به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز،دكتر ايرج حريرچي قائم مقام و معاون كل وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، بیان داشت: خوشبختانه در دهه های اخیر ایران با ميزان دو برابر رشد متوسط جهانی، توانسته است در شاخص توسعه انسانی ٦٧درصد رشد داشته و در بین ١٧٨ کشور جهان رتبه دوم را بعد از کره جنوبی از آن خود نماید.
وی افزود: ایران پس از کره جنوبی دومین کشور در رشد انسانی در سطح جهان است؛ ما بالاترین میزان افزایش امید به زندگی را داشتهایم که نسبت به سالهای گذشته افزایش داشته است. این توسعه در کشور متوازن و عادلانه بوده است و در تمام استانها کاهش مرگ و میر را شاهد بودیم كه این توازن در دهکهای مختلف نیز وجود دارد.
قائم مقام وزیر بهداشت با اشاره به اینکه طرح تحول نظام سلامت هزینههای درمانی مردم را کاهش داده است، تصریح کرد: پیش از اجرای طرح تحول نظام سلامت و در سال 2010 ایران جزو گروه قرمز کشورهای جهان بود و مردم بیشترین هزینهها را در بخش درمان پرداخت میکردند. آرزوی ما همواره این بود که پرداختی مردم در هزینههای درمان در برنامههای توسعه چهارم و پنجم به زیر 30 درصد برسد، ولی همیشه این میزان در حد دو برابر بوده است.
حریرچی ادامه داد: تا پیش از طرح تحول نظام سلامت، تنها فقط 20 درصد از مردم از 80درصد خدمات درمانی استفاده میکردند و 80 درصد مردم تنها 20 درصد از خدمات در بخش سلامت و درمان را دریافت میکردند كه اين موضوع باعث می شد سالانه 700 هزار نفر به اين علت زیر خط فقر بروند و بدین ترتیب وضعیت ما نسبت به کشورهای دیگر مطلوب نبود.
معاون كل وزارت بهداشت ادامه داد: برای نخستین بار در چهار دهه اخیر به دلیل فشار مالی و رشد منفی اقتصاد مردم مجبور شدند جهت جبران میزان درآمد و مخارج خود در آموزش و درمان صرفه جویی نمایند و بدین جهت ما در سال 90 و 91 شاهد کاهش مراجعه مردم به مراکز درمانی بوده ایم در صورتی که با توجه به پیر شدن جمعیت مي بايست مراجعه افزایش پیدا میکرد. در دو سال مذكور، مراجعه به پزشک متخصص، پزشک عمومی و آزمایشگاه و کل مراجعات درمانی، یک تا سه درصد کاهش داشته است.
قائم مقام وزیر بهداشت ادامه داد: این پدیده نوظهور باعث شد زمانی که مردم بیمار میشدند، درمان خود را به تاخیر بيندازند یا از آن صرف نظر كنند و این فاجعهای بود که در آن زمان به دلیل شلوغیها به آن کمتوجهی شد.
حریرچی عنوان کرد: در سال 91 هزینهکرد از محل تولید ناخالص ملی در حوزه درمان و بهداشت کاهش پیدا کرد؛ یکی از مشکلات اصلی در حوزه درمان این بود که درصد کمی از درآمد ناخالص ملی به بهداشت و درمان اختصاص مییافت. برای حل این مشکل، در طرح تحول نظام سلامت منابع جایگزینی در نظر گرفته شده است.
معاون كل وزارت بهداشت گفت: مجلس قبلی اختصاص 10 درصد از محل درآمد تولید ناخالص ملی به حوزه درمان را تصویب کرد که دولت سابق به آن عمل نکرد. همچنین مجلس اختصاص یک درصد از محل ارزش افزوده سالانه به میزان 3 هزار میلیارد تومان به حوزه سلامت را تصویب کرده بود. مجلس فعلی نیز با تصویب 8 هزار میلیارد تومان برای حوزه درمان و بهداشت اقدامی معجزهآسا انجام داد.
حریرچی گفت: هدف ما این بود که هزینهکرد در درمان بیشتر از متوسط کشورهای منطقه باشد. در کشورهای منطقه، هزینهکرد دولت در حوزه درمان بیش از 10 درصد ولی در کشور ما 6 درصد است که این رقم فاجعه است. البته این رقم پس از طرح تحول نظام سلامت افزایش پیدا کرده است ولی هزینهکرد ما در سال 93 هنوز از هزینهکرد در سال 89 کمتر بوده است، با این وجود با این هزینه کم نیز رضایتمندی ایجاد کردهایم و دستاوردهایی به دست آمده است.
قائم مقام وزیر بهداشت با بیان اینکه اکنون 70 درصد مردم کشور بیمه شدهاند، عنوان کرد: طبق هدف کلی نظام سلامت، مقرر شده دولت ها و بیمه ها در بخش سلامت هزینه بیشتری را صرف نمایند، با توجه به اینکه هزینه دولت ها و بیمه ها در کشورهای منطقه به طور متوسط 64 درصد است، در کشور ما پیش از طرح تحول نظام سلامت، هزینه بیمهها در سلامت 35 درصد بود ولی در سال اول اجرای طرح تحول نظام سلامت آن را به 51 درصد رساندیم. همچنین تعداد بیمهشدهها حدود 35 درصد افزایش پیدا کرده است. پیش از طرح تحول نظام سلامت یکپنجم مردم کشور بیمه نبودند و پس از اجرای این طرح، بیش از 10میلیون و 200 هزار نفر برای بیمه در حوزه سلامت ثبتنام کردند و 35 درصد، تعداد افراد بیمه شده توسط بیمه سلامت افزایش یافته است.
وی عنوان کرد: یکی از معضلات اصلی پیش از اجرای طرح تحول نظام سلامت، گران بودن دارو و تجهیزات بود که منابع بسیاری صرف آن میشد؛ کمبود دارو نیز یکی از معضلات مهم بود و بحران کمبود اقلام دارویی وجود داشت. اکنون واردات دارو به کشور 350 میلیون دلار کاهش پیدا کرده است.
حریرچی با اشاره به کاهش سهم هزینه مردم در پرداخت هزينه هاي بستری ادامه داد: سهم هزینه مردم در پرداخت هزينه هاي بستری از 37 درصد پیش از طرح تحول نظام سلامت به هشت درصد رسیده است. همچنین تا پیش از اين طرح، تنها پنج درصد از پزشکان به صورت تمام وقت در مناطق محروم میماندند ولی اکنون 100 درصد پزشکان مربوطه در مناطق محروم میمانند.
معاون كل وزارت بهداشت با اشاره به فرسودگی بیمارستانهای کشور و اينكه ما در بيمارستان ها VIP براي افراد خاص نداريم و همواره VIP ما مردم مستضعف و محروم هستند، بيان نمود: ٦٧ درصد بیمارستان ها و ٥٨ هزار تخت فرسوده در کشور وجود داشته و پس از اجرای طرح تحول نظام سلامت، 39 هزار تخت نوسازی شده است. همچنین تا قبل از اجرای این طرح، با کمبود 5700 تخت آی سی یو در کشور مواجه بودیم که اکنون 2470 تخت آي سی یو ایجاد شده است.
وی با بیان این که در این مدت زایمان طبیعی در کشور گسترش پیدا کرده است، گفت: پیش از طرح تحول نظام سلامت و در سال 2011 کشور ما در زایمان سزارین رتبه نخست جهانی را داشت ولی اکنون و با انجام بیش از 10 میلیون زایمان طبیعی توانستهایم آمار زایمان سزارین را حدود 6.5 درصد کاهش دهیم.
وی عنوان کرد: با اجراي طرح تحول نظام سلامت، از پرداختهای غیرقانونی در مراکز درمانی و بیمارستانها جلوگیری شده است. پیش از طرح تحول نظام سلامت، در بخش درمان سالانه حدود 7 تا 10 هزار میلیارد تومان به صورت غیرقانونی از مردم دریافت میشد ولی اکنون در خصوص جلوگیری از دریافتهای غیرقانونی و زیر میزی توانسته ایم به ميزان 99 درصد موفق عمل کنیم.
قائم مقام وزیر بهداشت با اشاره به اینکه طرح تحول نظام سلامت در بخش بهداشت نیز اجرا شده است، عنوان کرد: در کشور 2039 خانه بهداشت جدید ساخته شده و بیش از 1900 خانه بهداشت مورد تعمیرات اساسی و بازسازی قرار گرفتهاند.
حریرچی گفت: اکنون با کمال افتخار میتوانیم اعلام کنیم که هیچ روستایی وجود ندارد که باید پزشک داشته باشد ولی پزشک در آن حضور نداشته باشد. به حاشیه شهر نیز توجه جدی شده است و در همین راستا 1955 مرکز سلامت در حاشیه شهر راهاندازی شده و بیش از 2000 مرکز دیگر نیز در حال تعمیر و تجهیز شده است.
قائم مقام وزیر بهداشت در پايان اظهار کرد: هنوز راه درازی در پیش داریم تا بتوانيم به آن مرحله برسیم که به فرمایش مقام معظم رهبری(مدظله العالی) مبني بر اينكه بیماران و خانواده بیماران رنجی جز درد بیماری نداشته باشند، دست پيدا كنيم، چرا كه سالها رسیدگی به مردم در حوزه درمان فراموش شده بود و اکنون این طرح با همراهی مقامات ارشد نظام و دستگاههای مختلف به انجام رسیده است و امیدواریم که همگي با وحدت و ارائه نظرات کارشناسی و پرهیز از جناح بازي های سیاسی برای موفقیت طرح تحول نظام سلامت تلاش کنیم.
انتهای پیام/و