در گفتگوی ویژه خبری مطرح شد؛

آقاجانی: برنده‌ اصلی نظام تعرفه‌ گذاری مردم هستند/ زالی: ایجاد انضباط مالی مهمترین دستاورد کتاب است + فیلم و تصاویر

معاون درمان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور با بیان اینکه اولین بار کتاب ارزش‌های نسبی سلامت در ایران حدود سی سال پیش اجرایی شد گفت:‌ بعد از گذشته سه دهه از اجرای این کتاب و رشد روز افزون علوم پزشکی در ایران و سایر کشورهای دنیا لزوم تغییر در کتاب و پیش بینی تکنولوژی های جدید کاملا احساس میشد.

به گزارش خبرنگار سیاسی باشگاه خبرنگاران، دکتر علیرضا زالی رئیس سازمان نظام پزشکی کشور و محمد هادی آقاجانی معاون درمان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به منظور بررسی رونمایی از کتاب ارزش نسبی تعرفه‌های پزشکی در طرح تحول نظام سلامت در برنامه شب گذشته (8 آبان) گفتگوی ویژه خبری حضور یافتند.

در ابتدای این برنامه محمد هادی آقاجانی در پاسخ به اولین سوال مجری برنامه مبنی بر تشریح این کتاب اظهار داشت: تدوین کتاب ارزش نسبی خدمات سلامت در ایران به حدود 30 سال پیش برمیگردد و اولین نسخ از این کتاب مربوط به آن سالهاست.

وی ادامه داد: حدود سی سال پیش اولین بار کتاب ارزش های نسبی سلامت در ایران اجرایی شد، بعد از گذشت سه دهه از اجرای این کتاب و رشد روز افزون علوم پزشکی در ایران و سایر کشورهای دنیا لزوم تغییر در کتاب و پیش بینی تکنولوژی های جدید کاملا احساس میشد. لذا وزارت بهداشت طی سال های 84، 88 و 89 با همکاری سازمان های بیمه گر برای اصلاح این کتاب تلاش کرد که متاسفانه علی رغم تلاش های زیاد به نتیجه نرسید و احساس میشد که ضرورت دارد این تعرفه ها مورد بازنگری قرار گیرند.

معاون درمان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در ادامه به دلایل بازنگری در این کتاب اشاره کرد و ادامه داد: اولا حدود 2 هزار تکنیک جدید جراحی و خدمات تشخیصی و درمانی در این کتاب نبود  بنابراین به طبع، انواع و اقسام تعرفه ها در بیمارستان های دولتی و خصوصی اجرایی میشد که اصلا به نفع نظام و سلامت مردم نبود و از سوی دیگر بسته‌ی بیمه‌ی پایه یعنی خدماتی که بیمه ها پوشش میدهند به دلیل عدم بازنگری در این کتاب خیلی محدود بود.

وی اضافه کرد: علاوه بر این موضوعات، نسبت بین خدمات نیز تغییر کرده بود به این معنا که رشد تکنولوژی سبب تغییر در نسبت بین خدمات شده بود و مهمترین اصل در تعرفه گذاری که بحث نسبت در خدمات است، نادیده گرفته شده بود و این عدم تناسب به خدمات یک بی عدالتی را در بین رشته های مختلف پزشکی و بین تکنیک ها و اقدامات تشخیصی و درمانی ایجاد کرده بود.

دکتر آقاجانی تصریح کرد: بر این اساس گرایش به سمت برخی از رشته های پزشکی بیش از حد شده بود و گرایش به برخی رشته های مادر طب به ویژه رشته های داخلی بزرگسالان و داخلی کودکان و دیگر رشته های عفونی روان پزشکی و برخی از رشته های جراحی به دلیل همین عدم تناسب کاهش پیدا کرده بود و دیگر حتی برای برخی رشته ها، دیگر داوطلب هم نبود. بنابراین این دلایل و بسیاری از دلایل دیگر لزوم بازنگری در این کتاب را ایجاب میکرد.

معاون درمان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ادامه داد: بر این اساسدر سالهای گذشته تعرفه ها را درصدی افزایش میداد، مثلا این رشد ده درصد، بیست درصد و یا سی درصد بدون ایجاد عدالت و عدم تناسب مشکلات را حل نمیکرد، منابع هزینه میشد اما منجر به ایجاد عدالت در بین رشته ها نمیشد و ضمنا این عدم تناسب موجب شده بود که ما در دریافت های خارج از تعرفه در مراکز درمانی توسط برخی از پزشکان و موسسات و بیمارستان ها داشته باشیم و این فشاری بود که بر اقتصاد خانوار تحمیل میشد لذا وزارت بهداشت جسارت به خرج داد و روش قدیمی را کنار گذاشت و به جای اینکه رشد سنواتی معمول را بدهد بازنگری اصولی و بنیادین را در دستور کار خود قرار داد.

وی در ادامه در پاسخ به این سوال که این بازنگری چقدر به طول انجامید گفت: این کار حدود 6 ماه طول کشید، از اسفند ماه سال 92 کار شروع شد، از 28 انجمن تخصصی و فوق تخصصی پزشکی کمک گرفته شد، جلسات بسیار متعدد کارشناسی با همکاران در سازمان نظام پزشکی، همکاری 4 سازمان بیمه گر پایه، دبیرخانه شورای عالی بیمه، اساتید دانشگاه های علوم پزشکی سراسر کشور، بردهای تخصصی و مجموعه وزارت بهداشت، همه و همه در این بازنگری کمک کردند تا نتیجه ی آن تصویب این تعرفه ها و کتاب ارزش های نسبی خدمات سلامت ایران در هیات وزیران و اجرای آن از اول مهرماه بود.

در ادامه این برنامه دکتر علیرضا زالی رئیس نظام پزشکی کشور در پاسخ به این سوال که تدوین این کتاب چه کمکی به بهبود ارتباط بین پزشک و بیمار و برچیده شدن تعرفه های غیر متعارف میکند گفت: بهترین مدل برای ساماندهی تعرفه‌ها و ایجاد یک نظم مبتنی بر انتظام تعرفه ای در کشور، رسیدن به تعرفه های واقعی و تازمانی که در کشور این تعرفه ها واقعی نشود، ایجاد یک فرآیند منتظم تعرفه ای غیر ممکن است.

وی ادامه داد: بنابراین شاید نخستین گام راهبردی برای اینکه ما بتوانیم در سراسر کشور در این زمینه به جمع بندی و ساماندهی تعرفه ای و شفاف سازی روابط بین بیماران و پزشکان باشیم، وجود یک نظام تعرفه گذاری مشخص است.

رئیس سازمان نظام پزشکی کشور با تاکید بر اینکه نظام تعرفه گذاری باید یک نظام پویا و متقن و مبتنی بر شواهد علمی باشد گفت: بر این اساس به نظر میرسد که مهمترین راهبرد برای شفاف سازی تعرفه ها و در همین منظر، انتظام تعرفه ای و ساماندهی تعرفه ها اصول تعرفه های واقعی است، این موضوعی که امروز به عنوان دستاورد نظام سلامت در ایجاد حلقه های متفاوت در نظام سلامت در حال عملیاتی شدن است.

زالی ادامه داد: این امر بر اساس دو تکلیف فرا دستی علمی کشور صورت گرفته است که اولا بر اساس قانون برنامه پنجم توسعه این انتظام ایجاد شده بود که بازنگری ارزش نسبی خدمات پزشکی در پایان هر سال و قبل از شروع سال جدید صورت گیرد.
وی ادامه داد: همچنین بند 8 ماده یک قانون بیمه خدمات درمانی تصریح دارد که تعرفه های تشخیصی و درمانی متشکل از قیمت تمام شده و یا قیمت پایه است که در آن سود سرمایه و اصطحلاک مفوظ است.

رئیس سازمان نظام پزشکی کشور با بیان اینکه از سال 73 تا کنون قیمت تمام شد و قیمت پایه با یک چالش فراوان مواجه شده گفت: عملا این بخش مهم قانون از سال 73 تا کنون اجرایی نشده بود که خوشبختانه با هماهنگی خوبی که وزارت بهداشت با سازمان نظام پزشکی، وزارت رفاه و سازمان‌های بیمه گر پایه داشت، اولین گام بلند در نیمه دوم سال 92 برداشته شد و آن به اینگونه بود که رسیدن به قیمت تمام شده خدمات پزشکی با استفاده از این متودولوژی برای تامین خدمات پزشکی به عنوان مصوبه شورای عالی بیمه با همگرایی همه‌ی ارکان ذیربط بر عرصه‌ی سلامت محقق شد.

وی اضافه کرد: گام دوم بحث تغییرات در نظام تعرفه گذاری کشور به عنوان یک تحول نوین شگرف و تغییر در شیوه شناسی و متودولوژی است که با همکاری وزیر بهداشت، دولت تدبیر و امید و هیات وزیران این امر بسیار مهم به عنوان یک نهضت در عرصه خدمات کشور انجام گرفت.

دکتر زالی با بیان اینکه بالغ بر شش سال است که شاهد انجماد (کای) جراحی بودیم گفت: کای داخلی، کای بیهوشی و کای سایر خدمات پزشکی در سنوات گذشته از ارزشهای بسیار نامتعادلی برخوردار بودند و همانطور که مستحضر هستید همانطور که کای جراحی در شکل گیری نظام اقتصاد بیمارستانی ما به گونه ای بود که خدمات اتاق عمل و خدمات ریکاوری هم متاسر از خمات کای جراحی بود.

رئیس سازمان نظام پزشکی کشور در توضیح کای جراحی گفت: اقتباس نظام تعرفه گذاری حدود سه دهه گذشته تحت عنوان کتاب سی پی تی صورت گرفت، در این کتاب روش مداخله اعم از پزشکی، درمانی، داخل از یک کد برخوردارا ست که این کد ارزش نسبی آن خدمات را متبلور میسازد.

دکتر زالی با بیان اینکه کا نمادی از یک ضریب است که در ادبیات متفاوت علمی از آن به عنوان یک ضریب استفاده میشود، گفت: کا ارزش نسبی یک خدمت را تعیین میکند و در شکل نوینی که در این ویرایش اخیر هم به آن توجه شده، چند مولفه در تبیین یک کار تاثیر گذار هستند، اولین بحث، بحث مهارت پزشکی است که هرکس تبحر فزون تری داشته باشد، ضریب بالاتری را دریافت میکند که در این مورد میتوان مثال زد اگر امروز کسی بخواهد کیسه ی صفرا را جراحی کند، در مقایسه با عمل آپاندیس که عمل به نسبت سخت تری است، کاری مربوط به عمل کیسه صفرا پایین تر از کای مربوط به عمل آپاندیس میباشد.

رئیس سازمان نظام پزشکی کشور تصریح کرد: علاوه بر این مضوع بحث خطرات مترقی برای بیمار یا گروه جراحی است که اگر همه ی فاکتورها را کنار هم بگذاریم، تبلور آن تحت عنوان کای جراحی مشخص میشود.‌ 

آقاجانی در مورد آثار تورم بر روی داروها گفت: ارزش واقعی خدمات تحت تاثیر تورم کاهش پیدا کرده بود و مشکلات زیادی را ایجاد میکرد ولی الان نمیتوان گفت نرخ ها واقعی است اما تناسب تا حد زیادی برقرار است.

آقاجانی اظهار داشت: حرکت به سمت نرخ های واقعی است و حرکت چشمگیری بوده است.

وی افزود: از سال 92 نرخ ها به سمت واقعی شدن رفت و جراحی های سرپایی هم مشمول این نرخ‌ها شد و امسال به سمت بهبود هزینه های جراحی میرویم.

سپس دکتر زالی، رئیس سازمان نظام پزشکی کشور وارد بحث شد و در خصوص تدوین این کتاب گفت: در تهیه و تدوین این کتاب سه عامل مختلف نقش داشته‌اند و انچه تحت عنوان این کتاب جمع آوری شده، حاصل کار دست جمعی است.

وی اظهار داشت: این گام آغازین و محکم با این عنوان است که فرآیند هزینه‌ها به سمت مطلوب تری جلو میرود و آنچه مسیر تعرفه ها را به اتمام خواهد رساند، یک مسیر مشخص دارد.

دکتر زالی تصریح کرد: امروز رفتار حرفه‌ای متعهدانه از جامعه‌ی پزشکی مبتنی بر یک رفتار تاثیر گذار است و دولت در این زمینه یک سرمایه گذاری اجتماعی کرده است.

رئیس سازمان نظام پزشکی کشور با اشاره به اینکه وزیر بهداشت نگاه خوبی دارد، افزود: وزیر بهداشت در یک بازه سه ماهه آزمایشی به انجمن های تخصصی فرصت داده است که نظرات فنی خود را در مورد کتاب ارزش‌های نسبی سلامت در ایران ارائه دهد.

زالی اظهار داشت: قرار نیست پزشکان مستقیما از بیمار پول دریافت کنند بلکه پول از طریق بیمارستان به حساب صندوق واریز میشود.

وی ایجاد انضباط مالی را مهمترین دستاورد کتاب خواند و تاکید کرد: شعار این کتاب تکریم جامعه‌ی پزشکی و سیانت از حقوق بیمار است.
زالی افزود: برای اینکه این اتفاق رخ دهد، باید تمام بند های این کتاب اجرا شود.

سپس آقجانی در ادامه بحث گفت: خدمات بستری از ده درصد و 5 درصد به 6 درصد کاهش پیدا کرد و سپس در مورد خدمات سرپایی هم مورد اجرا قرار گرفت تا بار این هزینه‌ها به دوش مردم تحمیل نشود.

وی اظهار داشت: در بیمارستان‌های خصوصی اجرای مفاد این کتاب انضباطی را ایجاد میکند تا با این تعرفه شاهد تعرفه‌های خارج از موسسه نباشیم و با حذف این‌ها انضباط تعرفه‌ای هزینه‌ها در چهارچوب تعرفه پرداخت میشود و هزینه‌های مردم را کاهش می‌دهد.

رئیس سازمان نظام پزشکی کشور با اشاره به اینکه برای کلیه کارشناسان مسئول حساب داری بیمارستان‌های دولتی و خصوصی جلسات توجیهی لازم را برگزار کرده ایم گفت:‌ این کارشناسان را با مفاد کتاب ارزش‌های نسبی سلامت در ایران آشنا کرده ایم.

وی با بیان اینکه صد قلم از عمل‌های شایعی که در بیمارستان‌های دولتی و خصوصی صورت میگرفت، و بیشترین میزان مراجعات را به خود اختصاص میداد، اعدادشان را برای حسابداران بیمارستان‌های دولتی و خصوصی تبیین کرده ایم اظهار داشت: بنابراین کسانی که به بیمارستان های دولتی و خصوصی مراجعه میکنند، میدانند که چه عددی را باید پرداخت کنند.

دکتر زالی با اشاره به اینکه در این رابطه توجیح کشوری صورت گرفته است خاطرنشان کرد: تمامی حسابداران بیمارستان ها توجیح شده‌اند.

رئیس سازمان نظام پزشکی کشور با اشاره به اینکه در گذشته قسمت اعظمی از تعرفه ها غیر واقعی بود گفت: این مسئله باعث میشود که عمکرد صندوق های حسابداری بیمارستان‌ها جنبه‌ی تشریفات پیدا کنند و حسابداران نقشی را در تنظیم صورت حساب مالی نداشته باشند.

وی با اشاره به اینکه عمده صورت حساب ها گاهی اوقات به صورت غیر قانونی و غیر مستند تنظیم میشد، ادامه داد: با مدل طراحی شده صندوق حساب داری بیمارستان‌ها به خوبی عمل خواهند کرد.

× هرگونه پردخت وجه تحت عنوان خدمات بستری در مطب غیرقانونی است

دکتر زالی ادامه داد: بر اساس مفاد این موضوع هرگونه پرداخت وجه تحت عنوان خدمات بستری در مطب غیر قانونی است.

 رئیس سازمان نظام پزشکی کشور با تاکید بر اینکه تمامی پرداخت ها باید در بیمارستان‌ها و مراکز جراحی محدود صورت گیرد، ادامه داد: باید سند حساب داری مالی صادر شود.

وی با اشاره به اینکه 80 تا 85 درصد خدمات بیمارستان‌ها در حوزه بستری در بخش دولتی صورت میگرد، خاطرنشان کرد: بخش عمده‌ای ناوگان‌های تخت بیمارستانی در حوزه آموزشی و دولتی قرار دارد،  با فرآیندهای بهبود وضعیت سازماندهی بخش دولتی و نظام تعرفه گذاری جدید فضای نوینی برای مراجعات بیماران به وجود خواهد آمد.

دکتر زالی با اشاره به اینکه کلیه مکانیزم‌های بیمه گر پایه برای تغییرات تعرفه ناشی از این کتاب در بخش دولتی توسط بیمه گر تضمین شده است افزود: بر اساس دستور وزیر بهداشت تمامی بیمارستان‌های دولتی و دانشگاهی موظف هستند که احیانا اگر یک قلم خدمت مورد تغییر قرار گرفت، شناسایی شود.

× افزایش تعرفه‌ها در بخش دولتی منتفی است

رئیس سازمان نظام پزشکی کشور تصریح کرد: نگرانی‌ها در مورد افزایش تعرفه‌ها در بخش دولتی منتفی شده است.

× بیش از 75 درصد بیماران بیمارستان‌های خصوصی تهران میزبان بیمه‌های تکمیلی هستند

وی با اشاره به اینکه بالغ بر 75 تا 80 درصد بیمارستان‌های خصوصی تهران میزبان بیماران بیمه‌های تکمیلی هستند اضافه کرد: در شهرستان‌ها این عدد بین 90 تا 95 درصد است.

دکتر زالی با اشاره به اینکه بیش از 80 درصد مراجعین فعلی به بخش‌های خصوصی بیمارستان‌ها از پوشش بیمه‌های تکمیلی برخوردار هستند افزود: نکته نگران کننده این مسئله بود که بیمه‌های تکمیلی پوشش لازم را نداشته باشند اما با جلساتی که برگزار کردیم، این نگرانی برطرف شد.

رئیس سازمان نظام پزشکی کشور با بیان اینکه همکارانمان با مدیران بخش‌های خصوصی در تهران در این رابطه به توافق رسیده اند افزود: نگرانی ها انشاالله رفع خواهد شد.

وی با بیان اینکه باید از 15 آبان به بعد بیمه‌های تکمیلی پا به پای مردم قدم خواهند برداشت، گفت: تا سه سال گذشته کمتر از 40 درصد مراجعین به بیمارستان‌های خصوصی تحت پوشش بیمه‌های تکمیلی بودند اما اکنون شاهد تنوع بیمه‌ها هستیم.

دکتر زالی با اشاره به اینکه مراجعات مردم به بیمارستان‌ها بالاتر از 70 درصد در تهران رسیده است گفت: انشاالله بیمه‌های تکمیلی مشارکت لازم را خواهند داشت. به گونه‌ای که در درفت اول تفاهم‌نامه‌ به پایان رسیده است.

وی با بیان اینکه در کوتاه مدت نظرات فنی در این رابطه اعمال خواهد شد گفت: بخش‌های دیگر کتاب ارزش نسبی تعرفه‌های پزشکی در طرح تحول نظام سلامت در شرف اتمام است،‌ به گونه‌ای که اوایل سال آینده به طور کامل اجرا خواهد شد.

دکتر زالی گفت: در سنوات آتی شاهد به هنگام سازی منطقی و متقن این کتاب خواهیم بود.

معاون درمان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در ادامه در پاسخ به سوال دیگر مجری برنامه مبنی بر اینکه کتاب ارزش نسبی تعرفه‌های پزشکی در طرح تحول نظام سلامت چه تاثیری در بیمارستان‌ها خواهد داشت، گفت: در مراحل توزیع منابع این کتاب وزارت بهداشت به گونه‌ای برنامه ریزی کرده بود که همه‌ی گروه‌های پزشکی، کارکنان غیر پزشکی، کارکنان اداره‌ی مالی و پشتیبانی و همه‌ی کسانی که شامل پزشک و غیر پزشک شاغل در بیمارستان‌ها می‌شدند، از این کتاب بهره‌ی لازم را ببرند.

× برنده‌ی اصلی نظام تعرفه‌ گذاری مردم هستند

وی با اشاره به اینکه ما برای ایجاد رغبت بیشتر و کار با کیفیت بهتر در بیمارستان‌های دولتی به گونه‌ای برنامه ریزی کردیم که همه‌ی گروه‌ها از این کتاب بهره ببرند ادامه داد: برنده‌ی اصلی نظام تعرفه‌ گذاری مردم هستند. 

آقاجانی با تاکید بر اینکه ارائه دهندگان خدمات باید مورد توجه قرار بگیرند، تصریح کرد: با تاکیدات وزیر بهداشت این امر مهمه در دستور کار قرار گرفت تا همه در بازتولید منابع در نظر گرفته شوند.

وی با اشاره به اینکه در مورد تعرفه‌های نظام پرستاری و نظام باز تولید اقدامات خوبی صورت گرفته است گفت: بهبود وضعیت معیشت پرستاران را شاهد خواهیم بود.

معاون درمان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با بیان اینکه قانون تعرفه‌ی پرستاری 7 سال است که اجرا نشده، گفت: باید این قانون زمینه اجرا پیدا کند که با دستور وزیر بهداشت از تاریخ 27 مرداد در چند بیمارستان‌ این مسئله به شکل آزمایشی به اجرا گذشته شده است تا نتایج آن روشن شود.

آقاجانی افزود: پس از روشن شدن نتایج این قانون در مورد گستره‌ی اجرای این قانون تصمیم گرفته خواهد شد.

×عدالت نسبی باید میان همه‌ی گروه‌های پزشکی و غیر پزشکی اجرایی شود

وی با اشاره به اینکه این قانون به صورت پایلوت در چند بیمارستان اجرایی شده است خاطرنشان کرد: عدالت پزشکی باید بین همه‌ی گروه‌های پزشکی و غیر پزشکی اجرایی شود.

معاون درمان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با اشاره به اینکه بازنگری زودرس در سال 93 پیرامون این کتاب خواهیم داشت گفت: سالی یک بار باید بازنگری انجام شود.

وی با اشاره به اینکه زمان اجرای تعرفه‌ها اول مهر بوده است، ادامه داد: در سه ماهه چهارم امسال بیمارستان‌ها به استقرار این کتاب خواهند پرداخت.

× نظام تعرفه در دی ماه با ثبات خواهد بود

آقاجانی با تاکید بر اینکه 5 هزار کد تعرفه موجود است ادامه داد: زمان استقرار این کتاب مهر، آبان و آذر است، به گونه‌ای که دی ماه وضعیت با ثباتی را در نظام تعرفه شاهد خواهیم بود.

برای دیدن فیلم و تصاویر اینجا کلیک کنید.
انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار