شهرستان پاسارگاد در شمال استان فارس شهرستانی است که نخستین منادی آزادی و حقوق بشر کوروش کبیر در آنجا آرمیده است.

به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران شیراز؛ شهرستان پاسارگاد به مرکزیت سعادت شهر، در شمال استان فارس و در 120 کیلومتری شیراز قرار دارد و با میانگین ارتفاع حدود 1760 متر از سطح دریا و 1813 کیلومتر مربع وسعت دارای موقعیت کوهستانی می­باشد.

این شهرستان از شمال به شهرستان­های خرم بید و آباده، از غرب به شهرستان­های اقلید و مرودشت، از جنوب به شهرستان مرودشت و از شرق به شهرستان ارسنجان محدود می­باشد و دارای آب و هوای معتدل مدیترانه ای با زمستان­های نسبتا سرد و تابستان­های معتدل است.

جاذبه های تاریخی

مجموعه میراث جهانی پاسارگاد

دشت پاسارگاد در قسمت شمالی استان فارس و میان رشته کوه های زاگرس در فاصله130 کیلومتری شمال شیراز واقع شده است.

میانگین ارتفاع دشت از سطح دریا 1850 متر است که وسعتی حدود 190 کیلومتر مربع را در بر می گیرد. اقلیم آن کوهستانی با تابستان­های معتدل و زمستان­های نسبتا سرد است.

قدمت منطقه پاسارگاد بر اساس پژوهش های باستان شناسی به دوره میانی پارینه سنگی می رسد. اما شاخص ترین دوره فرهنگی دشت پاسارگاد، دوره هخامنشی است.

بر اساس مدارک و شواهد موجود نام پاسارگاد براي نخستين بار در دوره هخامنشي مطرح مي شود که از لحاظ مکاني به دشتي اطلاق مي شود که کوروش بزرگ به عنوان مرکز فرماندهي خود برگزيد و در آن اقدام به ساخت بناها و کاخ­هايي نمود.

مجموعه میراث جهانی پاسارگاد شامل آرامگاه کوروش بزرگ، کاخ های دروازه، بارعام، اختصاصی و بنای برج سنگی(آتشکده)، دژ (تل تخت)، باغ شاهی، پل و محوطه مقدس است. در دوره اسلامی به علت عظمت سنگ­های بکار رفته در مجموعه­­های این مکان، بناهایش را به سلیمان نبی نسبت داده­اند و خود پاسارگاد هم بنام مشهد ام النبی یا مشهد مادر سلیمان معروف گشت.

این مجموعه ارزشمند در 16 تیرماه 1383 به عنوان پنجمین اثر ایران در فهرست آثار جهانی (یونسکو) به ثبت رسید.

آرامگاه کوروش بزرگ

این بنا آرامگاه نخستین منادی آزادی و حقوق بشر، کوروش بزرگ است که همانند گوهری در میان دشت پاسارگاد خود نمایی می کند. آرامگاه در گذشته میان باغ های سلطنتی قرار داشته که از هر سوی دشت نمایان بوده است.

این بنا در عین سادگی بسیار زیبا و چشم گیر است و در زمان حیات کوروش بزرگ به دستور وی ساخته شده است. بنای آرامگاه با تکنیک و مهندسی دقیق اجرا شده به گونه ای که پس از گذشت 25 قرن هنوز استوار و پابرجاست.

مساحت آرامگاه 156 متر مربع و ارتفاع آن نزدیک 11 متر است. سنگ هایی که در ساخت بنا به کار رفته از نوع سنگ سفید مرمر نماست که از کوه سیوند در فاصله 30 کیلومتری جنوب غرب پاسارگاد استخراج شده و به این مکان انتقال یافته است.

مهندسان و سنگ تراشان هخامنشی با دقت و شیوه ای خاص سنگها را روی هم قرار داده، به گونه ای که از هیچ نوع ملاتی در ساخت آرامگاه استفاده نشده و تنها از بستهای فلزی(آهن و سرب) جهت وصل کردن بلوکهای سنگی به یکدیگر استفاده شده است.

آرامگاه در هفت طبقه اجرا شده که برگرفته از عدد مقدس هفت در میان ایرانیان است. ساختار کلی آرامگاه از دو قسمت تشکیل شده، قسمت نخست به صورت سکویی شش پله ای پایه و اساس بنا است که ریشه در بناهای آئینی همانند معبد ایلامی چغازنبیل دارد.

قسمت دوم که به صورت اتاقکی با سقف شیب دار روی قسمت نخست اجرا شده، یادآور سنت­های معماری مهاجران آریایی است.

ابعاد اتاقک آرامگاه 17/3 متر در 11/2 متر به ارتفاع 10/2 است. زیر سقف شیبدار آرامگاه دو حفره بزرگ وجود دارد که برای سبک کردن وزن سنگ ها و کم کردن بار وارده به اتاقک ایجاد شده است.

آرامگاه کوروش در همه دوره ها مقدس و محترم بوده است.

پادشاهان هخامنشی مراسم تاجگذاری خود را در این مکان انجام می داده اند. این تقدس پس از دوره هخامنشی و با از یاد بردن نام و جایگاه پاسارگاد کم رنگ شد تا اینکه در دوره اسلامی به گونه ای دیگر احترام و تقدس خود را باز یافت.

در دوره اسلامی به دلیل اینکه اسناد و مدارکی از هویت اصلی آرامگاه وجود نداشت این بنا را به آرامگاه مادر سلیمان نسبت دادند. مردم بر اساس اعتقادات خود ساختن بناهای بزرگ سنگی همانند آرامگاه کوروش را خارج از قوه بشری می دانسته و ساخت آنها را به حضرت سلیمان که دیوان را برای کارهای دشوار در خدمت داشته است، نسبت می داده اند.

به همین جهت آرامگاه کوروش را هم از بناهای آن حضرت می شمردند و آنرا به مادر او نسبت داده و «مشهد مادرسلیمان» می خواندند.

در دوران اتابکان فارس که پاسارگاد و تخت جمشید اهمیتی دوباره یافت و حتی پارس و ایران هم «ملک سلیمان» خوانده شد، با استفاده از ستون ها و سنگ های کاخ ها، مسجد جامعی پیرامون آرامگاه ساخته و محرابی نیز بر دیواره جنوبی اتاق آرامگاه حجاری شد.

در سال 1350 خورشیدی، پس از مطالعه و بررسی، سنگ ها به جای اصلی خود منتقل شدند.

از سال 1820 میلادی با کشف و خوانده شدن خطوط میخی و مطالعه اسناد و مدارک، هویت اصلی بنا به عنوان آرامگاه کوروش مشخص گردید.

کاخ اختصاصی

یکی دیگر از بناهای شکوهمند مجموعه پاسارگاد کاخ اختصاصی است که در 1300 متری شمال شرق آرامگاه کوروش واقع شده است.

وسعت این کاخ 3192 متر مربع است که از یک تالار مرکزی و دو ایوان شرقی و غربی تشکیل شده است.

در گوشه های شمالی و جنوبی ایوان غربی کاخ دو اتاق وجود داشته که آثار کمی از آنها باقی مانده است. با توجه به پلان و ساختار معماری بنا، کاربری این کاخ به عنوان اقامتگاه و منزل مسکونی کوروش بزرگ بوده است.

این کاخ دارای دو درگاه اصلی است که در ایوانهای شرقی و غربی باز می شده و همچنین دو درگاه فرعی که در قسمت جنوب و شمال تالار تعبیه شده اند.

نقوش برجسته درگاه ها تصویری از شاه را به همراه چتر دار یا مستخدم نشان می دهد که پیکر شاه بزرگتر نشان داده شده است. لباس شاه از نوع ردای بلند چیندار هخامنشی است که دارای دکمه های طلایی بوده است.

در گذشته های دور این دکمه ها از جای خود بیرون آورده شده اند. نزدیک درگاه شرقی و بر دیواره ایوان رو به پردیس سکویی سنگی وجود دارد که احتمالا جایگاه شاه در هنگام تماشا و استفاده از باغ روبروی ایوان بوده است.

سنگهای به کار رفته در ساخت این کاخ از سه گونه سنگ سفید مرمرنما، سنگ آهکی سیاه و سنگ ماسه ای کبود رنگ است. عناصر معماری و تزیینی بنا ساده ولی چشمگیر و آرام است.

از ترکیب سنگهای سفید و سیاه در قسمت پایه ستونها و کف ایوانها یک نوآوری و سبک ویژه معماری به وجود آمده است. شالی ستونها دارای تزیینات قاشقی است که به صورت افقی روی آنها اجرا شده است.

قسمتهایی از سنگ­فرش کف کاخ در همان دوره هخامنشی مرمت شده که به صورت وصله­هایی در اندازه­های گوناگون به چشم می­خورد.

گوشه جنوبی کاخ جرزی سنگی وجود دارد که دیوارهای آجری و خشتی بنا درون حفره آن چفت می شده و موجب استحکام بیشتر بنا می شده است.

بر بلندای جرز و قسمت رو به شمال آن سنگ نبشته ای به خط میخی و با سه زبان فارسی باستان، ایلامی و بابلی وجود دارد که در اینجا شاه خود را معرفی می کند:

«ادم کوروش خشایثی یه هخامنشی یه»

«من کوروش شاه هخامنشی ام»

کاخ بارعام

کاخ بارعام یا کاخ پذیرایی کوروش. وسعت این کاخ 2472 متر مربع است که در محور شمال غربی ـ جنوب شرقی ساخته شده است.

این کاخ شامل یک تالار گسترده مرکزی با هشت ستون است که وسعت آن 705 متر مربع است.

چهار ایوان در چهار سمت کاخ با ستونهایی کوچکتر و دو اتاق، دیگر قسمتهای اصلی بنا را تشکیل می­دهد. ارتفاع تالار کاخ به گونه ای بوده که چند متر از سقف ایوان های اطراف بالاتر بوده است.

از هشت ستون این تالار تنها یک ستون آن پابرجاست که ارتفاع کنونی این ستون به 10/13 متر می رسد. زیر ستون ها و سر ستون های تالار مرکزی از سنگ سیاه و قلمه ستون ها از سنگ سفید ساخته شده است.

دیگر ستون های تالار، در زمان اتابکان برای ساختن مسجدی در اطراف آرامگاه کوروش به آنجا منتقل شده بود که هم اکنون به جای اصلی بازگردانده شده است.

تالار مرکزی از چهار درگاه به چهار ایوان کاخ ارتباط دارد. درگاه ها و ستون های ایوان ها از سنگ سیاه بوده است. درگاه شمال غربی، با نقش پای انسان و عقاب به ایوان 16 ستونی شمال غربی ارتباط دارد و درگاه شمال شرقی نیز به بزرگترین ایوان کاخ، که 48 ستون داشته ارتباط دارد. درگاه جنوب شرقی با نقش ترکیبی انسان، ماهی و گاو به یک ایوان 16 ستونی راه دارد.

درگاه جنوب غربی با نقش پای انسان و حیوان به ایوانی 28 ستونی راه دارد. ظاهراً این نقوش درگاه ها از سنن آشوری و دیگر ملل الهام گرفته است، اما ایرانیان به آنها معانی متناسب با روحیات و باورهای خود داده اند. در دو سوی این ایوان، دو اتاق وسیع قرار داشته است.

در این کاخ قسمتهایی از سه جرز سنگی باقی مانده که بر بلندای جرز جنوبی یکی از کهن ترین سنگ نبشته های میخی بر آن حک شده است. این سنگ نبشته به سه زبان پارسی باستان، عیلامی و بابلی نوشته شده و متن آن چنین است:

«آدم کوروش خشایثی یه هخامنشی یه»

«من کوروش شاه هخامنشی( ام) »

کاخ بارعام کوروش مکانی است که در آن شاه از میهمانان و مقامات ملل مختلف که زیر چتر امپراتوری هخامنشی قرار داشتند پذیرایی می­کرده و در مورد مسائل مختلف با یکدیگر بحث و گفتگو می­کرده اند.

تالار بارعام نخستین مقر سازمان ملل است که در بیست و پنج قرن پیش اندیشه های والای انسانی، حقوق بشر و آزادی و برابری انسانها در آن مطرح شد و به تمامی جهان آن روز گسترش یافت.

کاخ دروازه

کاخ دروازه با وسعت 726 متر مربع در شرق مجموعه پاسارگاد واقع است. این بنا دارای تالاری به وسعت 686 متر مربع است که سقف آن را هشت ستون سنگی با ارتفاع تقریبی 16 متر نگاه می داشته اند.

زیر ستون ها با ابعاد 2*2 متر و به شکل مکعب دو پله ای از سنگ سیاه ساخته شده اند که اکنون در پوششی از کاهگل حفاظت می شوند.

وجود این زیر ستون های بزرگ نشان دهنده عظمت ستون های کاخ است که متاسفانه هیچ اثری از آنها بدست نیامده است.

این تالار، دارای دو درگاه اصلی در سمت شمال غربی و جنوب شرقی و دو درگاه فرعی در سمت شمال شرقی و جنوب غربی بوده است.

پیرامون کاخ، دیواری بلندی از کاهگل وجود داشته است و دو اتاق نیز در نزدیکی درگاه های شمال شرقی و جنوب غربی برای نگهبانان پیش بینی شده است. ارتفاع درگاه ها 9 متر بوده است و هم اکنون تنها یکی از جرزهای درگاه شمالی برجا مانده است.

بر این جرز، نقش انسانی را با چهار بال در حال نیایش حجاری کرده اند. این نقش تنها سنگ­نگاره تقریبا سالم موجود در بناهای پاسارگاد است.

این کاخ دروازه ورودی به مجموعه پاسارگاد بوده که همانندی زیادی با کاخ دروازه ملت ها در تخت جمشید دارد.

آبنماهاي باغ شاهي

باغ شاهي پاسارگاد جلوه­گاه يکي از قديمي­ترين باغ­هاي ايراني است.

این باغ که با نام پردیس کوروش معروف است به عنوان الگوی اولیه باغ­سازی ایرانی به شمار می­آید. باغ پر از درختان گوناگون، گلهای رنگارنگ و پرندگان بوده که کوروش آن را با سلیقه و نظر خود به صورت پردیسی بی­همتا در­آورده بود.

این باغ با سیستم گردش آب در جوی­های سنگی که به آب­نما معروف است آبیاری می­شده است. آب­نماها جدای از آبياري پردیس، جنبه تزئيني و زيبايي ­بخشي باغ را نيز به خوبي انجام مي­داده است.

دو سوی باغ دو کوشک طراحی و اجرا شده که از آنها جهت استراحت و تماشای فضای دل­انگیز باغ استفاده می­شده است.

همه کاخها درون پردیس قرار داشته­اند، به گونه­ای که هر کاخ دارای فضایی سرسبز و آرام بخش پیرامون خود بوده است.

باغ شاهي آب مورد نياز خود را از طريق انشعاب­هايي که از رودخانه پلوار جدا مي­شده تأمين مي­کرده است. آب­نماها از دو قسمت تشکيل شده است:

1. جوي­هاي عبور آب

2. حوضچه­ها

در هر 5/9 تا 5/13 متر جوي يک حوضچه وجود دارد، که حوضچه­ها در ابتدا عمل تقسيم آب و آرام کردن سرعت آب در مسير جوي­ها را انجام مي­داده و دیگر اینکه موجب ته نشین شدن گل و لای موجود در آب می­شده است.

ابعاد دهانه داخلي اين حوضچه­ها 87 در 87 سانتيمتر و عمق آنها حدود 52 سانتيمتر است. عمق و دهانه جوي­هاي سنگي حدود 25 سانمتيمتر و لبه حوضچه­ها و جوي­ها حدود 15 تا 16 سانتيمتر است. نزدیک به 1100 متر از آب­نماهای باغ کاوش شده و از زیر خاک بیرون آورده شده­اند.

برج سنگي

يکي از بناهای بسيار زيبای مجموعه پاسارگاد برج سنگی است که ساخت آن مربوط به آغاز دوره هخامنشيان است. بنایي چهار گوش برج مانند که اکنون تنها يک ديواره از آن باقي مانده است.

ارتفاع برج نزديک به 14 متر و قاعده آن 23/7 * 27/7 متر است که بر سکويي سه پله اي قرار گرفته است. ورودي بنا به سوی شمال غربي تعبيه شده و نزديک به 50/7 متر از سطح زمين ارتفاع دارد که با يک پلکان 29 پله­اي به اتاق بالاي برج دسترسی داشته­اند.

این بنا از نگاه معماری و هنری یکی از شاه­کارهای مهندسان و هنرمندان هخامنشی به شمار می­آید. بلوکهای سنگی به گونه­ای روی هم قرار گرفته­اند که در برخی از رجها به سختی می­توان دو بلوک را از هم تشخیص داد.

سنگهای به کار رفته در ساخت بنا از گونه سنگهای سفید مرمر نما است که از معدن کوه سیوند آورده شده­اند. مقداری هم سنگ سیاه آهکی در پنجره های کور استفاده شده است.

نمای دیواره دارای تعداد زیادی تو رفتگی مستطیل شکل است که احتمالا جهت زیباسازی یا در ارتباط با کارکرد بنا بوده است. 10 عدد گودي پنجره مانند که (پنجره کور) ناميده مي شده) در دیوارهای آن در آورده اند و اين پنجره ها را با سنگ هاي سياه قاب گرفته اند.

در مورد کاربری بنا نظرهای گوناگونی مطرح است. گروهي آن را مقبره کمبوجيه پسر و جانشين کوروش مي دانند و بعضي هم آن را آتشکده يا نيايشگاه بشمار مي آورند و برخي نیز آن را (گنج خانه کوروش) خوانده اند که در آن اسناد و مدارک مهم دولت هخامنشی بایگانی می­شده است. به احتمال زیاد این بنا با توجه نقشه و معماری آن کارکردی آیینی داشته است. نمونه ای از این بنا در نقش رستم با نام کعبه زرتشت وجود دارد که از روی این بنا الگو­­­­­برداری شده است.

این بنا در دوره اسلامی به نام زندان سلیمان معروف بوده است.

جاذبه های مذهبی

بقعه امام زاده حسین(ع) و زائر سرا:

این بقعه در مسیر اصلی جاده شیراز ـ اصفهان و در شمال شرقی سعادت شهر قرار دارد. مقبره یکی از نوادگان سید الساجدین(ع) امام زین العابدین است که وجود باغ قوام و پارک شهر در مجاورت آن نیز موجب جلب توجه مسافران و زائران شده است. همچنین مدفن شهدای گلگون کفن سعادت شهر اهمیت این بقعه را چندین برابر نموده است. هر سال مردم نذور خود را در قالب دیگ جوش در کنار این امامزاده انجام می دهند.

بقعه امامزاده سلطان کرم(عقیل)

این بقعه در مسیر جاده اصفهان ـ شیراز بعد از روستای قوام آباد واقع شده است و قبوری از دوران قدیم در آنجا قرار دارد که نقوش بر جسته ای از خط عربی و کوفی بر روی سنگ های آن باقی مانده است. نقل می کنند که امامزاده عقیل برادر شاهچراغ(ع) و فرزند موسی بن جعفر (ع) است که از عربستان وارد ایران شد و به شهادت رسید.

بقعه امام زاده سلطان سید حمید

این بقعه بین دو روستای نعیم آباد و کته میان از دهستان سر پنیران واقع شده است که سنگ نوشته هایی به خط میخی در آنجا موجود است.

بقعه شاه مردان

این بقعه در فاصله یک کیلومتری جنوب جاده شیراز- اصفهان و جنوب غربی روستای جیسقان واقع شده است و مردم ارادت ویژه ای نسبت به آن نشان می دهند. در مورد علت نامگذاری و قدمت این بقعه اطلاع دقیقی در دست نیست. این بقعه داخل تنگه ای واقع شده است که بالای آن آبی به صورت قطره قطره سرازیر است و به آب چیک چیکو معروف می باشد. از جمله نقاط دیدنی آن غار تودرتو و پرپیچ وخمی است که به چله خانه معروف است./س

 

برچسب ها: آرامگاه ، نخستین ، منادی ، آزادی
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۷۹
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۵۷ ۲۷ بهمن ۱۳۹۷
درود بر شما
Iran (Islamic Republic of)
بانوی ایران
۲۰:۵۳ ۰۴ دی ۱۳۹۷
بانویی از تبار ایرانم عاشق وطن و تمدن کهن اش ...میبالم به کوروشی که خفته در خاکم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۱۳ ۰۷ آبان ۱۳۹۷
با سلام و درود ممنون از اطلاعاتی که در اختیارمون گذاشتین .زاد روز کوروش کبیر رو به همه ی ایرانیان عزیزی که برای این انسان بزرگ ارزش قائل هستن تبریک میگم .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۱۳ ۰۷ آبان ۱۳۹۷
با سلام و درود ممنون از اطلاعاتی که در اختیارمون گذاشتین .زاد روز کوروش کبیر رو به همه ی ایرانیان عزیزی که برای این انسان بزرگ ارزش قائل هستن تبریک میگم .
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
پسر کوروش
۱۶:۳۰ ۲۰ بهمن ۱۳۹۶
توجه کردید ادم وقتی میره پاسارگاد و تخت جمشید زمان براش معنی نداره و احساس بزرگی و ارامش میکنه از این عظمت تمدن و بناها
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۰۹ ۱۱ بهمن ۱۳۹۶
عالیییییی بود تشکر از اطلاعات خوبتون
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۲۷ ۲۴ دی ۱۳۹۶
تشکر از گزارش خوبتون
United States of America
حسین
۰۲:۳۹ ۰۳ دی ۱۳۹۶
واقا عالیه ب ایرانی بودنم افتخار میکنم
United States of America
حسین
۰۲:۳۹ ۰۳ دی ۱۳۹۶
واقا عالیه ب ایرانی بودنم افتخار میکنم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۳۹ ۲۱ آذر ۱۳۹۶
خوب چرا نام مقبره مادر سلیمان بوده .و تا حداقل ۱۳۰۰ سال بعد از اسلام هم همین نام بوده و آلان یکباره بعد از رضا شاه خارجی ها و اونم یهودی ها اومدن گفتند اینه.طرح بنا مخصوصا سقفش هم که یونانی سلوکی هست بعدشم این آقا کوروش بزرگ ما که نامش هم در تورات میگن کوروش بیان شده و در کتیبه خودش را به همین نام معرفی کرده پس چرا نام کوروش در شاهنامه که از شاهان اساطیر هم سخن می راند و نیز در توده و خواص مردم ناشناخته بوده و چنین جهانگیر و ذوالقرنینی به یکباره کشف شده و نماد ملی آنهم در زمان معاصر .اون منشور استوانه هم که با خط و زبان اکدی و با نام مردوک و مدد خدای بابلی و نه اهورامزدا و کپی برداری از قوانین همورابی که قبل از اون بوده نوشته شده .
یعنی چند سال پیش از کوروش که اگر قبول کنیم حمورابی در بابل قوانین را وضع کرده که بررسی و مطابقت متون آن با متن استوانه کسی که حق جو باشد بخوبی حقیقت را درک میکند.حق نگهدار.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۰۵ ۰۷ آبان ۱۳۹۶
افتخار افرین بود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۰۵ ۰۷ آبان ۱۳۹۶
بسیار عالییییییییییییییییییییییییییییییییییی
United States of America
امید
۰۸:۴۹ ۰۷ آبان ۱۳۹۶
گزارش بسیار خوب وعالی بود
Iran (Islamic Republic of)
احمد
۱۹:۳۴ ۰۶ آبان ۱۳۹۶
کاشکی کمی هم از تاریخ کشورمان گفته بشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۴۰ ۲۲ آذر ۱۳۹۶
الان از تاریخ همسایه گفته
Iran (Islamic Republic of)
شفیع
۰۹:۵۱ ۰۶ آبان ۱۳۹۶
سپاس
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۱۸ ۰۴ آبان ۱۳۹۶
با خوندن این مطالب ادم احساس غرور میکنه.تشکر از شما
Iran (Islamic Republic of)
مجید
۲۲:۳۴ ۰۲ آبان ۱۳۹۶
شهر بت پرستان مقبره 7 ابان نزدیک هست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۲۸ ۰۱ آبان ۱۳۹۶
هفت ابان همه باهم ارامگاه کوروش
Iran (Islamic Republic of)
amir hesam
۰۴:۱۵ ۲۷ مهر ۱۳۹۶
با خوندن این واقعیت ها اشک توچشام جمع شد وبه ایرانی بودنم افتخار کردم ،در اولین سفرم سره تعظیم پیش این جایگاه مقدس خم خاهم کرد واشک خواهم ریخت
Iran (Islamic Republic of)
ترلان
۲۳:۱۳ ۲۶ تير ۱۳۹۶
نسل های جدید به حایی رسیدن که هیچ اطلاعاتی از گذشته و نیاکانمون ندارن
Iran (Islamic Republic of)
ترلان
۲۳:۱۳ ۲۶ تير ۱۳۹۶
نسل های جدید به حایی رسیدن که هیچ اطلاعاتی از گذشته و نیاکانمون ندارن
Iran (Islamic Republic of)
mogtabe
۱۵:۱۰ ۱۹ تير ۱۳۹۶
درود بر بزرگ مرد اریایی کوروش بزرگ .پادشاهی که تو تاریخ رغیب نداره از همه نظر .....جاوید ایران
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۳۷ ۲۳ خرداد ۱۳۹۶
درود بر کوروش
Iran (Islamic Republic of)
اسد
۲۲:۰۳ ۲۱ خرداد ۱۳۹۶
درود بر شما برای اطلاع رسانی خوب شما
Iran (Islamic Republic of)
کورش
۰۲:۲۹ ۱۷ خرداد ۱۳۹۶
زندبادیادونامش کورش کبیر واقأ ایرانی بودن افتخاردار ذولقرنین تنهاپادشاهی بود که توقران اسمش امده بود
Iran (Islamic Republic of)
حسین
۲۳:۲۳ ۱۲ خرداد ۱۳۹۶
ما ایرانی هستم
Iran (Islamic Republic of)
حسین
۲۳:۲۳ ۱۲ خرداد ۱۳۹۶
\ هیچکی نمیشناسه حتی نمیدونن ارمگاهش کجاس
Iran (Islamic Republic of)
محمد
۱۲:۴۹ ۰۱ خرداد ۱۳۹۶
خیلی جذاب الان میگم کاش تو اون دوران بدنیا آمده بودم
Iran (Islamic Republic of)
امیرحسین
۱۲:۴۵ ۲۰ فروردين ۱۳۹۶
Iran (Islamic Republic of)
سام
۰۶:۳۴ ۱۲ فروردين ۱۳۹۶
بسیار عالی
United States of America
ناشناس
۲۱:۴۴ ۱۵ اسفند ۱۳۹۵
من به خودم میبالم که از نژاد آریایی هست وکل دنیا درحسرت چنین پادشاه های هستند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۰۶ ۲۹ دی ۱۳۹۵
عالی بود
ولی افسوس ک این فرهنگ فراموش شده
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۱۶ ۲۶ آبان ۱۳۹۵
من به ایرانی بودن خودم میبالم وارزو دارم که یک روز هم از زندگی ام مانده است مقبره کورش را دیده باشم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۲۰ ۱۲ آبان ۱۳۹۵
بسیار عالی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۴۰ ۱۰ آبان ۱۳۹۵
برایرانی بودنم افتخار میکنم براینکه منشور سازمان ملل متعلق برسرزمینم ایران عزیزم میباشد چوایران نباشد تن من مباد !
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۰۳ ۰۸ آبان ۱۳۹۵
کوروش اسمت ویادت زنده وپاینده باد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۱۰ ۰۲ آبان ۱۳۹۵
خیلی لذت بردم. تا حالا نمی دونستم آرامگاهش تو کدوم شهره.خیلی دلم میخواد به آرامگاهش برم.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۲۶ ۲۶ مهر ۱۳۹۵
چه جالب
Australia
ناشناس
۲۰:۲۰ ۲۸ شهريور ۱۳۹۵
زنده باد کوروش
Seychelles
ناشناس
۱۲:۴۹ ۲۴ شهريور ۱۳۹۵
چرا فقط کورش ارمگاه داره؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۱:۰۳ ۱۰ شهريور ۱۳۹۵
واقعا بهترین دوره پاد شاهی در ایران بوده دوست داشتم در آن دوره به دنیا میامدم وبه این مرد بزرگ کورش کبیر خدمت میکردم.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۵۷ ۰۶ مرداد ۱۳۹۵
روحش شاد یادش گرامی

زنده باد نسل آریایی
زنده باد ایران.
زنده باد وطنم ، چوایران نباشد تن من مباد،
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۵۴ ۲۵ تير ۱۳۹۵
واقعابایدگفت که نوربه قبرش ببارد درود بیکران برکوروش کبیر پدر ایران زمین
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۴۸ ۰۷ تير ۱۳۹۵
زنده باد هرچی ایرانی و ایران دوست
زنده باد هر چی وطن پرست
مرده باد هر چی خائن و خیانت کار به ایران
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۱۱ ۳۰ خرداد ۱۳۹۵
ببایید برای حاکمان عادلی کهمایه ی آبادانی وتمدن ایران بودنند فاتحه ای نثار کنیم خدا رحمتشان کند
United States of America
ناشناس
۱۴:۴۵ ۲۲ خرداد ۱۳۹۵
ممنون خیلی عالی به تمام فارس زبانان کشور درود میفرستم و همجنان بر بابک خرم دل درود بر کشورمان ایران
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۲۴ ۱۱ فروردين ۱۳۹۵
من عاشق مکان تاریخی کوروش هستم...اتفاقادیروزهم پاسارگادبودم جای همتون خالی.....
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۱۲ ۰۴ فروردين ۱۳۹۵
تمام دنیا ورویای من کورش بزرگ
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۴۵ ۰۲ فروردين ۱۳۹۵
درود بر کورش بزرگ وعدالتش
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۰۳ ۰۱ فروردين ۱۳۹۵
مطالب عالی بود ولی واقعا متاسفم چرا باید مقبره این پادشاه پارسی که حتی درقران به نام پادشاه عادل اشاره شده است دربیابان ودرعوامل اب وهوایی تخریب بشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۰۲ ۰۱ فروردين ۱۳۹۵
مطالب عالی بود ولی واقعا متاسفم چرا باید مقبره این پادشاه پارسی که حتی درقران به نام پادشاه عادل اشاره شده است دربیابان ودرعوامل اب وهوایی تخریب بشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۴۷ ۱۸ اسفند ۱۳۹۴
عاشق این متنم...
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۳۲ ۲۵ بهمن ۱۳۹۴
سپاس گذارم از مطلب هاتون
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۴۲ ۲۵ دی ۱۳۹۴
به ايران ابر شاه باد افرين خوشا باد نوشين ايران زمين
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۵۵ ۱۹ دی ۱۳۹۴
بنده شخصا از اینکه ایرانی اصیل هستم به خودم و نژادم میبالم
و صد البته افسوس که چرا مردان بزرگی چون کوروش از یاد رفته اند. کاش ......باز هم پندار نیک گفتار نیک و کردار نیک سر لوحه کارهایمان باشد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۰۵ ۱۷ آبان ۱۳۹۴
عالی است ولی ادرس ارامگاه کوروش کبیر را دقیق تر بگو
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۳:۳۳ ۰۹ آبان ۱۳۹۴
حیف که اونقدر به تاریخمون بی اهمیت شدیم که وقتی از یه دانشجو می پرسی آرامگاه کوروش کبیر کجاست میگه نمیدونم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۰۱ ۰۸ آبان ۱۳۹۴
ممنون از مطالب جالب وخواندنی ،واقعا هر انسانی غبطه میخوره ،که ایکاش در آن زمان زندگی میکردیم.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۲۲ ۰۶ آبان ۱۳۹۴
بسیار عالی بود به ایرانی بودن خود می بالم فقط کوروش کبیر
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۲:۴۳ ۰۶ آبان ۱۳۹۴
ممنونم که اسالت ایرانی رو فرامش نکردین لطفا تحقیق بیشتر وعکس ما منتظریم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۰۶ ۱۴ مهر ۱۳۹۴
ممنون. سپاسگذارهستم
بسیار بسیار با محتوا .افتخار افرین بود
Iran (Islamic Republic of)
رضا
۰۱:۰۶ ۱۵ مرداد ۱۳۹۴
درود بر کورش کبیر
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
حمیدرضا
۱۳:۴۵ ۰۵ مرداد ۱۳۹۴
واقعا این متنو که خوندم احساس غرور بهم دست داد
من تات هستم گذشته ی من بر میگرده به اریایی ها و بهش افتخار میکنم .
درود بر همه ی ایرانیان اصیل
Netherlands
ام بی ام
۱۹:۵۹ ۲۳ تير ۱۳۹۴
ایران یعنی کوروش و کوروش یعنی ایران
(البته ایران زمان کوروش نه ایران این زمانه )
Iran (Islamic Republic of)
حیات اله حسینی
۱۴:۳۹ ۱۷ تير ۱۳۹۴
ممنون کلی استفاده بردم به امید موفقیتهای بیشتر شما
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۲۱ ۱۶ تير ۱۳۹۴
الاقل دوتا تصویر ازش میزاشتین
Iran (Islamic Republic of)
امیر
۲۳:۳۲ ۱۲ تير ۱۳۹۴
کاشکی کمی هم از تاریخ کشورمان گفته بشه - و از اصالت ایرانی ها
Iran (Islamic Republic of)
حسین
۱۲:۱۱ ۲۶ ارديبهشت ۱۳۹۴
عالی بود
Iran (Islamic Republic of)
مهسا
۱۴:۳۱ ۱۶ اسفند ۱۳۹۳
عالی بود خیلی لذت بردم
Iran (Islamic Republic of)
فاطمه السادات
۱۵:۰۲ ۰۱ اسفند ۱۳۹۳
این متن منوازاین روبه اونروکرد...
درتصاویرحکاکی شده بر تخت جمشید،هیچ کس سواربراسب نیست؛
هیچ کس رادرحال تعظیم نمی بینید؛
هیچ کس عصبانی نیست؛
هیچ وقت برده داری درایران مرسوم نبوده؛
دربین این صدهاپیکرتراشیده شده،حتی یک تصویربرهنه وجودندارد!
این آداب اصلیمان است:نجابت،قدرت،احترام،مهربانی،خوشرویی!
واما افسوس که ماایرانیان فراموش کرده ایم که چه بودیم وچه شدیم...!
Iran (Islamic Republic of)
رامین
۱۳:۵۲ ۰۵ تير ۱۳۹۴
واقعا زیبا گفتی
United States of America
ناشناس
۲۳:۰۲ ۲۸ بهمن ۱۳۹۳
واقعا لذت بردم
با خوندن این مطالب ادم احساس غرور میکنه
چه ایرانی
زنده باد کوروش امپراطور بزرگ اریایی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۰۷ ۱۸ بهمن ۱۳۹۳
من خودم عاشق کوروش هستم چون واقعا برای آبادانی ایران تلاش کرد.خیلی ممنون که این مطلب رو گداشتین.
Iran (Islamic Republic of)
ارشا
۱۹:۲۲ ۰۶ بهمن ۱۳۹۳
حیف که نسبت به گذشته واصالت وتمدن وحتی ارتباط انسانی بی احساس شدیم ایامیشه روزی برسه که بگیم "بنی ادم اعضای یکدیگرند ....
Iran (Islamic Republic of)
امیر حسین
۱۱:۳۲ ۲۲ دی ۱۳۹۳
بسیار عالی
United States of America
اشکان
۱۰:۰۶ ۱۷ آذر ۱۳۹۳
خیلی احساس خوبی داشتم وقتی این مطالبو میخوندم اما خیلی سخته که دوباره برمیگردم به دنیایی که الان باهاش روبه رو هستیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۵۹ ۱۸ مهر ۱۳۹۳
بخرو فقط اسم ایرانی بودن رو یدک میکشیم
Iran (Islamic Republic of)
حسین
۱۷:۵۶ ۰۲ تير ۱۳۹۳
عالی