سفرهاي تابستاني دل‌چسب‌تر با برنامه‌ريزي کامل‌تر + تصاوير(23)

جای جای گلستان، سراسر دیدنی‌هائی است که نمی توان با یک سفر همه آن را به نظاره نشست.

به گزارش گروه استانهاي باشگاه خبرنگاران، سرزمین ایران همواره به علت غنای فرهنگی، تاریخی،ادبی، هنرهای سنتی و آثار باستانی موردتوجه خاص جهانگردان بوده است.این سرزمین ازنظر معماری، ادبیات، صنایع دستی وروحیه مهمان نوازی دارای موقعیت خاصی بوده است. ایرانیان همیشه مقدم جهانگردان را گرامی داشته و در راهنمایی آنها از هیچ كمكی دریغ نمی نمایند.

موقعیت و ویژگی های استان گلستان:

استان گلستان با مساحتی بالغ بر 22 هزاركیلومتر مربع در جنوب شرقی دریای خزر واقع شده است كه از شمال به جمهوری تركمنستان، از جنوب به استان سمنان، از شرق به استان خراسان و از غرب به استان مازندران محدود است.

جمعیت استان براساس سرشماری سال1381 حدود 1/600/000 نفر بوده كه 7/58 درصد آن درمناطق روستایی و 3/41 درصد در مناطق شهری ساكن هستند. جمعیت مذكور در 11 شهرستان، 18 شهر، 16 بخش و 45 دهستان قرار دارند.

جغرافیای طبیعی استان به نحوی است كه به سه بخش كوهستانی، دامنه ای و جلگه ای تقسیم شده و از نظر آب و هوایی دارای اقلیم مدیترانه ای و بیابانی است. قره سو، اترك و گرگانرود از رودهای پرآب استان محسوب می شوند و پیرگردكوه بلندترین كوه استان بوده و كوههای گلدین، اشهكوه، زریوان و خواجه قنبر از دیگر كوههای مهم استان بشمار می روند.

دركنار كشاورزی كه محور اصلی فعالیتهای اقتصادی مردم این استان است، دامداری، شیلات و صنایع تبدیلی نیز از رونق خاصی برخوردار است. از محصولات عمده كشاورزی منطقه متوان از گندم، پنبه، دانه های روغنی، غلات، توتون، برنج و ... را نام برد.استان گلستان به علت دارابودن شرایط مساعد اقلیمی و زیست محیطی، از دوران پیش از تاریخ، دوران تاریخی و دوران اسلامی به عنوان یكی از استقرارگاههای بشری موردتوجه بوده و نتایج حاصل از كاوشهای علمی باستانشناسی در مكانهای باستانی حاكی از این مطلب است.

تركیب قومی، زبانی و مذهبی:

استان گلستان دارای قومیتهای مختلف اعم از فارس، ترك، كرد، تركمن، بلوچ، قزاق، سیستانی و غیره است و افزون بر 20 قوم در این استان زندگی می كنند. اما در یك تقسیمن بندی كلی مردم ساكن در این استان به سه گروه عمده فارس، تركن و مهاجر تقسیم می شوند. فارسها در نواحی مركزی و جنوبی منطقه سكنی دارند و اكثریت جمعیت استان راتشكیل میدهند و به دو گروه فارسهای بومی و مهاجر تقسیم می شوند.

فارسهای بومی استان بیشتر به گویشهای گرگانی، كتولی و مازندرانی تكلم دارند. این گروه از مردم استان شیعه مذهب می باشند.گروه دوم تركمن ها هستند كه به دو تیره یموت و گوگلان تعلق دارند. آنها سنی مذهب هستند و در نواحی شمالی منطقه در جلگه گرگان سكونت دارند و به زبان تركمنی تكلم می كنند.سومین گروه مهاجرین به این استان اغلب سیستانی، بلوچ، سمنانی و خراسانی می باشند.باوجود تنوع قومیتی، زبانی و مذهبی دراین استان، مردم این خطه با وحدت و صلح و صفا به زندگی خود ادامه می دهند و نقطه اشتراك آنها دین اسلام و فرهنگ ایرانی بوده و حلقه اتصال بین آنها زبان فارسی و منافع جمعی و مشتركشان در بهروری این سرزمین حاصلخیز می باشد.

سوغاتی های استان گلستان:

مهمترین سوغاتی های استان گلستان شامل: قالی و قالیچه، پشتی های تركمن، سوزن دوزی های تركمن، جاجیم های كوهستانی گرگان، صنایع دستی روستایی، ماهی و خاویار می باشد.

معرفی های شهرستان های استان گلستان:
شهرستان گرگان:

شهرستان گرگان مركز استان گلستان شهری زیبا و آراسته در متن طبیعت با دیدنی های فراوان است. مساحت این شهرستان درحدود 2/1615 كیلومترمربع و جمعیت آن بالغ بر 358877 نفر است.

باتوجه به موقعیت جغرافیایی و ارتفاع زمین، آب و هوای این شهرستان متنوع است. در قلل مرتفع آب و هوای معتدل و سرد كوهستانی و در قسمت كوهپایه ها و قسمت های مركزی آب و هوای معتدل و مرطوب وجود دراد. آثا رمنقول و غیرمنقول  متعلق به دوران پیش از تاریخ كه از نقاط مختلف این شهرستان ازجمله تورنگ تپه و شاه تپه و ... بدست آمده نشانگر حضور دیرینه انسانها و تمدن در این منطقه است كه تا هزاره ششم پیش از میلاد قدمت دارد.

از مهمترین اماكن تفریحی و آثار باستانی این شهرستان میتوان به پارك جنگلی ناهارخوران، النگ دره، قرق، آبشار و چشمه آب گرم زیارت، بافت قدیم گرگان، كاخ آغامحمدخان قاجار، بنای قدیمی شهر گرگان ازجمله خانه كبیر و تقوی، مدرسه عمادیه، مسجدجامع گرگان، بقعه امامزاده ها (نور، نه تن، عبدالله و ...) دهكده توریستی زیارت، تورنگ تپه و كاروانسراهای قزلق، دیمه و رباط سفید اشاره نمود.

شهرستان گنبدكاووس:

نام این شهرستان كه بعداز گرگان مهمترین شهر استان محسوب می شود از نام گنبدقابوس بن وشمگیر گرفته شده است كه مقبره وی نیز در شمال شهر قرار دارد. مساحت این شهرستان حدود 5071 كیلومترمربع و جمعیت آن بالغ بر 275649 نفر است. مهمترین مراكز گردشگری و باستانی این شهرستان عبارتند از: تالابهای بین المللی آلماگل، آلاگل و آجی گل. بازارچه مرزی اینچه برون، یاریم تپه، گبری قلعه، برج قابوس، شهر باستانی جرجان، امامزاده یحیی بن زید و بقعه دانشمند شهرستان گنبدكاووس را می توان كرسی مطالعات باستان شناسی استان دانست و پروژه های شهر قدیم جرجان و دیوار گرگان همه ساله دراین شهرستان صورت می پذیرد.

شهرستان مینودشت:

این شهرستان در ناحیه شرقی استان گلستان در دنباله دامنه كوههای البرز شرقی واقع شده است. مساحت این شهرستان در حدود 1576 كیلومتر مربع و جمعیت آن بالغ بر 145201 نفر است .نام قدیم مینودشت حاجیلر بوده ، این شهرستان با توجه به مناظر طبیعی ، تفرجگاههای زیبا ، وجود آثار باستانی صنایع دستی و تولید ابریشم و عسل یكی از جاذبه های گردشگری استان محسوب می شود.از جمله اماكن گردشگری و باستانی شهرستان مینودشت شامل پارك ملی گلستان، آبشارهای لوه، سو، گلستان ، جنگل باقر آباد و فارسیان، موزه های حیاط وحش و تاریخ طبیعی پارك ملی گلستان ، تنگه چلچای، آق چشمه، ماهی پران، دشت حلقه، غار باستانی كیارام است.قدیمی ترین بقایای حضور انسان كه در استان گلستان شناخته شده غار كیارام است كه به 100 هزار سال پیش و دوره پارینه سنگی میانه ( موسترین) تعلق دارد. همچنین دشت حلقه به عنوان وسیعترین سایت باستانی استان نیز كه 338 هكتار وسعت دارد در این شهرستان قرار گرفته است.

شهرستان كلاله:

این شهرستان كه در منتهی الیه شرقی استان گلستان واقع شده با وسعتی حدود 4962 كیلومتر مربع و جمعیتی بالغ بر 143938 نفر یكی از مراكز گردشگری استان است.از جمله مراكز گردشگری و آثار باستانی این شهرستان چشمه زاو، آق سو، زیارتگاه خالدبن سنان (خالد نبی )،مسجد و مدرسه كریم ایشان ، مقبره مختومقلی فراغی، زیارتگاه امام عبدالله و سه كارگاه كاوش باستان شناسی در دیوار تاریخی گرگان به نامهای كارگاه قره دیب، كارگاه یسا قلیق و كارگاه قره یسر ( گرگر) است.

شهرستان آزادشهر:

این شهرستان با قرار گرفتن در محل تلاقی مسیرهای گرگان ، گنبد كاووس و شاهرود دارای چشم اندازهای طبیعی و تاریخی بسیاری است. این شهرستان مساحتی در حدود 872 كیلومتر مربع و جمعیتی بالغ بر 99088 نفر دارد.از مراكز گردشگری و باستانی این شهرستان می توان بقعه متبركه امامزاده محمد بن زید (آق امام)، پارك جنگلی و تپه شهرك بسیجیان را نام برد.

شهرستان رامیان:

این شهرستان كه از نظر طبیعی به دو قسمت جلگه ای و كوهستانی تقسیم می شود جمعیتی بالغ بر 83209 نفر و وسعتی در حدود 870 كیلومتر مربع دارد، این شهرستان دارای جنگلهای غنی و چشم اندازهای زیبا است.مهمترین اماكن گردشگری و تاریخی این شهرستان چشمه گل رامیان، آبشار شیرآباد، غار شیرآباد، قلعه ماران، پارك جنگلی آهنگران، امام زاده پیر، مسجد سادات، تپه های انجیلو، نقاره خانه، مدرسه و كاخ رضاشاهی و بقعه الهادی می باشد.

شهرستان علی آباد كتول:

این شهرستان با جمعیتی بالغ بر 139129 نفر وسعتی در حدود 1160 كیلومتر مربع و با وجود جاذبه های طبیعی و تاریخ و صنایع دستی متنوع از جمله مراكز عمده  گردشگری در استان گلستان می باشد.شغال تپه كهن ترین یادگار استقرار بشر در شهر علی آباد می باشد كه در مركز این شهر قرار گرفته است و به دوران تاریخی تعلق دارد. از صنایع دستی این شهرستان می توان به قالی بافی، بافت پارچه های ابریشمی و پشمی، خورجین دوزی و چادر شب بافی اشاره كرد.از مراكز مهم باستانی و گردشگری این شهرستان می توان به آبشار و پارك جنگلی كبودوال، دهكده های ییلاقی، (افراتخته، زرین گل و سیاه مرزكوه و ....)رودخانه زرین گل، دهنه محمدآباد، امام زاده الازمن، معصوم آباد، نرگس تپه و نوران گلین تپه اشاره نمود.

شهرستان آق قلا:

شهرستان آق قلا كه در 15 كیلومتری شمال شرقی گرگان و در كنار رودخانه گرگانرود قرار گرفته است دارای جمعیتی بالغ بر 106118نفر و وسعتی در حدود 1763 كیلومتر مربع است. این شهر توسط شاه عباس در سال 1020 هجری قمری بنا شده كه به نام اسپیدژ یا دژ سپید و در زمان حكومت پهلوی به پهلوی دژ تغییر نام داد و امروز آق قلا نام گرفته است.از صنایع دستی مردم این منطقه می توان قالی، قالیچه و پشتی تركمن را نام برد. اماكن دیدنی و گردشگری این شهرستان شامل گل فشانهای قارینیارق، نفتیجه،اینچه، پل آق قلا و پنج شنبه بازار آق قلا است.

شهرستان تركمن:

این شهرستان كه یكی از شهرهای غربی استان گلستان است دارای 121533 نفر جمعیت و مساحتی در حدود 1576 كیلومتر مربع است. در سال 1306 خورشیدی در محلی كه قرار گاه نظامیان بود شهر بندر تركمن تاسیس شد. این شهرستان با وجود جاذبه های طبیعی مانند دریا و صنایع دستی غنی تركمن، یكی از مهم ترین مراكز گردشگری استان محسوب می گردد.صنایع دستی این شهرستان قالی و قالیچه و پشتی تركمن است. از مهم ترین مناطق گردشگری و باستانی شهرستان تركمن می توان از تالاب گمیشان، جزیره آشوراده، اسكله توریستی تركمن، میدان سواركاری، پادگان روسها، زیارتگاه آق امام، آرامگاه بهاالدین نقشبندی، دیوار تاریخی گرگان و قیزلر قلعه نام برد

شهرستان كردكوی:

این شهرستان كه در غرب استان واقع شده است، دارای 67051 نفر جمعیت و در مساحتی در حدود 8158 كیلومتر مربع می باشد. وجود چشم اندازهای طبیعی و تاریخی و صنایع دستی زیبا موقعیت گردشگری مناسبی را برای این شهرستان به وجود آورده است.از صنایع دستی آن می توان به حصیر بافی، نمدمالی، بافتن چادر شب و جوراب و دستكش پشمی اشاره كرد.از مناطق گردشگری و باستانی این شهرستان می توان منطقه حفاظت شده جهان نما، روستای ییلاقی درازنو، پارك جنگلی امام رضا، برج رادكان، شهر قدیمی تمیشه، دیوار تمیشه، امامزاده روشن آباد، امامزاده النگ و جاده شاه عباسی را نام برد.

 

معرفی گردشگاههای طبیعی استان گلستان:
پارك جنگلی ناهارخوران:
این پارك از قدیمی ترین تفرجگاههای استان گلستان بوده كه در 4 كیلومتری جنوب شهر گرگان واقع شده است.دارای فضاهای جنگلی در طرفین جاده برای تفرج است. با داشتن آب و هوای مناسب و دامنه پر شیب جنگلی مورد استفاده تفرج كنندگان داخلی و خارجی قرار می گیرد. این پارك دارای مهمانسراهای عمومی به ویژه مهمانسراها و كمپهای اقامتی زیبا است.

پارك ملی گلستان:

این پارك در 150 كیلومتری شرق گرگان قرار دارد و مساحت آن 91895 هكتار است. پارك ملی گلستان نخستین پاركی است كه در ایران عنوان پارك ملی را به خود گرفت. این پارك با داشتن اقلیم های متفاوت و مناطق زیستی متنوع جنگلی، استپی و چشم اندازها و مناظر مطبوع طبیعی از جمله جاذبه های گردشگری استان گلستان محسوب می شود. اهمیت آن از نظر محققین و دانش پژوهان به لحاظ دست نخوردگی جوامع زیستی، گیاهی و جانوری و اكوسیستمهای طبیعی به عنوان میراث طبیعی و تنوع ژنتیكی بسیار زیاد است.

پارك جنگلی النگدره:

این پارك در جنوب غربی شهر گرگان به فاصله 3 كیلومتری شهر واقع شده است.پارك جنگلی النگدره در دامنه جنگلهای انبوه شمالی از پوشش درختان منحصرا جنگلی برخوردار بوده و رودخانه ای از وسط آن می گذرد.

پارك جنگلی دلند:

پارك جنگلی دلند در 11 كیلومتری غرب آزادشهر و در كنار جاده اصلی گرگان – مشهد واقع شده است. این پارك پوشیده از درختان باارزش جنگلهای شمال مانند بلوط، آزاد، افرا و انجیلی است و از امكانات تفرجگاهی مانند آب آشامیدنی، سرویس بهداشتی و كمپ چوبی برخوردار است.

پارك جنگلی كردكوی:

این پارك در 4 كیلومتری جنوب شهر كردكوی واقع شده است و مساحت آن 54 هكتار است. از ویژگیهای آن داشتن آب و هوای مناسب و نسبتا خنك در تابستان و همچنین وجود رودخانه پلنگ پا می باشد.

پارك جنگلی قرق:

این پارك در 23 كیلومتری شرق گرگان در كنار جاده اصلی ترانزیت واقع شده و مساحت آن 650 هكتار است.بخش اعظم پارك جنگلی قرق در محیط جلگه ای قرار گرفته و دارای امكانات تفرجی است. این پارك محل نگهداری گوزنهای بومی جنگلهای شمال ایران است.

تالابهای آلاگل، آجی گل وآلما گل:
این تالابها در 60 كیلومتری شمال گرگان و در نواحی مرزی استان گلستان با كشور تركمنستان واقع شده است. مساحت آن به ترتیب 2500، 350 و 207 هكتار است كه به صورت نگینی در صحرا نمایان است. وجود پوشش درختچه های گزونی و چگن در حاشیه این تالاب ها در یك منطقه صحرایی جلوه خاصی را به آنها بخشیده است.در تمامی فصول به ویژه در فصل زمستان با حضور پرندگان مهاجر از انواع فلامینگوها، قوها، اردكها، پرستوهای دریایی، غازها، باكلان و انواع دیگر پرندگان آبزی و كنار آبزی هیاهوی خاصی به این تالابها داده است.

سواحل جنوب شرقی دریای خزر:

وجود خلیج گرگان با وسعت 68800 هكتار كه به طول 5/6  كیلومتر از دریا منفك گردیده از مهمترین محورهای دارای قابلیتهای توریستی است. سواحل جنوبی و شرقی دریای خزر بر خلاف سواحل شمالی آن هیچگاه دوره یخبندان ندارد لذا پیوسته شرایط جلب توریست داشته و آماده انجام همه گونه ورزش آبی است. خلیج گرگان به همراه شبه جزیره میانكاله به عنوان پناهگاه حیات وحش به علت داشتن اهمیت زیستی زیاد یكی از ذخیره گاههای زیست كره در جهان به ثبت رسیده است. جزیره آشوراده نیز یكی از مكانهای مهم جلب توریست در ساحل شرقی دریای خزر است. ضمنا این جزیره یكی از مهمترین مراكز خاویار در شمال كشور می باشد.

آبشار گلستان:

یكی از آبشارهای مهم پارك ملی گلستان است. این آبشار در تفرجگاه آبشار پارك واقع شده است. دارای 5/19 متر ارتفاع است و از آبشارهای صخره ای پر جاذبه ای كه محیط اطراف آن را پوشش درختان جنگلی پهن برگ خزری پوشیده است.    

آبشار كبودوال:

این آبشار در 5 كیلومتری جنوب شهر علی آباد در محل تفرجگاه عمومی شهر واقع شده است. این تفرجگاه با داشتن امكاناتی برای جلب توریست از نقاط مهم تفرجی استان گلستان محسوب می شود.

آبشارهای شیرآباد:

آبشارهای شیرآباد در 6 كیلومتری جنوب شهر خان به بین در میان جنگلهای انبوه واقع شده اند. این آبشارها 7 عدد و دارای ارتفاع متفاوت می باشند. بلندترین آنها با ارتفاع قریب به 20 متر در میان پوشش سبز جنگلهای پهن برگ قرار دارد و آب با درخشندگی خاصی به صورت پودر وارد استخر پای آبشار می گردد.در بالای آخرین آبشار غار معروفی با جاذبه خاص وجود دارد.

آبشار لوه:
این آبشار در گالیكش در فاصله 14 كیلومتری غرب پارك ملی گلستان واقع شده كه محل آن در 5 كیلومتری جنوب روستایی به همین نام است. چند آبشار پی در پی در میان جنگلهای انبوه پهن برگ منظره بدیعی ایجاد نموده است.

باران كوه:

یكی از نقاط بسیار دیدنی و جذاب واقع در جنگل شصت كلاته است كه در جنوب غربی شهر گرگان واقع شده است.

گل رامیان:

یك استخر طبیعی بیضی شكل است كه طول آن 90 متر و عرض آن 80 متر و عمق آن  بین  44 تا 80 متر است. گل رامیان در 5 كیلومتری جنوب شهر رامیان واقع شده است. آب آن كه از عمق می جوشد به علت داشتن عمق زیاد منظره زیبایی را ایجاد نموده است. گل رامیان كه در میان جنگلهای انبوه پهن برگ به ویژه گونه های باارزش زربین واقع شده دارای چشم انداز زیبایی است./ز
برچسب ها: استان ، گلستان ، گردشگری
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.