تنش آبی تابستان چگونه مدیریت خواهد شد؟

برای مقابله و رفع تنش آبی در کشور، ۲۴۰ طرح اضطراری و اولویتی در وزارت نیرو تدارک دیده شده تا تابستان امسال مشکلات و موانع برای تامین آب شرب به حداقل برسد.

ایران با اقلیم خشک و نیمه‌خشک، متوسط بارش کشوری حدوداً برابر با ۲۵۰ میلیمتر دارد که حدود یک‌ سوم متوسط جهانی است. همچنین از نظر توزیع مکانی بارش در پهنه کشوری در شرایطی قرار دارد که پراکندگی بارش نامتوازن بوده و در برخی مناطق کشور بارش‌ها مطلوب و در برخی مناطق با بارش‌های اندکی روبرو هستیم.

ارتفاع ریزش‌های جوی در سال آبی گذشته تاکنون معادل ۲۰۲.۷ میلیمتر بوده که نسبت به دوره بلند مدت ۱۴ درصد کاهش داشته و نسبت به دوره مشابه سال گذشته ۱۰ درصد افزایش را نشان می‌دهد. استان‌های گلستان، گیلان، خراسان رضوی، هرمزگان و کرمان بیشترین میزان کاهش بارش نسبت به سال گذشته را داشته اند و استان تهران هم اگرچه وضعیت بارش بهتری به نسبت سال گذشته دارد، اما در مقایسه با بلند مدت ۲۷ درصد نزولات کمتری را شاهد بوده است.  

شاخص‌های منابع آبی کشور نشان می‌دهد که مخازن سد‌ها به ۶۴ درصد پرشدگی رسیده اند و افزایش ۲۰ درصدی نسبت به سال گذشته داشته اند. همانطور که اشاره شد به علت پراکندی بارش بعضی از سد‌ها ذخایر بهتری نسبت به سال گذشته دارند و در برخی سد‌ها نیز کاهش‌هایی تا ۸۸ درصد به ثبت رسیده است.

با آغاز گرما و افزایش تقاضای مصرف آب، تنش آبی مهمان ناخوانده استان‌های کشور می‌شود و به گفته محمد حسن نامی رئیس سازمان مدیریت بحران کشور، تنش آبی امسال هم در کشور وجود دارد.

او می گوید: ۲۴ استان کشور اکنون با تنش آبی روبرو هستند که این تنش در ۷ استان خیلی شدید است. مسئله‌ای که لزوم اجرای برنامه‌های مدون و همینطور توجه به مدیریت مصرف را برجسته می‌کند.

رفع تنش آبی در اولویت دولت قرار گرفته و در جلسه‌ای که اخیرا برای بررسی ۲۴۰ طرح اولویت دار و اضطراری وزارت نیرو با حضور محمد مخبر معاون اول رئیس جمهور ترتیب داده شد، معاون رئیس جمهور از وزارت نیرو و سازمان برنامه و بودجه خواست با توجه به شروع فصل تابستان در راستای تامین منابع مالی و سرعت بخشی به اجرای طرح‌های اضطراری بیش از پیش بکوشند.

۲۴۰ طرح اضطراری برای رفع تنش آبی

این۲۴۰ طرح و پروژه اولویت دار وزارت نیرو شامل ۵۲ طرح در حوزه سد، ۲۸ طرح در بخش شبکه آبیاری و زهکشی، ۱۰۰ طرح آبرسانی شهری، یک طرح آبرسانی به ۱۰ هزار روستا و ۵۹ طرح در بخش فاضلاب می‌شود.

فیروز قاسم زاده سخنگوی آب در خصوص میزان بارش‌ها و وضعیت تامین منابع آبی می‌گوید:کاهش بارش در برخی نقاط کشور باعث شده به خصوص در نوار شمالی، مرکزی و شرق کشور وضعیت رودخانه‌ها و ذخایر سد‌ها در شرایط نامناسبی قرار بگیرد به طوری که در برخی حوضه‌ها تا نزدیک ۵۰ درصد کاهش در ورودی سد‌ها ثبت شده است.

به گفته قاسم زاده در چنین شرایطی، تأمین آب مصارف مختلف در مناطق دارای کمبود بارش و کسری ذخایر آبی با موانع جدی روبرو است، اما بر اساس تمرکز ویژه‌ای که در وزارت نیرو بر روی مدیریت منابع و مصارف حوضه‌های آبریز بوده است و از سوی دیگر اجرای طرح‌های اضطراری که برای مقابله با هرگونه تنش آبی در استان‌های مختلف در حال پیگیری است، برنامه‌ریزی منسجمی برای عبور بدون تنش در تأمین شرب شهر‌ها و روستا‌های کشور صورت پذیرفته‌ است.

البته او همچنین متذکر می‌شود که در مسئله تامین آب نیز کاهش سرانه مصرف آب شرب در شهر‌های مختلف در برنامه‌ها قرار دارد و انتظار می‌رود با تبیین وضعیت منابع آبی برای عموم مردم، پیگیری برنامه‌ها و سیاست‌های کاهش مصرف از جمله رفتار تعرفه‌ای متفاوت و پلکانی در رده‌های مختلف مصرفی و نیز پاداش کاهش مصرف و همینطور همراهی و همدلی مردم در بحث مدیریت مصرف کاهش بیش از ۱۰ درصدی از محل مدیریت مصرف در سطح خانوار را شاهد باشیم.

۱۲۰ میلیون مترمکعب ذخیره آبی با صرفه جویی تهرانی‌ها

در مسئله جلوگیری از ایجاد تنش آبی، تامین آب پایتخت با توجه به تمرکز بالای جمعیت و وضعیت ذخایر سد‌های پنجگانه مورد توجه بوده که محسن اردکانی مدیرعامل آبفای استان تهران در این خصوص می‌گوید: سالانه در استان تهران، یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون متر مکعب آب توزیع می‌شود که در شهر تهران این میزان یک میلیارد و ۱۲۰ میلیون مترمکعب است. ۱۰ درصد صرفه جویی آب در شهر تهران، معادل ۱۲۰ میلیون مترمکعب خواهد بود؛ که رقم قابل توجهی است.

او گفت: وظیفه ما این است که آب مصرفی شهروندان را تامین کنیم، اما این موضوع یک کار مشترک است و مردم هم باید با ما همکاری کنند. در فروردین و اردیبهشت شاهد همکاری خوبی از سوی مردم بودیم و از این بابت تشکر می‌کنیم.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۰۳ ۲۴ خرداد ۱۴۰۲
همین دیگه...تو تابستون مردم کم مصرف کنید آب کمه...برق کمه
تو زمستون...مردم کم مصرف کنید گاز کمه...
کل کاری که میکنید همینه...موندیم شماها چرا مسئولیت میگیرید...خب اینو که بچه 3ساله منم میتونه بگه...شما لازم نیست با این سن وسال خودتون رو زحمت بندازید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۵۹ ۲۴ خرداد ۱۴۰۲
راه مدیریت تنش آبی افزایش جمعیته که زمامداران کشور بکوب دارن دنبال می کنند!!
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
ناشناس
۰۹:۵۳ ۲۴ خرداد ۱۴۰۲
خطاب به ۹.۳۹
دوست عزیز بنده از آبهایی صحبت کردم که شما زرنگ باشی با تمام سو استفاده ها بتونی یک دهم ان را در سال استفاده کنید و شما بدون دقت از آبهایی صحبت میکنی که حاصل فرونشست اب بارانهای محلی یا چاههای نزدیک دریاچه ها و چشمه ها از کوهها و تپه های کم بران داخلیست ،،لطفا با دقت مطالعه بفرمایید و البته مطالعات را کمی گسترش دهید ،علم و اکتشافات و اختراعات و دستیافته ها همیشه جلوتر از مطالعات و اطلاعات بنده و جنابعالیست .ممنون
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
ناشناس
۰۹:۲۴ ۲۴ خرداد ۱۴۰۲
جؤاب اون پیدا کردن مسیر آبهای زیر زمینی بطرف دریا و بستن اون مسیرها با تکنولوژی روز برای برکت آب به سطح باشد ،اگر بتونید این طرح را درست مکان یابی کنید مشکل آب کشور حل شدنیست .بی سرو صدا
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
ناشناس
۰۹:۱۰ ۲۴ خرداد ۱۴۰۲
به علت وجود کوههای اطراف خط مرزی شمالی و شرقی در کشورهای همسایه و شیب لایه های زیر زمینی ابی که در زیر لایه ها و لایه بستر خوابیده و در جریان هست به طرف دریاها را با زدن چاههای عمیق میتونیم استفاده کنیم ابهای گوارا از برفها و بارانها و یخچالها ،اگر درست مکان یابی کنیم حتی فقط کافیه راه بزنیم یعنی با زدن چاه یا چاهها ممکنه چشمه داشته باشیم ،متاسفانه ظرفیتهایی داریم که استفاده نمیکنیم ،برداشت این ابهایی که دایم جایشان پر میشود و یا در جریانند اصلا زلزله زا و .......یا باعث فرونشت نمیشه ،منتها نشستیم تا خدا دودستی بزاره بغلمون ،
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۳۹ ۲۴ خرداد ۱۴۰۲
اتفاقا سالهاست داریم همین کارا میکنیم چاه میزنیم و از ابهای ذخیره شده هم استفاده میکنیم و وضعیت را به اینجا رسوندیم استفاده بدون مدیریت از همه منابع که اتفاقا با استفاده بی رویه جایشان پر نمیشه، راه حل نیست
Iran (Islamic Republic of)
رضا
۰۸:۳۷ ۲۴ خرداد ۱۴۰۲
چرا مسئولین محترم حوزه نیرو نسبت به تبدیل استفاده از کولرهای گازی بجای میلیونها کولر آبی که حداقل مصرف آن 400 لیتر و تا 600 لیتر است آنهم آب گران تصویه شده تا کنون اقدامی ننموده اند برق را میشود از منابع مختلف تامین کرد ولی آب هر روز کمتر از دیروز بخصوص در کشور عزیزمان ایران؟ حتی در زمستان هم مقرون بصرف تر از استفاده از بخارهای مختلف گازی !
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۳۶ ۲۴ خرداد ۱۴۰۲
بدشانسی اینه که در برق هم مشکل داریم اینطور که پیش میره باید همه از بادبزن استفاده کنیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۴۳ ۲۴ خرداد ۱۴۰۲
کاملا حرف درست ودقیقی هست البته قطعا مسئولین هم متوجه این موضوع هستند ولی چرا توضیح نمیدهند برای مردم تعحب انگیز شده
توضیح بدن چرا بجای کولر آبی از گازی نباید استفاده کنیم و چرا با وجود کمبود آب همچنان اصرار بر کولر آبی هست!!
شاید یک دلیلش تعطیلی صنایع کولر سازی باشد!!! که در اینصورت خب کولرهای تولیدی صادر شود و ارز آوری کنند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۰۱ ۲۴ خرداد ۱۴۰۲
چون کولر گازی برق مصرف میکنه و به علت کهنه بودن نیروگاه ها توان تولید اون مقدار برق رو نداریم
Iran (Islamic Republic of)
آرمان
۰۸:۳۰ ۲۴ خرداد ۱۴۰۲
با وجود مدیران بسیار قوی در حوزه آب کشور بزودی دچار خشکسالی میشه. ویلاهای شمال هم پر شده از استخر، بزودی شمال هم مثل دریاچه ارومیه و..‌‌ خشک میشه.
آخرین اخبار