تبریز؛

رژیم غذایی مناسب از راهکارهای کاهش فشار خون

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تبریز گفت: با تجویز رژیم غذایی مناسب به بیماران توسط پژشک می توان تا حدودی این بیماری را کنترل کرد.

دکترحمید نوشاد  در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از تبریز؛گفت:  90 درصد علت بیماری در مبتلایان به فشار خون مشخص نیست برهمین اساس با تجویز رژیم غذایی مناسب به بیماران توسط پژشک می توان تا حدودی این بیماری را کنترل کرد.

وی با اشاره اینکه در بیماری فشارخون احتمال آسیب دیدن مهمترین بخش های بدن وجود دارد افزود: در صورت عدم تشخیص ممکن است بیمارفشار خون دچار عارضه نارسایی کلیه، سکته قلبی و مغزی و خونریزی های چشمی شده و در نتیجه به کوری منجر شود.

نوشاد افزود: باتوجه به سیر صعودی بیماری قلبی و عروقی در جامعه ،افزایش بیماری فشارخون که از عوامل ابتلا به بیماری قلبی است اگر به موقع تشخیص و درمان نشود عوارض ان تشدید خواهد شد.

دکترنوشاد در ادامه افزود: 10 درصد ابتلا به بیماری فشار خون در بیماران کلیوی و غده فوق کلیه و بیماران مبتلا به بیماری اعصاب و روان که از داروهای اعصاب استفاده می کنند مشخص است.

وی افزود: تجویز داروی فشارخون در بیماران مبتلا متفاوت است و بسته به سن، جنس،حاملگی بیمار، نژاد و حتی بسته به زمینه بیماری که از قبل داشته تجویز می شود.

فوق تخصص کلیه و فشار‌خون در خصوص تشخیص درست و به موقع بیماری فشارخون، گفت: اگر عوامل بروز فشارخون ناشی از بیماری کلیه به درستی باانجام آزمایشات مشخص شود می توان در بهبود بیماری کلیوی و کاهش فشار خون با تجویز به موقع دارو به بیمار کمک کرد.

نوشاد یادآور شد:انجام ازمایش ادرار و خون در تشخیص بیماری فشارخون حائز اهمیت است.

وی در ادامه به عوامل تشدیدکننده بیماری فشارخون اشاره کرد و افزود: افراد با فشار خون بالا علاوه بر کنترل فشار خون و مصرف مرتب دارو باید در استفاده از سیگار، مصرف رژیم غذایی پرچرب، استفاده از داروها بدون تجویز پزشک و فعالیت بدنی نامناسب(وزنه برداری) که بیماری را تشدید می کنند خودداری کنند.

وی همچنین فعالیت های بدنی مناسب،ورزش های هوازی، شنا،پیاده روی در هوای سالم و دوچرخه سواری را برای بیماران با فشارخون بالا توصیه کرد.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تبریز گفت: با رعایت این نقاط خواهیم توانست عوارض فشارخون بر روی کلیه، چشم ،قلب و مغز را به حداقل برسانیم.

نوشاد درمان فشارخون از طریق تغییر شیوه زندگی برای بیماران خفیف فشارخون را موثر دانست و گفت: فشارخون در موارد خفیف بیماری شاید با توصیه رژیم غذایی کم نمک و کم چرب و همچنین افزایش فعالیت بدن و کاهش وزن منجربه کنترل شود اما این امر در مورد همه بیماران صادق نیست و در اکثر موارد بیمار نیاز به دارو خواهد داشت.

وی بیان کرد:اصلاح شیوه زندگی اثربخشی داروها را چندین برابر کرده و باعث کنترل افزایش ناگهانی فشارخون می شود.

وی همچنین در خصوص موارد اورژانسی فشارخون که منجربه سکته قلبی و مغزی می شود هشدار داد و افزود: بیمارانی که دچار تصلب شریان بوده و در طولانی مدت رگ هایشان سفت شده است اگر فشارخونشان بطور ناگهانی افزایش یابد باعث سکته مغزی یا قلبی شده ودر نتیجه به کلیه ها آسیب خواهد رساند.

وی به نشانه‌های شایع دوران یائسگی زنان، نیز اشاره کرد و گفت: زنانی که وارد دوران یائسگی می‌شوند باشروع این دوران تغییراتی در بدن انان ایجاد می‌شود که از جمله این تغییرات می توان به گرگرفتگی بدن،برافروختگی، تعریق و دلتنگی اشاره کرد که اکثر زنان آن را تجربه می‌کنند و براین اساس این علایم به معنای بالا رفتن فشارخون نیست بلکه به دلیل تغییرات هورمونی است که در بدن ایجاد می شود.

دکتر نوشاد همچنین ادامه داد: با بالا رفتن سن، زنان در معرض خطر ابتلا به انواع بیماری‌ها هستند که با مراجعه به متخصص مربوطه اگر علائم فوق فشارخون نباشد به متخصص زنان ارجاع داده خواهند شد.

فوق تخصص کلیه و فشار‌خون خاطرنشان کرد: بیماری فشارخون درزنانی که از قرصهای خوراکی جلوگیری ازبارداری استفاده میکنند نسبت به زنانی که این قرص ها رااستفاده نمی کنند چندین برابر بیشتر است.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تبریزکنترل بیماری فشارخون در دوران بارداری را حائر اهمیت خواند و تاکید کرد: این بیماری در دوران بارداری باعث سقط جنین بنام بیماری"مسومیت حاملگی" می شود که با دفع پروتئین و ورم بدن خود را نشان داده و حتی منجربه خونریزی مغزی و مرگ مادر می شود این درحالیست که ممکن است در ماه های آخر بارداری نوزاد زنده بماند ولی مادر به دلیل خونریزی مغزی، فشار و مسمومیت حاملگی فوت کند.

دکترنوشاد با اشاره به اینکه احتمال خطر عوارض فشارخون در دوران حاملگی وجود دارد گفت:زنان حامله با مراجعه به متخصص کلیه و فشارخون باید تا زمان زایمان تحت کنترل پزشک باشند.

استاد بیماری های کلیه و فشارخون گفت: استفاده از تغذیه نامناسب و غذاهای فست فود پرچرب و دارای نمک زیاد کم تحرکی جوانان، سن این بیماری را تا 25 سال کاهش داده است در حالیکه در گذشته بیشتر افراد مسن دچار این بیماری می شدند.

به گفته وی هم چنین استفاده از دوغ های دارای نمک زیاد بیشتر از مصرف نوشابه در تشدید این بیماری نقش دارند.

یک عضودیگرهیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تبریز نیز گفت:بیماری فشار‌خون به بیماری کشنده بدون علامت معروف است که با بالا رفتن سن، فشار خون نیز افزایش می یابد.

علیرضا استاد رحیمی به پیشگیری و کنترل به موقع پرفشار‌ی خون اشاره کرد و افزود: مهمترین عوامل در پیشگیری این بیماری کنترل وزن، انجام فعالیت فیزیکی و استفاده از رژیم غذایی مناسب و تلاش برای کاهش استرس است.

وی تصریح کرد: نقش تغذیه در پیشگیری و درمان فشار‌خون از اهمیت خاصی برخوردار است و بر این اساس برای افراد با فشارخون بالا توصیه تغذیه ای مناسب برای توقف پرفشار‌ی خون که میزان پتاسیم، کلسیم، منیزم و فیبر غذایی زیاد و سبزیجات و حبوبات دارای پتاسیم، منیزم و فیبر بالا و لبنیات با کلسیم بیشتر مصرف شود .

همچنین انواع آجیل به علت وجود مواد معدنی و منیزم بالا توصیه می شود.

رئیس مرکز تحقیقات تغذیه دانشگاه علوم پزشکی تبریز گفت: پرخوری و افزایش وزن، مصرف انواع فست فود به دلیل وجود چربی های جامد همجنین غذاهای حاوی نمک زیاد شامل سوسیس، کالباس و غذاهای کنسروی باعث افزایش فشار‌خون در بیماران می شود.

گفتنی است‌‌: فشار‌خون بالا عامل خطر برای بسیاری از بیماری های موجود در جامعه مانند بیماری های عروق قلب و مغز است که با اصلاح شیوه زندگی و تغذیه مناسب قابل پیشگیری است و به دلیل نداشتن علائم با اندازه گیری و کنترل مرتب در صورت تشخیص بیماری با پیگیری و درمان مناسب، بیمار زندگی طبیعی خواهد داشت.


انتهای پیام/ش

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار