رژیم آل سعود مدتی است که مشکلات داخلی کشورش را به منطقه تعمیم می‌دهند.

به گزارش خبرنگار سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، "کشورداری" عنوانی که حاکمان سعودی معنای دقیق ان را گم کرده اند و می خواهند با استفاده از منطقه داری به این امر برسند در حالی که از اداره کشور خود عاجزند اما با سرک کشی و نقشه ریزی سعی در تعمیم دادن مشکلات خود به منطقه غرب آسیا دارند.

حکام سعودی در درون کشور خود با مشکلات بسیاری مواجه و اقدام به اختلاف افکنی بین اهل تسنن و تشیع در داخل کشور خود کرده و سعی می‌کنند برای پوشاندن کم کاری خود و و جلوگیری از گسترش نارضایتی‌های اجتماعی مسلمانان شیعه و سنی را مقابل یکدیگر قرار دهند. آمار دقیقی از تعداد شیعیان در عربستان وجود ندارد. طبق اعلام عربستانی‌های 13 درصد جمعیت این کشور را شیعیان تشکیل داده‌اند و این در حالی است که طبق برخی منابع دیگر بیش از 30 درصد جمعیت عربستان را شیعیان تشکیل می‌دهند.  تعداد شیعیان در این کشور بیش از 30 درصد است که حکومت سعودی در راستای عدم اجازه فعالیت به شیعیان از اعلام آمار واقعی خودداری کرده است.

البته بر کسی پوشیده نیست که در شرایط عادی اهل تشیع و تسنن مشکلی با یکدیگر ندارند و در کنار یکدیگر زندگی مسالمت‌آمیزی دارند ولی حکومت آل سعود با قرار دادن وهابیت تندرو در مقابل شیعیان چنین وانمود می‌کند که اهل تسنن با شیعیان مشکل دارند و در واقع همان سیاستی را که در کل جهان اسلام در راستای اختلاف افکنی بین تشیع و تسنن دنبال می‌کند در کشور خود نیز دنبال کرده و چنین می‌نماید که کل اهل تسنن عربستان در مقابل شیعیان قرار دارند.



از نمونه‌های زندگی شیعه و سنی در کنار یکدیگر در کشورهای عرب نشین می‌توان به عراق اشاره کرد.حکومت سعودی هیچ گاه بر این نکته تکیه نمی‌کند که قسمت عمده‌ای از مردم عراق از اهل تسنن گرفته تا شیعیان مخالف سیاست‌های اعمالی حکام سعودی در کشورشان هستند.

زندان‌های آل سعود که مملو از افرادی است  اعتراضی ولو بسیار کوچک به حکام سعودی کرده‌اند از دیگر مسائلی است که حکام سعودی درگیر آن هستند. بسیاری از افرادی که در این زندان‌ها بسر می‌برند کسانی هستند که اعتراضی ولو بسیار کوچک به حکام سعودی کرده و خواهان حداقل حقوق خود شده‌اند.

وضعیت زندان‌های آل سعود به گونه‌ای است که اعتراض سازمان‌های حقوق بشری را در پی داشته است و حتی نمایندگان کنگره آمریکا (در اقدامی نمایشی) خواهان لغو سفر اوباما به عربستان به بهانه نقض حقوق بشر توسط حکام سعودی شدند.



از دیگر مشکلاتی که می‌‌توان به صورت کلی به آن اشاره کرد تنش در خاندان سلطنتی حکام سعودی و کهولت سن پادشاه این کشور از سویی و متهم کردن ولیعهد این کشور به زوال عقل از سوی برخی از دست‌اندرکاران سعودی، نبود آینده‌ای روشن برای حکومت و سردامدران آن است.

به گزارش اندیشکده واشنگتن همچنین می‌توان به مشکل زیرساختی در عربستان مخصوصا در شهرهایی مانند جده اشاره کرد که زیرساخت‌های این شهر علی‌رغم اینکه عربستان مبلغ زیادی را برای توسعه خود در نظر گرفته هنوز کامل نشده و مردم قسمت‌هایی از این شهر کماکان از آب لوله کشی بی بهره بوده و هنوز با تانکر برای آنان آب می‌برند.

فساد در خاندان سلطنتی آل سعود و سوء استفاده از قدرت در توسط شاهزادگان سعودی از دیگر مواردی است که موجب نارضایتی مردم شده و اندیشکده واشنگتن در مطلبی آورده است که ده‌ها سال است که اعضای آل سعود به خاطر استفاده‌های مالی از موقعیت سلطنتی خود و رفتار متکبرانه مورد انتقاد بوده و هستند.

همچنین عدم آزادی‌های اجتماعی و رسانه‌ای از دیگر مواردی است که حکام سعودی اعمال کرده و اجازه فعالیت رسانه‌ای و حتی استفاده از شبکه‌های اجتماعی را به اهالی عربستان نمی‌دهد و روزنامه‌های عربستان در سال گذشته اعلام کردند رسانه‌های اجتماعی پیام‌رسان مانند اسکایپ، وایبر و واتزاپ در این کشور مسدود خواهند شد و راه استفاده از این شبکه‌های را نظارت دولت بر آنها دانسته‌اند.



شکی نیست نگرانی حکام سعودی از گسترش استفاده مردم از شبکه‌های اجتماعی درخواست افزایش آزادی‌ها توسط مردم و همچنین گسترش اعتراض‌ها و ناآرامی‌ها در این کشور است. از دیگر محدودیت‌هایی مانند عدم اجازه رانندگی زنان در عربستان و همچنین عدم اجازه تردد زنان بدون محارم بین شهرها می‌گذریم که بسیار گفته شده است.

اما وسعت مشکلات این کشور بزرگ تر از ایران شده است امروزه در شمال و جنوب این پادشاهی یعنی در سوریه و یمن غوغای جنگ نفس ها را می برد و در شرق هژمونیثبات و قدرت ایران، خواب و خوراک را بر حاکمان سعودی حرام کرده است.

 خطرات داخلی و خارجی ناشی از گروه های تروریستی که بخش قابل توجهی از آنها دست پرورده ریاض محسوب می شوند، امنیت عربستان را با تردید مواجه می کند و افزون بر آن دیگر نمی توان از این کشور به عنوان سرزمینی آکنده از رفاه و ثروت یاد کرد زیرا با کاهش شدید قیمت های نفت که البته مسبب آن نیز خود عربستان است، بودجه این بزرگترین تولیدکننده نفت جهان با مشکل روبرو شده و کسری بودجه های کمرشکنی در انتظار این کشور خواهد بود. بدین ترتیب عربستان در عمل دیگر نمی تواند از نفت به عنوان یک سلاح استفاده کند.

از سویی دیگر ملک سلمان در حال حاضر فرتوت و بیمار است. او حداقل یک سکته قلبی را پشت سر گذاشته و در گفت وگوها و مصاحبه ها آشکارا آشفته نشان می دهد و چند دقیقه ای زمان لازم دارد تا بتواند تمرکز خود را به دست آورد و اگر بخواهیم به صورت انگشت شمار بله مشکلات منطقه ای عربستان اشاره کنیم بدون شک باید از جنگ با یمن که به صورت فرسایشی در حال انجام است و حمایت از تروریست ها و باج دادن های بسیار به رزیم صهیونیستی نام برد که هزینه های بسیاری را متوجه این کشور ساخته و آل سعود بدون توجه به خواسته های مردم خود دست به چنین جنایت هایی می زند.

"محمدجواد ظریف" رییس دستگاه دیپلماسی کشورمان با نقد سیاست‌های برخی کشورهای منطقه بر این باور است که، معمولا برخی از دیپلمات‌ها همه گزینه‌های غلط را اول انتخاب می‌کنند تا به گزینه درست برسند. معتقدم که برخی از کشورهای منطقه نیز به اشتباه و به دلیل محاسبات غلط سیاست‌هایی را انتخاب کردند که بیش از همه دامنگیر خود آنها می‌شود. دولت عربستان با حمایت از گروه‌های افراطی، جنگ‌افروزی و کشتار مردم بی‌گناه یمن باعث شده که خود در انزوا قرار بگیرد و دیر یا زود مجبور به اصلاح سیاست‌های خود می‌شود. گرچه هر چه زودتر این سیاست‌ها را اصلاح کند به خود و منطقه کمتر آسیب می‌رساند.


تلاش ریاض برای سرنگون کردن حکومت سوریه و جنگی که علیه شیعیان زیدی یمن یا همان حوثی ها راه انداخته است نیز مسئله نحوه برخوردش با شیعیان عربستانی را پیچیده تر می کند. این اقدامات به تنش میان رهبری سنتی عربستان و شهروندان شیعه اش دامن خواهد زد. علی رغم آنکه حکومت عربستان با تکیه بر دلارهای نفتی سعی در خرید وفاداری شهروندان و سرکوب نارضایتی را دارد، سیل تحولات داخلی و منطقه ای نیاز به اصلاحات جدی و واقعی را در این کشور الزامی کرده است. ناکامی در اجرای این اصلاحات ممکن است این مشکلات را عمیق تر کند.

ثبات اقتصادی و اجتماعی آینده عربستان بستگی به توانایی رهبران جدید این کشور به رفع مشکلات داخلی دارد. انتظار تغییرات سریع در جامعه ارتجاعی عربستان و نظام سیاسی این کشور درست نیست، اما مشکلات این کشور با نشانه رفتن انگشت اتهام به سمت ایران تعمیم دادن آن به منطقه حل نمی شود.

گزارش از هدیه آقاپور

انتهای پیام/
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار