ارديبهشت ۱۳۹۷
سلام ما ورثه هستیم ملکیت مغازه با ما هست میخواهیم خانه را بفروشیم صاحب مغازه راضی به فروش مغازه نمیشود چه کار باید کرد
Iran (Islamic Republic of)
يوسف
۰۹:۵۷ ۰۵ ارديبهشت ۱۳۹۷
سلام.صاحب ملك هر سه سال يكباركرايه ملك را اضافه ميكند.مالك چند درصد را ميتواند به كرايه اضافه بكند.
Iran (Islamic Republic of)
مرتضی
۲۰:۴۹ ۰۱ ارديبهشت ۱۳۹۷
سلام خسته نباشید یه سوال داشتم ممنونم جواب بدین
مغازه من سرقفلی هست مالک رفته پایان کار گرفته و شهرداری گفته ۱متر مغازه نسبت به پایان کار قدیم بزرگتر شده و الان مالک میگه باید پول این ۱متر بدی آیا درسته
Iran (Islamic Republic of)
امید
۱۳:۲۶ ۱۹ فروردين ۱۳۹۷
آیا صاحب مغازه سرقفلی برای رنگ آمیزی دیوارهای مغازه باید از مالک اجازه گرفت؟
Iran (Islamic Republic of)
ناصر
۱۵:۰۱ ۱۱ اسفند ۱۳۹۶
سلام
اگر مالکی با مزاحمتهای فراوان قصد فروش مالکیت ملک خود را به مالک سرقفلی داشته باشد ایا در صورت درخواست مبلغی بسیار بیشتر از عرف این امکان برای مستاجر هست که از طریق قانون ملکیت سرقفلی خور را خریداری کند ؟چراکه مالک ملک در صورت عدم خرید توسط مالک سرقفلی ایجاد مزاحمت و شرارت خواهد نمود و همچنین طلب پرداخت اجاره بابت ملکیت بیشتری را خواهد کرد.
ممنون و سپاس
United States of America
عباس اقادادی
۲۲:۴۲ ۰۸ اسفند ۱۳۹۶
سر قفلی بعد از چند سال اجاره انتقال میابد؟؟؟؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۰۶ ۱۱ بهمن ۱۳۹۶
سلام
ما که ورثه هستیم چندماهی از موعد اجاره سرقفلی گذشته و بخاطرپلمپ بودن محل درامدی نداشتیم وپرداخت نکردیم.حالا باید چکار کنیم که موجب تخلیه ملک نشه؟
ممنونم
Iran (Islamic Republic of)
محمد حسين زاده
۱۷:۱۹ ۲۶ دی ۱۳۹۶
سلام من يك مغازه ٦الى ٧ سال پيش خريدم سرقفلى يك مبايعه نامه نوشتم ويك اجاره نامه به مدت ١٥ سال واجاره سرقفلى را نقدا پرداخت كردم وحق انتقال وتعقير شغل هم گرفتم باپرداخت ٥ درصد از ثمن معامله درضمن قرار گرديد سند سرقفلى رو برام در محضر انتقال بد ولى الان ٧ سال كه انتقال نداده حالا چند سوال از خدمتتون دارم ١ ايا مبايعه نامه من اعتبار دارد ٢ اجاره نامه ١٥ سال اعتبار دارد ٣حق دارم بدون رضايت وباپرداخت ٥ درصد سرقفلى واگذار كنم ٤ و ايا نيازى به سند سرقفلى در محضر دارم باتشكر
Iran (Islamic Republic of)
عسکری
۰۱:۳۲ ۱۳ آذر ۱۳۹۶
ملکی را که دارای سند عادی سرقفلی با مستاجر می باشد از وراث خریداری نموده ایم می خواهیم که مستاجر را بیرون کنیم و مسئولیت بیرون کردن مستاجر را خود بعهده گرفته ایم حدود سه سال می باشد که با مستاجر قرداد تنظیم نکرده ایم تا مغازه را تخلیه کندولی با وجود دعوی حاضر به تخلیه نمی شود چکار باید کرد
Iran (Islamic Republic of)
محمدی
۲۲:۳۷ ۰۴ مهر ۱۳۹۶
سلام
ما که ورثه هستیم چندماهی از موعد اجاره سرقفلی گذشته و بخاطرپلمپ بودن محل درامدی نداشتیم وپرداخت نکردیم.حالا باید چکار کنیم که موجب تخلیه ملک نشه؟
ممنونم