ساری؛

گوزن زرد آسیایی کجا زیست می کند؟

35 راس گوزن زرد آسیایی که از گونه های منحصر به فرد جانوری کشور است در پناهگاه حیات وحش دشت ناز ساری سرشماری شد.

به گزارش  گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری ، طرح سرشماری گوزن زرد آسیایی به منظور بررسی ویژگیهای جمعیتی این گونه با حضور کارشناسان اداره حیات وحش ، حراست و محیط بانان پناهگاه حیات وحش دشت ناز انجام شد.

پناهگاه حیات وحش دشت ناز با مساحت 55 هکتار در 35 کیلومتری شمال شرق شهرستان ساری واقع است . این پناهگاه سال 1346 تحت حفاظت سازمان محیط ز زیست کشور قرار گرفت و به عنوان پناهگاه این گونه جانوری انتخاب شد.

پناهگاه حیات وحش دشت ناز ساری مرکز تکثیر گوزن زرد ایرانی است و تاکنون تعدادی از گوزن های تکثیر شده در این پناهگاه به استان های تهران، البرز، اردبیل، خوزستان و فارس منتقل شد.

گونه های غالب این پناهگاه درختان بلوط، آزاد، انجیلی، ولیگ و گونه های جانوری آن شامل انواع کبوتر، انواع عقاب، روباه، شغال، گراز، جوجه تیغی، خرگوش است.

پناهگاه حیات وحش دشت ناز که در نزدیکی شهر ساری مرکز استان مازندران واقع شده یکی از جاذبه های دیدنی این استان برای طبیعت دوستان و دوستداران حیات وحش به شمار می رود.

در این پناهگاه ضمن حفاظت و نگهداری گوزن زرد ایرانی که تعلیف آنها دستی صورت می گیرد همه ساله تعدادی از گوزن های تولید شده را به زیست گاه های اصلی، یعنی حواشی رودخانه دز و کارون منتقل می کنند. پیرامون این پناهگاه حصار کشى شده است و گوزن‌ ها از پشت دیوارهاى سیمى قابل مشاهده هستند.

در گذشته پراکندگی این حیوان از غرب و شمال غرب ایران تا شمال شرقی آفریقا و در جنوب اروپا تا بالکان گسترده بود. ولی در حال حاضر پراکندگی طبیعی این حیوان فقط محصور به جنگل های متراکم و غیر قابل نفوذ منطقه خوزستان و زاگرس در کنار رودخانه‌ های دز و کرخه می‌ باشد. به منظور جلوگیری از انقراض گوزن زرد ایرانی تعدادی از آن ها را به دشت ناز در مازندران، دشت ارژن و جزیره اشک در دریاچه ارومیه انتقال داده شده اند.

تا چند دهه پیش تصور می‌شد که نسل این حیوان منقرض شده است ولی با مشاهده شدن چند شاخ تازه در شوش این تصور از بین رفت و دو رأس از آنها توسط آقای ورنر ترنس آلمانی زنده گیری شده و در سال ۱۳۳۷ به باغ وحش اپل انتقال داده شده و بعد از تکثیر تعداد ۶ رأس به دشت ناز منتقل گردید. از جمله عوامل کاهش جمعیت این گونه می‌توان به شکار بی رویه و تخریب زیستگاه‌ های طبیعی آن اشاره نمود.

این منطقه کوهستانی که از جنگل های هیرکانی پوشیده شده است، یکی از منحصر به فرد‌ترین اکوسیستم‌ های طبیعی کشور را دارا می باشد. وجود بیش از ۴۴۷ گونه گیاهی خود مبین این موضوع است. از گونه‌ های مهم گیاهی می توان از ممرز، راش، توسکا، انجیلی و لیلکی و از گونه‌ های مهم جانوری می توان از گوزن زرد، مرال، شوکا، گربه جنگلی و قرقاول اشاره کرد.

از مهمترین عوامل تهدید کننده دشت ناز می توان به اقزایش گونه گوزن زرد که خطری بالقوه برای گونه‌ های اندمیک منطقه به حساب می‌ آید نام برد. همچنین فشار ناشی از نگهداری و تکثیر گوزن زرد طی بیش از ۵ دهه و تخریب پوشش جنگلی و عدم رویش و جایگزینی درختچه‌ های جدید مهمترین عوامل مخرب تاثیر گذار بر این منطقه هستند.


انتهای پیام/گ

برچسب ها: ساری ، گوزن ، آسیایی ، زیست ، زرد
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.