پرطرفدارترین رشته‌های تحصیلی ایران و دنیا را بشناسید

از خالی ماندن صندلی دانشگاه‌های دولتی و غیردولتی که بگذریم اما هنوز رقابت و جنجال بر سر برخی رشته‌های تحصیلی داغ است.

به گزارش خبرنگار حوزه دانشگاهی  گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان، کسانی که در دبیرستان معدل بالاتری دارند با فکر پوشیدن لباس سفید دکتری و گذاشتن کلاه ایمنی مهندسی، جذب رشته‌های علوم تجربی و ریاضی فیزیک می‌شوند، آنها هم که انتخابی جز علوم انسانی در رشته‌های نظری برایشان باقی نمی ماند عزمشان را برای وکیل شدن جزم می‌کنند. از رشته های فنی و حرفه ای و کاردانش هم در این سالها آنطور که باید و شاید استقبال نشده و همچنان رشته‌های نظری بیشترین حجم داوطلبان کنکور را دارند. 

پرطرفدارترین رشته‌های تحصیلی ایران و دنیا را بشناسید

با توجه به رشد دانشگاه‌ها و موسسات غیرانتفاعی، پردیس‌های خودگردان و غیره ظرفیت پذیرش‌ها بیشتر از داوطلبان شده، با این حال آنچه کنکور سراسری سال‌های اخیر را با چند سال گذشته متمایز می‌کند رقابت برسر انتخاب رشته و دانشگاه برتر است. داوطلبان شرکت در کنکورهای سراسری هدف خود را نه تنها کسب یک صندلی خالی بلکه کسب یک صندلی با کیفیت در دانشگاه‌های درجه یک می‌دانند.

وقتی شرکت کنندگان آزمون با ظرفیت پذیرش برابر می شود
چهل و ششمین ماراتن کنکور سراسری امسال، صبح و بعدازظهر روزهای 24 و 25 تیرماه برگزار شد و آمارهای سازمان سنجش نشان می‌دهد که تعداد شرکت کنندگان آزمون سراسری و تعداد افراد مجاز برای پذیرش، در حال نزدیک شدن به آمار ظرفیت دانشگاه‌ها است و این مسئله با وجود آمار و ارقامی که مسئولان از ظرفیت‌های خالی دانشگاه‌های دولتی و غیردولتی ارائه می‌دهند کاملا برای داوطلبان و خانواده هایشان قابل درک است.

آن‌طور که آمارهای وزارت علوم می‌گوید، در کنکور 94 دانشگاه‌ها حدود 300 هزار صندلی خالی مانده، علاوه بر آن بیش از نیمی از ظرفیت دانشگاه جامع علمی ـ کاربردی و دانشگاه پیام نور، 400 هزار ظرفیت در دانشگاه‌ آزاد و حدود 60 درصد صندلی‌های دانشگاه‌های غیرانتفاعی و البته 90 درصد صندلی‌های دانشگاهی در دوره کاردانی غیرانتفاعی بدون دانشجو مانده و این همان موضوعی است که بیشتر مسئولان وزارتی و دانشگاهی به آن تاکید می کنند.

درواقع خالی بودن صندلی‌ دانشگاه‌ها پدیده‌ای است که به علت رشد بیش از حد مراکز دانشگاهی بی‌کیفیت شیوع یافته است.

بازارگرمی 20 درصد رشته‌ها
در فهرست منتشر شده از پولسازترین مشاغل دنیا؛ رشته‌های مدیریت، علوم ارتباطات، علوم کامپیوتر، طراحی و گرافیک، مهندسی نفت و مهندسی مکانیک جاخوش کرده بود. 

اما شورای برنامه ریزی آموزش عالی وزارت علوم در این باره معتقد است که رشته هایی چون مدیریت و علوم ارتباطات درعین درآمدزا بودن برای کشورهای پیشرفته صنعتی اما در کشور ما خیلی پرکشش نیست و جزء 80 درصد رشته هایی است که فقط 20 درصد داوطلبان به آن تمایل دارند. 

درواقع دلیل این موضوع عدم احساس نیاز جامعه به این رشته‌ها است، مثلا رشته حسابداری به دلیل احساس نیاز جامعه به آن، جزء رشته‌های پرمتقاضی در کشور محسوب می شود.

برای این صندلی‌ها باید جنگید
اینکه گفته می‌شود همه داوطلبان در دانشگاه یک صندلی دارند موضوع درستی نیست چون با وجود این همه ظرفیت و خالی ماندن صندلی های دانشگاه‌ها اما هنوز بازار رقابت برای رشته‌های پرمتقاضی داغ است. موضوعی که حسین توکلی مشاورعالی سازمان سنجش بر آن تأکید می‌کند و می‌گوید: اگر داوطلبی بخواهد در رشته‌های پرطرفدار قبول شود باید خیلی سخت درس بخواند.

به گفته توکلی، داوطلبان معمولا برای 13 رشته رقابت می کنند و هنوز صندلی خالی برای این رشته‌ها در دانشگاه‌های باکیفیت و مطرح کشور وجود ندارد. داوطلبان شرکت‌کننده در رشته ریاضی و فنی بیشترعلاقه‌مند نشستن بر صندلی رشته‌هایی همچون مهندسی برق، مهندسی مکانیک، مهندسی عمران، مهندسی صنایع، معماری و کامپیوتر و در رشته تجربی رشته‌های پزشکی، داروسازی، دامپزشکی و دندانپزشکی پرطرفدار هستند، همچنین داوطلبان رشته‌های علوم انسانی معمولا روان‌شناسی، حسابداری و حقوق را انتخاب می کنند.

هرچه پردرآمدتر پرطرفدارتر
امروز رشته‌های دانشگاهی جدیدی با بازار کار خوب وجود دارند، حتی برخی از رشته ها که در گذشته تصور می‌شد بازار کارشان خوب است، امروز به مرز اشباع رسیده اند، مثل حقوق و روانشناسی و برخی از رشته‌های مهندسی همچون مهندسی برق.

پیش از این طبق نظر شورای برنامه ریزی آموزش عالی وزارت علوم، جزئیات رشته های دانشگاهی پردرآمد در ایران و شرایط ورود به آن، این طور اعلام شد: طی 60 سال گذشته و حیات آموزش عالی؛ داوطلبان، توسعه آموزش عالی را جهت دهی می‌کردند. درواقع وقتی صد یا هزار نفر اول کنکور، یک رشته خاص را انتخاب می‌کنند، طبیعتاً یکی از دلایل آن، کشش بازار کار و درآمدزا بودن آن رشته است.

به گفته آنها، اکنون در شرایطی هستیم که 80 درصد جمعیت داوطلبان کشور تنها در 20 درصد رشته ها علاقه مند به ادامه تحصیل هستند که در صدر آن پزشکی و سپس رشته های مهندسی برق، کامپیوتر، عمران و رشته های حقوق و روان‌شناسی قرار دارد و ارزیابی های اولیه نشان می‌دهد که بازار کار این رشته ها بازار خوب و پرکششی است.

بهروز دانشیان رییس مرکز سنجش و پذیرش دانشگاه آزاد اسلامی در گفت وگو با باشگاه خبرنگاران جوان درباره پرطرفدارترین رشته‌های تحصیلی در این دانشگاه گفت: در مقطع کارشناسی و دکتری حرفه‌ای دندانپزشکی ، پزشکی، داروسازی، علوم تغذیه، علوم آزمایشگاهی، دامپزشکی، مکانیک، مهندسی پزشکی، حقوق، عمران و معماری؛ درمقطع ارشد رشته‌های حقوق، حسابداری، مدیریت مالی، روانشناسی، عمران و در مقطع دکتری رشته‌های مدیریت دولتی، مدیریت بازرگانی با گرایش بازاریابی، حقوق خصوصی، حقوق کیفری، حسابداری، روانشناسی و معماری جزء پرطرفدارترین رشته‌های انتخابی از سوی دانشجویان است.

استرس فرزندان را دوچندان نکنیم 
یکی از ضعفها و چالشهای جدی در آموزش عالی، قدیمی بودن برنامه ها و منابع درسی است و با اشاره به تکلیف آموزش عالی در برنامه پنجم توسعه برای به روز شدن سرفصل های درسی باید گفت که در حوزه علوم انسانی کمتر به فکر به روز کردن، کارآمدی و بومی کردن این محتوا بودیم، در حالی که با تدوین برنامه های درسی متناسب با نیاز جامعه، دانش آموختگان مهارت و کارآیی لازم و کافی را در آن رشته دانشگاهی کسب می‌کنند و دیگر مثل امروز رقابت برای برخی رشته‌هایی خاص وجود ندارد.

هرچند که رقابت در هرکاری انگیزه و شوق فرد را برای موفقیت افزایش می دهد اما این رقابت در ماراتن سختی مثل کنکور که سرنوشت (بیشتر کاری) جوانان را رقم می زد بر دلهره و استرس‌ها دامن می زند و ممکن است شرایط را بر ضد منافع فرد تغییر دهد.

گزارش از محیامعصومی

انتهای پیام/ 

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳۵
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
M
۰۱:۴۳ ۰۷ بهمن ۱۳۹۹
من پارسال نویسندگی رو شروع کردم به احتمال نود درصد برم انسانی روانشناسی عمومی و مدیریت بازرگانی بخونم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۱۵ ۲۲ مرداد ۱۳۹۸
یه جوری نوشتید معدلهای بالا میرن سمت تجربی ادم تعجب میکنه من نهم هستم و معدلم ۱۹/۸۹شد ولی نمیتونم برم تجربی چون وقتی میبینم انقدر افرادی که سهمیه دارن حق منی که درس میخونم رو ضایع میکنن و میرن تو بهترین دانشگاه ها درس میخونن پس نمیرم تجربی چون نمیتونم ببینم افرادی که لیاقت ندارن دکتر و مهندس بشن من ازمون نمونه دولتی دادم و الان هم تصمیم دارم برم رشته حسابداری فنی حرفه ای با این که نمره علومم ۲۰ بود ولی متاسفانه کسی که سهمیه نداشته باشه باید به همه ارزوهاش پشت کنه و فراموش کنه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۱۴ ۱۶ مرداد ۱۳۹۸
با این صحبتی که بالا درمورد رشته های پرطرفدار در ایران و جهان شده مثل اینکه ایران ما جزیره ای دورافتاده از بقیه دنیاست، هرچی رشته پردرامد تو دنیا هست تو ایران اصلا درامدی ندارند.
Iran (Islamic Republic of)
ن
۱۴:۴۹ ۲۷ اسفند ۱۴۰۰
چون دیدگاه ما داغونه
یه مثال بزنم در کشورهای پیشرفته ارزشی که برای بیوتکنولوژی و ژنتیک میدن برای پزشکی نمی دن ایران دقیقا برعکسه
Iran (Islamic Republic of)
تینا
۲۳:۱۷ ۲۷ تير ۱۳۹۸
به چیز خوردن اوفتادم والدین من اجازه نمیدن ک برم تجربی چون معتقدند که اعصاب نداری الان موندم برم انسانی یا فنی کمک لطفا
Iran (Islamic Republic of)
سهیلا
۱۴:۲۴ ۰۴ خرداد ۱۳۹۹
برو فنی بهتره بخدا هر جایه کشور یا دنیا بری کارایه فنی در اولویته خودم بهداشت خوندم چون بیکار موندم بعد از طرحم رفتم دوره های فنی و حرفه ای گذروندم خداروشکر الان حداقل یه درامدی از این طریق دارم
Iran (Islamic Republic of)
رز
۱۶:۱۵ ۲۵ فروردين ۱۳۹۸
من نمیدونم چه رشتهای برم والدینم میگن برم تجربی بامعدل ۱۹٫۳۶
Iran (Islamic Republic of)
ترنم
۲۰:۵۵ ۰۶ مهر ۱۳۹۷
سلام خسته نباشید من کلاس نهمم و معدلم ۱۹ هست من نمیدونم چه رشته ای برم لطفا راهنماییم کنیم ممنونم
Iran (Islamic Republic of)
بهار
۲۰:۲۲ ۲۲ شهريور ۱۳۹۷
من تا پایه یازدهم تو دبیرستان تیزهوشان با معدل بالا تجربی خوندم ولی بخاطر علاقه به انسانی سال اخر دارم تغییر رشته میدم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۴۷ ۱۱ تير ۱۳۹۷
سلام لطفا به سوال من جواب بدید.
الان ایران به چه شغلی نیاز داره؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۰۰ ۱۸ شهريور ۱۴۰۰
معلم
Germany
Mansoir
۲۳:۵۲ ۱۸ فروردين ۱۳۹۷
سلام من پایه نهم هستم معدلم۱۸/۵۷شده از ریاضی بدم میاد موندم تجربی برم یا انسانی بعضی ها میگن تجربی قبول نمیشی لطفا من را راهنمایی کنید ممنون
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۰۹ ۱۵ فروردين ۱۳۹۷
تجربی رشته ی سختی است ولی من میخواه این رشته را بگیرم
Iran (Islamic Republic of)
مهسا
۱۶:۰۴ ۲۷ بهمن ۱۳۹۶
تجربی خوبه یا انسانی نمیدونم کدومشون برم
Iran (Islamic Republic of)
مهدی محمدی
۱۹:۰۴ ۱۱ مهر ۱۳۹۷
تجربی من خودم انسانی خوندم رشته هاش بدرد نخوره
Germany
z.tt .s
۱۶:۲۲ ۱۳ دی ۱۳۹۶
سلام یعنی الان دیگه جامعه به یه روانشناس احتیاج نداره؟؟؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۳۰ ۱۲ دی ۱۳۹۶
با عرض سلام خدمت دوستان.من دانشجو کاردانی ناپیوسته رشته برق صنعتی از یکی از دانشگاه های ازاد کشور...
Iran (Islamic Republic of)
محمدامین
۲۱:۴۶ ۲۸ آذر ۱۳۹۶
من درسم رامی خوانم وسخت تلاشم را می کنم وهمه زبانها رایاد می گیرم به خصوص زبان انگلیسی تا حتی اگر استخدام نشوم برای خودم کار جور کنم از خدا می خواهم تلاش پدر ومادرم راجبران کنم
Iran (Islamic Republic of)
امیر
۱۶:۳۲ ۲۵ آذر ۱۳۹۶
تجربی رشته ی سختی است ولی من میخواه این رشته را بگیرم
Iran (Islamic Republic of)
مصطفی
۲۰:۴۱ ۱۳ آبان ۱۳۹۶
دوستان هر رشته ای خواستین برین این دو نکته رو مد نظر بگیرید رشته ای باشه که بعد از اتمام تحصیل بشود با آن کاری راه بیندازی یعنی اگه استخدام نشدی بتوانی با آن کاری کنی و محتاج استخدام نباشه دو نیازی به مهر نظام مهندسی یا ارگانی دیگه رو نداشته باشه
Germany
Ali.mousavi
۰۷:۵۸ ۲۸ مهر ۱۳۹۶
ممنون
Iran (Islamic Republic of)
محدثه
۲۰:۵۸ ۱۲ مهر ۱۳۹۶
من رفتم تجربه هست ولی میخوام کنکورسراسری هنرمندم طراحی صنعتی بازارش خوبه ؟
Iran (Islamic Republic of)
shima
۰۰:۵۸ ۰۵ مهر ۱۳۹۶
بچه ها یه نصیحت خواهرانه به شما میکنم، به اینده شغلی کار نگاه کنید بعد انتخابش کنید باور کنید خیلی مهمه چون اگر خدای ناکرده بیکار بمونید مثل من سرخورده میشید. دوستان خوبم قدر همین دوران بدونید و بدون استرس ولی با پشتکار تمام شبانه روز درس بخونید و بدونید هرکی تلاش کنه قطعا نتیجه میگیره. باور کنید من حسرت شماها رو میخورم ولی چه میشه که دیگه دیر شده....
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۳۶ ۱۷ مرداد ۱۳۹۶
خوبه
Iran (Islamic Republic of)
محمد
۱۷:۴۱ ۱۲ مرداد ۱۳۹۶
در رشته انسانى حقوق و در رشته تجربى پزشكى و در رشته رياضى مهندسى ( برق - عمران - معمارى و مهندسى پزشكى )
موفق و مويد باشيد
Iran (Islamic Republic of)
علی جون
۰۷:۴۹ ۰۲ مرداد ۱۳۹۶
سلام دوستان عزیز از من می شنوید تجربی نرید آخر بی کاری داره والله برید انسانی راحت تره
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۲:۱۱ ۲۸ تير ۱۳۹۶
از سال 77 که من کنکور شرکت کردم تا الان وضعیت همینه
Iran (Islamic Republic of)
دایانا
۲۲:۵۵ ۱۸ مهر ۱۳۹۸
یعنی ۹ساله کنکور میدی ععععععععععععععععع
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۰۷ ۲۵ تير ۱۳۹۶
ای بچه ها من الان نمی دونم چه رشتی بر م به من کمک کنید تا بدونم چه برم
Iran (Islamic Republic of)
الینا
۰۹:۰۴ ۲۵ تير ۱۳۹۶
انشالله
Iran (Islamic Republic of)
امیر حسین
۲۰:۳۴ ۱۸ تير ۱۳۹۶
امیدوارم که در رشته تجربی قبول شم به امید خدا فقط به امید خدا
Iran (Islamic Republic of)
امیر حسین
۲۰:۳۴ ۱۸ تير ۱۳۹۶
امیدوارم که در رشته تجربی قبول شم به امید خدا فقط به امید خدا
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۵۰ ۱۰ خرداد ۱۳۹۶
از سال 77 که من کنکور شرکت کردم تا الان وضعیت همینه
Iran (Islamic Republic of)
بیم بم
۲۱:۴۱ ۱۸ ارديبهشت ۱۳۹۶
من که اگه دکتر نشم پرستار میشم مهم نیس دیگران چی فکر کنن مهم علاقه خودم به این رشته هاست.
Iran (Islamic Republic of)
ali
۱۱:۰۳ ۱۷ اسفند ۱۳۹۵
مر30
آخرین اخبار