دربي هاي بزرگ جهان

دربی تهران را بزرگ ترین جدال همشهری های آسیا می دانند که در در رده ۲۲ جدول دربي هاي بزرگ جهان قرار گرفته است.

به گزارش خبرنگار گروه ورزشي باشگاه خبرنگاران:  در اين رده بندي بازی هایی همچون "لیورپول" و "منچستریونایتد" در رده ۲۸ و "آرسنال" و "تاتنهام" در رده ۴۲ قرار دارند. ضمن آنکه دربی بزرگ شهر "میلان" بین تیم های "اینتر" و "آث میلان" در مکان پانزدهم این جدول قرار گرفته است.

*۱۰ دربی برتر جهان:
۱- رئال مادرید – بارسلونا(اسپانیا)
۲- بوکاجونیورز - ریورپلات (آرژانتین)
۳- سلتیک - گلاسکورنجرز (اسکاتلند)
۴- گالاتاسرای - فنرباغچه (ترکیه)
۵- آژاکس - فاینورد (هلند)
۶- لاتزیو - رم (ایتالیا)
۷- شالکه - بورسیاد دورتمند(آلمان)
۸- الاهلی - الزمالک (مصر)
۹- رئال بتیس - سویا (اسپانیا)
۱۰- پارتیزان - ستاره سرخ (صربستان)

فوتبال جذابترین رشته ورزشی حاضر در دنیا که بی شک پر هوادارترین رشته در عرصه هم محسوب شده و در مواقعی حساس از اهمیت مافوق تصور برخوردار می شود که شاید تماشایی تر و جذاب تر از آنچه که در حالت عادی جلوه می کند باشد.

این درست زمانی است که تیم های مطرح حاضر دریک شهر تحت عنوان دربی به مصاف هم رفته و برای کسب موفقیت تلاش می کنند.


بر اساس اين گزارش، طبق مطالعات صورت گرفته حساس ترین دربیهای حاضر در دنیای فوتبال به رویارویی تیم های المپیاکو سو پاناتیاکوس، استلاروسا و پارتیزان، دیورپلات و بوکا جونیوز، گالاتاسرای و فنر باغچه، رم و لاتزیو و همچنین دربی شهر تورینیو که به رویارویی دو تیم یوونتوس و تورنیو مربوط می شود باشد، حساسیت این بازی به شرایط متفاوت اجتماعی، فرهنگی مربوط شده و این موضوعی غیر قابل انکار در شرایط برگزاری مسابقات تیم های نامبرده می باشد.

شبکه خبری CNN طی مطالعه ای جامع با در نظر گرفتن پدیده های متفاوت اجتماعی و فرهنگی ده دربی بزرگ دنیا را به ترتیب زیر اعلام کرد:

1- رویارویی دوتیم سلتیک ورنجرز در کشور اسکاتلند
2- رویایی دو تیم رم و لاتزیو در ایتالیا
3- مصاف دو تیم بوکاچونیوز و ریورپلات در آرژانتین
4- جدال دو تیم الاهلی و زاماکل در مصر
5- ديدار دو تيم گالاتا سراي و فنر باغچه در تركيه
6- بازي دو تيم المپياد كوس و پاناتيا كوس در يونان
7- مسابقه دو تيم استلا روسا و پارتيزان در صربستان
8- رويارويي دو تيم ويداد و رجا در مراكش
9- جدال دو تيم كورينتيانس و پالميراس در برزيل
10- مصاف دو تيم نپارول و ناسيونال در كشور اروگوئه ده دربي بزرگ دنيا به عبارتي (تاپ تن ) در اين مطالعه اعلام شده است .

شبكه خبري CNN به اين علت رويارويي دو تيم سليتك ورنجزر را در اولويت انتخاب هاي خود قرار دارد زيرا برگزاري  اين بازي هميشه تحت تاثير شرايط خاص و مذهبي بوده و همين موضوع حساسيب اين دربي را در مقايسه با بقيه بيشتر كرده است جدال دو تيم لاتزيو ورم هم به اين علت در رتبه دوم قرار دارد كه از نظر پوشش خبري عكس و حواشي مربوط به هواداران از اهميت ويژه و قابل توجهي برخوردار بوده است.

طبق آخرين مطالعات صورت گرفته خطرناك ترين دربي ها از نظر درگيري ميان هواداران به دربي ترك ها مربوط مي شود و هواداران تيم هاي گالاتا سراي و فنر باغچه ازخشونت بسيار بالايي نسبت به بقيه هواداران برخوردار هستند كه بعد از ترك ها هواداران صربستاني دو تيم استلاروسا و پارتيزان در ايجاد خشونت و درگيري زبانزد خاص و عام هستند اما از نظر هواداري و حمايت هايي كه حضور تماشاچيان در دربي هاي حاضر در دنيا دارند هواداران يونان در الويت قرار داشته و حضور چشمگير آنها در استاديوم و حمايتهايشان از تيم هاي مورد نظر تا آخرين دقايق بازي از اهميت بسزايي برخوردار است.

 *دربی از کجا آمد؟

وقتی پای تقابل دو تیم بزرگ ورزشی یک شهر یا منطقه و حتی کشور به میان می آید، نا خود آگاه کلمه «دربی» به ذهن علاقه مندان آن رشته خطور می کند.

این کلمه سوابق تاریخی، فرهنگی، قومی و حتی مذهبی را نشان می دهد که هیچ تأکیدی برای همشهری بودن طرف های مورد بحث وجود ندارد.

این موضوع فشار مضاعفی به بازیکنان وارد می کند و روی سکوها جنگ و جدلی همیشه گی بین طرف داران برقرار است. البته در برخی موارد طرف داران تیم ها از خط سرخ هم عبور می کنند و آشوب هایی را برپا می کنند. در امریکای جنوبی حتی تیراندازی بین هواداران تیم ها به یک دیگر در دربی ها به کثرت دیده شده است.

در بین همه دربی های فیفا، چند مسابقه هستند که از ویژه گی های منحصر به فردی برخوردارند. اگرچه «ال کلاسیکو» در اسپانیا بزرگ ترین دربی دنیا نامیده می شود اما سوپر کلاسیکو که در «بوینوس آیرس»، بین «بوکا جونیورز» و «ریور پلات» انجام می گیرد، از هیجان و حساسیت عجیبی برخوردار است.

"آیرس" طرف دار بوکاجونیورز هستند و ۳۳ درصد هم ریورپلات را دوست دارند. خشونت های همیشه گی بین هواداران این دو تیم زبان زد خاص و عام است. کلاسیکو دومس میلوئس که در شهر ریودوژانیرو بین واسکودوگاما و فلامینگو برگزار می شود، از سال۱۹۲۳ رنگ و بوی خاصی به خود گرفته است. حتی یک بار ۱۸۰ هزار نفر برای تماشای مصاف این دوتیم به ورزشگاه مشهور ماراکانا رفتند.

دربی مادونینا که بین آ.ث.میلان و اینتر از سال۱۹۰۸ آغاز شده است هم در زمره بزرگ ترین دربی ها قرار دارد. آ.ث.میلان در سال۱۸۸۸ تأسیس شد و تنها تیم بزرگ این شهر شمالی ایتالیا بود، اما مخالفت هایی که بین بازیکنان داخلی و خارجی آن به وجود آمد، سبب شد تا گروهی که عمدتاً مخالف حضور انگلیسی ها در تیم میلان بودند، اقدام به تأسیس تیم اینتر ناسیوناله کنند و دشمن میلان لقب گیرند!

دربی ها در طول تاریخ همیشه آبستن حوادث بی شماری بوده و هست و در بسیاری از موارد آن وضعیت دو تیم در جدول نشانگر تیم پیروز آن نبوده است. در بسیاری از کشورها مانند آرژانتین، اسکاتلند،انگلیس،ایتالیا،اسپانیا، آلمان، فرانسه و.... دربی ها طعم و بوی خاص خود را دارد.
در واقع
۳ تئوری در مورد چگونگی پیدایش این کلمه و ورود آن به فوتبال وجود دارد. تئوری نخست این است که این کلمه از شهری به اسم "آشبورن" در ایالت "دربی شایر" انگلستان پدید آمده است. درقرن ۱۲ که بازی با سبک و سیاق فوتبال برگزار می شده، طی دو روز دو گروه از مردم شهر در روز سه شنبه و چهارشنبه با هم مسابقه می دادند که از ۲ بعد از ظهر تا ۱۰ شب ادامه داشته و اگر تا قبل از ساعت ۵ عصر توپی "گل" می شده است، توپی جدید وارد زمین مسابقه می کردند در غیر این صورت رقابت را تعطیل می کردند تا روز چهارشنبه شنبه که مجددا مسابقه از سر گرفته می شود. این بازی همچنان در شهر" آشبورن" برگزار می شود تئوری دوم حاکی از این است که این کلمه از مسابقات اسب سواری که در شهر دربی از سال ۱۷۸۰ برگزار می شده است آمده است. اما تئوری سوم که به نظر معقول تر است، از دیدار قرمز و آبی های بندر لیورپول سر رشته گرفته است. زمین دو تیم که در آن مسابقات خانگی را برگزار می کردند توسط پارکی به نام "استنلی" از هم جدا می شده که مالک آن پارک یا باغ شخصی بوده به نام" کنت دربی " و از آن روز مسابقات ورزشی که تیمهای یک شهر یا یک استان و منطقه با هم برگزار می کنند "دربی" نامیده می شود.
*تمام دربی های دنیا
در بین تمامی دربی های دنیا چند دربی هستند که همیشه توجهات را به خود جلب می کند که دربی تهران نیز به خاطر استقبال هواداران دو تیم با حضور
۱۰۰ هزار نفر که همیشه در استادیوم حضور دارند جز پر تماشاگرترین دربی های دنیا است. هر چند تعداد تماشاگران دربی تهران تا ۱۵۰ هزار نفر هم رفته است.
سوپر کلاسیکو
در آرژانتین معروفترین دربی، دربی "بوینس آیرس" پایتخت است. "ریور پلاته" و "بوکا جونیورز" دربی خود را به نام "سوپر کلاسیکو" برگزار می کنند. از آنجا بر طبق آمارگیری روزنامه انگلیسی "آبزرور" %
۴۴ مردم بوینس آیرس طرفدار بوکا جونیورز و % ۳۳ هوادار ریور پلاته هستند. دربی های آمریکای جنوبی همیشه از هیجان انگیز ترین دربی های دنیا بوده است.
کلاسیکو دوس میلوئس
شهر "ریو دو ژانیرو" در برزیل هر فصل شاهد دربی از جنس برزیلی است. "واسکو دو گاما" و "فلامینگو" دو رقیب دیرین دربی های این شهر بزرگ برزیل هستند. واسکو دو گاما در سال
۱۸۹۸ تاسیس شده است و فلامینگو ۳ سال زودتر یعنی در سال ۱۸۹۵ تاسیس شده است. در همان سالهای اول این دو تیم با هم رقبای جدا نشدنی بودند ولی از سال ۱۹۲۳ که واسکو دو گاما توانست به رقابتهای دسته اول لیگ برزیل صعود کند دربی های شهر ریو حال و هوای خاصی به خود گرفت. از سال ۱۹۵۰ که ورزشگاه "ماراکانا" افتتاح شد غالبا بازیهای این دو تیم دراین ورزشگاه برگزار می شود که معمولا۱۸۰ هزار هوادار را در خود جای می دهد. از بازیکنان سرشناسی که در هر دو تیم بازی کرده اند می توان به "ببتو" و "ادموندو" ملقب به گاو وحشی اشاره کرد.
دربی مادونینا
وقتی باشگاه آ.ث. میلان در سال
۱۸۹۹ تاسیس شد، روسونری ها تنها تیم این شهر بزرگ بودند ولی در سال ۱۹۰۸ بود که در پی اختلافاتی که بر سر باند بازی بین بازیکنان داخلی و خارجی وجود داشت، از این تیم جدا شدند و اقدام به تاسیس باشگاه اینترناسیوناله کردند که اکثریت آنها را بازیکنان خارجی همان تیم آ.ث.میلان تشکیل می دادند و از آنجا بود که دربی مادونینا کار خود را آغاز کرد.گروهی که اینترناسیوناله را ساختند مخالف حضور فقط انگلیسی ها در تیم آ.ث.میلان بودند و اینترناسیوناله تاسیس کردند.معمولا طرفداران تیم اینتر را قشر ثروتمند جامعه میلان تشکیل می دهند و طرفداران میلان را قشر متوسط و رو به پاییین تشکیل می دهند. از پیروزیهای قابل ذکر میلان می توان به دو برد ۱-۸ و ۰-۶ در برابر اینتر در سالهای ۱۹۱۸ و ۲۰۰۰ اشاره کرد. در مقابل اینتر در سال ۱۹۸۴ توانست میلان را ۰-۴ شکست دهد. در دهه ۹۰ بود که دیدارهای دو تیم بیشتر به مصاف آلمان و هلند شبیه بود. دو کشوری که در زمینه فوتبال به شدت با هم رقابت دارند. میلانی ها با مثلث "فان باستن"،"گولیت" و "رایکارد" به مصاف نراتزوری هایی می رفتند که از وجود "برمه"،"کلینزمن" و "ماتئوس" استفاده می کردند. از بازیکنان قابل ذکری که در هر دو تیم بازی کردند می توان به "رونالدو"، "ویری"، "سیدورف"، "پیرلو" و "گولیت" اشاره کرد. اما معروفترین آنها "جوزپه مه آتزا" است. او بین سالهای ۱۹۲۷ تا ۱۹۴۰ در اینتر بازی کرد و بین سالهای ۱۹۴۰ تا ۱۹۴۳ برای میلان بازی کرد. اما محبوبیت او بین هواداران اینتر بیشتر از میلانی هاست و به همین خاطر است که در حالی که هر دو تیم از یک ورزشگاه برای برگزاری دیدارهای خانگی استفاده می کنند، میلانی ها اسم آن را "سن سیرو" گذاشته اند و اینتری ها آن را جوزپه مه آتزا می نامند.
مادر دربی ها
دربی شهر آتن بین "المپیاکوس پیرائوس" و "پاناتینایکوس" را خود آتنی ها به نام مادر همه دربی ها قلمداد می کنند. سبزهای پاناتینایکوس مربوط به مناطق وسط شهر آتن و قشر متوسط جامعه هستند و قرمز و سفیدهای المپیاکوس مربوط به مناطق بندری پیرائوس هستند که غالبا قشر متوسط رو به پایین جامعه را تشکیل می دهند. هر چند آ.ا.ک آتن دیگر تیم شهر آتن است، اما به لحاظ اینکه آ.ا.ک را اوارگان جنگ ترکیه-یونان تاسیس کرده اند، آنها مورد تحقیر و تمسخر هواداران پاناتینایکوس و المپیاکوس قرار می گیرند و دیدار این دو تیم مقابل آ.ا.ک از اهمیت کمتری برخوردار است.
دربی استانبول
با اینکه "بشیکتاش" در کنار "گالاتاسرای" و "فنرباغچه"
۳ تیم شهر استانبول هستند که در لیگ ترکیه حضور دارد ولی دربی اصلی را گالا و فنر برگزار می کنند. گالاتاسرای در سال ۱۹۰۵ تاسیس شد و فنرباغچه دو سال دیر تر یعنی سال ۱۹۰۷ تاسیس شد. با لحاظ اینکه تنگه بوسفور شهر استانبول را به دو بخش آسیایی و اروپایی تقسیم کرده است، دیدار این دو تیم که هر کدام مربوط به یک بخش از استانبول هستند حساسیت بیشتری دارد تا دیدار یکی از این دو مقابل بشیکتاش. در سال ۱۹۰۵ گالاتاسارای در بخش اروپایی استانبول توسط " علی سامی ین " مدیر دبیرستانی به همین نام تاسیس شد. اما در بخش آسیایی استانبول " نوری زاده ضیا سونگولن" و "نجیب اوکانر" باشگاه فنرباغچه را افتتاح کردند. بازیهای ابتدایی این تیم در قطعه زمینی به اسم "پاپازین چاییری" برگزار می شد. مکانی که هم اکنون استادیوم "شوکرو ساراچ اوغلو" را در خود جای داده است. به خاطر رقابتی که اهالی دو منطقه اروپایی نشین و آسیایی نشین استانبول با هم داشتند، دیدار این دو تیم همیشه از حساسیت ویژه ای برخوردار بوده است. اما در سطح اروپایی گالاتاسارای موفق تر از فنرباغچه بوده است به طوری که گالاتاسارای تا کنون یک بار تا نیمه نهایی لیگ قهرمانان در سال ۸۹ راه یافته است و در سال ۲۰۰۰ نیز قهرمان جام یوفا و سوپر کاپ اروپا را در اختیار دارد اما فنرباغچه تا کنون عنوانی را در سطح اروپایی کسب نکرده است. نکته جالب در مورد فنرباغچه این که پدر ترکیه نوین یعنی مصطفی کمال پاشا ملقب به "آتاتورک" طرفدار پر و پا قرص زرد و آبی های استانبول بوده است.
دربی گلاسکو
"رنجرز" در برابر "سلتیک". شاید مهمترین دربی دنیا را به خاطر پیشینه تاریخی و مذهبی بتوان دربی گلاسکو نامید. رنجرز در سال
۱۸۷۳ توسط "پروتستان های" اسکاتلند تاسیس شد. این تیم که تنها تیمی است که صاحب بیش از ۵۰ عنوان قهرمانی محلی است، تا قبل از سال ۱۹۸۹ که "گراهام سونس" با "مو جانستون" قرارداد امضا کرد، سیاست این باشگاه این بود که با بازیکن "کاتولیک" قرارداد امضا نکند. سلتیک نیز در سال ۱۸۸۸ توسط مهاجرین ایرلندی که کاتولیک بودند توسط کلیسای خود و به واسطه علاقه شدید کشیش "والفرید" به فوتبال، باشگاه سلتیک افتتاح شد. از ابتدای تاسیس این باشگاه تا کنون می توان به جرئت گفت بازیکنی پروتستان در این تیم بازی نکرده است و از این لحاظ است که بازیهای این تیم مقابل رنجرز همیشه نبرد مرگ و زندگی و یا در حقیقت نبرد مذاهب موجود در گلاسکو است. سلتیک در زمینه اروپایی بسیار موفقتر از رنجرز بوده است. انها توانستند در سال ۱۹۶۷ با غلبه بر اینتر ایتالیا با نتیجه ۱-۲ قهرمان لیگ قهرمانان شوند و در سال ۱۹۷۰ با شکست مقابل "فاینورد" عنوان دوم این رقابتها را کسب کنندو انها همچنین موفق شدند در سال ۲۰۰۳ به فینال جام یوفا صعود کنند اما در این مرحله مغلوب "پورتو" پرتغال شدند.

دربی مرسی ساید

"مرسی ساید" نام منطقه ای در انگلستان است که شهر بندری لیورپول در آن واقع شده است. در مواقع هیچکدام از هواداران دو تیم دشمنی خاصی با یکدیگر ندارند گاهی اوقات این دیدار به عنوان دربی دوستانه هم نامیده می شود. بازیکنان مشهوری نظیر "یان راش"، "استیو مک مانامان"، "مایکل اوون" طرفدار "اورتون" بودند که بعدها لباس لیورپول را به تن کردند و "آلن هارپر"، "دیو واتسون" و "پیتر رید" هوادار لیورپول بودند ولی لباس اورتون را به تن کردند.
دربی کاپیتاله
دربی "رم" یکی از دربی های معروف دنیا است که همیشه دارای حواشی بسیاری بوده است. "لاتزیو" در واقع نماینده قشر متوسط رو به بالای جامعه است و رم بیشتر نمایانگر طبقه کارگر شهر رم است. در این چند ساله اخیر هواداران لاتزیو به دلیل در اختیار داشتن پلاکاردهای نژادپرستی بیشتر مورد توجه قرار گرفته اند. از معروفترین هواداران لاتزیو می توان به "موسولینی" فاشیست معروف ایتالیایی اشاره کرد. تا سال
۲۰۰۱ که "فابیو لیورانی" به لاتزیو پیوست این تیم بازیکن سیاه پوست در اختیار نداشت و حضور او جنجال های زیادی به پا کرد چون این بازیکن طرفدار تیم رقیب یعنی آ.اس رم بوده است.

دربی هایی نظیر دربی مادرید، دربی سویا، دربی آندولوس،دربی مونیخ، دربي منچستر، و دربی های دیگر نيز از دربي هاي بزرگ دنيا هستند./با




برچسب ها: دربی ، فوتبال ، ایران
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۵
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۱۴ ۲۲ اسفند ۱۳۹۴
استقلال رو عشقه
Iran (Islamic Republic of)
پيمان
۱۱:۴۲ ۱۵ خرداد ۱۳۹۴
عالئ بود

پس پرسپوليس واستقلال چئ؟
Iran (Islamic Republic of)
محمد
۱۸:۳۰ ۱۳ آبان ۱۳۹۳
عالی
Iran (Islamic Republic of)
محمد
۱۴:۱۴ ۱۳ شهريور ۱۳۹۳
محمد جواد راست میگه
Iran (Islamic Republic of)
محمد جواد
۱۴:۲۵ ۰۲ شهريور ۱۳۹۱
به خدا بازی های رئال-بارسا دربی نیست. به این بازی می گن الکلاسیکو.دربی به بازی می گن که هر دو تیم برا یک شهر باشن اخه مادرید چه ربطی به بارسلون داره
آخرین اخبار