سرطان خون از کجا می آید؟

لوسمی از جمله سرطان‌های شایع و در عین حال بدخیم است که سالانه افراد زیادی را در سرتاسر جهان به کام مرگ می‌کشد.

به گزارش  خبرنگار کلینیک گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران؛ لوسمی از جمله سرطان‌های شایع و در عین حال بدخیم است که سالانه افراد زیادی را در سرتاسر جهان به کام مرگ می‌کشد. سرطان خون بر اثر ورود سرطان به سلول‌های خونی و سرطانی شدن آن بوجود می‌آید و به طور کلی بر اثر تکثیر سلول‌های سرطانی در خون و مغز استخوان و نامنظم شدن تعداد گلوبول‌های سفید و پلاکت‌های خونی شکل می‌گیرد.

به بیانی دیگر، سلول‌های بنیادی موجود در مغز استخوان شامل سلول‌های قرمز، سفید یا پلاکت‌ها هستند. هنگام ابتلا به سرطان خون، تولید سلول‌های خونی به هم می‌خورد و مغز استخوان فرد به طور کاملا غیرعادی شروع به تولید مقدار زیادی سلول خونی می‌کند.

این سلول‌هایی که این گونه تکثیر می‌شوند عادی و سالم نیستند و نمی‌توانند عملکردی درست داشته باشند. بر اثر تکثیر غیرعادی سلول‌های خونی، تولید سلول‌های سالم و طبیعی خون متوقف می‌شود یا کاهش می‌یابد. در نتیجه اکسیژن و مواد کافی به بافت‌ها و سلول‌های بدن نمی‌رسد و منجر به لخته شدن خون یا افزایش پلاکت‌ها در مسیر خون‌رسانی می‌شود.

سرطان خون بیشتر در چه سنی به سراغ افراد می‌آید؟
نتایج برخی تحقیقات نشان داده است که با افزایش سن، خطر ابتلا به این بیماری تا حدی افزایش می‌یابد. به همین علت افراد میانسال و کهنسال بیشتر باید به علائم هشداردهنده این بیماری دقت کنند. علاوه بر این، سرطان خون را می‌توان از جمله بیماری‌های شایع میان کودکان در نظر گرفت که بیشتر پس از گذشت 3 یا  4 سال پس از تولد اتفاق میفتد. 

سرطان خون مزمن در بزرگسالان شایع‌تر از کودکان است در حالی که کودکان بیشتر به سرطان خون حاد مبتلا می‌شوند. روند بیماری در انواع مزمن آن بسیار آهستهتر از انواع حاد آن است و سبب میشود که فرد تا مدتها پس از ابتلا به آن از وجود این بیماری در بدنش بیخبر باشد.

چند نوع سرطان خون داریم؟
سرطان خون مانند سرطان‌های دیگر بر اثر به هم خوردن و نامنظم شدن نظم سلولی بوجود می‌آید و می‌تواند خوش‌خیم یا بدخیم باشد. بر اثر جایگاه و نحوه انتشار این بیماری، برخی سه نوع لوسمی، لنفومی و میلوما را برای آن در نظر گرفته‌اند.

در لوسمی از درون مغز استخوان شروع می‌شود و سبب کاهش توانایی سلول‌های سفید خون و توانایی سلول‌های بنیادی مغز استخوان در ساختن سلول‌های قرمز و پلاکت‌ها می‌شود در حالی که در نوع لنفومی، سیستم لنفاوی هدف قرار می‌گیرد و سبب کاهش عملکرد سیستم ایمنی بدن می‌شود و میلوما سلول‌های پلاسما را هدف قرار می‌دهد مجددا سبب تضعیف سیستم امنی بدن می‌شود.

سرطان خون لنفوئیدی یا لنفوبلاستی بر سلول‌های لنفاوی و سلولهای سازنده بافتهای لنفاوی تاثیر میگذارد. به همین علت سیستم ایمنی بدن را دچار مشکل میکند و در برخی قسمتهای بدن همچون غدد لنفاوی، طحال یا لوزه‌ها بیشتر یافت میشود. 

سرطان خون میلوئیدی یا مغز استخوانی بر مغز استخوان تاثیر میگذارد. این در حالی است که برخی سلول‌های مغز استخوان به گلبول‌های قرمز، گلبول‌های سفید و سلول‌های پلاکت ساز تبدیل می‌شوند و همین عامل طیف گسترش این بیماری را وسیعتر میکند.

صرف نظر از انواع مختلف سرطان خون می‌توان دو نوع حاد و مزمن را برای آن در نظر گرفت. بنابراین 4 نوع کلی سرطان خون از جمله لوسمی مزمن می‌لوئیدی، لوسمی حاد میلوئیدی، لوسمی مزمن لنفوئیدی و لوسمی حاد لنفوئیدی وجود دارد. روند بیماری در انواع مزمن آن بسیار آهستهتر از انواع حاد آن است و سبب میشود که فرد تا مدتها پس از ابتلا به آن از وجود این بیماری در بدنش بیخبر باشد.

نشانه‌های سرطان خون چیست؟
از جمله علائم و نشانه‌های سرطان خون می‌توان به کم‌خونی، سستی، رنگ پریدگی، سرگیجه، خستگی، تغییر رنگ پوست، تیره شدن رنگ پوست، ملتهب شدن لثه، خونریزی در لثه، افزایش دمای بدن، تب، ملتهب شدن غده‌های لنفاوی، درد در ماهیچه‌ها، درد در اندام‌ها، بوجود آمدن لکه‌های خونی در ادرار و مدفوع و خونریزی اشاره کرد.

در برخی موارد بیماری سرطان خون می‌تواند همزمان با بیماری‌های دیگر اتفاق بیفتد و علائم آن‌ها با هم ترکیب شود. در بیشتر موارد بزرگ شدن طحال می‌تواند یکی از مهم‌ترین نشانه‌های این سرطان مرگبار باشد. تشخیص قطعی بیماری سرطان خون در بیشتر موارد از طریق آزمایش مغز استخوان مشخص می‌شود.

آیا درمانی برای لوکمیا وجود دارد؟
در چند دهه اخیر بیماری سرطان خون یا لوکمیا را با استفاده از داروهای ضد سرطان تا حدی مهار کرده‌اند و طول عمر بیماران مبتلا به آن را افزایش داده‌اند. این داروها علائم و نشانه‌های بیماری را کاهش می‌دهند و از بدتر و شدید شدن علائم آن جلوگیری می‌کند.

در بیشتر موارد سن، جنسیت، سلامت عمومی، مقاومت بدن و نوع سرطان خون در درمان آن نقش مهمی را ایفا می‌کند. یکی از عوامل مهم و تعیین کننده در انواع سرطان‌ها به خصوص سرطان خون برخوردار بودن از روحیه بالا و مثبت‌اندیشی است و می‌توان به جرات گفت که حفظ روحیه می‌تواند به مهار و درمان این بیماری‌های کمک‌هایی موثر برساند.

شیمی درمانی، پرتو درمانی، پیوند مغز استخوان، نگهداری از سلول‌های بنیادی در زمان تولد در کنار استفاده از برخی داروهای ضد سرطان از جمله روش‌های درمان این بیماری هستند. خوشبختانه برخی از انواع سرطان خون مزمن با دارویی که اخیرا ساخته شده است قابل درمان است.

چگونه مچ سرتان خون را بگیریم؟
با وجود پیشرفت‌های فراوان در علم پزشکی، همچنان بسیاری از عوامل بوجودآورنده سرطان خون، این بیماری مرموز و کشنده پنهان است و امید است که پیشرفت‌های کنونی در علم پزشکی بتواند سنگ بنای پیشرفت‌هایی در درمان و مهار این بیماری باشد.

گفتنی است که عوامل محیطی و ژنتیکی می‌تواند در بروز این بیماری نقش داشته باشد. گاهی اوقات عوامل ژنتیکی و بیماری‌های ژنتیکی همچون سندروم داون می‌تواند سبب ابتلا به سرطان خون شود. به همین علت توصیه می‌شود که والدین به خصوص مادران به آزمایش‌ها و غربالگری‌های مهم دوران بارداری برای تشخیص نارسایی‌های ژنتیکی بیشتر دقت کنند.

علاوه بر این، برخی مواد و پرتوهای شیمیایی همچون مواد رادیواکتیوی، ترکیبات اتمی، راکتورهای هسته‌ای و بنزین نیز می‌تواند خطر ابتلا به این بیماری را افزایش دهد به همین علت باید از قرار گرفتن در معرض چنین عوامل محیطی جلوگیری کرد.

بیماری سرطان خون در معاینه‌های بالینی و آزمایش مغز استخوان و گاهی در آزمایش خون ساده تشخیص داده می‌شود و گاهی می‌توان قبل از علائم آن، مچ این بیماری را گرفت.

منبع: Medical News Today
Live Science
Medical Daily
Health Line
Cancer.org

انتهای پیام/
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۵
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۲۸ ۲۶ فروردين ۱۴۰۱
سلام بیماری سرطان کامل شکست میخوره الکی روحیتون نبازین عمر دست خداس طرف دوتا سرطان داره بیست سال زندس از کجا میدونید از سرطان میمیرین شاید از تصادف بمیریم پس فکر مردن نکنید زندگیتون بکنید ولذت ببرینادم سالمشه نمیدونه کی میخواد بمیره
Iran (Islamic Republic of)
حمید
۰۸:۱۵ ۲۳ آذر ۱۴۰۰
سلام من حمید هستم ۵۲ سالمه سرطان خون دارم لطفا خواهش میکنم یه دکتر خوب معرفی کنید ممنون واقعا حالم خراب است
Iran (Islamic Republic of)
جواد
۲۱:۵۰ ۰۵ آذر ۱۳۹۹
بنام قدرت مطلق .الله. خدایا خودت همه مریضا رو شفا بده .نگهدار عشق منم باش.الهی امین
Iran (Islamic Republic of)
عاطفه
۱۵:۰۰ ۰۸ شهريور ۱۳۹۸
سرطان پایان زندگی نیست.باروحیه خوب میتوان این بیماری روشکست داد.وبه زندگی ادامه داد.خداااایا تمام مریضا روشفا بده.الهی آمین...
Iran (Islamic Republic of)
مجتبی امیدی
۲۲:۵۴ ۰۵ مرداد ۱۳۹۸
منم از خداوند متعال میخوام که همه مریضای سرطانی را شفا بدهد .
Germany
الهام
۱۴:۱۴ ۱۶ دی ۱۳۹۷
سلام
اگه فريتين ١٢٠
هموگلوبين٦/٥
باشه
يعني چي؟
Iran (Islamic Republic of)
زهره
۰۱:۴۹ ۱۱ آذر ۱۳۹۷
سلام پدر من سرطان مولتیپل میلوما گرفتند به یک ماه هم نکشید فوت شدند این سرطان ها آخرش مرگ هیچ درمانی نداره
Iran (Islamic Republic of)
زهره
۰۱:۴۹ ۱۱ آذر ۱۳۹۷
سلام پدر من سرطان مولتیپل میلوما گرفتند به یک ماه هم نکشید فوت شدند این سرطان ها آخرش مرگ هیچ درمانی نداره
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۲:۰۱ ۰۱ آذر ۱۳۹۷
سلام مادر من مرد بخاطر سرطان سارکوم رحمی دارم دیونه میشم خدا
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۲:۰۱ ۰۱ آذر ۱۳۹۷
سلام مادر من مرد بخاطر سرطان سارکوم رحمی دارم دیونه میشم خدا
Iran (Islamic Republic of)
زهرا
۱۶:۱۷ ۱۹ آبان ۱۳۹۷
من ۲۰سالمه وقتی ۹سالم بود سرطان خون داشتم خیلی حالم بدبود تااینکه چهارماه بستری شدم بعد از اون با روحیه بالایی ک داشتم توی دوسال شیمی درمانی موفق ب شکست سرطان خون شدم الان دوتا پسر دارم شکرخدا
Iran (Islamic Republic of)
الهام
۰۹:۳۲ ۱۶ دی ۱۳۹۷
امکانش هست پزشک معالجتونو معرفی کنید؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۳۳ ۲۶ مرداد ۱۳۹۹
انشالله همیشه سالم باشید. خداحفظتون کنه، چقدر خوبه که افرادی مثل هستید که به آدم امید می دهید.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۲۹ ۱۳ مرداد ۱۳۹۷
دعا کنید منم سرطان خون بگیرم
دوس دارم بمیرم:(
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۲۹ ۲۶ مرداد ۱۳۹۹
خواهش میکنم تو دلتون طلب استغفار کنین، مادر من هم مریض شدن، حتی حاضر نیستم اسمشو بیارم، خدا همه بیماران رو شفا بده.
آمین
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۱:۰۹ ۲۶ بهمن ۱۳۹۶
خدا همه رو شفاه بده
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۱:۰۶ ۳۰ مرداد ۱۳۹۶
دوست عزیز ازخدا می خواهم همیشه به شما و دیگر بیماران سلامتی دهد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۴۶ ۲۰ فروردين ۱۳۹۵
سلام .یادمون باشه تن سالم بهترین ثروت که داریم تا میتونیم و هستیم از زندگی درکنار عزیزامون لذت ببریم.عمر کوتاهست قدر این لحظات و بدونیم و حسرت نداشته هامون نخوریم .خدایا هزاران بار تو راسپاس.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۱۲ ۲۰ فروردين ۱۳۹۵
خداوندتمام بیماران اسلام بخصوص سرطانیها راشفادهدودوعوض بهدشمنان بدهد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۳۲ ۲۰ فروردين ۱۳۹۵
ولی واقعا خداوند به همه صبر و شکیبایی بده
Germany
ناشناس
۱۳:۰۰ ۲۰ فروردين ۱۳۹۵
اینشالا هیچ انسانی گرفتار بیماری نشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۵۶ ۲۰ فروردين ۱۳۹۵
سلام.من حدود چهار سال پیش سرطان خون داشتم و با روحیه خوب این بیماری را شکست دادم..دوستانی که اگر دچار این بیماری هستید یا فردی در خانواده شماست که سرطات داره..اصلا نگران نباشید..فقط روحیه خوب داشته باشید و توکل به خدا
Iran (Islamic Republic of)
منصور
۱۹:۱۷ ۲۰ فروردين ۱۳۹۵
الحمد ا....
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۴۴ ۱۱ دی ۱۳۹۷
ماشالله خدا همه بیماران شفا بده
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۲۳ ۲۶ مرداد ۱۳۹۹
خدا خیرتون بده که با حرف ها و انرژی مثبت به همه انرژی می دهید، انشالله همیشه سالم و شاد در کنار عزیزانتون باشید و برای همه دعا کنید.
آخرین اخبار